1. Ta strona wykorzystuje ciasteczka (cookies) w celu: utrzymania sesji zalogowanego Użytkownika, gromadzenia informacji związanych z korzystaniem z serwisu, ułatwienia Użytkownikom korzystania z niego, dopasowania treści wyświetlanych Użytkownikowi oraz tworzenia statystyk oglądalności czy efektywności publikowanych reklam.Użytkownik ma możliwość skonfigurowania ustawień cookies za pomocą ustawień swojej przeglądarki internetowej. Użytkownik wyraża zgodę na używanie i wykorzystywanie cookies oraz ma możliwość wyłączenia cookies za pomocą ustawień swojej przeglądarki internetowej. Dowiedz się więcej.

Przeróbka DG-16D4S 0225 nietypowe pytania (05 Winbond)

Temat na forum 'Kosz' rozpoczęty przez silos, Kwiecień 8, 2013.

  1. silos

    silos Świeżak Świeżak

    Dołączył:
    Kwiecień 8, 2013
    Posty:
    10
    Polubienia:
    0
    Punkty za osiągnięcia:
    1
    Witam

    W konsoli XBOX360 Slim z sierpnia 2010 chce przerobic naped Liteon DG-16D4S (05 - Winbond) samemu za pomoca tylko przejsciowki USB-SATA. W zwiazku z tym mam nietypowe pytania:
    1. Czy zamiast rozwiercania ukladu scalonego nie lepiej odciac delikatnie nozki od sciezki skoro z rysunku wewnatrz wynika, ze przecina sie frezem "nitki" prowadzace do nozek ?
    2. Czy po poprawnym przeprowadzeniu przerobki nalezy jeszcze cos dodatkowo wykonac w samej konsoli czy tez po wlaczeniu oryginalnej konsoli z przerobionym napedem nagrane plyty z pliku .iso bez problemu beda dzialaly czy tez trzeba posiadane kopie w plikach .iso odpowiednio przerabiac przed nagraniem na czysta plyte DVD 8.5GB? Dodatkowo zapytam czy po przerobce oryginaly beda dzialy bez roznicy ?
    3. Dlaczego potrzebny jest wlutowany z jednej strony rezystor 100Ohm 1W do gniazda zasilania napedu a z drugiej strony nie? W tutorialach w trakcie odblokowywania nalezy tylko wykonac odwiert i nie wzmiankuje sie w ktorym momencie nalezy gdzies zewrzec drugi koniec rezystora ?
    4. W tutorialach aby zgrac klucz i inne rzeczy z nietykanego napedu LiteON za pomoca tylko przejsciowki USB<->SATA za pomoca JungleFlasher.0.1.94.Beta(320) raz podlacza sie przejsciowke z jednej strony do USB w konsoli i po uruchomieniu kabel SATA online przepina sie z napedu w konsoli do PC (gniazdo SATA nr 3), a w innych kabel USB podlaczony jest do PC. Jak powinno robic sie to prawidlowo (chodzi mi o strone USB przejsciowki) ?
    5. Czym mozna usunac/rozpuscic klej epoksydowy ktorym oblane sa nozki ukladu Winbond aby wlasciwie wyrysowac kreski do namierzenia punktu wiercenia ?

    Od razu przepraszam takze ze taka ilosc pytam ale jestem nowy.

    Za wszelkie odpowiedzi serdecznie dziekuje.

    Pozdrawiam
    M.K.
     
  2. Lotnik421 Xbox One

  3. xboxer00

    xboxer00 Świeżak Świeżak

    Dołączył:
    Grudzień 27, 2012
    Posty:
    2
    Polubienia:
    0
    Punkty za osiągnięcia:
    1
    To nie tak, ze najpierw wiercisz a potem robisz zwarcie, wiercąc musisz mieć frez cały czas podłączony do zasilania przez ten opornik. Mimo wszystko kamikazee kit przydaje sie baaaaaardzo, nie trzeba wtedy czyścic też chipa z kleju. W wersji ekonomicznej warto mieć też przejściówkę usb-sata do wprowadzenia vendor mode, później SATA w kompie + zasilanie z konsoli (ciasno, ale da się choć niby konsola może zostać oflagowana), DosFlash - wkurzające jest wyłączanie konsoli po 5 minutach (znowu trzeba przepinać przejściówka>pc), trzeba o tym pamiętać, aby nie uwalić przy flashowania.
     
