1. Ta strona wykorzystuje ciasteczka (cookies) w celu: utrzymania sesji zalogowanego Użytkownika, gromadzenia informacji związanych z korzystaniem z serwisu, ułatwienia Użytkownikom korzystania z niego, dopasowania treści wyświetlanych Użytkownikowi oraz tworzenia statystyk oglądalności czy efektywności publikowanych reklam.Użytkownik ma możliwość skonfigurowania ustawień cookies za pomocą ustawień swojej przeglądarki internetowej. Użytkownik wyraża zgodę na używanie i wykorzystywanie cookies oraz ma możliwość wyłączenia cookies za pomocą ustawień swojej przeglądarki internetowej. Dowiedz się więcej.

Przeróbka LT 3.0 - "dysk nie jest obsługiwany"

Temat na forum 'Dla świeżaków' rozpoczęty przez jagos, Listopad 10, 2014.

  1. jagos

    jagos Użytkownik Użytkownik Świeżak

    Dołączył:
    Lipiec 12, 2011
    Posty:
    16
    Polubienia:
    0
    Punkty za osiągnięcia:
    1
    Witam. Od pewnego czasu mam problem z wypalaniem gier pod przeróbkę LT 3.0. Otóż po wypaleniu gry w ten sam sposób, co zwykle, po włożeniu jej do napędu konsoli płyta chwilę mieli się w środku, po czym otrzymuję komunikat "dysk nie jest obsługiwany. W interfejsie głównym konsoli mam miniaturkę gry, lecz nie można jej uruchomić. Problem mam z następującymi grami: Call of Duty Advanced Warfare, Borderlands: Pre-Sequel oraz Wolfenstein: New Order. Co ciekawe, jeśli chodzi o Borderlands: Pre-Sequel, to gra instaluje się bez problemu na dysku, jednak nie pomaga to w jej uruchomieniu. Ostatnią grą, jaką wypalałem, było NBA 2k15. Co ciekawe, w przypadku najnowszej odsłony koszykówki od 2k, wstawka od imarsa także wyświetlała komunikat o nieobsługiwanym dysku. Jednak gdy kilka dni później ściągnąłem i wypaliłem wstawkę wrzuconą z komentarzem 'verified through abgx', wszystko śmigało. Poza NBa, wypałałem ostatnio jeszcze Fifę 15, NHL 15 czy Watch Dogs - wszystko fajnie działa. Posiadam nagrywarkę Atapi iHAS124 B SCSI CdRom Service, sterownik w wersji 5.1.2135.0. Nagrywarka zainstalowana jest w komputerze stacjonarnym. Wersja dasha konsoli to 2.0.16767.0. Może jeśli napiszę po kolei, jak wygląda u mnie proces nagrywania płyty, komuś z Was uda się wyłapać, co robię źle.
    1. Ściągam grę.
    2. Przepuszczam iso przez abgxa 1.0.6 (zrobiłem 'naprawę' abxa poprzez ściągnięcie pliku ini). Czy problem może tkwić w fakcie, że abgxa mam zainstalowanego na laptopie, a nie kompie z napędem? (problemy z podłączeniem netu kablowo do stacjonara - jakiś problem z serwerami dns)
    3. Po utworzeniu pliku .dvd. przenoszę go na pen drivie na stacjonara, na którym znajduje się już uprzednio wypakowany plik iso.
    4. Otwieram imgburna 2.5.7.0.
    5. W zakładce 'write' zaznaczam 'perform opc before write', 'verify against image file', 'enable burn proof'; layer brake - calculate optimal.
    6. W zakładce 'change book type' wybieram liteon, wybieram drive (for DVD+R DL Media - EEPROM), new setting - DVD-ROM)
    7. Otwieram plik .dvd. (który znajduje się w tym samym folderze, co iso).
    8. Prędkość nagrywania ustawiam na 2.4. Próbowałem już overburna - efekt ten sam :/
    9. Zaczynam nagrywanie (wypalam na verbach z singapuru, mkm-003-00).
    10. Nie biorę 'verify' - gdzieś wyczytałem, że niczego nie wnosi. Błąd?
    11. Po wypaleniu obrazu wkładam go do napędu konsoli ;)
    Zaznaczę także, że nie cross- flashowałem napędu za pomocą burnermax payload tool, może to kolejny błąd? Nie mam sterowników do mojego ihasa i związku z tym boję się, że coś bezpowrotnie spieprzę. Fakt, że w stacjonarze nie mogę podłączyć internetu także zniechęca do flashowania napędu. Pytanie, czy jest to konieczne w moim przypadku, jeśli do niedawna bezproblemowo wypalałem najnowsze gry? Szczerze mówiąc, nie znam się na tym za bardzo, może w ogóle źle pojmuję ten cały proces cross-flashu?
    Myślę, że to by było wszystko, jeśli chodzi o mój proces wypalania płyt. Gdzie może leżeć przyczyna, jeśli jeszcze do niedawna wypalałem wszystko? Mam małe problemy z napędem, często otwiera się dopiero za którymś razem, jednak gdy już raz się otworzy, działa normalnie i odtwarza płyty bez problemu (jedynie w Maxie Paynie 3 miałem co jakiś czas komunikat 'wyczyść płytę ściereczką', jednak okazało się, że powodem była ryska na płycie.) Jeśli chodzi o połączenie z Xbox Live, to po sieci nie gram, jedynie czasem połączę się w Fifie 15 w celu zaktualizowania składów. Czytałem, że Microsoft może potajemnie zainstalować w konsoli silent patcha na sflashowanej konsoli, jednak czy w takim wypadku działałyby mi nadal gry xgd 3? Te, w które dotychczas grałem, działają nadal. Będę bardzo wdzięczny za zapoznanie się z moim problemem i ewentualnie udzielenie porady. Z niecierpliwością będę oczekiwał na pomoc i podpowiedź, co robię żle :) Pozdrawiam - jagos.

