1. Ta strona wykorzystuje ciasteczka (cookies) w celu: utrzymania sesji zalogowanego Użytkownika, gromadzenia informacji związanych z korzystaniem z serwisu, ułatwienia Użytkownikom korzystania z niego, dopasowania treści wyświetlanych Użytkownikowi oraz tworzenia statystyk oglądalności czy efektywności publikowanych reklam.Użytkownik ma możliwość skonfigurowania ustawień cookies za pomocą ustawień swojej przeglądarki internetowej. Użytkownik wyraża zgodę na używanie i wykorzystywanie cookies oraz ma możliwość wyłączenia cookies za pomocą ustawień swojej przeglądarki internetowej. Dowiedz się więcej.

Problemy z halo 2 na 360 slim

Temat na forum 'Dla świeżaków' rozpoczęty przez trotek, Luty 21, 2014.

  1. trotek

    trotek Świeżak Świeżak

    Dołączył:
    Grudzień 3, 2013
    Posty:
    9
    Polubienia:
    0
    Punkty za osiągnięcia:
    1
    Witam

    Mam w miare nowego nieprzerobionego xboxa 360 slima i niestety oryginalne nieporysowane halo 2 sprawia pewne problemy.
    1 przy systemowej standardowej rozdzielczosci 1280-720 gdzie na wszystkich grach jest ostry obraz, tutaj jest mocno zblurowany (rozmyty).
    2 W intensywniejszych momentach (wybuch granatu wsrod 2-3 wrogow; strzelanie z dwoch karabinkow na raz, z bliskiej odleglosci, do wrogow chronionych polem silowym - tych wysokich; wiecej niz 7 wrogow na raz) gra ostro traci na plynnosci. W zasadzie nie ma strzelaniny ktora obeszla by sie przynajmniej bez jednego chrupniecia.
    3 Czesto w trakcie jakiegos etapu pojawia sie jakby ciemniejsza nakladka na ekran- wzorek odpowiadajacy np obrysowi nieba zaslonietego przez rozne elementy tla z wczesniejszego momentu gry. Np w drugim etapie (walki w miescie) poczatkowo walczy sie wsrod "piaskowych" blokow, gdzie miedzy nimi na wyzszych pietrach widac jakies kable badz liny. Pozniej przez wiekszosc tego etapu nakladka to wlasnie jakby odbitka tej pierwszej planszy gdy patrzylo sie w strone nieba (widac wyraznie obrysy tych kabli).
    Da sie cos z tym zrobic? Czy takie sa uroki emulacji..
     
  2. Lotnik421 Xbox One

  3. trotek

    trotek Świeżak Świeżak

    Dołączył:
    Grudzień 3, 2013
    Posty:
    9
    Polubienia:
    0
    Punkty za osiągnięcia:
    1
    Dopisze jeszcze pare rzeczy

    1 Wlaczenie rozdzielczosci 640 - 480 nie rozwiazuje ani problemu plynnosci rozgrywki ani ostrosci obrazu. Co wiecej - w tej rozdzielczosci nieostre jest rowniez menu xboxa.

    2 Spadki plynnosci mocno zwieksza wlaczona latarka.

    3 Wydaje sie, ze problem "znakow wodnych" (tak okresla sie ten problem graficzny na zagranicznych forach) ustepuje, gdy wlozy sie plyte z gra po zaladowaniu systemu konsoli. Pewnosci co do tego nie mam, ale w trakcie drugiej sesji z gra (pare etapow)problem nie wystapil ani razu.

    Dodam jeszcze, ze konsola nie byla aktualizowana i nie instalowalem dodatkowo zadnego emulatora. Po podlaczeniu do internetu, w trakcie uruchamiania sie halo 2, konsola informuje o jakiejs aktualiacji systemu, ale nie podaje o co jej chodzi, domyslam sie ze chodzi o ogolna aktualizacje systemu konsoli.

    Bardzo prosze o jakas pomoc, wydawalo mi sie ze w przypadku tak znanej gry uzyskam pomoc dosc szybko..
     
