1. Ta strona wykorzystuje ciasteczka (cookies) w celu: utrzymania sesji zalogowanego Użytkownika, gromadzenia informacji związanych z korzystaniem z serwisu, ułatwienia Użytkownikom korzystania z niego, dopasowania treści wyświetlanych Użytkownikowi oraz tworzenia statystyk oglądalności czy efektywności publikowanych reklam.Użytkownik ma możliwość skonfigurowania ustawień cookies za pomocą ustawień swojej przeglądarki internetowej. Użytkownik wyraża zgodę na używanie i wykorzystywanie cookies oraz ma możliwość wyłączenia cookies za pomocą ustawień swojej przeglądarki internetowej. Dowiedz się więcej.

Pytania odnośnie przeróbek konsoli xbox360 i nie tylko

Temat na forum 'Dla świeżaków' rozpoczęty przez pk_14, Sierpień 20, 2012.

  1. pk_14

    pk_14 Użytkownik Użytkownik

    Dołączył:
    Sierpień 20, 2012
    Posty:
    19
    Polubienia:
    1
    Punkty za osiągnięcia:
    1
    Witam. Mam kilka pytań związanych z przeróbkami na konsoli xbox360 ,a mianowicie:
    Czy konsolę w wersji SLIM także da się przerobić czy tylko te w wersji FAT?(1)
    Czy na oryginalnej nie przerobionej konsoli da się uruchamiać kopie zapasowe gier z dysku lub przez USB?(2)
    Jak odbywa się uruchamianie gier z dysku ,czy trzeba je wcześniej zainstalować?(3) oraz czy gry da się odpalić także przez USB?(4)
    Przeróbka typu LT+ 3.0 to po prostu flashowanie napędu ,tak?(5)
    Czy konsolę dało by się przerobić 2 przeróbkami np. LT+ 3.0 oraz RGH?(6)
    Jaki jest stopień trudności robienia tych przeróbek oraz ,którą z powyższych przeróbek lepiej wykonać?(7)
     
  2. Lotnik421 Xbox One

  3. TheOFF

    TheOFF V.I.P V.I.P XBOX MANIAK Użytkownik

    Dołączył:
    Grudzień 23, 2009
    Posty:
    1282
    Polubienia:
    341
    Punkty za osiągnięcia:
    83
    Miasto:
    UK
    Z tego co napisałeś, radziłbym Ci zrobić RGH. ; )

    1. Slimy da się przerobić, jednak tylko te z napędem LiteON 16D4S ( konsole produkowane bodajże do sierpnia 2010 ).
    2. Tak, da się. Jednak gry wcześniej musisz na daną jednostkę pamięci zainstalować.
    3 i 4. Wkładasz płytkę do napędu, klikasz X a następnie Zainstaluj, potem wybierasz jednostkę pamięci - HDD lub USB ( max. do 16GB ).
    5. Tak, przeróbka LT+ 3.0 to flashowanie napędu.
    6. Tak, można taki myk wykonać.
    7. W przypadku RGH trzeba zamontować odpowiedni chip na płytę główną konsoli, który to wcześniej trzeba odpowiednio skonfigurować (?) + zainstalować kilka potrzebnych programów. LT+ 3.0 - rozbierasz napęd, odblokowujesz go, zczytujesz klucz napędu i wgrywasz CFW ( Custom FirmWare ) w napęd.

    Jeśli się na tym nie znasz i nie miałeś z tym nigdy styczności, to lepiej się za to samemu nie bierz, bo istnieje duże ryzyko, że coś spieprz*sz.
    Lepiej oddać fachowcom, którzy się na tym znają.

    Przeróbka LT3.0 w przypadku Slima waha się od 60 do 120zł.
    RGH za 190 - 200zł.

    Wiele osób na forum wykonuje w/w usługi. Poszukaj a znajdziesz. ; )
     
  4. pk_14

    pk_14 Użytkownik Użytkownik

    Dołączył:
    Sierpień 20, 2012
    Posty:
    19
    Polubienia:
    1
    Punkty za osiągnięcia:
    1
    Moje pytanie:
    Odpowiedź:
    O co dokładnie chodzi ,czy pamięć mamy podzieloną na jakieś sektory ,jednostki itd. Mógłbyś wyjaśnić na czym dokładnie to polega i jak to zrobić???

