1. Ta strona wykorzystuje ciasteczka (cookies) w celu: utrzymania sesji zalogowanego Użytkownika, gromadzenia informacji związanych z korzystaniem z serwisu, ułatwienia Użytkownikom korzystania z niego, dopasowania treści wyświetlanych Użytkownikowi oraz tworzenia statystyk oglądalności czy efektywności publikowanych reklam.Użytkownik ma możliwość skonfigurowania ustawień cookies za pomocą ustawień swojej przeglądarki internetowej. Użytkownik wyraża zgodę na używanie i wykorzystywanie cookies oraz ma możliwość wyłączenia cookies za pomocą ustawień swojej przeglądarki internetowej. Dowiedz się więcej.

Przezorny, czyli jak zacząć odtwarzanie gier (RGH)

Temat na forum 'Dla świeżaków' rozpoczęty przez qest114, Grudzień 17, 2014.

  1. qest114

    qest114 Użytkownik Użytkownik Świeżak

    Dołączył:
    Grudzień 16, 2014
    Posty:
    12
    Polubienia:
    0
    Punkty za osiągnięcia:
    1
    Miasto:
    Poznań
    Witam,

    Dziś przyszła do mnie przesyłka z XBOX 360 E Stingray 4GB.

    Jest nowy i został zakupiony w serwisie, który zrobił następujące rzeczy:
    - pełną instalację systemu RGH
    - płyta główna konsoli XBOX360 CORONA V6 (najnowsza wersja)
    - pełny montaż systemu RGH + RGX
    - instalacja chipa RGX-DGX/CR3 Pro
    - instalacja Postfix adapter V2
    - najnowszy dashboard 16767
    - najnowszy FREEBOOT16767
    - najnowsza wersja FSD 3.0b REV775 PL
    - dashlaunch V.3.13
    - XEX MENU 1.2

    Mam dysk zewnętrzny WD 2TB (serwis napisał mi, że mam możliwość podpięcia dysku twardego (max 2000 GB) 2,5 cala SATA lub dysku zewnętrznego poprzez port USB). Poczytałem i zrobiłem na nim osobną partycję FAT32 (wydzieliłem sobie 500 GB). Kilka gier w ISO przerobiłem w ISO2GOD i wrzuciłem do FAT32.

    I pierwsze pytanie - czy dysk jest już w ten sposób przygotowany do podpięcia do X-a, czy jeszcze coś trzeba z nim zrobić?
    Czy gry muszą być w folderach o określonym nazewnictwie? Może to głupie pytanie, ale gdzieś o tym czytałem.

    Jeśli wszystko jest OK, to pytanie najważniejsze: co powinienem zrobić, aby mając takie oprogramowanie, dokończyć sprawę i zwyczajnie cieszyć się grami? Gdzie wejść? Jak odczytać?

    Chciałbym podkreślić, że spędziłem kilka godzin na czytaniu o tym zarówno na tym forum jak i pokrewnym, jednak im więcej czytam tym bardziej jestem zagubiony, a nie chciałbym czegoś już na wstępie pokręcić w ustawieniach, itd. Naprawdę wiem, że wujek Google nie boli.

    Nie chodzi mi nawet o fatygę żebyście mi odpowiadali, wystarczyłoby mi wskazanie gdzie tu znajdę WYCZERPUJĄCE informacje dot. moich pytań, KONKRETNIE pod to oprogramowanie jakie wgrał mi serwis. Ja nawet nie wiem gdzie udać się w głównym menu...

    Pozdrawiam i z góry dziękuję :)
     
  2. Lotnik421 Xbox One

  3. nollo

    nollo Użytkownik Pomocnik Użytkownik

    Dołączył:
    Lipiec 30, 2012
    Posty:
    1200
    Polubienia:
    222
    Punkty za osiągnięcia:
    63
    Płeć:
    Mężczyzna
    Miasto:
    Zawiercie
    Gry w god najlepiej wrzucać na wewnętrzny dysk ale ty go nie masz to po prostu wrzuć na dysk gry i ustaw w fsd wybierasz ścieżkę do folderu i tyle
     
