1. Ta strona wykorzystuje ciasteczka (cookies) w celu: utrzymania sesji zalogowanego Użytkownika, gromadzenia informacji związanych z korzystaniem z serwisu, ułatwienia Użytkownikom korzystania z niego, dopasowania treści wyświetlanych Użytkownikowi oraz tworzenia statystyk oglądalności czy efektywności publikowanych reklam.Użytkownik ma możliwość skonfigurowania ustawień cookies za pomocą ustawień swojej przeglądarki internetowej. Użytkownik wyraża zgodę na używanie i wykorzystywanie cookies oraz ma możliwość wyłączenia cookies za pomocą ustawień swojej przeglądarki internetowej. Dowiedz się więcej.

Prosze o porade HDMI vs COMPONENT

Temat na forum 'Dla świeżaków' rozpoczęty przez merchants, Styczeń 27, 2010.

  1. merchants

    merchants Użytkownik Użytkownik

    Dołączył:
    Grudzień 22, 2009
    Posty:
    61
    Polubienia:
    0
    Punkty za osiągnięcia:
    6
    Miasto:
    Police
    Witam:
    Frapuje mnie myśl o różnicach między obrazem HDMI vs COMPONENT , a mianowicie. Jestem posiadaczem leciwego xboxa bez hdmi podłączyłem go do telewizora full HD grundig 42 cale kablem component i obraz mam super . Mam pytanie czy wymieniając konsolkę na tą z wyjściem HDMI coś się zmieni in plus.

    PS: moje pytanie jest dlatego że mam tez ps3 i podłączając ją przez component to jest duża różnica na ostrości względem HDMI (HDMI jest dużo lepiej)
     
  2. Lotnik421 Xbox One

  3. DJ.Bart

    DJ.Bart Użytkownik Użytkownik

    Dołączył:
    Grudzień 25, 2009
    Posty:
    428
    Polubienia:
    27
    Punkty za osiągnięcia:
    28
    Miasto:
    Tczew
    Tak jest lepiej przez HDMI lepsza głębia kolorów kiedyś miałem starszą konsole bez HDMI jak zakupiłem nowszą konsole i podłączyłem przez HDMI to zauważyłem różnicę jest o wiele lepiej :D
     
  4. johnnynoname

    johnnynoname Użytkownik Użytkownik

    Dołączył:
    Styczeń 17, 2009
    Posty:
    21
    Polubienia:
    0
    Punkty za osiągnięcia:
    1
    Miasto:
    NY
    Z tego co pamiętam, bo kiedyś to sprawdzałem różnica jeśli występuje to minimalna...

    Obraz był troszkę ostrzejszy przez hdmi, ale może też dużo zależeć od tv...
     
  5. Predator2000

    Predator2000 Banned

    Dołączył:
    Styczeń 19, 2010
    Posty:
    102
    Polubienia:
    5
    Punkty za osiągnięcia:
    0
    Co do HDMI to sam sobie odpowiedziałeś :) Interesuje mnie jak było z awaryjnością twojego xboxa. W sumie sprawny xsenon to już rzadkość.
     
  6. merchants

    merchants Użytkownik Użytkownik

    Dołączył:
    Grudzień 22, 2009
    Posty:
    61
    Polubienia:
    0
    Punkty za osiągnięcia:
    6
    Miasto:
    Police
    :) Mój xbox jest na płycie opus kopiłem go niedawno na allegro za grosze i myślę że jest po wymianie gwarancyjnej bo opusy były tylko na wymianę.
     
  7. norbertino

    norbertino Użytkownik Użytkownik

    Dołączył:
    Styczeń 23, 2009
    Posty:
    93
    Polubienia:
    0
    Punkty za osiągnięcia:
    6
    Miasto:
    Szczecin
    Przez HDMI jest obraz cyfrowy, a Component to analog :D Jeśli masz wejście HDMI to polecam HDMI a jeśli Component to component. Ja szczerze jeśli masz więcej kasy to polecam kupić orginalny VGA i wybierać rozdzielczość która jest optymalna dla TV/Monitora. W moim przypadku chyba kupie VGA ponieważ moja rozdzielczość optymalna nie jest obsługiwana przez HDMI na xboxie, a przez VGA mogę wybierać roździelczość jak na PC.
     
