1. Ta strona wykorzystuje ciasteczka (cookies) w celu: utrzymania sesji zalogowanego Użytkownika, gromadzenia informacji związanych z korzystaniem z serwisu, ułatwienia Użytkownikom korzystania z niego, dopasowania treści wyświetlanych Użytkownikowi oraz tworzenia statystyk oglądalności czy efektywności publikowanych reklam.Użytkownik ma możliwość skonfigurowania ustawień cookies za pomocą ustawień swojej przeglądarki internetowej. Użytkownik wyraża zgodę na używanie i wykorzystywanie cookies oraz ma możliwość wyłączenia cookies za pomocą ustawień swojej przeglądarki internetowej. Dowiedz się więcej.

Przerobienie napędu Philips Lite-on

Temat na forum 'Dla świeżaków' rozpoczęty przez qhash, Luty 3, 2012.

  1. qhash

    qhash Świeżak Świeżak

    Dołączył:
    Luty 2, 2012
    Posty:
    4
    Polubienia:
    0
    Punkty za osiągnięcia:
    1
    Witam.
    Otóż parę dni temu zdecydowałem się przerobić konsolę, będąc przy tym kompletnie zielonym. Problem w tym, że mimo że już oczytałem się parę tutoriali, na ten temat, to kompletnie nic nie rozumiem ;) Prosiłbym o fachową pomoc krok po kroku co mam robić. Rozebrałem już Xboxa 360 elite i mam napęd Philips & Lite-on, model DG-16D2S-09C. Z tego co się doczytałem, potrzebuję niejakiej 'próby' - teraz rodzi się pytanie, czym jest próba, do czego służy i gdzie to mogę dostać mieszkając w Wielkiej Brytanii?

    Pozdrawiam, qhash :)
     
  2. Lotnik421 Xbox One

  3. elektor

    elektor Użytkownik Użytkownik

    Dołączył:
    Grudzień 12, 2009
    Posty:
    120
    Polubienia:
    6
    Punkty za osiągnięcia:
    18
    Miasto:
    Torun
    Potrzebujesz odczytać klucz napędu . Jest tutorial na forum krok po kroku.
     
  4. ESLORD

    ESLORD V.I.P V.I.P Pomocnik XBOX MANIAK Użytkownik

    Dołączył:
    Październik 21, 2011
    Posty:
    4295
    Polubienia:
    759
    Punkty za osiągnięcia:
    113
    Miasto:
    Londyn
    potrzebujesz PMT PROBE, inaczej pupa zbita
     
  5. qhash

    qhash Świeżak Świeżak

    Dołączył:
    Luty 2, 2012
    Posty:
    4
    Polubienia:
    0
    Punkty za osiągnięcia:
    1
    no dobra, czy to chodzi o ten tutorial? Już go przerabiałem... Artykuły[tutorial]-flash-liteon-ixtreme-1-91-jungleflasher-98709.html , to wciąż nie wyjaśnia gdzie mogę dostać tą próbę...
     
  6. ROBI772

    ROBI772 RGH Użytkownik

    Dołączył:
    Sierpień 28, 2011
    Posty:
    2734
    Polubienia:
    606
    Punkty za osiągnięcia:
    113
    Miasto:
    PZL
    USB PROBE, allegro i inne tego typu sklepy, bez tego nic nie zrobisz, kup to i wtedy rób według poradnika nie ma sensu żeby ktoś tu Ci pisał jak to robić bo pełno tego na necie.
     
  7. elektor

    elektor Użytkownik Użytkownik

    Dołączył:
    Grudzień 12, 2009
    Posty:
    120
    Polubienia:
    6
    Punkty za osiągnięcia:
    18
    Miasto:
    Torun
    bez Probe też zrobisz ale jak z elektroniką nie miałeś styczności to ciężko . Potrzebne będzie 3.3v i 5v i kabelek do masy aby odczytać klucz napędu. Wszystko jest na sieci. Pozdrawiam
     
  8. qhash

    qhash Świeżak Świeżak

    Dołączył:
    Luty 2, 2012
    Posty:
    4
    Polubienia:
    0
    Punkty za osiągnięcia:
    1
    ok, rozumiem że potrzebuję zakupić taki kabel SATA/IDE [​IMG]? Czy ten się nadaje? KLIK. Kolejne problem to taki, że w większości tutoriali jest napisane że potrzeba komputera stacjonarnego, a ten kabel trzeba podpiąć pod płytę główną. Problem w tym że ja posidam tylko do dyspozycji laptopa, a w zasadzie kilka, ale nie stacjonarkę - czy to uniemożliwia mi przerobienie konsoli?
     