    1 osoba to lubi.
  4. qest114

    qest114 Użytkownik Użytkownik Świeżak

    Dołączył:
    Grudzień 16, 2014
    Posty:
    12
    Polubienia:
    0
    Punkty za osiągnięcia:
    1
    Miasto:
    Poznań
    Nollo, dziękuję za szybką odpowiedź. Gry są już na tym dysku WD i podpiąłem go USB do konsoli. Ale właśnie chodzi mi o to jak to zrobić: "po prostu wrzuć na dysk gry i ustaw w fsd wybierasz ścieżkę do folderu i tyle". :)

    Gdzie wejść w menu i jak postępować dalej? Nie mam pojęcia jak zrobić to o czym mówisz, o wyborze ścieżki nie wspominając.
    Może jest tu na forum jakaś adekwatna instrukcja?
     
  5. pejakk

    pejakk Użytkownik Użytkownik

    Dołączył:
    Luty 17, 2010
    Posty:
    142
    Polubienia:
    15
    Punkty za osiągnięcia:
    18
  6. qest114

    qest114 Użytkownik Użytkownik Świeżak

    Dołączył:
    Grudzień 16, 2014
    Posty:
    12
    Polubienia:
    0
    Punkty za osiągnięcia:
    1
    Miasto:
    Poznań
    Zrobiłem wszystko zgodnie z instrukcją. Jest tylko jeden problem - w którym miejscu w menu włączam grę?
     
  7. pejakk

    pejakk Użytkownik Użytkownik

    Dołączył:
    Luty 17, 2010
    Posty:
    142
    Polubienia:
    15
    Punkty za osiągnięcia:
    18
    Jeśli poprawnie załadowała się ścieżka i wczytał gry to prawdopodobnie z zakładki FreeStyle Dash (Library) i wybierasz Xbox 360 Games, jeśli są to gry na Xboxa 360.
     
  8. qest114

    qest114 Użytkownik Użytkownik Świeżak

    Dołączył:
    Grudzień 16, 2014
    Posty:
    12
    Polubienia:
    0
    Punkty za osiągnięcia:
    1
    Miasto:
    Poznań
    Wchodzę na "Games", ale tam nie pokazuje żadnych gier. Czy te foldery powinny mieć określoną nazwę? Chodzi mi o foldery z grami, które mam na dysku WD.

    PS. Tak, są na XBOX360
     
  9. pejakk

    pejakk Użytkownik Użytkownik

    Dołączył:
    Luty 17, 2010
    Posty:
    142
    Polubienia:
    15
    Punkty za osiągnięcia:
    18
    Źle ustawiona ścieżka i głębokość skanowania. W głównym folderze Twojego dysku np. USB0 utwórz folder Xbox 360 i tam wrzucaj gry w folderach np. Dead Space 2, a w nim pliki z gry, jeśli są w formacie GOD to nazwa folderu z taką grą to np. 454108DF w przypadku Dead Space 2. Następnie ustawiasz ścieżkę skanowania na ten właśnie folder Xbox 360, w którym są gry i głębokość skanowania najlepiej na 5 i przestaw opcję Retail i Devkit na Xbox 360, akceptujesz, restart i gotowe. Powinien pobrać z Internetu okładki i patche do gry, wszystko automatycznie, po tym zabiegu gra widnieje w zakładce Xbox 360.
     
  10. qest114

    qest114 Użytkownik Użytkownik Świeżak

    Dołączył:
    Grudzień 16, 2014
    Posty:
    12
    Polubienia:
    0
    Punkty za osiągnięcia:
    1
    Miasto:
    Poznań
    Faktycznie, zupełnie źle ustawiłem ścieżki, bo ustawiłem "content" w OnBoardMU:

    Z pozycji komputera wykonałem więc wszystkie Twoje polecenia (odnośnie folderów).
    Podpinam dysk i wchodzę w ustawienia FSD -> Zawartość -> Ścieżki gier. Jak klikam w "Zmień ścieżki" wyskakuje mi tylko Game: i OnBoardMU:. Nie ma mojego USB0.

    Czy to tak ma wyglądać? ImageShack - 1.jpg W środku na pewno ustawiłem dobrze.
     
