1. Ta strona wykorzystuje ciasteczka (cookies) w celu: utrzymania sesji zalogowanego Użytkownika, gromadzenia informacji związanych z korzystaniem z serwisu, ułatwienia Użytkownikom korzystania z niego, dopasowania treści wyświetlanych Użytkownikowi oraz tworzenia statystyk oglądalności czy efektywności publikowanych reklam.Użytkownik ma możliwość skonfigurowania ustawień cookies za pomocą ustawień swojej przeglądarki internetowej. Użytkownik wyraża zgodę na używanie i wykorzystywanie cookies oraz ma możliwość wyłączenia cookies za pomocą ustawień swojej przeglądarki internetowej. Dowiedz się więcej.

problem z wiatrakiem nie dziala ??

Temat na forum 'Konsola' rozpoczęty przez Jin Kazama, Czerwiec 20, 2009.

  1. Jin Kazama

    Jin Kazama Użytkownik Użytkownik

    Dołączył:
    Styczeń 14, 2009
    Posty:
    27
    Polubienia:
    0
    Punkty za osiągnięcia:
    1
    witam mam taki problem przywracam sobie profil i nagle jeden wiatrak (ze strony gpu) przestal sie krecic co moglo sie stac czy da rade to w latwy sposob naprawic
    Wedlug mnie to wina kabelkow laczacych z 4 pinowym wejwsciem do chlodzenia
    z tego co sie orientuje to czerwony i czarny kabel
    probowalem docisnac ale nic nie dalo?
     
  2. Lotnik421 Xbox One

  3. Jin Kazama

    Jin Kazama Użytkownik Użytkownik

    Dołączył:
    Styczeń 14, 2009
    Posty:
    27
    Polubienia:
    0
    Punkty za osiągnięcia:
    1
    eeee czy nikt mi nie pomoze?
     
  4. Michał01

    Michał01 Użytkownik Użytkownik

    Dołączył:
    Czerwiec 3, 2008
    Posty:
    161
    Polubienia:
    0
    Punkty za osiągnięcia:
    16
    Sprawdź z innymi wiatraczkami jak będzie dalej to samo to pewnie coś na płycie poszło
     
  5. wrobelek166

    wrobelek166 Użytkownik Użytkownik

    Dołączył:
    Styczeń 11, 2009
    Posty:
    31
    Polubienia:
    0
    Punkty za osiągnięcia:
    6
    Miasto:
    Łuków
    jak ci nie pomoże wymiana wiatrakow to przelacz je na 12v mi to m=pomoglo bo mam zwalone 6v... w zasilaczu mi bezpiecznik wywalilo:D naszczescie 6v jest potrzebne tylko do tych jeban*** wiatrakow
     
  6. Jin Kazama

    Jin Kazama Użytkownik Użytkownik

    Dołączył:
    Styczeń 14, 2009
    Posty:
    27
    Polubienia:
    0
    Punkty za osiągnięcia:
    1
    ok a ja mam pytanie bo mi kolega powiedzial ze jak mam te 4 kabelki od chlodzenia to wlasnie slot od czerwonego i czarnego padl w plycie glownej(i mial racje bo zmienilem wiatraki to nadal czerwony i czarny nie l;apal)(w plycie glownej)chodzi mi oto ze jak bym polaczyl czerwony z niebieskim a czarny z brazowym i obydwa wiatraki korzystaly z tych z tylko dwoch pinow to czyby dzialaly obydwa wiatraki?
    a oto rozklad kabelkow ,na rozkladzie pokazalem jakbym chicial polaczyc to ze soba
    i czy by to zadzialalo?

    [​IMG]
    jezeli sie myle z polaczeniem kablio prosze mnie poprawic abym n ie dobil tego wejscia i chlodzenia nie mial wogole:d
    oczywiscie za pomoc "Dziękuję"
     
  7. Jin Kazama

    Jin Kazama Użytkownik Użytkownik

    Dołączył:
    Styczeń 14, 2009
    Posty:
    27
    Polubienia:
    0
    Punkty za osiągnięcia:
    1
    czy wreszzcie ktos mi odpowie?
     