  4. akir

    akir Xbox One Xbox One V.I.P Pomocnik Użytkownik PSforum.pl

    Dołączył:
    Grudzień 23, 2008
    Posty:
    12074
    Polubienia:
    1067
    Punkty za osiągnięcia:
    113
    Miasto:
    Bielsko-Biała
    Nie dostanie flagi, orazvsie nie wylaczy po 5 minutach wystarczy ze ma kabel av wpiety

    Wysyłane z mojego GT-N7000 za pomocą Tapatalk 2
     
  5. xboxer00

    xboxer00 Świeżak Świeżak

    Dołączył:
    Grudzień 27, 2012
    Posty:
    2
    Polubienia:
    0
    Punkty za osiągnięcia:
    1
    To, że nie dostanie flagi to nikt nie wie - ale to jeszcze nie ban, c4eve wspominał o ryzyku takim iz banalne jest zaimplementowanie w firmwarze detekcji tego czy konsola dziala bez podłączonego napedu dvd. OK, z tym kable av to szkoda ze nie wiedziałem wcześniej, ale moze koledze sie przyda :)
     
  6. silos

    silos Świeżak Świeżak

    Dołączył:
    Kwiecień 8, 2013
    Posty:
    10
    Polubienia:
    0
    Punkty za osiągnięcia:
    1
    Witam i dziękuję za odpowiedź.

    Czyli podsumowując po przeróbce napędu nic więcej nie muszę już w samej konsoli robić aby odpalać płyty z plików ISO jak i posiadane oryginały?

    Z usługi MS Live nie korzystam w ogóle ale pomimo tego jest niebezpieczeństwo, że mi może zablokować konsole przez to, że wypięty mam napęd DVD (konsola sierpień 2010 r. nie upgradeowana)?

    Kabel AV wpięty czy kabel HDMI do TV aby cały czas był aktywny?

    O to jeżeli tak to można to wykonać samemu mając tylko zwykłą przejściówkę USB<->SATA i narzędzia oraz klucze i pliki "LTPlus-0225-v3.0.bin" lub "LTPlus-0225-v3.0u.bin".

    Dziękuję za pomoc o obym nie uwalił urządzenia.

    M.K.
     
  7. xboxer00

    xboxer00 Świeżak Świeżak

    Dołączył:
    Grudzień 27, 2012
    Posty:
    2
    Polubienia:
    0
    Punkty za osiągnięcia:
    1
    flaga to nie ban, w pewnym momencie moga po prostu wymusić na takich konsolach dodatkowy challenge, ale osobiście wątpię aby się w to bawili, gdyż na horyzoncie nowa generacja. Jesli używasz dosflash to po odblokowaniu napędu i zgraniu pełnego firmware jungleflasher Ci go przerobi, wgrywasz go z powrotem dosflash i blokujesz napęd.
     
  8. silos

    silos Świeżak Świeżak

    Dołączył:
    Kwiecień 8, 2013
    Posty:
    10
    Polubienia:
    0
    Punkty za osiągnięcia:
    1
    Witam i przepraszam, że jeszcze dopytam

    W tutorialach po zgraniu zawartości napędu za pomocą Jungle Flasher 0.1.94 (zakładka DVD Key 32) nadal do odblokowywania (wiercenie) i wgrywania flasha (LTPlus-0225-v3.0.bin) z kluczem wykorzystuje się nadal Junge Flasher. Nie ma nic wzmianki o DosFlashu. Czy stosując przejściówkę USB<->SATA do pełnego przerobienia LiteON DG-16D45 na Winbondzie należy lepiej używać DOS Flash i czy jest jakiś inny tutorial do tego i do mojego napędu LiteON na Winbondzie?
    Jaka jest różnica pomiędzy LTPlus-0225-v3.0.bin a LTPlus-0225-v3.0u.bin ?

    Pozdrawiam i przepraszam, ze truje.
     
  9. dudi2000

    dudi2000 Xbox One Xbox One V.I.P Użytkownik

    Dołączył:
    Listopad 20, 2010
    Posty:
    917
    Polubienia:
    97
    Punkty za osiągnięcia:
    28
    Płeć:
    Mężczyzna
    Miasto:
    Bieruń
    0225u stosuje się gdy na napędzie widnieje 9504 a pod JF wykrywa 0225

    Całą operacje Flashu można wykonać pod Jungle Flasherem, czytaj dokładnie Tutorial.
     
  10. xboxer00

    xboxer00 Świeżak Świeżak

    Dołączył:
    Grudzień 27, 2012
    Posty:
    2
    Polubienia:
    0
    Punkty za osiągnięcia:
    1
    Jeśli jungleflasher wykryje Ci napęd to przerabiaj go przy jego pomocy. Jednak przy podłączeniu dvd do PC powinno sie cos w opcjach sata w biosie przestawic i windowsy moga nie wstac. Dosflash mozna wrzucic na pendrive i pominąć problemy z systemem i konfiguracja. Tez ma ułatwienie przy drillowaniu, dźwiękiem z głośnika da znać jak już się dowiercisz.