  8. merchants

    merchants Użytkownik Użytkownik

    Dołączył:
    Grudzień 22, 2009
    Posty:
    61
    Polubienia:
    0
    Punkty za osiągnięcia:
    6
    Miasto:
    Police
    Próbowałem rozwiązania z VGA na moim telewizorze i okazało się kompletna klapą nawet w największej rozdzielczości obraz jest gorszy niż component.
     
  9. Cyborg3D

    Cyborg3D Świeżak Świeżak

    Dołączył:
    Styczeń 28, 2010
    Posty:
    3
    Polubienia:
    0
    Punkty za osiągnięcia:
    1
    Przy podłączeniu Component kabel musi być bardzo dobrej jakości, oraz krótki, bo to syngnał analogowy, więc bardzo podatny na zniekształcenia oraz straty sygnału. Zaś HDMI jest przesyłane cyfrowo i dopiero w TV 'obrabiane' do postaci którą możesz zobaczyć na matrycy. Kabel nie ma prawie żadnego wpływu na jakość obrazu ( Oczywiście do pewnej długości kabla :) ), lecz bardzo duże znaczenie ma telewizor, oraz przetwornik wbudowany w ten telewizor. :)
     
  10. blake

    blake Użytkownik Użytkownik

    Dołączył:
    Lipiec 5, 2009
    Posty:
    38
    Polubienia:
    0
    Punkty za osiągnięcia:
    6
    też miałem z tym problem i kupiłem kabel hdmi za 50zł. podłączyłem konsole do tv lcd 42'' hd ready i różnicy nie widziałem=oddałem kabel :D
     
  11. kris_kjk

    kris_kjk Użytkownik Użytkownik

    Dołączył:
    Grudzień 13, 2009
    Posty:
    19
    Polubienia:
    0
    Punkty za osiągnięcia:
    1
    W takim przypadku właśnie największe znaczenie ma TV i to jak potrafi obsłużyć sygnał podłączony przez Component, druga sprawą jest długość i jakość kabelka Compnent. Jeśli zarówno TV (chodzi o obsługę sygnału Component) jak i przykładowy kabel Component są "dobrej jakości" to obraz nie odbiega praktycznie wcale od połączenia przez HDMI.
    Przykładowo u mnie podłączenie DVD do TV (LCD 37") czy to przez Component czy też przez HDMI nie pokazuje różnic w jakości obrazu.

    Generalnie standart HDMI jest dobrym, uniwersalnym rozwiązaniem - cyfrowy przesył jednym kabelkiem obrazu i dźwięku (nie jest wymagany "super" drogi kabelek, bo to w większości przypadków strata pieniędzy).
     
  12. giecp

    giecp Świeżak Świeżak

    Dołączył:
    Styczeń 28, 2010
    Posty:
    7
    Polubienia:
    0
    Punkty za osiągnięcia:
    1
    Witam :)
    Mam pewien problem. Konsola działa mi przez kabel EURO, natomiast kiedy podłącze ją przez HDMI mam brak sygnały. Kabel HDMI wiem że działa na pewno ponieważ mam na nim podłączoną n'ke, mało tego zabrałem X'a pod pache i poszedłem do rodziców, tam podłączyłem u ojca w pokoju na hdmi i hula, u siostry - hula...?!...
    Pytanie takie: czy ktoś sie kiedyś z tym spotkał? Znalazłem podobny post na innym forum ale człowiek po miesiącu odpisał ze sobie poradził ale niezdradził jak :)
    Moje kolejne pytanie:Powiedzmy ze TV(LG 32LF2510) ma w sobie jakiś błąd i już sie z tym pogodziłem...Postanawiam kupić kabel COMPONENT dowiedziałem sie że jakość obrazu mi sie poprawi(przypominam mam EURO) Czy jest to prawda?
    I ostatnie :) :Mój TV ma wejście opisane jako COMPONENT i mam 5 wejść na chinche (3 x video; 2 x audio) a kable COMPONENT od x360 mają 6 chinchy... Oco chodzi...??
    Z góry dziękuje za odpowiedz.
    Przepraszam jeżeli powieliłem temat, ale szukajać nieznalazłem podobnego.
    POZDRAWIAM
     
  13. maxan

    maxan Banned

    Dołączył:
    Grudzień 10, 2009
    Posty:
    316
    Polubienia:
    0
    Punkty za osiągnięcia:
    0
    Miasto:
    STG
    Dziwna sprawa . A wiesz że masz na pilocie przycisk input i wybierasz hdmi pod które masz podłączone xbox'a . ?? (jesli wiesz to podłącz pod inne wejście hdmi jest ich kilka co nie - choc ja polecam wejscie 1 gdzie pisze coś o dvi ;]) Przy ustawieniu w konsoli rozdzialki innej jak optymalna polecam pilotem także zmienic AVmode na gry ;]

    Prawda ;]
    Masz na tym forum sporo poradników co nie? Jakiegoś się nie podłącza to tyle ;] Zresztą chyba są 'kolorowe' - przypasuj kolorem i po sprawie ;P
    Jeśli naprawde coś nie tak z tym tv (w co wątpię ;0) to od czego masz gwarancje !!
     
