1. Ta strona wykorzystuje ciasteczka (cookies) w celu: utrzymania sesji zalogowanego Użytkownika, gromadzenia informacji związanych z korzystaniem z serwisu, ułatwienia Użytkownikom korzystania z niego, dopasowania treści wyświetlanych Użytkownikowi oraz tworzenia statystyk oglądalności czy efektywności publikowanych reklam.Użytkownik ma możliwość skonfigurowania ustawień cookies za pomocą ustawień swojej przeglądarki internetowej. Użytkownik wyraża zgodę na używanie i wykorzystywanie cookies oraz ma możliwość wyłączenia cookies za pomocą ustawień swojej przeglądarki internetowej. Dowiedz się więcej.

Pytania dotyczące tutoriali flashowania

Temat na forum 'Sprzęt' rozpoczęty przez hawkes, Marzec 22, 2009.

  1. hawkes

    hawkes Banned

    Dołączył:
    Listopad 7, 2008
    Posty:
    140
    Polubienia:
    0
    Punkty za osiągnięcia:
    0
    Miasto:
    Łapy
    Witam. Mam pytanie, czy posiadając na komputerze płytę główną bez wejść SATA można zrobić flash Liteona bez dokupywania żadnych konwerterów (zakładając że będę korzystał z RS232 TTL). A, i jeszcze jedno, z poprzedniego flasha (razem z wymianą napędu z Liteona na Samsung) dostałem na płycie 3 pliki: identify.bin, inquiry.bin, key.bin . Czy zastosowując się do tutka:
    http://x360iso.org/poradniki-sprzet...bycie-dvd-key-i-wgranie-do-innego-napedu.html
    nie będe musiał zczytywać klucza (tzn. pominąć w tym tutorialu część dotyczącą zgrywania plików z napędu i przejść od razu do części z HEXeditorem? Czy może jest to już nieaktualne w związku z możliwością flashu wszystkich napędów?)? Oraz czytając tutorial 'Flash Liteon - Jungleflasher/DosFlash' dowiedziałem się ze potrzebny jest plik dummy.bin . Czy da się go uzyskać z trzech wymienionych wyżej plików czy może będe musiał robić wszystko od zera?
    I ostatnie pytanie, czy czytając ten post odnosisz wrażenie że jestem na tyle ciężko kapujący, by dać sobie spokój z flashem? ;) Strasznie mi to wszystko wydaję się pogmatwane, w jednym tutorialu piszą tak, w innym tak aż w końcu nie wiem co mam robić. Z góry dziękuje za odpowiedzi. Pozdro

    EDIT: No dalej, nie wierzę że nikt nie wie, nie wiem czy zabierać się za przerabianie czy nie.
     
  2. Lotnik421 Xbox One

  3. hawkes

    hawkes Banned

    Dołączył:
    Listopad 7, 2008
    Posty:
    140
    Polubienia:
    0
    Punkty za osiągnięcia:
    0
    Miasto:
    Łapy
    Dzięki za pomoc, naprawdę, DOCENIAM to... -.-
     
  4. Brabus535

    Brabus535 Użytkownik Użytkownik

    Dołączył:
    Listopad 13, 2008
    Posty:
    217
    Polubienia:
    0
    Punkty za osiągnięcia:
    16
    Miasto:
    Warszawa
    Bez SATA nie zrobisz flasha.Jakoś komputer musi sie komunikować z napędem i napewno nie zrobi tego przez sam Konwerter RS232,którego Ty nie potrzebujesz.Skoro masz już pliki identify.bin, inquiry.bin, key.bin to wygeneruj plik dummy.bin w programie jungleflasher.Przeczytaj dokładnie jeszcze raz Tutorial bo chyba nie do końca zrozumiałeś co w nim jest napisane a jesli tego wogóle nie rozumiesz to daruj sobie tą zabawe.
     
  5. hawkes

    hawkes Banned

    Dołączył:
    Listopad 7, 2008
    Posty:
    140
    Polubienia:
    0
    Punkty za osiągnięcia:
    0
    Miasto:
    Łapy
    Ok, wreszcie odpowiedź. Wielkie dzięki, o to mi chodziło.

    EDIT: Ostatnie pytanie, czy czymś takim
    KONWERTER SATA FIRMY AVTECH - HQ SATA-ATA (579904440) - Aukcje internetowe Allegro
    będę mógł się posłużyć do podłączenia napędu do kompa?
    Hmmm, chyba jednak nie, ale miał ktoś doświadczenie z czymś takim?