    Najbezpieczniej zmodyfikować własny firmware, nawet jesli robisz to dosflashem zgrasz go (dopiero po odblokowaniu napedu, inaczej będzie niepełny) to jungleflasher ma opcje aby go wczytac, przerobić i zapisać na dysku a nastepnie dosflashem zapisujesz do napedu i blokujesz go.
     
  11. silos

    silos Świeżak Świeżak

    Dołączył:
    Kwiecień 8, 2013
    Posty:
    10
    Polubienia:
    0
    Punkty za osiągnięcia:
    1
    Witam

    1. Jeżeli mam zrzucony mój firmware w pliku np. dummy.bin to w jaki sposób mój firmware się modyfikuje. W tutorialu w zakładce Firmware Tool 32 JF robi się tylko podmianę (spoof) klucza w docelowym firmware gotowym z netu. W jaki sposób zrobić właśnie modyfikację własnego firmware zrzuconego przez JF?
    2. Czy jeżeli mam przerobioną konsolę (napęd) to mając jakąś kopię płyty w pliku *.iso pod LT3.0 (jeżeli bazuje na firmware z netu nie na swoim modyfikowanym) to w jaki sposób takie iso nagrać na płytę Verbatim 8,5 DVD+R DL ? Czy zwykła nagrywarka wystarczy DVD DL ?
    3. Co się dzieje z grami oryginalnymi na Kinect które bez problemu do te pory chodziły na danym napędzie przed modyfikacją ?

    Pozdrawiam
    M.K.
     
  12. tel

    tel Użytkownik Użytkownik

    Dołączył:
    Maj 28, 2010
    Posty:
    1051
    Polubienia:
    134
    Punkty za osiągnięcia:
    63
  13. RuNNerka

    RuNNerka Banned Użytkownik

    Dołączył:
    Marzec 5, 2012
    Posty:
    558
    Polubienia:
    30
    Punkty za osiągnięcia:
    28
    Miasto:
    Kraków
    Ja ci oczywiscie nie zycze, ale na przejsciowce usb sata slima na 90% uwalisz.


    Sent from my iPhone 4 using Tapatalk
     
  14. akir

    akir Xbox One Xbox One V.I.P Pomocnik Użytkownik PSforum.pl

    Dołączył:
    Grudzień 23, 2008
    Posty:
    12074
    Polubienia:
    1067
    Punkty za osiągnięcia:
    113
    Miasto:
    Bielsko-Biała
    Trzeba coś pobrać, aby zmodyfikować obecny fw.... Przeczytaj dobrze tutoriale lepiej
    2. bezsensu pytanie o firmware. Nagrywarka potrzebna ihas,
    3. Działają jak działały.
     
  15. silos

    silos Świeżak Świeżak

    Dołączył:
    Kwiecień 8, 2013
    Posty:
    10
    Polubienia:
    0
    Punkty za osiągnięcia:
    1
    Witam

    Sprawdziłem oprogramowanie systemowe w konsoli i jest w wersji 2.0.15574.0 więc o nagrywaniu płyt za pomocą zwykłej nagrywarki mogę zapomnieć. Tylko zakup jeszcze specjalnej. Spytam jeszcze czy jest możliwość obniżenia wersji oprogramowania systemowego do wersji niższej pozwalającej na uruchamianie gier nagranych zwykłą nagrywarką na płytach Verbatim 8,5GB DL za pomocą pendrive?
    W sumie jeżeli nie da się nagrywać płyt zwykłą nagrywarką to już lepiej zmodyfikować płytę główną do obsługi gier z dysku i wyrzucić napęd.

    Pozdrawiam
    M.K.
     
  16. adamrz

    adamrz Użytkownik Użytkownik

    Dołączył:
    Marzec 16, 2011
    Posty:
    735
    Polubienia:
    106
    Punkty za osiągnięcia:
    43
    Płeć:
    Mężczyzna
    Miasto:
    Elbląg
    Na oryginalnym sofcie, dashboard możesz tylko aktualizować "w górę".
     
  17. TigraTeam

    TigraTeam Banned

    Dołączył:
    Listopad 8, 2009
    Posty:
    4128
    Polubienia:
    513
    Punkty za osiągnięcia:
    0
    Miasto:
    Bielsko-Biala
    Dasha jedynie w góre cofnąc sie nie da
     
  18. xboxer00

    xboxer00 Świeżak Świeżak

    Dołączył:
    Grudzień 27, 2012
    Posty:
    2
    Polubienia:
    0
    Punkty za osiągnięcia:
    1
    @silos Co ma piernik do wiatraka? firmware 15xxx podnosi tylko koszty rgh w stosunku do 14xxxx lub niżej, nie wpływa na lt3 ani na to jakiej nagrywarki uzywasz. Downgrade i tak nie zrobisz.
     
Wczytywanie...

Poleć forum