  4. xgrzesiox

    xgrzesiox Użytkownik Użytkownik

    Dołączył:
    Lipiec 6, 2013
    Posty:
    260
    Polubienia:
    32
    Punkty za osiągnięcia:
    28
    Miasto:
    Tomaszów Lubelski
    Masz spróbować na innym dysku? U mnie działa Special Edition bardzo płynnie. Jak problemu byś nie rozwiązał to polecam kupić klasycznego Xbox'a bo jest warto.

    Wysłane Galaktyczną mocą Asa II/Sent by Galatic power of Ace II
     
  5. trotek

    trotek Świeżak Świeżak

    Dołączył:
    Grudzień 3, 2013
    Posty:
    9
    Polubienia:
    0
    Punkty za osiągnięcia:
    1
    ""Masz spróbować na innym dysku""

    Jesli chodzi o inny dysk twardy to nie mam jak tego sprawdzic, jesli chodzi o plyte z gra, to jak pisalem, plyta jest w bardzo dobrym stanie. Zreszta mamy tu do czynienia z dosc standardowym, ze tak to okresle, spadkiem plynnosci w bardziej wymagajacych obliczeniowo momentach. Nie jestem moze jakims pro graczem, ale gralem dosc agresywnie na normalu. Jesli ktos powolutku prze do przodu to z pewnoscia mniej gra mu bedzie sie ciela.

    ""U mnie działa Special Edition bardzo płynnie'"

    Wydaje mi sie, ze gra na takim poziomie technicznym jak halo 2 powinna dzialac idealnie caly czas - nawet w najbardziej agresywnych momentach. No nie oszukujmy sie, halo nie jest gra specjalnie zaawansowana technicznie. Mnie dzialala tak jak opisalem to w pierszym poscie.

    Gre juz przeszedlem i sprostowuje to co napisalem poprzednio. Niestety uruchamianie gry po zaladowaniu glownego menu nie likwiduje problemu "znaku wodnego". Nie ma na niego wplywu rowniez rozdzielczosc systemu. Pojawia sie w poczatkowych etapach i ostatnich. Jedyny sposob na niego to reset konsoli po momencie ktory go wywoluje. Nalezy po prostu dojsc z tym bledem do kolejnego checkpointa i wtedy reset.

    A jak u ciebie bylo z ostroscia obrazu i tym znakiem wodnym?
    Moze znaczenie ma wersja emulatora, badz jakas inna aktualizacja?
     
  6. xgrzesiox

    xgrzesiox Użytkownik Użytkownik

    Dołączył:
    Lipiec 6, 2013
    Posty:
    260
    Polubienia:
    32
    Punkty za osiągnięcia:
    28
    Miasto:
    Tomaszów Lubelski
    U mnie jest wszystko ok, nie ma znaku wodnego. Mam najnowszy update.

    Wysłane Galaktyczną mocą Asa II/Sent by Galatic power of Ace II
     
  7. trotek

    trotek Świeżak Świeżak

    Dołączył:
    Grudzień 3, 2013
    Posty:
    9
    Polubienia:
    0
    Punkty za osiągnięcia:
    1
    A moglbys dokladniej opisac co i jak aktualizowales?
    Inna sprawa, to czy mozna zaktualizowac sam emulator bez aktualizacji konsoli, czy jednak jedno z drugiego wynika. Albo moze do patchowania gier itp jest potrzebny najnowszy update konsoli? Nie wiem. Wyjasnilby mi to ktos?

    Halo 2 Chapter 2 Outskirts Xbox 360 720P gameplay - YouTube

    Tutaj ktos gra na 360 w halo 2 i wystepuja zarowno znaki wodne jak i problemy z plynnoscia (choc mozliwe ze sa troszke rzadsze), szczegolnie to widac w 6 minucie (mysle o roblemach z plynnoscia, a znak wodny jest u gory troszke na prawo od srodka) . Zobaczylbys u Ciebie, czy w trakcie tej walki (gdy jest sie w jeepie i walczy "nad morzem" z wrogim transportowcem) gra ma problemy z plynnoscia. Wydaje mi sie, ze halo 2, rowniez w momencie premiery, bylo gra na tyle nieskomplikowana graficznie, by nawet takie walki nie wywolywaly nawet jednego chrupniecia na oryginalnym xboxie.
     
