1. Ta strona wykorzystuje ciasteczka (cookies) w celu: utrzymania sesji zalogowanego Użytkownika, gromadzenia informacji związanych z korzystaniem z serwisu, ułatwienia Użytkownikom korzystania z niego, dopasowania treści wyświetlanych Użytkownikowi oraz tworzenia statystyk oglądalności czy efektywności publikowanych reklam.Użytkownik ma możliwość skonfigurowania ustawień cookies za pomocą ustawień swojej przeglądarki internetowej. Użytkownik wyraża zgodę na używanie i wykorzystywanie cookies oraz ma możliwość wyłączenia cookies za pomocą ustawień swojej przeglądarki internetowej. Dowiedz się więcej.

Przeróbka dysku WD nieudana - pudło go nie wykrywa

Temat na forum 'Sprzęt' rozpoczęty przez noname, Październik 26, 2010.

  1. noname

    noname Użytkownik Użytkownik

    Dołączył:
    Czerwiec 17, 2009
    Posty:
    165
    Polubienia:
    5
    Punkty za osiągnięcia:
    18
    Witam.

    Zakupiłem taki dysk:

    [​IMG]

    Pobrałem HP USB Disk Storage Format Tool 2.2.3. Sformatowałem mojego pendrive jako dysk startowy z plikami Windows 98. Pobrałem także z internetu plik HDDSS.BIN od dysku 250 GB oraz HDDHACKR.EXE. Wszystko poleciało na pendrive. Wyłączyłem PC, odłączyłem wszystkie dyski i napędy. Podłączyłem tylko dysk WD. Uruchomiłem PC z pendrive. Wpisałem HDDHACKR.EXE i pokazało się okienko:

    [​IMG]

    Wybrałem F i dalszy postęp widać na poniższym zdjęciu:

    [​IMG]

    Wyłączyłem PC. Poczekałem 10 sekund i ponownie uruchomiłem komputer. Dysk przedstawiał się w Biosie jako Hitachi, czyli wszystko poszło dobrze. Pomimo tego po podłączeniu dysku do pudła jest on niewidoczny :(

    [​IMG]

    Co robię nie tak? Dysk jest podłączony za pomocą oryginalnego kabelka Microsoft wyciągniętego z obudowy dysku. Pracuje, czuć to i słychać.

    [​IMG]
     
  2. Lotnik421 Xbox One

  3. KNAR

    KNAR Użytkownik Użytkownik

    Dołączył:
    Lipiec 16, 2010
    Posty:
    404
    Polubienia:
    0
    Punkty za osiągnięcia:
    16
    Miasto:
    Wrocław
  4. noname

    noname Użytkownik Użytkownik

    Dołączył:
    Czerwiec 17, 2009
    Posty:
    165
    Polubienia:
    5
    Punkty za osiągnięcia:
    18
    Już myślałem, że to jest to. Uruchomiłem MHDD, wpisałem NHPA.

    Fail. Try to re-power HDD.
    Done.

    To odłączyłem na 10 sekund kabel zasilający dysku. Podłączyłem, znowu NHPA i było:

    Working ...
    Done.

    To wyłączyłem pc, podłączyłem do pudła i nadal nic nie widzi :/
     
  5. KNAR

    KNAR Użytkownik Użytkownik

    Dołączył:
    Lipiec 16, 2010
    Posty:
    404
    Polubienia:
    0
    Punkty za osiągnięcia:
    16
    Miasto:
    Wrocław
    To nie mam pomysłu.

    Taśma dobra? Sprawdzona?

    Spróbuj jeszcze wepchnąć zworkę w pierwsze 2 piny aby włączyć rps (dysk podczas rozruchu pobiera mniej energii)

    [​IMG]

    EDIT: Z tego co widzę lba na dysku się nie zgadza. WD powinien mieć taką samą wartość jak hitachi.
    Na etykiecie jakie masz lba? Powinno być 488397168

    Wg. http://forums.xbox-scene.com/lofiversion/index.php/t700141.html to ewidentnie problem z HPA, powinien być do usunięcia tutkiem z posta wyżej.
     
  6. noname

    noname Użytkownik Użytkownik

    Dołączył:
    Czerwiec 17, 2009
    Posty:
    165
    Polubienia:
    5
    Punkty za osiągnięcia:
    18
    Wszystko działa. Po zrobieniu w/w czynności MHDD trzeba było odpiąć kabel zasilający dysku, później transmisyjny i dopiero wyłączyć komputer. Dobrze wiedzieć, że na forum są osoby, które mają większą wiedzę.

    Pozdrowienia i 2 x dziękuję dla ciebie.
     
  7. darmon

    darmon Użytkownik Użytkownik

    Dołączył:
    Sierpień 21, 2010
    Posty:
    628
    Polubienia:
    10
    Punkty za osiągnięcia:
    18
    Świetny poradnik , byłoby lepiej gdzieś ten temat opisać i zapisać jako przydatny temat z poradnikiem..Dziękuję
     
Wczytywanie...

Poleć forum