  8. Blood.

    Blood. V.I.P V.I.P

    Dołączył:
    Październik 31, 2008
    Posty:
    318
    Polubienia:
    14
    Punkty za osiągnięcia:
    18
    Odpowiedzi Ci nie dam, bo nie wiem, a tu raczej mało jest elektryków, spróbuj na jakimś forum dla elektryków (są takie o ile mnie pamięć nie myli).
     
  9. Jin Kazama

    Jin Kazama Użytkownik Użytkownik

    Dołączył:
    Styczeń 14, 2009
    Posty:
    27
    Polubienia:
    0
    Punkty za osiągnięcia:
    1
    sam se juz poradzilem musialem polaczyc czarny z niebieskim a czerwony z brazowym i w 2 gorne piny w piolem i gicik obydwa dzialaja co prawda korzysta z jednego gniazdka 2 wentylatory ale co z tego :D
     
  10. miedzianek

    miedzianek Użytkownik Użytkownik

    Dołączył:
    Styczeń 30, 2009
    Posty:
    1045
    Polubienia:
    1
    Punkty za osiągnięcia:
    38
    Miasto:
    Białystok
    proponowalbym edytowac posty a nie pisac 2 pod soba...jak ktos ma odpowiedziec to odpowie,to ze napsizesz 2 posta nic nie przyspieszy....



    co do ostatniego:nic nie szkodzi ze 2 na 1 masz wpiete
     
  11. papux

    papux Użytkownik Użytkownik

    Dołączył:
    Kwiecień 17, 2008
    Posty:
    371
    Polubienia:
    0
    Punkty za osiągnięcia:
    16
    Uwalony bezpiecznik na płycie głównej.
    prosta sprawa oczywiście dla elektronika :D wystarczy przelutować lub jechać na mostu jak to uczyniłeś.
     
  12. Szczupak

    Szczupak Banned

    Dołączył:
    Czerwiec 25, 2009
    Posty:
    29
    Polubienia:
    0
    Punkty za osiągnięcia:
    0
    Miasto:
    Chorzów
    To połączenie jakie zastosowałeś nazywa się połączeniem równoległym co powoduję iż wiatraki działają na tym samym napięciu lecz prąd płynący w nich się zwiększa a jeśli oba wiatraczki mają identyczne parametry i w tym parametr rezystancji to prąd płynący przez nie w tym połączeniu płynie aż dwa razy wyższy co prawdopodobnie nie jest zalecane natomiast kiedy zastosujesz połączenie szeregowe to wiatraczki podzielą się między innymi napięciem co spowoduje iż będą się dwukrotnie wolniej kręcić a z tego co wiem nominalne napięcie w x360 na jeden wiatraczek to 5V co oznaczało by iż w połączeniu szeregowym na wiatrak wypada po 2.5V a przy tak niskim napięciu wiatrak nawet nie drgnie ale to połączenie jest bezpieczne.
     
  13. papux

    papux Użytkownik Użytkownik

    Dołączył:
    Kwiecień 17, 2008
    Posty:
    371
    Polubienia:
    0
    Punkty za osiągnięcia:
    16
    Dodajmy że cewki się tak nagrzeją że je szlak trafi :D
     
  14. Szczupak

    Szczupak Banned

    Dołączył:
    Czerwiec 25, 2009
    Posty:
    29
    Polubienia:
    0
    Punkty za osiągnięcia:
    0
    Miasto:
    Chorzów
    A to niby dlaczego?
     
  15. papux

    papux Użytkownik Użytkownik

    Dołączył:
    Kwiecień 17, 2008
    Posty:
    371
    Polubienia:
    0
    Punkty za osiągnięcia:
    16
    To oczywiste że przy połączeniu szeregowym napięcie spada o tyle na ile urządzeń musi zostać podzielone czyli.

