1. Ta strona wykorzystuje ciasteczka (cookies) w celu: utrzymania sesji zalogowanego Użytkownika, gromadzenia informacji związanych z korzystaniem z serwisu, ułatwienia Użytkownikom korzystania z niego, dopasowania treści wyświetlanych Użytkownikowi oraz tworzenia statystyk oglądalności czy efektywności publikowanych reklam.Użytkownik ma możliwość skonfigurowania ustawień cookies za pomocą ustawień swojej przeglądarki internetowej. Użytkownik wyraża zgodę na używanie i wykorzystywanie cookies oraz ma możliwość wyłączenia cookies za pomocą ustawień swojej przeglądarki internetowej. Dowiedz się więcej.

Przerobienie kabelka do dysku- poradnik

Temat na forum 'Sprzęt' rozpoczęty przez Apacer, Styczeń 25, 2009.

  1. Apacer

    Apacer Użytkownik Użytkownik

    Dołączył:
    Grudzień 16, 2008
    Posty:
    897
    Polubienia:
    4
    Punkty za osiągnięcia:
    18
    Miasto:
    Polkowice
    Witam.
    Po dostaniu oryginalnego kabelka do dysku i przemyślunkach dlaczego on taki krótki i gdzie ja dysk niby położe, postanowiłem go przedłużyć.
    1. Kupno kabelka na alledrogo. Cena 25 zł zdecydowanie odstrasza za coś co i tak potrzebujemy złącza a nie kabla... Gdybym wiedział, że to złącze jest tak prosto zrobione sam bym sobie takie zrobił (metoda na płytke uniwersalną i wygięte piny).

    2. Po otrzymaniu kabelka bierzemy ostry nożyk i wycinamy małymi skrawkami plastik którym złącze było oblane i który zabezpiecza przewody przed urwaniem/ poruszaniem.

    [​IMG]

    3. Gdy już wytniemy tyle plastiku/gumy, aż bedą widoczne piny/luty to wylutowujemy kabelki od pinów, a następnie wycinamy ten plastik i uwalniamy piny z jego objęć :DD

    [​IMG]


    4. Następnie to samo robimy z drugą stroną, Gdy już wylutujemy wszystko i oczyścimy otrzymamy taki oto piękny obrazek ładnego złącza:

    [​IMG]

    5. A teraz najważniejsze czyli lutowanie. Otwieramy sobie pdf z rozpiską wszystkich złącz w konsoli i na jego podstawie lutujemy:
    UWAGA!!! Nie łączymy pinu 14 z pozostałymi pinamy zasilania dysku! Wyjaśnienie w kolejnym poście.

    [​IMG]

    6. Po lutowaniu mamy taki ładny długi kabelek:

    [​IMG]

    7. Na koniec zabezpieczamy luty, np. zalewając je klejem na gorąco z pistoletu. Dzięki temu zabezpieczmy kabelki przed urwaniem.

    8. Podłączamy do konsoli i dysku, a dysk kładziemy np, na x-pudle uprzednio pod niego kładąc np. kawał gąbki. Można go potem zamontować do jakiejś kieszeni.
     
  2. Lotnik421 Xbox One

  3. viru

    viru Użytkownik Użytkownik

    Dołączył:
    Styczeń 3, 2009
    Posty:
    47
    Polubienia:
    0
    Punkty za osiągnięcia:
    6
    skąd wziąść ten pdf ?
     
  4. Apacer

    Apacer Użytkownik Użytkownik

    Dołączył:
    Grudzień 16, 2008
    Posty:
    897
    Polubienia:
    4
    Punkty za osiągnięcia:
    18
    Miasto:
    Polkowice
    Tutaj pdf z rozpiskami wszystkich złącz i wtyków w konsoli.
    http://dwl.xbox-scene.com/tutorial/Xbox_360-HandC-V1_4.pdf


    Tak to wygląda. Jeszcze będę kombinować z obudową na dysk i z jego dobrym zamocowaniem gdzieś. Lutowanie takie jak zrobiłem działa świetnie, nie trzeba aż tylu kabli, wystarczy jeden grubszy na zasilanie i mase :)


    [​IMG]


    Wyjaśnienie nielutowania z pinem 14 pinów zasilania:

    Zauważyłem, że po wyłączeniu konsoli dysk chodzi nadal (jego silniki) i się cholernie grzeje! Spowodowane to było tym, że na pinie 14 we wtyku dysku jest napięcie nawet po wyłączeniu konsolki. Reszta pinów jest wyłączana. Pin ten nie łączymy z pozostałymi zasilającymi ponieważ jeśli nie wyjmiemy wtyczki z gniazda i nie wyłączymy całkowicie konsolki od sieci domowej, może się zdarzyć, że nagle dysk mam się zagodował i uszkodził.

