1. Ta strona wykorzystuje ciasteczka (cookies) w celu: utrzymania sesji zalogowanego Użytkownika, gromadzenia informacji związanych z korzystaniem z serwisu, ułatwienia Użytkownikom korzystania z niego, dopasowania treści wyświetlanych Użytkownikowi oraz tworzenia statystyk oglądalności czy efektywności publikowanych reklam.Użytkownik ma możliwość skonfigurowania ustawień cookies za pomocą ustawień swojej przeglądarki internetowej. Użytkownik wyraża zgodę na używanie i wykorzystywanie cookies oraz ma możliwość wyłączenia cookies za pomocą ustawień swojej przeglądarki internetowej. Dowiedz się więcej.

Problemy z NAT - VECTRA ROUTER ARRIS TG862 HELP

Temat na forum 'Xbox Live' rozpoczęty przez Famous, Marzec 4, 2016.

  1. Famous

    Famous Użytkownik Użytkownik

    Dołączył:
    Lipiec 22, 2012
    Posty:
    843
    Polubienia:
    68
    Punkty za osiągnięcia:
    28
    Miasto:
    Katowice
    Witam, tak tak wiem że istnieją już tematy o problemach z NAT'em lecz nie znalazłem w nich rozwiązania pod mój router. Otóż zawsze miałem NAT - OTWARTY, jakiś czas temu miałem nie wiem z jakiego powodu NAT - Zamknięty zrobiłem restart Routera i NAT został Otwarty, od wczoraj mam umiarkowany.. wiem że niby nie jest to tragedia ale ja lubię jak wszystko działa w 100% i chciałbym żeby był OTWARTY. Pytanie do was, bo szukałem już na portforward.com poradnika ale nie ma pod mój router dodatkowo nawet resetowałem ustawienia do fabrycznych i nadal NAT jest umiarkowany ;/ czy może być to wina Vectry (jakaś awaria itp) ? czy jest to ewidentnie wina ustawień routera ?
     
  2. Lotnik421 Xbox One

  3. orso

    orso Super Moderator Członek Załogi Super Moderator Pomocnik PSforum.pl

    Dołączył:
    Lipiec 26, 2009
    Posty:
    2717
    Polubienia:
    786
    Punkty za osiągnięcia:
    113
    Płeć:
    Mężczyzna
    Dzwoń do vectry, Ty jako user nie masz żadnych uprawnień do zmian niestety polityka vectry...
     
  4. o M a c z 0 S

    o M a c z 0 S Xbox One Xbox One Użytkownik

    Dołączył:
    Marzec 2, 2013
    Posty:
    1492
    Polubienia:
    367
    Punkty za osiągnięcia:
    83
    Płeć:
    Mężczyzna
    Miasto:
    Dolny Śląsk
    odblokuj porty stosując się do poradnika na xbox.com albo skorzystaj z czegoś takiego co w modemie nazywa się ustawienia UPnP które automatycznie po włączeniu powinno otworzyć NAT ewentualnie ustawienia DMZ
     
  5. BialyGTi

    BialyGTi Xbox One Xbox One Użytkownik Świeżak

    Dołączył:
    Lipiec 11, 2015
    Posty:
    720
    Polubienia:
    759
    Punkty za osiągnięcia:
    93
    W routerach Vectry nic nie ustawisz bo oni blokują do niego dostep. Musisz dzwonić do Vectry
     
  6. kuleczka91

    kuleczka91 Dziewczyna Dziewczyna Xbox One Pomocnik XBOX MANIAK Użytkownik

    Dołączył:
    Luty 19, 2014
    Posty:
    3262
    Polubienia:
    1855
    Punkty za osiągnięcia:
    113
    Płeć:
    Kobieta
    Kolega ma to samo i nic nie wskórał poza NATem umiarkowanym, wcześniej miał to samo co Ty z otwartego na zamknięty, a potem umiarkowany i nic więcej od nich nie dostaniesz...
     
  7. rathaniel

    rathaniel Użytkownik Użytkownik Świeżak

    Dołączył:
    Grudzień 31, 2008
    Posty:
    255
    Polubienia:
    53
    Punkty za osiągnięcia:
    28
    Płeć:
    Mężczyzna
    Miasto:
    Lubartów
    Ustaw na sztywno stałe lub statyczne IP dla xboxa (jeśli korzystasz z DHCP) i ustaw DMZ na to IP. Jeśli pomoże to problem był w routerze, jeśli nie to po stronie Vectry. Możesz tak zostawić, a jeśli nie chcesz, żeby xbox był całkowicie odsłonięty na świat to wyłączasz DMZ i kombinujesz z portami. Czyli szukasz opcji "port triggering" i dodajesz kolejno porty na sztywno przypisane IP xboxa:
    • Port 88 (UDP)
    • Port 3074 (UDP i TCP)
    • Port 53 (UDP i TCP)
    • Port 80 (TCP)
    • Port 500 (UDP)
    • Port 3544 (UDP)
    • Port 4500 (UDP)

    Plus ewentualnie porty do gier od EA:
    • Port 3659 (TCP i UDP)
    • Porty (przedział) 42100-42200 (TCP)
    Plus ewentualnie porty do gier od Activision:
    • Port 3075 (TCP i UDP)
    • Port 6150 (UDP)
    • Port 443 (TCP)
    ---------------
    Skoro blokują dostęp spróbuj wysłać im maila z prośbą o odblokowanie powyższych portów.
     