    EDIT2: Na innych aukcjach konwerterów pisze, że można będzie podłączyć to do napędów.
    Kilka innych linków:
    http://allegro.pl/item584852170_adapter_ata_sata_konwerter_ide_dysk_s_ata_hdd_w_wa.html
    Taki adapter, z tego co tam pisze:
    http://allegro.pl/item585171930_konwerter_sata_firmy_avtech_sata_na_ata_hq_6840.html
    jest tylko do dysków twardych, czy ten co wrzuciłem 3 linijki wyżej nada się?

    EDIT3: A więc chyba się nie nada, działa to w odwrotną stronę. Czy można coś na mój starusienki komp poradzić czy mam już wybierać sie robić flash u znajomego z nowszym kompem?

    EDIT4: Po utworzeniu dummy.bin Jungleflasher wyskoczył mi że brakuje pewnych informacji o napędzie (,,dummy.bin is missing some drive specific information'') i że powinienem sczytać pliki bezpośrednio z dysku, czy robi to jakąś większą różnicę? Wiem że zadaję strasznie dużo pytań, ale wolę być pewny że wszystko będzie działało.

    EDIT5: I jeszcze jeden problem :( w czasie wgrywania dvdkeya do firmware w logu wyskoczyło mi takie coś:

    DVD Key copied to target
    Inquiry string copied from Source to Target
    Identify string copied from Source to Target
    Serial strings copied from Source to Target
    Source Serial 1 is blank, target not changed !
    Source Serial 2 is blank, target not changed !


    Zakładam że coś jest nie tak, jakieś sugestie? dummy.bin stworzyłem z 3 inquiry, identify i key.bin .
     
  6. akir

    akir Xbox One Xbox One V.I.P Pomocnik Użytkownik PSforum.pl

    Dołączył:
    Grudzień 23, 2008
    Posty:
    12078
    Polubienia:
    1068
    Punkty za osiągnięcia:
    113
    Miasto:
    Bielsko-Biała

    Zły jungle brakuje SN z optyki i elektroniki. Jakie konwertery ty masz kupić kontroler
    KONTROLER PCI IDE SATA RAID+BIOS VT6421A VIA/K60A (589495048) - Aukcje internetowe Allegro
     
  7. Brabus535

    Brabus535 Użytkownik Użytkownik

    Dołączył:
    Listopad 13, 2008
    Posty:
    217
    Polubienia:
    0
    Punkty za osiągnięcia:
    16
    Miasto:
    Warszawa
    Tak jak kolega wyżej napisał potrzebujesz takiego kontrolera sata a pliki które Ty otrzymałes zapewne były wyciągane starym softem który nie kopiował numeru seryjnego wiec napraw plik dummy.bin programem DSDBFixer.Tam jest to dośc proste do wykonania więc nie powinno byc wiekszego problemu.Musisz tylko otworzyć napęd i z naklejek przepisać to czego brakuje.
     
  8. hawkes

    hawkes Banned

    Dołączył:
    Listopad 7, 2008
    Posty:
    140
    Polubienia:
    0
    Punkty za osiągnięcia:
    0
    Miasto:
    Łapy
    Wielkie dzięki za odpowiedź. Naprawiłem już pliczek dummy.bin programem który mi podaliście (parę minut zastanawiałem się jak to zrobić dopóki nie odkryłem że trzeba wpisać te kody na obrazek..), kontroler już niedługo będę miał, czyli jestem już prawie gotowy do flashowania. Dziękuję że mieliście czas i cierpliwość pomóc takiemu laikowi jak ja. Pozdrowienia.
     
  9. kamil-c

    kamil-c Świeżak Świeżak

    Dołączył:
    Listopad 30, 2008
    Posty:
    7
    Polubienia:
    0
    Punkty za osiągnięcia:
    1
    Panowie żeby nie zakładać nowego tematu posiadam liteona z którego wycuiągnołem onegdaj DVD keya oczywiście posiadam komplecik i teraz pytanie co aktualnie wgrać i skąd ściągnąć (Firmware oraz aktualny flasher) czy procedury od wersji 1.6 się zmieniły bo nie chciał bym uwalic napedu Pozdrawiam
     
  10. harrymason88

    harrymason88 Użytkownik Użytkownik

    Dołączył:
    Październik 6, 2011
    Posty:
    437
    Polubienia:
    76
    Punkty za osiągnięcia:
    28
    Płeć:
    Mężczyzna
    Miasto:
    BDG
  11. adam34689

    adam34689 V.I.P V.I.P Pomocnik Użytkownik

    Dołączył:
    Lipiec 29, 2010
    Posty:
    5143
    Polubienia:
    504
    Punkty za osiągnięcia:
    113
    OFW --> DashBoard 13604 --> LT 3.0
     
Wczytywanie...

Poleć forum