1. Ta strona wykorzystuje ciasteczka (cookies) w celu: utrzymania sesji zalogowanego Użytkownika, gromadzenia informacji związanych z korzystaniem z serwisu, ułatwienia Użytkownikom korzystania z niego, dopasowania treści wyświetlanych Użytkownikowi oraz tworzenia statystyk oglądalności czy efektywności publikowanych reklam.Użytkownik ma możliwość skonfigurowania ustawień cookies za pomocą ustawień swojej przeglądarki internetowej. Użytkownik wyraża zgodę na używanie i wykorzystywanie cookies oraz ma możliwość wyłączenia cookies za pomocą ustawień swojej przeglądarki internetowej. Dowiedz się więcej.

Pytania o adres IPv6

Temat na forum 'Kosz' rozpoczęty przez KamQiX, Luty 17, 2012.

  1. KamQiX

    KamQiX Xbox One Xbox One Użytkownik

    Dołączył:
    Styczeń 8, 2012
    Posty:
    700
    Polubienia:
    138
    Punkty za osiągnięcia:
    43
    Miasto:
    Kluczbork
    Błąd adresu IP. Wyłączone DHCP, jak włączyć ?

    Jeżeli napisałem w złym dziale to przepraszam i proszę o przeniesienie... :)

    Na dole dodane są screeny :)

    1. Czy adres IPv6 jest potrzebny aby połączyć się z XBL ?

    Pewnego dnia, nie było internetu... Myślałem że to coś tutaj z moim modemem i dlatego w ''połączeniu lokalnym'' postanowiłem kliknąć opcję: 'wyłącz'. Po tym w Tray'u obok ikonki internetu pojawił się czerwony krzyżyk. :D Hehe myślałem że zepsułem, ale później dałem na ''rozwiązywanie problemów'' i znowu było jak wcześniej, a w Tray'u był tylko wykrzyknik...

    Na drugi dzień postanowiłem podłączyć xbox'a 360 do internetu... I zdziwiło mnie, bo wcześniej działał, a teraz nie może wczytać adresów IP. Więc wpisałem je ręcznie, ale przy testowaniu połączenia nadal jest błąd adresów IP. Na PC widzę że pod połączeniem, którego używam jest napis: ''rozłączono'', ale mimo to internet w PC działa :) Gdy włączam ''Połączenie lokalne'' jest tam takie coś:
    Adres IPv4 - Internet
    Adres IPv6 - brak dostępu do sieci
    stan nośnika - włączone
    itd...


    Więc wchodzę na: Start ---> cmd ---> ipconfig /all i tam jest: 'mój adres ipv6' a na końcu tego adresu jest napis: (preferowane)

    Nie zwracałem na to uwagi przed tym jak dałem ''wyłącz'' ale wydaję mi się że w ''połączenie lokalne'' był adres IPv6 :|

    PS. Mam tylko Modem, nie mam routera :)

    Screeny:
    ImageShackŽ - Online Photo and Video Hosting
    ImageShackŽ - Online Photo and Video Hosting


    Mam nadzieję że mi pomożecie. :D Z góry dzięki :)
     
  2. Lotnik421 Xbox One

  3. pzajac2

    pzajac2 Użytkownik Użytkownik

    Dołączył:
    Październik 1, 2011
    Posty:
    70
    Polubienia:
    1
    Punkty za osiągnięcia:
    8
    Miasto:
    Częstochowa
    Mam IPv6 wyłączone i wszystko działa OK. Wątpie, żeby serwery xboxlive korzystały z IPv6 korzystały, a konsola nie ma obsługi tego protokołu. Gdzie indziej bym szukał problemu. Na komputerze internet jest? Co Ci xbox wyświetla, jak włączysz "Sprawdź połączenie"?
     
  4. KamQiX

    KamQiX Xbox One Xbox One Użytkownik

    Dołączył:
    Styczeń 8, 2012
    Posty:
    700
    Polubienia:
    138
    Punkty za osiągnięcia:
    43
    Miasto:
    Kluczbork
    Jak daję ''testuj połączenie'' to wyświetla się: ''błąd adresów IP'' :(
    Wtedy co internet działał na mojej konsoli to spisałem adresy IP i DNS na osobną kartkę i gdy je teraz wpisuję też jest ten błąd ;(
     
  5. pzajac2

    pzajac2 Użytkownik Użytkownik

    Dołączył:
    Październik 1, 2011
    Posty:
    70
    Polubienia:
    1
    Punkty za osiągnięcia:
    8
    Miasto:
    Częstochowa
    rozumiem, że masz to połączone w taki sposób?
    INTERNET -> Modem <-USB-> Komputer <-RJ45-> XBOX

    Mnie to na konflikt IP wygląda. Rozpisz jakie adresy IP masz ustawione. ale na początek sprawdź, czy na pewno masz włączone udostępnianie internetu.

