1. Ta strona wykorzystuje ciasteczka (cookies) w celu: utrzymania sesji zalogowanego Użytkownika, gromadzenia informacji związanych z korzystaniem z serwisu, ułatwienia Użytkownikom korzystania z niego, dopasowania treści wyświetlanych Użytkownikowi oraz tworzenia statystyk oglądalności czy efektywności publikowanych reklam.Użytkownik ma możliwość skonfigurowania ustawień cookies za pomocą ustawień swojej przeglądarki internetowej. Użytkownik wyraża zgodę na używanie i wykorzystywanie cookies oraz ma możliwość wyłączenia cookies za pomocą ustawień swojej przeglądarki internetowej. Dowiedz się więcej.

Przeróbka XB360 przez amatora - udana

Temat na forum 'Dla świeżaków' rozpoczęty przez tlaa, Marzec 11, 2010.

  1. tlaa

    tlaa Użytkownik Użytkownik

    Dołączył:
    Marzec 6, 2010
    Posty:
    44
    Polubienia:
    0
    Punkty za osiągnięcia:
    6
    Miasto:
    /dev/null
    Witam Wszystkich.
    Na początek napiszę, że jestem nowy w tematyce XB i wiele moich błędów może wynikać z nieznajomości tematu.

    Sprzęt:
    1. XB360 elite + GTA IV zakupiony w MM w ostatnią niedzielę. Data produkcji 23.08.2009. Napęd Liteon 83850C A0A2 DG-16D2S-09C July,2009
    2. Komputer z płytą główną Asus A7V880. (Mostek południowy VIA VT8237).
    3. Kopia identycznej gry GTA IV tyle że ściągnięta z sieci.

    Pierwsze podejście.
    Wszystkie przeczytane przeze mnie opisy flashowania opierały się o Windowsa XP lub DOS.
    Mój wybór był prosty - brak stacji dyskietek w komputerze.
    Podłączyłem stary dysk ATA zainstalowałem Windowsa XP. Zainstalowałem zalecane sterowniki VIA oraz PortIO.
    Po odpaleniu konsoli oraz komputera, BIOS komputera pokazał informację o wykryciu sprzętu.
    Następnie pod windowsem odpaliłem Jungleflasher'a. I tu pierwszy zonk. Brak podłączonego napędu.
    5 minut sprawdzanie wszystkiego przeinstalowywania sterowników i nadal nic. Próbowałem nawet otwierania tacki do połowy ;)

    Podejście drugie.
    Skoro w komputerze każdy port jest ponumerowany i używając programów w stylu 'jungleflasher' nalezy podawać te porty, to dlaczego
    nie spróbować odpalić tego z przeznaczonego do codziennej pracy dysku SATA z zainstalowanym systemem Windows 7.
    Tutaj niespodzianka. Napęd pod 'jungleflasherem' został wykrytu bez najmniejszgo problemu, bez instalowania sterowników VIA itd. (Jungle Flasher V0.1.72 beta (101))
    Zakładka 'DVDKey32' następnie 'LO83info'. Recznie wysunięcie napędu do połowy (nawet 1/3 - tak aby środkowy otwór tacki był zakryry).
    Wypięcie zasilania z napędu, wpięcie zasilania, klik w okienko, tacka na maksa wysunięta, klik w okienko, tacka ponownie do połowy, wypięcie zasilania,
    wpięcie zasilania. Klik w okienko. Tacka na maksa wysunięta. Klik w okienko. Wszystko bez problemu. 5 plików do zapisania na dysk.
    Robiłem powyższą procedurę kilka razy i wiem, że nie za każdym razem działa. Ale co najmniej co drugi raz nie miałem problemów.
    Myślę super. Od razu wyskoczyło okienko czy załadować najnowszy firmware iXtreme LT. Po potwierdzeniu firmware zpaczowany i zapisany do pliku 'Lite_CFG.bin'.
    Teraz czyszczenie flasha. Klik... i zonk. Czyszczenie nieudane. Kolejne podejście... niestety. DVD juz nie odpowiada. Nie wykrywa go
    jungleflasher. Reset komputera... Tak! Bios wykrył coś na drugim porcie SATA. Pluje błędem, że urządzienie bez własnego BIOSu. Bez BIOSu, ale ważne że wykryte.

