1. Ta strona wykorzystuje ciasteczka (cookies) w celu: utrzymania sesji zalogowanego Użytkownika, gromadzenia informacji związanych z korzystaniem z serwisu, ułatwienia Użytkownikom korzystania z niego, dopasowania treści wyświetlanych Użytkownikowi oraz tworzenia statystyk oglądalności czy efektywności publikowanych reklam.Użytkownik ma możliwość skonfigurowania ustawień cookies za pomocą ustawień swojej przeglądarki internetowej. Użytkownik wyraża zgodę na używanie i wykorzystywanie cookies oraz ma możliwość wyłączenia cookies za pomocą ustawień swojej przeglądarki internetowej. Dowiedz się więcej.

Przekierowanie portów z jednego routera do drugiego

Temat na forum 'Dla świeżaków' rozpoczęty przez Elros, Styczeń 22, 2016.

  1. Elros

    Elros Świeżak Świeżak

    Dołączył:
    Styczeń 3, 2016
    Posty:
    7
    Polubienia:
    0
    Punkty za osiągnięcia:
    1
    Płeć:
    Mężczyzna
    Witam. mam taki problem że nie wiem jak przekierować porty z jednego routera na drugi żeby można było grać online na Xboxie One.

    Moja konfiguracja wygląda tak:

    Modem (nie mam dostępu do ustawień) -> Router 1 (TP-Link 1043ND) -> Router 2 (841N) -> Konsola Xbox One

    Na routerze 1 i 2 zainstalowany jest soft OpenWrt Chaos Calmer 15.05


    Routery działają w tej samej sieci, router 1 ma adres 192.168.0.1 a router 2 192.168.0.3 (pobiera wszystkie ustawienia z routera 1)
     
  2. Lotnik421 Xbox One

  3. Rob1N_PL

    Rob1N_PL Xbox One Xbox One Użytkownik

    Dołączył:
    Kwiecień 19, 2011
    Posty:
    1854
    Polubienia:
    224
    Punkty za osiągnięcia:
    63
    Wydaje mi się że na routerze 1 otwierasz porty dla routera 2 a na routerze 2 dla xboxa.
     
  4. Elros

    Elros Świeżak Świeżak

    Dołączył:
    Styczeń 3, 2016
    Posty:
    7
    Polubienia:
    0
    Punkty za osiągnięcia:
    1
    Płeć:
    Mężczyzna
    Robiłem tak że wpisywałem porty ze chce przekazać z 192.168.0.1 na 192.168.0.3 a później na routerze 2 że przekazuje z 192.168.0.3 na 192.168.0.157 (IP Xboxa)
     
  5. MolKiller

    MolKiller Xbox One Xbox One Użytkownik Świeżak

    Dołączył:
    Grudzień 4, 2015
    Posty:
    73
    Polubienia:
    11
    Punkty za osiągnięcia:
    8
    Płeć:
    Mężczyzna
    Miasto:
    Rybnik
    Bez dostępu do obu routerów nie przekierujesz portów z sieci prywatnej (domowej) do Twojego publicznego IP (o ile je masz i jest ono tylko dla Ciebie)
    Po za tym router oddziela dwa różne segmenty sieci więc jeżeli Xbox jest za drugim routerem to nie może mieć takiego IP jak podajesz, no chyba że masz maskę 255.255.255.128, więc Twój drugi router działa chyba jako switch.
    Także bez publicznego IP tylko dla Ciebie i dostępu do routera który idzie w świat nic nie zrobisz, chyba że operator spełni Twoje życzenie i przekieruje porty ... ale musisz podać dokładnie które, wiesz jakie potrzebujesz?
     
  6. Elros

    Elros Świeżak Świeżak

    Dołączył:
    Styczeń 3, 2016
    Posty:
    7
    Polubienia:
    0
    Punkty za osiągnięcia:
    1
    Płeć:
    Mężczyzna
    Do obu routerów mam dostęp do ustawień, jak podłączam konsole pod router 1 i mam włączone mini upnp to wszystko działa nat otwarty i połączenie z przeciwnikiem w np. FIFE 16 działa, tylko właśnie nie wiem jak te porty z routera 1 przesłać na router 2

    PS. Drugi router pobiera dhcp z routera 1
     
  7. MolKiller

    MolKiller Xbox One Xbox One Użytkownik Świeżak

    Dołączył:
    Grudzień 4, 2015
    Posty:
    73
    Polubienia:
    11
    Punkty za osiągnięcia:
    8
    Płeć:
    Mężczyzna
    Miasto:
    Rybnik
    Musisz to wpisać na sztywno w sekcji przekierowania portów, ale podaj swój publiczny IP (http://twojeip.wp.pl/) jakie IP masz na Xboxie za 1 routerem a jakei za drugim? Podaj IP razem z maską.
     