  8. xgrzesiox

    xgrzesiox Użytkownik Użytkownik

    Dołączył:
    Lipiec 6, 2013
    Posty:
    260
    Polubienia:
    32
    Punkty za osiągnięcia:
    28
    Miasto:
    Tomaszów Lubelski
    Jeszcze jutro zobaczę czy u mnie takie coś jest. Emulator jest wbudowany w update konsoli.

    Wysłane Galaktyczną mocą Asa II/Sent by Galatic power of Ace II
     
  9. akir

    akir Xbox One Xbox One V.I.P Pomocnik Użytkownik PSforum.pl

    Dołączył:
    Grudzień 23, 2008
    Posty:
    12072
    Polubienia:
    1066
    Punkty za osiągnięcia:
    113
    Miasto:
    Bielsko-Biała
    Jest to w końcu emulator, bledy jak i gorsze chodzenie gry moze występować

    Wysłane z mojego GT-N7100 przy użyciu Tapatalk 4
     
  10. trotek

    trotek Świeżak Świeżak

    Dołączył:
    Grudzień 3, 2013
    Posty:
    9
    Polubienia:
    0
    Punkty za osiągnięcia:
    1
    "Jeszcze jutro zobaczę czy u mnie takie coś jest. Emulator jest wbudowany w update konsoli."

    No bylo by mi bardzo milo gdybym znal wyniki tego testu. Obecne dzialanie halo 2 u mnie bylo takie sobie. W halo podobaly mi sie zawsze mocno zrecznosciowe, intensywne i dlugie walki z wieloma przeciwnikami i jak zakladam powinny byc one w zamierzeniu autorow idealnie plynne (takie przypuszczam byly na oryginalnym xboxie). O ile rzeczywscie pierwsza czesc sie zgadza, to z plynnoscia sa nie tyle lekkie problemy, co spore.
    Jest to w koncu sztandarowa gra na xboxa i oczekiwalem o wiele lepszego dzialania, tymbardziej, ze nie jest to gra o specjalnie skomplikowanej grafice (rowniez w momencie premiery). Jesli wiec tak dziala sztandarowa gra po emulatorze, to jak maja dzialac mniej znane? A tez mysle nad innymi tytulami z xboxa 1.

    Ja rozumiem, ze to emulator i pewnych problemow sprzetowych moze nie dac sie obejsc, ale mimo wszystko mam nadzieje, ze jakas latka wyszla, ktora to poprawila. Dlatego tez wracam do poczatku tego posta.

    Chodzi mi o
    1 ostrosc obrazu

    2 plynnosc, szczegolnie w momencie o ktorym pisalem w poprzednim poscie

    3 i znak wodny
     
  11. xgrzesiox

    xgrzesiox Użytkownik Użytkownik

    Dołączył:
    Lipiec 6, 2013
    Posty:
    260
    Polubienia:
    32
    Punkty za osiągnięcia:
    28
    Miasto:
    Tomaszów Lubelski
    Obraz ostry, płynna gra, i brak znaku wodnego. Mam TV LG 47" Full HD. Podłączone przez HDMI.

    Wysłane z mojego SM-T211 przy użyciu Tapatalka
     
  12. trotek

    trotek Świeżak Świeżak

    Dołączył:
    Grudzień 3, 2013
    Posty:
    9
    Polubienia:
    0
    Punkty za osiągnięcia:
    1
    ""Obraz ostry, płynna gra, i brak znaku wodnego. Mam TV LG 47" Full HD. Podłączone przez HDMI.""

    Dobrze, ale jako ze sprawy o ktore sie pytam moga byc odbierane mocno subiektywnie, to jeszcze bym sie dopytal.