    Pozdrawiam.
     
  5. gawlak96

    gawlak96 Banned Użytkownik

    Dołączył:
    Grudzień 26, 2008
    Posty:
    30
    Polubienia:
    0
    Punkty za osiągnięcia:
    0
    OFTTOP
    Apacer Co ty masz za dysk jakiej Firmy? :D
     
  6. Apacer

    Apacer Użytkownik Użytkownik

    Dołączył:
    Grudzień 16, 2008
    Posty:
    897
    Polubienia:
    4
    Punkty za osiągnięcia:
    18
    Miasto:
    Polkowice
    WD 160 giga BEVS :p
     
  7. gawlak96

    gawlak96 Banned Użytkownik

    Dołączył:
    Grudzień 26, 2008
    Posty:
    30
    Polubienia:
    0
    Punkty za osiągnięcia:
    0
    Ile za niego dałeś i gdzie ?
     
  8. Apacer

    Apacer Użytkownik Użytkownik

    Dołączył:
    Grudzień 16, 2008
    Posty:
    897
    Polubienia:
    4
    Punkty za osiągnięcia:
    18
    Miasto:
    Polkowice
    Dokładnie 178 zł, w sklepie Proline, podjechałem 30 km do Legnicy przy okazji załatwiania czegoś innego, po niego.
     
  9. gawlak96

    gawlak96 Banned Użytkownik

    Dołączył:
    Grudzień 26, 2008
    Posty:
    30
    Polubienia:
    0
    Punkty za osiągnięcia:
    0
    Aha dzieki za szybkie info :)
     
  10. gawlak96

    gawlak96 Banned Użytkownik

    Dołączył:
    Grudzień 26, 2008
    Posty:
    30
    Polubienia:
    0
    Punkty za osiągnięcia:
    0
    Jeszcze jedno czy jak kupiłeś dysk to odrazu do konsoli i format czy do laptopa i jakies programy ? :D
     
  11. CuxPL

    CuxPL Użytkownik Użytkownik

    Dołączył:
    Listopad 27, 2008
    Posty:
    182
    Polubienia:
    0
    Punkty za osiągnięcia:
    16
    Miasto:
    Prochowice
    Apacer a gdzie ten sklep w legnicy się znajduje?
     
  12. Apacer

    Apacer Użytkownik Użytkownik

    Dołączył:
    Grudzień 16, 2008
    Posty:
    897
    Polubienia:
    4
    Punkty za osiągnięcia:
    18
    Miasto:
    Polkowice
    Od razu kupiłem z myślą o konsoli, ponieważ na memorce brakowało pamięci na oprogramowanie bez którego nie mogłem grać na live. Ale jeśli Ci chodziło, czy kupiłem od razu taki działający w konsoli to nie. W domu podłączyłem go do sata w PC i przerobiłem programikiem w Dosie. Zajęło to mi może z kilka minut.

    Sklep jest na ulicy Pocztowej 5B na lewo od przejścia naziemnego dla pieszych, koło przystanku na którym stają busy w strone lubina i dalej.

    Na necie też można kupić dysk WD tej seri, tu akurat 120 giga, nie widze 160:
    Wd Wd1200bevs • Sklep Komputerowy ProLine.pl Wrocław - Komputery, Laptopy, Monitory LCD, Karty Graficzne, Laptop, Notebook, Oprogramowanie, GPS, Odtwarzacze MP3, Aparaty Cyfrowe, Drukarki, Głośniki, Telefony Komórkowe, Pamięci

    Pozdrawiam.
     