    Podejście trzecie.
    Pożyczona stacja dyskietek + 5 dyskietek startowych dla pewności. Odłączony dysk twardy i nagrywarka komputera (tak dla pewności).
    Dograny program dosflash + przerobiony firmware. Podłączona konsola po SATA i uruchomiona. Odpaliłem dosflash. Wybrałem wykryty jedyny napęd. 'LITEON E'.
    Pamięć wykasowana. Odłączenie zasilania od napędu... podłączenie zasilania. 'W' i zaraz potem nazwa pliku 'Lite_CFG.bin'. Zapis do 4 banków ukończony.
    Super! Podłączam konsolę do telewizora... płytka ze zgraną grą i... zonk, niby czyta płytę ale nic się nie uruchamia. Nerwowo włożyłem oryginalną
    płytę do napędu... zonk! Też się nie uruchamia! Jedna myśl: kaplica! Nerwowe przeglądanie logów z 'jungleflashera'. Dziwny komunikat: 'No Calibration data in source'.
    Znowu forum dyskusyjne. Ocholera! Błąd związany z najnowszą wersją jungleflashera i 'ixtreme LT': "Od teraz nie da się zczytać nic z napędu... najlepiej wstrzymać się
    z przeróbkami na iXtreme LT do czasu pojawienia się nowej wersji Jungle Flashera'. Szybka instalacja: 'Jungle Flasher V0.1.69 beta (75)' + firmware 'ixtreme 1.61'.
    Szybko kolejna przeróbka firmware na podstawie wcześniej zgranych plików. Start z dyskietki 'dosflash'. '0', 'LITEON E', reset zasilania, 'W', 'Lite_CFG.bin'.
    Podłączenie do telewizora. Działa:DD

    Napisałem to wyłączenie w celach edukacyjnych dla innych 'świeżych' w tematyce XB. Ja wracam do oryginalnego firmware ze zgranego oryginalnie pliku 'dummy.img'.
     
  2. Lotnik421 Xbox One

  3. marcys193

    marcys193 Użytkownik Użytkownik

    Dołączył:
    Grudzień 27, 2009
    Posty:
    39
    Polubienia:
    0
    Punkty za osiągnięcia:
    6
    Czyli jak wroce do oryginalnego firmware to nie musze sie obawiac bana?
     
  4. bogo666

    bogo666 Użytkownik Użytkownik

    Dołączył:
    Marzec 21, 2009
    Posty:
    13
    Polubienia:
    0
    Punkty za osiągnięcia:
    1
    jak wrocisz do oryginała to raczej ban Ci juz nie grozi
     
  5. Fennixs

    Fennixs Użytkownik Użytkownik

    Dołączył:
    Październik 3, 2009
    Posty:
    289
    Polubienia:
    0
    Punkty za osiągnięcia:
    16
    Miasto:
    TM
    Chyba że konsola jest już oflagowana
     
  6. marcys193

    marcys193 Użytkownik Użytkownik

    Dołączył:
    Grudzień 27, 2009
    Posty:
    39
    Polubienia:
    0
    Punkty za osiągnięcia:
    6
    hmm powiem tak, robilem update dasha online:) ale zanim przerobilem konsolke. A od tamtej pory nie podlaczalem jej do internetu. Czyli bez obawy mozna powrocic do oryginalu?
     
  7. 5HOOGUN

    5HOOGUN Banned

    Dołączył:
    Październik 18, 2009
    Posty:
    410
    Polubienia:
    0
    Punkty za osiągnięcia:
    0
    Miasto:
    Krakowiaczek
  8. bartle

    bartle Użytkownik Użytkownik

    Dołączył:
    Grudzień 25, 2009
    Posty:
    49
    Polubienia:
    0
    Punkty za osiągnięcia:
    6
    Miasto:
    Elbląg
    mhmm, firmware zczytalo ci bez problemow bez uzywania igly? ;> tak to wynika z Twojej wypowiedzi..
     
  9. ms_crew

    ms_crew Użytkownik Użytkownik

    Dołączył:
    Lipiec 5, 2009
    Posty:
    298
    Polubienia:
    0
    Punkty za osiągnięcia:
    16
    Hmm tylko dlaczego naped nie czytal plyt? Sam robilem Flasha na JF 1.7 i iX LT i wszystko bylo ok. Wiec dlaczego u ciebie takie jaja
    Mimo wszysko gratulacje.
    A co do twojej wypowiedzi
    wiem cos o nerwach tylko ze w moim przypadku zapomnialem podpiac kabelka SATA od konsoli i dlatego naped nie czytal plyt. Ale tak mnie rozczeslo ze nie moglem tym kabelkiem pozniej do zlacza SATA trafic :)
     
  10. tlaa

    tlaa Użytkownik Użytkownik

    Dołączył:
    Marzec 6, 2010
    Posty:
    44
    Polubienia:
    0
    Punkty za osiągnięcia:
    6
    Miasto:
    /dev/null
    Niby wszystko było ok, ale: 'No Calibration data in source' - do tego jak wyczytałem potrzebna jest igła. Zadziałało bez tego, więc się nie przejmowałem.


    Cały czas szukam po sieci informacji co mogło być nie tak. Na chwilę obecną 1.61 mi wystarcza więc nie dotykam. Po Twojej wypowiedzi zacząłem się zastanawiać czy nie zrobiłem przypadkiem tego samego ;)
     
Wczytywanie...

Poleć forum