  11. pejakk

    pejakk Użytkownik Użytkownik

    Dołączył:
    Luty 17, 2010
    Posty:
    142
    Polubienia:
    15
    Punkty za osiągnięcia:
    18
    Więc tak, do sformatowania dysku polecam programik:

    Ridgecrop Consultants Ltd

    Wybierasz dysk, tablica alokacji na 32768, quick format. Przydałoby się też przestawić po formacie typ partycji z Logical na Primary w razie gdyby dysk nie zostal wykryty w konsoli, można to zrobić z poziomu Windowsowego narzędzia zarządzania dyskami bądź innego dowolnego programu, np. Partition Wizard Home Edition. Jeśli nie chcesz robić formata to spróbuj zmienić tylko typ partycji na Primary i myślę, że to załatwi sprawę, dane nie zostaną usunięte, następnie podepnij pod konsole i powinno zostać wykryte urządzenie USBX - X jest cyfra portu konsoli, zalezy w które USB zostanie podłączone urządzenie.

    Edit: Co do Twojego pytania, to tak ma to wyglądać z poziomu Windowsa: system plików fat32 jest wszystko w porządku, nazwe partycji, dysku zostaw domyślną nie musi być USB0, USB0 jest nazwą jaka widnieje w konsoli z poziomu menadżera plików.
     
  12. qest114

    qest114 Użytkownik Użytkownik Świeżak

    Dołączył:
    Grudzień 16, 2014
    Posty:
    12
    Polubienia:
    0
    Punkty za osiągnięcia:
    1
    Miasto:
    Poznań
    Ok, tak zrobię. Czy jeśli sformatuję, to wówczas sformatuje się tylko ta wydzieloną partycja FAT 32 czy całość (czyli również ta reszta 1,5 TB na osobnej partycji)?
     
  13. pejakk

    pejakk Użytkownik Użytkownik

    Dołączył:
    Luty 17, 2010
    Posty:
    142
    Polubienia:
    15
    Punkty za osiągnięcia:
    18
    Jeśłi sformatujesz tym program GUIFormat to całość, dlatego polecam ściągnać program MiniTool Partition Wizard Home Edition. Sformatować partycje Xboxową FAT32 i zmienić typ z Logical na Primary. Jak to zrobić w programie?
    Odpowiedź na obrazku poniżej:

    [​IMG]

    Najezdzasz na partycje - modify - set partition as primary - akceptujesz i sprawdzasz w konsoli.

    Nie formatuj na początku całości tylko po prostu sprawdź czy ta zamiana typu partycji coś pomoże, u mnie dopiero po tym zabiegu dysk był widoczny w konsoli.
     
  14. qest114

    qest114 Użytkownik Użytkownik Świeżak

    Dołączył:
    Grudzień 16, 2014
    Posty:
    12
    Polubienia:
    0
    Punkty za osiągnięcia:
    1
    Miasto:
    Poznań
    Primary pomogło. To znaczy nie do końca... W "Game" widzi gry (są nawet okładki) ale kiedy klikam na którąś "X" to nic nie robi. Jest tylko dźwięk przycisku i to wszystko. Jest jeden wyjątek przy jednej grze - wtedy jak klikam na chwile robi się czarny ekran, wyskakuje komunikat i chce przenieść mnie do XBOX Live. Co ja mam robić? Już nie mam siły na to kombinowanie. W ścieżkach gier mam przyporządkowaną "Usb0:\XBOX 360\", tak jak miało być. Ale mam jeszcze jedną - "OnBoardMU:\Content\0000000000000000" Czy to tego wina? Jak usunąć tą ścieżkę? Na liście ona jest ustawiona jako pierwsza. Może to tego wina?

    Pomocy!
     
  15. pejakk

    pejakk Użytkownik Użytkownik

    Dołączył:
    Luty 17, 2010
    Posty:
    142
    Polubienia:
    15
    Punkty za osiągnięcia:
    18
    Gry uruchamia się poprzez najechanie na okładkę i wciśnięcie przycisku A.

    Ścieżka nie ma nic wspólnego, jeśli gry są dobrze przerobione i wykrywa je w zakładce Games to wszystko powinno być w porządku. Nie musisz usuwać, a jeśli chcesz to możesz.
     