    Start wentylatorów to 5V i jest to minimum przy którym wentylator zaczyna się kręcić.
    Podzielić na 2 wychodzi 2,5V na start więc wentylatory się nie obrócą przez jakieś dobre 10,20s do momentu aż konsola się nagrzeje lecz na cewki będzie podawane napięcie stałe co może spowodować jej spalenie.
    Dodam że są to bardzo cieniutkie uzwojenia.
     
  16. Zero

    Zero Użytkownik Użytkownik

    Dołączył:
    Luty 10, 2009
    Posty:
    137
    Polubienia:
    0
    Punkty za osiągnięcia:
    16
    spoko a jak to się ma teraz do prędkości obrotowej wiatraczków bo teraz masz podwójny pobór na tych pinach
     
  17. chomik001

    chomik001 Użytkownik Użytkownik

    Dołączył:
    Maj 21, 2009
    Posty:
    198
    Polubienia:
    0
    Punkty za osiągnięcia:
    16
    Miasto:
    legnica
    to kup se wiatrak odkrec obudowe podlacz pod prad i daj na gpu i ci bedzie chlodzil ;p
     
  18. Szczupak

    Szczupak Banned

    Dołączył:
    Czerwiec 25, 2009
    Posty:
    29
    Polubienia:
    0
    Punkty za osiągnięcia:
    0
    Miasto:
    Chorzów
    Papux akurat te uzwojenia są bardzo przyzwoite a napięcie 2.5V nie ma szans ich uszkodzić co innego gdybyś przy np. 8V i 0.4A co daje moc 3.2Wat kiedy to już ładnie wiatrak się obraca zatrzymał go ręcznie i odczekał tak jakiś czas, to wtedy spali się wiatraczek ale nie przy 2.5V.
    I co to takiego napięcie stałe?

    Jin Kazama Twoje wiatraczki podłączone są równolegle co powoduje iż prąd płynący w nich jest aż 2 razy większy co może spowodować ich uszkodzenie a nawet uszkodzenie konsoli ale co do ostatniego nie jestem pewien.
    Normalnie połączony wiatraczek w x360 na starcie ma moc 2W a teraz w Twoim przypadku na start jest 4W co trzeba pomnożyć przez dwa bo tyle wiatraczków podłączonych jest do jednego zasilania co daje 8W analogicznie moc ta zwiększa się kiedy temperatura na CPU w x360 się zwiększa i napięcie rośnie aby zwiększyć obroty wiatraczka i w pewnej chwili kiedy zostanie przekroczona maksymalna wartość mocy może zadziałać bezpiecznik na płycie. Jeżeli maksymalna moc to 12V i 0.4A= 4.2W plus zapas powiedzmy 2W=6.2W to u Ciebie taka moc zostanie już przekroczona przy napięciu 8V o ile ten zapas mocy nie jest większy niż 2W.Dodam też iż w naszych maszynkach wiatraczki działają niezależnie co na pewno nie jest dobre w połączeniu ich równolegle bo korzystasz teraz z pinu od CPU który jest zawsze chłodniejszy od GPU co za tym idzie?To że wiatraki regulowane są zależnie od temperatury CPU i GPU a jak już pisałem CPU jest zawsze chłodniejszy od GPU i teraz napięcie dawane na Twoje wiatraczki reguluje czujnik temperatury CPU co może nie wystarczyć do chłodzenia GPU. Jest parę rozwiązań daj Twoje gg wytłumaczę Ci co i jak.
     
  19. Jin Kazama

    Jin Kazama Użytkownik Użytkownik

    Dołączył:
    Styczeń 14, 2009
    Posty:
    27
    Polubienia:
    0
    Punkty za osiągnięcia:
    1
    eee ze sie wypowiem testowalem iksa dlugi czas i wiatraki zawsze mi sie wlaczaja ze startem konsoli dzialaja tak samo jak dzialaly
     
Wczytywanie...

Poleć forum