  8. BialyGTi

    BialyGTi Xbox One Xbox One Użytkownik Świeżak

    Dołączył:
    Lipiec 11, 2015
    Posty:
    720
    Polubienia:
    759
    Punkty za osiągnięcia:
    93
    dostanie standardowa odpowiedź żeby zresetować router bądź zapytanie czy konsola podłączona przez eternet czy wi-fi. Nie tylko on to przerabia :p moich 3 znajomych również. Jedyna szansa to zmiana dostawcy
     
  9. seyu

    seyu Użytkownik Użytkownik

    Dołączył:
    Grudzień 29, 2011
    Posty:
    114
    Polubienia:
    31
    Punkty za osiągnięcia:
    28
    Płeć:
    Mężczyzna
    Miasto:
    Bielsko-Biała
    Rozwiazanie jest proste. Mialem z nimi to samo. Zadzwon i powiedz zeby przelaczyli ci router w tryb bridge. Podlaczasz swoj router i ustawiasz sobie lacze jak chcesz. Zrobilem tak i wszystko dziala, nat itwarty
     
  10. rathaniel

    rathaniel Użytkownik Użytkownik Świeżak

    Dołączył:
    Grudzień 31, 2008
    Posty:
    255
    Polubienia:
    53
    Punkty za osiągnięcia:
    28
    Płeć:
    Mężczyzna
    Miasto:
    Lubartów
    Ale na czym polega problem? Dołączanie do gier i komunikacja głosowa powinna działać ze wszystkimi, którzy mają NAT otwarty lub umiarkowany. Gorzej z hostowaniem ale i tak większość gier ma swoje serwery, a jeśli nie to zawsze znajdzie się ktoś kto ma otwarty.

    Jedyny problem to komunikacja z graczami z NATEM zamkniętym, ale to ich problem :p
     
  11. Famous

    Famous Użytkownik Użytkownik

    Dołączył:
    Lipiec 22, 2012
    Posty:
    843
    Polubienia:
    68
    Punkty za osiągnięcia:
    28
    Miasto:
    Katowice
    Ale był NAT otwarty więc nie wiem o co tu chodzi powinien dalej być otwarty

    Wysłane z mojego Nexus 5X przy użyciu Tapatalka
     
  12. Famous

    Famous Użytkownik Użytkownik

    Dołączył:
    Lipiec 22, 2012
    Posty:
    843
    Polubienia:
    68
    Punkty za osiągnięcia:
    28
    Miasto:
    Katowice
    Odświeżam temat.. od tygodnia strasznie źle grało mi się online (opóźnienia itp.) dziś sprawdziłem NAT i znów mam zamknięty ;/ czy ktoś wie jak ustawić ten router aby NAT był otwarty ? do Vectry jutro będę dzwonił ale musi być jakiś sposób żeby dało rade zrobić otwarty NAT bez ich pomocy, dodam że ostatnio jak mi niby to naprawili to był NAT otwarty ale coś czuje że to był taki wymuszony Otwarty bo to nie było to samo co wcześniej.. mam na myśli że występowały opóźnienia i różne jaja w grze online
     
  13. o M a c z 0 S

    o M a c z 0 S Xbox One Xbox One Użytkownik

    Dołączył:
    Marzec 2, 2013
    Posty:
    1492
    Polubienia:
    367
    Punkty za osiągnięcia:
    83
    Płeć:
    Mężczyzna
    Miasto:
    Dolny Śląsk
    NAT odpowiada za to czy będziesz mógł dołączyć do danej sesji, czy będziesz mógł hostować taka sesję, bądź czy będziesz mógł rozmawiać z ludźmi na xbl party. To że w grze masz opóźnienia czyli tzw. lagi nie jest to wina NATU lecz wina jakości twojego łącza bądź modemu którego obecnie używasz. http://xboxforum.pl/threads/jak-ustawic-nat-otwarty-w-xbox-one.137492/ daję linka bo nie lubię się powtarzać w tym temacie sa wszystkie potrzebne informacje do tego by otworzyć NAT
     
  14. Famous

    Famous Użytkownik Użytkownik

    Dołączył:
    Lipiec 22, 2012
    Posty:
    843
    Polubienia:
    68
    Punkty za osiągnięcia:
    28
    Miasto:
    Katowice
    sprawdziłem programem czy mam otwarte porty dla xbox live i okazało się że każdy zamknięty.. ale udało się !!! otworzyłem je sam po długim kombinowaniu w tym spieprzonym menu routera teraz NAT jest otwarty i wierzcie mi gra się dużo lepiej online :)
     
  15. p_bladek

    p_bladek Xbox One Xbox One Użytkownik Świeżak

    Dołączył:
    Luty 8, 2016
    Posty:
    861
    Polubienia:
    487
    Punkty za osiągnięcia:
    63
    Płeć:
    Mężczyzna
    Nie ma możliwości konfiguracji modemów z wbudowanym routerem dla klientów VECTRY!!!
    Może albo poprosić aby mu te porty otworzyli, albo poprosić aby wrzucili modem w tryb Bridge i kupić sobie router lan. Już ktoś to wyżej napisał. W jednym i drugim musi zadzwonić na infolinię. Taka polityka firmy.
     
  16. sqbnc

    sqbnc Użytkownik Użytkownik Świeżak

    Dołączył:
    Listopad 25, 2014
    Posty:
    76
    Polubienia:
    54
    Punkty za osiągnięcia:
    18
    Miasto:
    BBA
    Nigdzie nie trzeba dzwonić, od paru miesięcy w eboku vectra na stronie można samemu zmienić router na tryb bridge, podpinasz swój router otwierasz porty i nat jest otwarty

    G2
     
Wczytywanie...

Poleć forum