  14. giecp

    giecp Świeżak Świeżak

    Dołączył:
    Styczeń 28, 2010
    Posty:
    7
    Polubienia:
    0
    Punkty za osiągnięcia:
    1
    Podpinałem pod oba HDMI, zmieniałem w "inpucie", wybierałem w AVmode gry.
    A co do zmiany rozdzielczości to niemoge zmienic poniewaz kiedy podłącze pod EURO złącze to niemam dostepu do zmiany rozdziałki w x'ie moge tylko wybrac tryb pal 50/60. jak podlaczyle u ojca na hdmi to racja wyswiuetla mi sie nowa opcaj ze zmianą rozdzielczości... kurcze brak mi pomysłów
     
  15. maxan

    maxan Banned

    Dołączył:
    Grudzień 10, 2009
    Posty:
    316
    Polubienia:
    0
    Punkty za osiągnięcia:
    0
    Miasto:
    STG
    Szok . Jakiś felerny czy co ? . Jak masz gwarancje to wal z reklamacją ;]
     
  16. Predator2000

    Predator2000 Banned

    Dołączył:
    Styczeń 19, 2010
    Posty:
    102
    Polubienia:
    5
    Punkty za osiągnięcia:
    0
    Uszkodzony tv.
     
  17. giecp

    giecp Świeżak Świeżak

    Dołączył:
    Styczeń 28, 2010
    Posty:
    7
    Polubienia:
    0
    Punkty za osiągnięcia:
    1
    No nie dokonca uszkodzony TV bo na tym samym złączu HDMI i tym samym kablu mam podłączoną N'ke i działa normalnie. Moze być jakiś problem z kompatybilnością?? A może kabel HDMI mam ****owy?! Do N'ki może wystarcza a Xbol potzrebuje mocniejczy kabel??Chodz podobno(przeczytałem to na tym forum) kabel HDMI niema znaczenia jezeli chodzi o jakość sygnału jak to ma miejsce w scard itp.
     
  18. maxan

    maxan Banned

    Dołączył:
    Grudzień 10, 2009
    Posty:
    316
    Polubienia:
    0
    Punkty za osiągnięcia:
    0
    Miasto:
    STG
    Kurde jaja jak berety ...mówisz n-ka chodzi . to spróbuj na innym kablu najlepiej hdmi v1.3 ;] Nie zaszkodzi a może pomóc .
     
  19. giecp

    giecp Świeżak Świeżak

    Dołączył:
    Styczeń 28, 2010
    Posty:
    7
    Polubienia:
    0
    Punkty za osiągnięcia:
    1
    Kurcze w zeszłym tygodniu werując różne fora znalazłem identyczny przypadek ale z TV Samsunga. OBJAWY TE SAME... próbowali mu jakoś pomóc na forum ale niedawało rady, po nie lada miesiącu napisał że już sobie poradził i to wszystko. Więc wiem ze niejestem odosobnionym przypadkiem :D(tak sie pocieszam)
     
  20. maxan

    maxan Banned

    Dołączył:
    Grudzień 10, 2009
    Posty:
    316
    Polubienia:
    0
    Punkty za osiągnięcia:
    0
    Miasto:
    STG
    A z innym kablem hdmi próbowałeś ? najlepiej z jakimś w wersji 1.3 ?
     
  21. giecp

    giecp Świeżak Świeżak

    Dołączył:
    Styczeń 28, 2010
    Posty:
    7
    Polubienia:
    0
    Punkty za osiągnięcia:
    1
    myślisz ze moze byc to wina kabla?? bo ja mam kurcze taki(z oszczędności) za 17,50 PLN z Reala(na samie zresztą) no ale N'ka chodzi...Kurcze mo ze faktycznie X potrzebuje lepszy...
     
Wczytywanie...

Poleć forum