  9. ESLORD

    ESLORD V.I.P V.I.P Pomocnik XBOX MANIAK Użytkownik

    Dołączył:
    Październik 21, 2011
    Posty:
    4295
    Polubienia:
    759
    Punkty za osiągnięcia:
    113
    Miasto:
    Londyn
    nie potrzeba ci sata usb adapter, to tylko do slimow
     
  10. qhash

    qhash Świeżak Świeżak

    Dołączył:
    Luty 2, 2012
    Posty:
    4
    Polubienia:
    0
    Punkty za osiągnięcia:
    1
    ok, zatem jeszcze raz... sorry że tak topornie mi idzie rozumienie tego, ale proszę o jedną konkretną odpowiedź. Czego mi potrzeba, skoro nie usb adaptera? Jak to się fachowo nazywa? Nazwa angielska (jestem w anglii więc kupie to na ebay'u, nie na allegro)... I ponawiam pytanie, odnośnie kompa stacjonarnego.

    Pozdro, qhash
     
  11. ojciecmoderator

    ojciecmoderator Użytkownik Użytkownik

    Dołączył:
    Październik 3, 2011
    Posty:
    273
    Polubienia:
    11
    Punkty za osiągnięcia:
    18
    Czy ty na prawdę nie kumasz tego tutka? Tam masz wszystko krok po kroku napisane. Nie da sie już tego łatwiej opisać. Ciężki materiał z Ciebie ( bez obrazy)
    Oddaj komuś niech Ci przerobi. A jak nie to na początek połap Probe.


    Wysłane z iPhone przez program Tapatalk
     
  12. invisible

    invisible Użytkownik Użytkownik

    Dołączył:
    Listopad 26, 2007
    Posty:
    380
    Polubienia:
    27
    Punkty za osiągnięcia:
    28
    Panowie, tak tlumaczycie ze nie dziwota, ze chlopak nie rozumie. Takie rzeczy tlumaczy sie lopatologicznie. Jedziemy z koksem.
    Aby przerobic Lite-on'a najpierw musisz wyciagnac klucz napedu wedlug tego tutoriala ( http://xboxforum.pl/artykuly-f206/%...zyt-klucza-z-wszystkich-liteon%D3w-89475.html ), a nastepnie wgrac zmodyfikowany firmware za pomoca tego tutka ( http://xboxforum.pl/artykuly-f206/[tutorial]-flash-liteon-ixtreme-1-91-jungleflasher-98709.html ). Aby to wszystko zrobic potrzebujesz urzadzonka wystepujacego w Polsce pod nazwa Probe USB., ktore moze wygladac tak: USB Probe Delux Spider Przerób Sam X360 PROMOCJA ! (2090164262) - Allegro.pl - Więcej niż aukcje. Najlepsze oferty na największej platformie handlowej. badz tak: Przerób sam swojego x-boxa USB PROBE (2096200814) - Allegro.pl - Więcej niż aukcje. Najlepsze oferty na największej platformie handlowej. . Jesli masz znajomego w Polsce, rodzine badz uda Ci sie dogadac ze sprzedawca mozliwe, ze nie bedzie problemu z jego wysylka do UK ( najlepiej jednak przed zakupem sprawdzic, czy masz w kompie port sata na odpowiednim chipsecie. - Chipsets That Can Flash Xbox 360 Drives | eHow.com inaczej moga byc problemy z wykrywaniem napedu przez komputer) Jesli nie da rady, istnieje mozliwosc zakupienia zestawu w Uk pod nazwa Xecuter CK3 mini + Xecuter CK3 Probe III. Druga opcja jest o tyle lepsza, ze nie bedziesz mial problemow z kompatybilnoscia chipsetow sata, oraz mozesz przerabiac naped rowniez na laptopie. Ogolnie bardziej bezstresowa opcja :7
     
  13. lordfryta

    lordfryta Użytkownik Użytkownik

    Dołączył:
    Grudzień 30, 2011
    Posty:
    23
    Polubienia:
    0
    Punkty za osiągnięcia:
    1
    Miasto:
    Piekary
    Pewny chipset to tylko VIA 6421. Ja mam na płycie głównej ICH7 który też niby powinien działać bez problemu a okazało się, że tylko na HITACHI można było pracować (choć w żółwim tempie bo zgranie firmware i wgranie lt trwało ponad godzinę). Natomiast Samsunga i LiteOna tylko rozpoznał ale nie dało się w nich nic zmienić. Po zakupie kontrolera PCI SATA na VIA 6421 wszystko działa jak należy.
    Pozdrawiam
     
  14. invisible

    invisible Użytkownik Użytkownik

    Dołączył:
    Listopad 26, 2007
    Posty:
    380
    Polubienia:
    27
    Punkty za osiągnięcia:
    28
    Wielkie dzieki lordfryta za uzupelnienie. Do tej pory myslalem, ze jesli naped jest widziany to i nie ma problemow z przerobieniem. Jak widac roznie z tym bywa.
     
Wczytywanie...

Poleć forum