1. Ta strona wykorzystuje ciasteczka (cookies) w celu: utrzymania sesji zalogowanego Użytkownika, gromadzenia informacji związanych z korzystaniem z serwisu, ułatwienia Użytkownikom korzystania z niego, dopasowania treści wyświetlanych Użytkownikowi oraz tworzenia statystyk oglądalności czy efektywności publikowanych reklam.Użytkownik ma możliwość skonfigurowania ustawień cookies za pomocą ustawień swojej przeglądarki internetowej. Użytkownik wyraża zgodę na używanie i wykorzystywanie cookies oraz ma możliwość wyłączenia cookies za pomocą ustawień swojej przeglądarki internetowej. Dowiedz się więcej.

Problem z Xbox Live, Cyfrowym Polsatem i Huawei B315

Temat na forum 'Xbox Live' rozpoczęty przez Panzer Llama, Listopad 18, 2015.

  1. Panzer Llama

    Panzer Llama Użytkownik Użytkownik Świeżak

    Dołączył:
    Listopad 18, 2015
    Posty:
    25
    Polubienia:
    2
    Punkty za osiągnięcia:
    3
    Płeć:
    Mężczyzna
    Miasto:
    Legionowo
    Witajcie,

    Jestem ciekaw czy może ktoś ma podobny problem. Niedawno zakupiłem Xbox ONE i cyfrowy Polsat (nie mam możliwości innego podłączenia Internetu). Pierwsze co zrobiłem po podłączeniu konsoli to ustawiłem port forwarding dla Xbox ONE na B315 i nadałem stały IP konsoli. Niestety modem lub jego oprogramowanie jest mocno niedopracowane - wyłączenie Xboxa i/lub modemu powodowało deaktywację ustawień - tak to wygląda - w konfiguracji modemu wszystko jest nadal OK ale porty są zamknięte (NAT closed). Pomagała jedynie zmiana stałego numeru ip na konsoli, przekonfigurowanie numeru ip w ustawieniach port forwarding i restart obydwu urządzeń - i tak za każdym razem. DMZ nie wydaje się działać wogóle.

    I teraz ciekawostka: zadzwoniłem do Polsatu i stwierdzili że "tak to już jest i problem jest im znany i niestety nie można wyłączać urządzeń po skonfigurowaniu!" - bardzo dziwne ale generalnie już się z tym miałem pogodzić i za każdym razem re-konfigurować lub zostawiać konsolę w stanie uśpienia gdyby nie nagły zwrot akcji ;) Otóż kupiłęm konsolę Xbox ONE Elite i po podłączeniu jej problem zniknął - tzn mogę ją wyłączyć i włączyć i mam cały czas NAT Open. Tak a propo - pogrzebałem po necie i znalazłem post gdzie człowiek twierdził że również po zmianie konsoli na Elite mu się nagle porty odblokowały! Nie wiem czy ma to jakies znaczenie ale w tej konsoli Elite jest jakby inny dashboard (nowsza wersja? - ale obydwie konsole po włączeniu ściągneły aktualizacje) - nawet chciałem przywrócić "klasyczny" wygląd ale nie znalazłem nigdzie opcji do tego...

    Teraz pierwsza konsola ma stały ip, druga także i ta druga ma ustawiony port-forwarding (działający), natomiast powstał taki problem że jak obydwie konsole są włączone i na 2-giej np gram w Halo 5 bez problemu - jednak po zakończeniu każdego meczu mam informację o utracie danych sesji (nie zapisują się wyniki meczu). Tak więc szukam pomysłu jak ten problem rozwiązać...


    Panzer Llama
     
  2. Lotnik421 Xbox One

  3. radek1992

    radek1992 Użytkownik Użytkownik Świeżak

    Dołączył:
    Styczeń 28, 2012
    Posty:
    15
    Polubienia:
    0
    Punkty za osiągnięcia:
    1
    Płeć:
    Mężczyzna
    Miasto:
    Kutno
    Powiem szczerze, że ja też miałem problem z NAT na Xbox One, tyle, że ja nie mam Elite. Tak jak Ty mam internet z Cyfrowego Polsatu, jednak po ostatniej aktualizacji konsoli NAT samoczynnie zmienił mi się na OPEN.
     