  8. Elros

    Elros Świeżak Świeżak

    Dołączył:
    Styczeń 3, 2016
    Posty:
    7
    Polubienia:
    0
    Punkty za osiągnięcia:
    1
    Płeć:
    Mężczyzna
    Na drugim routerze pod którym jest podpięta konsola jest wyłączony dhcp i konsola bierze ip z pierwszego routera, ten drugi router działa jako brama tylko ip jest 192.168.0.157 a maska 255.255.255.0
     
  9. Elros

    Elros Świeżak Świeżak

    Dołączył:
    Styczeń 3, 2016
    Posty:
    7
    Polubienia:
    0
    Punkty za osiągnięcia:
    1
    Płeć:
    Mężczyzna
    Problem rozwiązany. Temat do usunięcia.
     
  10. imvho

    imvho Użytkownik Użytkownik Świeżak

    Dołączył:
    Styczeń 3, 2016
    Posty:
    87
    Polubienia:
    22
    Punkty za osiągnięcia:
    18
    Problem rozwiązany, ale jedna tylko uwaga: nie ma sensu używać 2 routerów w twoim przypadku, gdyż masz tylko jedną sieć. Używanie 2 routera tylko spowalnia ci działanie sieci. Lepiej drugi router ustawić w tryb pracy jako switch. Raz że zyskasz dodatkowy port, a dwa to konfigurację będziesz całą ustawiał na jednym routerze. Wiadomo jak jest już stary router to chce się jego porty wykorzystać, ale wtedy najlepiej używać go jako switch, szczególnie jak ma się jedną sieć.
     
  11. Elros

    Elros Świeżak Świeżak

    Dołączył:
    Styczeń 3, 2016
    Posty:
    7
    Polubienia:
    0
    Punkty za osiągnięcia:
    1
    Płeć:
    Mężczyzna
    To więc jak ustawić ten drugi router żeby działał jako swtich bazując na oryginalnym sofcie TP-Linka bo przywróciłem fabryczny soft na obu routerach ?
     
  12. MolKiller

    MolKiller Xbox One Xbox One Użytkownik Świeżak

    Dołączył:
    Grudzień 4, 2015
    Posty:
    73
    Polubienia:
    11
    Punkty za osiągnięcia:
    8
    Płeć:
    Mężczyzna
    Miasto:
    Rybnik
    W drugim routerze nie uzywaj wejscia WAN (niebieskiego) i wylacz dhcp server i masz switcha. Portu nie zyskasz a pisanie o szybkosci to mzonka przy zastosowaniu domowym - dopiero router nr2 jako Wlan w pelnym standardzie N (chipset na 2 anteny) spowalnial by w porownaniu z polaczeniem kablem.
    Skoro masz 1 router to na nim przekieruj porty na IP xboxa ( ustaw je sobie statycznie na konsoli lub zarezerwuj mac Xboxa na routerze)

    Wysłane z mojego W6500 przy użyciu Tapatalka
     
  13. imvho

    imvho Użytkownik Użytkownik Świeżak

    Dołączył:
    Styczeń 3, 2016
    Posty:
    87
    Polubienia:
    22
    Punkty za osiągnięcia:
    18
    Tak, wgraj ponownie OpenWrt lub dd-wrt/tomato jeśli obsługuje i włącz router nr 2 jako switch (przypisz port WAN do br0 lub vlan1). To co pisze @MolKiller@MolKiller to nie ma nic wspólnego z teorią LAN ani praktyką. Mydelniczka 841N nie nadaje się do efektywnego routingu więc lepiej ją całkowicie wyłączyć z sieci - np ustawiając jako switch. I kolego miły @MolKiller@MolKiller nie pisz dyrdymałów bo przy odpowiednim sofcie masz port extra na tym badziewiu.
     
  14. MolKiller

    MolKiller Xbox One Xbox One Użytkownik Świeżak

    Dołączył:
    Grudzień 4, 2015
    Posty:
    73
    Polubienia:
    11
    Punkty za osiągnięcia:
    8
    Płeć:
    Mężczyzna
    Miasto:
    Rybnik
    :) Racja, ale jeżeli kolega nie potrafi forwardować portów i nie rozumie sieci to przecież nie będę mu pisał na forum o alternatywnym sofcie, jeszcze cegłę z niego zrobi. W domu, dla newbie, to wystarcza domyślny soft i uważam że lepiej wytłumaczyć prosto niż rozwodzić się nad szybkością działania mydelniczki na sofcie switch/router.
    Oczywiście jeżeli pomogłeś mu na PW lub zalogowałeś się na jego router by mu to ustawić to chwała Ci za to.
     
Wczytywanie...

Poleć forum