  13. blizz82

    blizz82 Użytkownik Użytkownik

    Dołączył:
    Wrzesień 30, 2008
    Posty:
    52
    Polubienia:
    0
    Punkty za osiągnięcia:
    6
    Hmm mam pytanko odnośnie pkt 2 piszesz po otrzymaniu kabelka, ale tego z allegro czy masz na myśli zwykły kabelek od s-ata ? może da się od razu zrobić z s-ata

    I jeszcze jedno mam 4 dyski do sprzedania koszt 200 zl z przesyłką przerobione na gwarancji 10mc. Czekam tylko na xbox-a żeby je sformatować. Możliwość wystawienia aukcji nr gg 8455437
     
  14. gawlak96

    gawlak96 Banned Użytkownik

    Dołączył:
    Grudzień 26, 2008
    Posty:
    30
    Polubienia:
    0
    Punkty za osiągnięcia:
    0
    Tego z allegro :] :p jeśli pomogłem kliknij dziękuje :]
     
  15. Apacer

    Apacer Użytkownik Użytkownik

    Dołączył:
    Grudzień 16, 2008
    Posty:
    897
    Polubienia:
    4
    Punkty za osiągnięcia:
    18
    Miasto:
    Polkowice
    A mi kurna nikt nie dziękuje :p, Można by zrobić z kabelka Sata, ale trzeba by było trochę pokombinować z lutowaniem na płytce uniwersalnej, a potem jej przycinaniem, klejeniem itp, by pasowała w złącze. Potrafił bym takie coś zrobić, ale patrząć na gniazdo dysku myślałem, że ono jest troszke inaczej zbudowane niż jest na prawde. Tak to bym nie kupował tego kabelka z allegro ...
     
  16. Apacer

    Apacer Użytkownik Użytkownik

    Dołączył:
    Grudzień 16, 2008
    Posty:
    897
    Polubienia:
    4
    Punkty za osiągnięcia:
    18
    Miasto:
    Polkowice
    Tak to sobie dzisiaj wygląda (nie czepiać się półeczki):
    [​IMG]

    A tutaj przycięty plastik by kabelek ładnie w nim siedział:
    [​IMG]
     
  17. przemasand

    przemasand Użytkownik Użytkownik

    Dołączył:
    Styczeń 21, 2009
    Posty:
    15
    Polubienia:
    0
    Punkty za osiągnięcia:
    1
    Miasto:
    Dygowo
  18. creator

    creator Użytkownik Użytkownik

    Dołączył:
    Styczeń 13, 2009
    Posty:
    59
    Polubienia:
    0
    Punkty za osiągnięcia:
    6
    Miasto:
    Gdańsk/Lębork
    Z tego co wiem to do X`a mogą być dyski: 20GB, 60GB, 120GB, 160GB (WD BEVS). Inne to tylko mozesz uzyć jako duży pendrive USB na filmy, muzykę, zdjęcia...

    //edit:

    Apacer, widzę że ładnie to wszystko zrobiłeś :) jak zakupie sobie dysk (na początek 60GB) to też coś podobnego zrobię. ;]
     
  19. offtopic

    offtopic Użytkownik Użytkownik

    Dołączył:
    Sierpień 7, 2008
    Posty:
    2146
    Polubienia:
    7
    Punkty za osiągnięcia:
    38
  20. Gharra

    Gharra Użytkownik Użytkownik

    Dołączył:
    Styczeń 3, 2009
    Posty:
    10
    Polubienia:
    0
    Punkty za osiągnięcia:
    1
    Miasto:
    Gdynia
    przepraszam za offtopa, ale Apacer, czemu służy ta folia pod twoim xbox`em? jakiś bajer na grzanie czy żeby półka się nie rysowała po prostu ? :p
     
  21. blizz82

    blizz82 Użytkownik Użytkownik

    Dołączył:
    Wrzesień 30, 2008
    Posty:
    52
    Polubienia:
    0
    Punkty za osiągnięcia:
    6
    A jak byś miał czas może tutorial jak przerobić kabel usb 2.0 taki od kieszeni zwykłej na hdd żeby pasował do X zamiast dużej wtyczki. Każdemu by to pasowało bo taka kieszeń co obsługuje hdd s-ata ok 20 zł. A ten kabel na allegro to koszt 25 + przesyłka
    Kieszenie od xbox-a były 80 zł. Generalnie z założenia jak masz taki kabelek to nie powinien być problem zrobić taki schemacik.
    Generalnie to i tak pozostaje kwestia samej wtyczki tzn skąd taka wziąść ;d
     
Wczytywanie...

Poleć forum