    1 U mnie konsola jest podlaczona markowym kablem vga do monitora kineskopowego. W zwiazku z czym problem o ktorym pisze na pewno nie wynika ze skalowania obrazu przez wyswietlacz. Problem to ewidentnie "zblurowany" -rozmyty ponad miare i to nie antyaliasingiem obraz (w niektorych grach na pc czasem sie ten problem pojawial). Jest to rzecz jasna najmniejszy problem i zapewne jest to normalne (przypuszczalnie konsola tak skaluje obraz by wyswietlic 648-480 na 1280 -720p), ale nie jest to piekne i zawsze dobrze sie upewnic czy u kogos innego to wystepuje. Przypuszczam, ze roznie odbieramy ta sama ostrosc. Problem w tym, ze u mnie na systemowym 648-480 jest jeszcze gorzej (rozmyte jest rowniez glowne menu xboxa). Inna sprawa, ze dysponujemy innym sprzetem i akurat tutaj chyba nie bedzie dalo rady tego w miare obiektywnie porownac.

    2 Wazne jest dla mnie sprawdzenie czy wystepuja u Ciebie jakiekolwiek zwolnienia w momencie o ktorym pisalem, (6 minuta) Halo 2 Chapter 2 Outskirts Xbox 360 720P gameplay - YouTube. U mnie wtedy gra sie ostro ciela, w zasadzie caly czas. Przypuszczam, ze na oryginalnym xboxie nie zdarzalo sie wtedy zadne przyciecie, badz mialo ono miejsce max kilka razy, gdy cos wybuchalo, a nie w sposob ciagly. Przypominam tez, ze latarka ewidentnie potegowala u mnie przycinki przez cala gre.
    Ja rozumiem, ze okreslenie "plynna" moze byc roznie rozumiane. Ale bym zakladal, ze halo 2 to gra ktora nie powinna przycinac nigdy, ewentualnie tak rzadko i pojedynczo (nie w sposob ciagly) ze przyciecia z calej gry mozna by bylo policzyc na palcach. W zwiasku z tym pytanie, czy przeszedles ta gre cala na swoim 360 slimie? I na jakim poziomie trudnosci. Zeby nie bylo, ze jestem czepialski. Halo 2 to gra ktora dzialala u mnie najgorzej ze wszystkich gier w jakie gralem do tej pory na 360 ( nie ma ich za wiele, ale mysle tu miedzy innymi o re 5 i gears of war2 obie, z pewnymi wyjatkami, mozna uznac za niemajace problemow z plynnoscia, a na pewno dzialajace NIEPOROWNYWALNIE lepiej). Dzialanie halo 2 u mnie mozna porownac do killzone 1 na ps2 (znane z problemow z plynnoscia). Choc nie wiem czy halo 2 nie dziala gorzej, w killzone 1 gralem dawno temu. Mysle rzecz jasna o singlu.

    I ostatnia sprawa, wiem ze sie rozpisalem, ale no jest to dla mnie wazna sprawa, mysle tez o innych grach z xboxa classica. Czy jest mozliwe zaktualizowanie samego emulatora, bez aktualizacji konsoli? Nie wiem dokladnie na czym polega aktualizacja konsoli, nie wiem czy jest odwracalna, czy nie pogarsza jakos niektorych aspektow funkcjonowania konsoli, no nie znam sie na tym, a z tego co slyszalem w ps3 kolejne aktualizacje wprowadzaly jakies ograniczenia i takie tam. Inna kwestia, ze chcialybm miec absolutna pewnosc, ze taka aktualizacja w ogole cos pomoze.

    Z gory dziekuje za odp
     
  13. trotek

    trotek Świeżak Świeżak

    Dołączył:
    Grudzień 3, 2013
    Posty:
    9
    Polubienia:
    0
    Punkty za osiągnięcia:
    1
  14. xgrzesiox

    xgrzesiox Użytkownik Użytkownik

    Dołączył:
    Lipiec 6, 2013
    Posty:
    260
    Polubienia:
    32
    Punkty za osiągnięcia:
    28
    Miasto:
    Tomaszów Lubelski
    Mam Wii podłączone pod CRT i obraz jest zblurowany. Takie uroki kibeskopu. Teraz dopiero zauważyłem są zwolnienia w momencie o którym mówiłeś. Spokojnie moższesz konsolę aktualizować. Jak jesteś na ekranie głównym naciśnij przycisk Xbox na padzie i daj "Połącz z usługą Xbox Live", powinien wyskoczyć monit o aktualizację.

    Wysłane Galaktyczną mocą Asa II/Sent by Galatic power of Ace II
     
Wczytywanie...

Poleć forum