  16. qest114

    qest114 Użytkownik Użytkownik Świeżak

    Dołączył:
    Grudzień 16, 2014
    Posty:
    12
    Polubienia:
    0
    Punkty za osiągnięcia:
    1
    Miasto:
    Poznań
    Wchodzę w "Games". Pojawiają się wszystkie okładki gier (taka przewijana lista). Wybieram jedną z nich klikając na A. Pojawia się ekran, gdzie po lewej mam tę jedną okładkę, a po prawej jest chyba krótki opis gry. Klikam ponownie na A. No i nic. Jest tylko dźwięk wyboru tego przycisku A na kontrolerze. I mogę tak klikać w to A w nieskończoność. Stoi jak stało.
     
  17. pejakk

    pejakk Użytkownik Użytkownik

    Dołączył:
    Luty 17, 2010
    Posty:
    142
    Polubienia:
    15
    Punkty za osiągnięcia:
    18
    Spróbuj wejść w zakładkę ustawienia i poszukaj pluginu FSD i naciśnij opcje wyłącz - "wyładuj". Nie wiem gdzie to się znajduje dokładnie, bo nie używam FSD. Dzieje się tak z grami GOD? Próbowałeś formatu XEX? Czy konsola zawiesza się i pomaga tylko reset przyciskiem bądź odpięcie zasilania?

    Ustawienia - Wtyczki - Ustawienia wtyczek - FSD Plugin i obok opcja "Unload", gra powinna się uruchomić.

    Powiedz jakie to gry, najlepiej, jeśli nadal nie działa.

    Po każdym włączeniu konsoli na nowo musisz znów wyłączyć wtyczkę.
     
  18. dragon1493

    dragon1493 Banned

    Dołączył:
    Grudzień 25, 2013
    Posty:
    789
    Polubienia:
    71
    Punkty za osiągnięcia:
    28
    A tych gier czasem sie nie "instaluje" w menadzerze metoda kopiuj ? :) Ja tak musialem gry robic co sie nie uruchamialy ale i tak RGH to dla mnie trudny temat, bo wszystko strasznie pogmatwane z tymi grami, z zadna konsola nie mialem problemow jak z RGH co do zgrywania i uruchamiania gier.
     
  19. qest114

    qest114 Użytkownik Użytkownik Świeżak

    Dołączył:
    Grudzień 16, 2014
    Posty:
    12
    Polubienia:
    0
    Punkty za osiągnięcia:
    1
    Miasto:
    Poznań
    Czy jest Unload czy Load jest tak samo. Szlag mnie trafia, bo w Games widać okładki gier. Czyli widzi je, ale wystarczy wejść w którąkolwiek to już lipa. Klikam A i nic. Co ja mogłem zrobić źle? Rozumiem gdyby dalej Games nie widział tych gier, ale w takiej sytuacji...

    Fifa 15, UFC 3, NHL 15
     
  20. qest114

    qest114 Użytkownik Użytkownik Świeżak

    Dołączył:
    Grudzień 16, 2014
    Posty:
    12
    Polubienia:
    0
    Punkty za osiągnięcia:
    1
    Miasto:
    Poznań
    Dragon a jak to się robi? Rozumiem że w menadżerze plików? Ale jak? Pamiętaj tylko że ja mam wersję Xboxa z 4GB
     
  21. pejakk

    pejakk Użytkownik Użytkownik

    Dołączył:
    Luty 17, 2010
    Posty:
    142
    Polubienia:
    15
    Punkty za osiągnięcia:
    18
    Upewnij się, że .iso z grą na pewno nie było skopane. Poza tym sprawdź inny format, jeśli masz GOD spróbuj wypakować do XeX. Ostatecznie zrób format dysku na nowo i ustaw partycję i skopiuj tylko jedną grę na próbę. Spróbuj w ustawieniach DL wykasować ścieżkę Default, zapisać ustawienia, uruchomić na nowo konsole i z poziomu XeXMenu odpalić FSD i dopiero wtedy uruchomić grę. Wyrzuć całkowicie ścieżkę do dysku i ustaw ją od nowa. Nie mam pomysłów już. Spróbuj wszystkiego co napisałem. U mnie w nowszych grach dopiero po wyładowaniu pluginu FSD gra odpala, a jesli nie jest właśnie czarny ekran.
     
Wczytywanie...

Poleć forum