  4. Panzer Llama

    Panzer Llama Użytkownik Użytkownik Świeżak

    Dołączył:
    Listopad 18, 2015
    Posty:
    25
    Polubienia:
    2
    Punkty za osiągnięcia:
    3
    Płeć:
    Mężczyzna
    Miasto:
    Legionowo
    Niestety problem powrócił, zadzwoniłem jeszcze raz do Cyfrowego Polsatu i teraz otrzymałem taką informację na info linii: Cyfrowy Polsat NIE POZWALA NA PORT FORWARDING co jest w regulaminie dodawanym do umowy (a to niespodzianka):

    3. Cyfrowy Polsat świadczy usługi telekomunikacyjne dostępu do Internetu, z zastrzeżeniem że w ramach Usługi dostępu do Internetu, z uwagi na zabezpieczenie Sieci przez jej dostawcę, nie jest dostępna możliwość inicjowania ruchu IP (np. TCP/UDP/ICMP)z sieci Internet do użytkownika i nie jest obsługiwany ruch na wybranych portach TCP/UDP (m.in. 137, 445) wychodzący od użytkownika do sieci Internet. Konfiguracja Usługi, w tym dostępność komunikacji na wybranych portach, może być inna dla poszczególnych ofert i wówczas będzie określona w odrębnych warunkach świadczenia Usług w danej ofercie.

    Konsultant był zdziwiony że mi się udaje te porty otworzyć wogóle (po zmianie ip i resetach modemu xbox mi pokazuje NAT open do jego wyłączenia - więc może ruch jest inicjowany ze strony konsoli). W każdym razie ostrzegam - NIE KUPUJCIE POLSATU CYFROWEGO jeżeli chcecie swobodnie grać online, zarówno konfiguracja portów jak i DMZ są głównie dla ozdoby.

    Edit: dodam jeszcze że po zbadaniu tematu większość operatorów GSM dla LTE blokuje porty tak więc ostrożnie. Jak już jesteście "szcześliwymi" posiadaczami LTE z zablokowanymi portami to jedynym rozwiązaniem jest zestawienie połączenia VPN co po przetestowaniu opiszę.
     
    Ostatnia edycja: Listopad 30, 2015
  5. maciekww28

    maciekww28 Użytkownik Użytkownik

    Dołączył:
    Wrzesień 18, 2009
    Posty:
    388
    Polubienia:
    33
    Punkty za osiągnięcia:
    28
    Płeć:
    Mężczyzna
    mam CP, NAT skacze: raz otwarty, raz umiarkowany lub zamknięty
    gram głównie w tytanka czyli always online i wszystko jest cacy
    zamiast wyrywania włosów z głowy że coś mi tam router nie otwiera trzaskam sobie ile dusza zapragnie
     
  6. radek1992

    radek1992 Użytkownik Użytkownik Świeżak

    Dołączył:
    Styczeń 28, 2012
    Posty:
    15
    Polubienia:
    0
    Punkty za osiągnięcia:
    1
    Płeć:
    Mężczyzna
    Miasto:
    Kutno
    W moim przypadku jest tak jak napisałem wcześniej- od momentu aktualizacji NAT mam cały czas otwarty. Wcześniej był Umiarkowany, w Call of Duty też było, że NAT jest średni, a teraz jest, że otwarty. Korzystam z routera Dovado Tiny, przypisane stałe ip dla konsoli i włączona funkcja UPnP.
     
  7. Panzer Llama

    Panzer Llama Użytkownik Użytkownik Świeżak

    Dołączył:
    Listopad 18, 2015
    Posty:
    25
    Polubienia:
    2
    Punkty za osiągnięcia:
    3
    Płeć:
    Mężczyzna
    Miasto:
    Legionowo
    Problem z NAT jest najbardziej widoczny w grach które nie mają własnych serwerów i wymagają połączeń peer to peer np gears of war, na xone nie próbowałem ale na 360 z zamkniętym NATem nie dało się w zasadzie grać. Halo 5 w które ostatnio gram ma dedykowane serwery ale jak się poszuka to sporo osób twierdzi że otwarty NAT zlikwidował im lagi etc (ciężko coś jednoznacznego znaleźć).

    Włącze jeszcze UnPnP z ciekawości bo miałem wyłączone i zobaczymy...
     
Wczytywanie...

Poleć forum