    EDIT: Zarówno iso Borderlandsa Pre-Sequel, jak i Call of Duty Advanced Warfare miały defaultowo odptaszoną opcję 'tylko do odczytu', odpada więc rozwiązanie, które zadziałało w tym przypadku:
    http://xboxforum.pl/iso-10/assassins-creed-rogue-2014-xbox360-imars-203988/index3.html
     
  2. Lotnik421 Xbox One

  3. krychanr8i10

    krychanr8i10 Użytkownik Użytkownik

    Dołączył:
    Listopad 4, 2012
    Posty:
    36
    Polubienia:
    0
    Punkty za osiągnięcia:
    6
    Płeć:
    Mężczyzna
    Miasto:
    Piszczac, Poland
    Masz wgrany fw pod dane płytki ?
     
  4. DoctorNo

    DoctorNo Użytkownik Użytkownik

    Dołączył:
    Grudzień 31, 2013
    Posty:
    32
    Polubienia:
    0
    Punkty za osiągnięcia:
    6
    Miasto:
    Gliwice
  5. jagos

    jagos Użytkownik Użytkownik Świeżak

    Dołączył:
    Lipiec 12, 2011
    Posty:
    16
    Polubienia:
    0
    Punkty za osiągnięcia:
    1
    Nie wgrywałem fw, pierwszy raz słyszę o czymś takim. Taka konieczność pojawiła się stosunkowo niedawno, czy trzeba to robić od dłuższego czasu? Pytam, bo jeszcze do niedawna wypalałem wszystkie płyty bez najmniejszego problemu. Nie bardzo wiem też, czym jest iExtreme Burner Max :/ W poradniku czytam, że po przerobieniu napędu w zakładce free space po włożeniu płyty mam mieć 8,738,897,920 bytes. Tyle, że ja tyle już mam. Dotychczas nagrywałem wg tego poradnika:http://xboxforum.pl/dla-swiezakow-7...ouch-3-0-najlepszy-artykul-edycja-3-a-134486/ Widzę, że ten, który podał DoctorNo trochę się różni. Dodam, że jeżeli chodzi o weryfikację przez abgx, to topologia dogrywa się bez problemu, więc problem musi tkwić w sposobie nagrywania. Mam jeszcze pytanie odnośnie długości nazwy obrazu: rzeczywiście ma mieć maksimum 8 znaków? Dotychczas nigdy nie zmieniałem długości nazwy i nie było problemów...przyznam, że trochę się pogubiłem w tym wszystkim... Będę niezmiernie wdzięczny za pomoc i rzucenie trochę więcej światła na mój problem. Pozdrawiam.
     
  6. coboss

    coboss Użytkownik Użytkownik

    Dołączył:
    Czerwiec 17, 2013
    Posty:
    25
    Polubienia:
    1
    Punkty za osiągnięcia:
    3
    Płeć:
    Mężczyzna
    Czekam na odpowiedz bo mam to samo, malo tego chcialem usunac Borderlands PS z dysku ale nie idzie, wysgepuje jakis dziwny problem
     
  7. jagos

    jagos Użytkownik Użytkownik Świeżak

    Dołączył:
    Lipiec 12, 2011
    Posty:
    16
    Polubienia:
    0
    Punkty za osiągnięcia:
    1
    U mnie Border też instaluje się bez problemu, mogę go także usunąć. Nie ma to jednak wpływu na wyskakujący komunikat o nieobsługiwanym dysku. Próbowałem czyścić cache konsoli, próbowałem tricku z mp 3 (choć wydaje mi się, że działa on tylko przy komunikacie o błedzie autoryzacji dysku) -nic nie działa. Gry nagle solidarnie przestały się uruchamiać.
     