    * zewnętrzny - sprawdzisz na ip.wp.pl
    * na komputerze - IP, maska dla sieci LAN
    * na xboksie - IP, maska, brama - automatycznie, czy manualnie?

    ps. haha, ten sam błąd mi teraz wyskoczył :) na dwóch końcach kablach RJ45, mam różne IPki ustawione:
    PC: 192.168.1.10
    XBox: 10.0.0.9
    Ja mostkuję połączenia na komputerze, i wtedy działa OK, ale mam sieć inaczej zbudowaną.
     
  6. KamQiX

    KamQiX Xbox One Xbox One Użytkownik

    Dołączył:
    Styczeń 8, 2012
    Posty:
    700
    Polubienia:
    138
    Punkty za osiągnięcia:
    43
    Miasto:
    Kluczbork
    >Nie, ja podłączam bez użycia PC.. W ten sposób: Xbox ---rj45---Modem
    Mój znajomy ma identyczny modem i podłącza także bez PC i u niego działa bez problemów :)

    >A wczoraj na wieczór znowu połączyło i wykryło adresy IP, więc włączyłem FIFE12 odpaliłem 48h trial free, gram mecza, a tutaj nagle mnie rozłączyło...
    ...Wchodzę na ''testuj połączenie'' i znowu problem z IP...

    >Zapomniałem napisać, że zaraz po tym jak dałem ''wyłącz'' w ''połączenie lokalne'' to na moim PC w ''rozwiązywanie problemów'' był taki błąd: ''błąd protokołu IP''
    Ale później internet znów był. I tego problemu już nie było... Po jakimś czasie problem się powtórzył, ale już go nie ma :0

    >Najbardziej co mnie dziwi to to że w ''ipconfig /all'' po moim adresie IP jest napis: (preferowane)... Kiedyś tego nie było...
    ...A także jest też taki napis, którego wcześniej nie widziałem: ''Dzierżawa uzyskana.......'' i pod tym ''Dzierżawa wygasa'' :(


    >Znaczy konsola niby znajduję adres IP, ale ten adres zaczyna się od 169, ale następne liczby za każdym razem są inne. A maska podsieci to: 255.255.0.0 . Czytałem, że jeżeli tak jest to jest wyłączony: PROTOKÓŁ DHCP
    Jak mam go włączyć ?

    >HAHAHA ! Ile ja tu będę jeszcze dopisywał ?!
    W 'ipconfig /all' zobaczyłem takie coś:

    DHCP włączone: nie

    >I teraz już wiem jaki jest powód czemu nie działa na X'ie Internet, tylko nadal nie wiem jak włączyć DHCP
     
  7. pzajac2

    pzajac2 Użytkownik Użytkownik

    Dołączył:
    Październik 1, 2011
    Posty:
    70
    Polubienia:
    1
    Punkty za osiągnięcia:
    8
    Miasto:
    Częstochowa
    Najlepiej wklej wszystko co ipconfig /all zwraca w znaczniku [ quote ].

    Xboxa i pc nie masz jednocześnie podłączonych do internetu? Ten modem ma tylko 1 wyjście RJ45? Napisz jaki adres IP router oraz komputer. Najprościej by było chyba w xboxie ustawic tego samego IP'ka co na komputerze i DHCP (automatyczne pobieranie adresu IP) chyba też trzeba będzie wyłączyć.
     
  8. pzajac2

    pzajac2 Użytkownik Użytkownik

    Dołączył:
    Październik 1, 2011
    Posty:
    70
    Polubienia:
    1
    Punkty za osiągnięcia:
    8
    Miasto:
    Częstochowa
    Chyba się poddaję.

    Upewnij się, że nie masz żadnych mostków sieciowych

    Maska podsieci musi być: 255.255.192.0 (!), jesli dhcp jest wlaczone to takie powinno ci wrocic..

    Teraz spróbuj jeden z dwóch wariantów:

    1) Ustaw statycznie na xboksie:
    IP: 172.17.2.143
    Maska: 255.255.192.0
    Brama: 172.17.0.1
    DNS: 208.67.222.222 i 208.67.220.220


    2) Ustaw automatycznie - DHCP tylko spróbuj ustawić w xboksie klonowanie adresu MAC na: 00-1A-4D-F2-4E-72 bo często po tym adresie zwracana jest konfiguracja sieci (DHCP).


    Ewentualnie co mi jeszcze przychodzi do głowy:
    - Błędy NAT - nie masz zewnętrznego adresu IP. Męcz usługodawcę.
     
  9. KamQiX

    KamQiX Xbox One Xbox One Użytkownik

    Dołączył:
    Styczeń 8, 2012
    Posty:
    700
    Polubienia:
    138
    Punkty za osiągnięcia:
    43
    Miasto:
    Kluczbork
    1) Już tak ustawiałem...
    2) A co to znaczy klonowanie MAC i jak to ustawić ?
    3) No jak nic nie będzie się dało zrobić to będę go męczył:D
     
Wczytywanie...

Poleć forum