  8. coboss

    coboss Użytkownik Użytkownik

    Dołączył:
    Czerwiec 17, 2013
    Posty:
    25
    Polubienia:
    1
    Punkty za osiągnięcia:
    3
    Płeć:
    Mężczyzna
    A wlasnie wrzucam mp3 na pendrive aby sprobowac tego triku...
    ok gra sie usunela ale tylko z menu gry, gdy wchodzilem system---> pamiec masowa itd to juz nie szlo. Topografie tez zawsze dogrywam sam, moze plyty mamy trefne, moja robi wrazenie jakiejs nie do konca dobre, jakby miala wady fabryczne, mam ostatnia sztuke wiec nie chce ryzykowac. Nagralem teg multum i wsio chodzilo idealnie az do pre siquel. Najgorsze jest to ze ta gra miala byc ostatnia na 360tke bo mam juz One i tam gram w gry ale nowy Borderlands na One nie wyszedl...
     
  9. DoctorNo

    DoctorNo Użytkownik Użytkownik

    Dołączył:
    Grudzień 31, 2013
    Posty:
    32
    Polubienia:
    0
    Punkty za osiągnięcia:
    6
    Miasto:
    Gliwice
    jagos masz ihasha nagrywarke czy zwykła w pc ? ja jak juz wyzej napisałem mam jakiegos samsunga ktory mi obsługuje dvd dl i nagrywam nim bez problemu dodam ze abgx padło i trzeba go naprawić poza tym ja kazda gre przepuszczam przez abgx zeby sprawdzic czy ma dograna topologie bo w oryginalnych release iMARS nie ma czesto topologii z tego co słyszałem
     
  10. coboss

    coboss Użytkownik Użytkownik

    Dołączył:
    Czerwiec 17, 2013
    Posty:
    25
    Polubienia:
    1
    Punkty za osiągnięcia:
    3
    Płeć:
    Mężczyzna
    Ja mam iHAs ale nie ważne jaką masz jak przyjęła firmware iHas to go masz tyle, że obudowa jest szajsunga.
     
  11. jagos

    jagos Użytkownik Użytkownik Świeżak

    Dołączył:
    Lipiec 12, 2011
    Posty:
    16
    Polubienia:
    0
    Punkty za osiągnięcia:
    1
    Jeśli chodzi o nagrywarkę, to, tak jak pisałem na wstępie, mam nagrywarkę Atapi iHAS124 B SCSI CdRom Service. Jeśli zaś chodzi o abgxa, to jest on naprawiony (przynajmniej wydaje mi się, że zrobiłem to dobrze) i dorabia topologię (topology data is currently verified, wszystko na zielono w abgxie), więc naprawdę nie wiem, co nagle zacząłem robić nie tak.
    EDIT: próbowałem wypalić Wolfenstein: TNO i Pesa 2015 - ten sam komunikat. Wygląda na to, że każda nowa gra (lub ciut starsza - Wolfenstein bodajże z maja) wywala mi ten błąd. A wszystko robię dokładnie tak samo, jak zawsze... Czytam na forach, że ludzie mają podobne problemy : przez lata wypalali gry bez problemu, a tu nagle nowe tytuły (Call of Duty: Advanced Warfare, Borderlands Pre-Sequel, AC: Rogue) nie chcą się uruchomić. Niestety, dotąd nikt nie podał żadnej sensownej przyczyny, a co za tym idzie - rozwiązania problemu...
    EDIT 2: Wypaliłem Borderlandsa nagrywarką z laptopa z wgranym burnermax payload tool: ten sam komunikat.
    EDIT 3: EDIT: Problem rozwiązany. Najpierw przenosiłem plik iso na komputer stacjonarny z iHasem, a potem na innym komputerze przepuszczałem obraz abgxem. Zapomniałem, że zmiany zachodzą w pliku iso, a plik .dvd. można zrobić samemu. Gdy przeniosłem iso dopiero po przepuszczeniu obrazu przez abgxa - wszystko pięknie się wypaliło. Proszę o zamknięcie tematu.
     
Wczytywanie...

Poleć forum