    ______________
    Tutaj znalazłem przykładowe chipy RGH:
    http://allegro.pl/chip-tx-coolrunner-rev-b-lt-3-0-rgh-radom-i2557043163.html
    http://allegro.pl/squirt-1-2-black-coolrunner-rgh-fat-slim-corona-i2544959130.html
    http://allegro.pl/flash-rgh-lt-3-0-fat-slim-bialystok-podlaskie-i2574461898.html

    Czy nadają się one do przeróbki?
    Czy są jakieś lepsze, nowsza wersja itd. proszę o poradę? (mam nadzieję ,że zamieszczone linki nie łamią regulaminu forum i stanowią tylko przykłady chipów i nie są zamieszczone w celach promocyjnych lub innych)
     
  5. TheOFF

    TheOFF V.I.P V.I.P XBOX MANIAK Użytkownik

    Dołączył:
    Grudzień 23, 2009
    Posty:
    1282
    Polubienia:
    341
    Punkty za osiągnięcia:
    83
    Miasto:
    UK
    Źle zrozumiałem drugie pytanie. Na nieprzerobionej konsoli nie uruchomisz kopii zapasowych.
    Konsolkę musisz przerobić by uruchamiać kopie zapasowe.

    Co do jednostek pamięci, miałem na myśli HDD ( Dysk Twardy ) oraz pamięć USB ( Pendrive, maksymalnie 16GB ).
    Pendriva wcześniej trzeba odpowiednio skofigurować, podpinając go pod konsolę. Jest to łatwe.


    Tak, te chipy nadają się do zrobienia RGH. Jednak uważam, że lepszym wyjściem byłoby gdybyś wysłał swoją konsolę do jednego z użytkowników forum, którzy się tym zajmują.
     
  6. pk_14

    pk_14 Użytkownik Użytkownik

    Dołączył:
    Sierpień 20, 2012
    Posty:
    19
    Polubienia:
    1
    Punkty za osiągnięcia:
    1
    Czy po takim przerobieniu chipem RGH ,będę mógł uruchamiać wszystkie nawet najnowsze gry?(1)
    Flashowanie napędy ,także pozwala na uruchamianie gier bezpośrednio z napędu. Czy konsola przerobiona jakimś starszym flasherem typu Lt 2.0 ,także będzie uruchamiała najnowsze gry?(2)
    Flashery np. Lt 2.0 lub 3.0. Czym się różnią? (3)
    iXtreme 1.6.1, JungleFlasher v0.1.78 , LT+ 3.0. Który z flasherów jest najlepszy oraz czym się one różnią?(4)
    Jaką konsolę najbardziej polecałbyś pod przeróbkę Jasper, SLIM inną?(5) (Prawdę mówiąc konsoli jeszcze nie zakupiłem ,ale zamierzam i nie wiem czy inwestować w nową czy używkę ,która będzie trochę tańsza)
    Słyszałem ,że konsole czasem łapią jakieś błędy typu rrod. Mógłbyś podpowiedzieć ,która konsola jest najmniej awaryjna(6) opisać róźne rodzaje błędów i jak sobie z nimi poradzić ,jeżeli nie proszę o zbyt wiele?(7)
    Jaki jest czas ładowania gier na nowej nie przerobionej konsoli ,a jaki na przerobionej?(8)

    _________
    Z góry dziękuję. Mam nadzieję ,że dasz radę odpowiedzieć na postawione pytania.
     
  7. akir

    akir Xbox One Xbox One V.I.P Pomocnik Użytkownik PSforum.pl

    Dołączył:
    Grudzień 23, 2008
    Posty:
    12090
    Polubienia:
    1068
    Punkty za osiągnięcia:
    113
    Miasto:
    Bielsko-Biała
    Kazda gre odpalisz, jak chcess flash przy rgh to tylko 2.0 i 3.0 nie roznia sie w tym wypadku niczym, starsze nie wlacza gier z dvd. Najlepiej szarpac konsole trinity slim jak cos mam jeszcze sztukę (nawet z dual nand). Czasu mierzyc nie bede bo glupie pytanie, tyle samo.

    Wysłane z mojego LG-P500 za pomocą Tapatalk
     
  8. pk_14

    pk_14 Użytkownik Użytkownik

    Dołączył:
    Sierpień 20, 2012
    Posty:
    19
    Polubienia:
    1
    Punkty za osiągnięcia:
    1
    Chodziło mi o to ile czasu trwa włączenie gry na nieprzerobionej konsoli ,a ile na przerobionej.
    Proszę o dokładne odpowiedzi na każde z moich pytań.
     
  9. buteks102

    buteks102 Użytkownik Użytkownik

    Dołączył:
    Listopad 24, 2011
    Posty:
    203
    Polubienia:
    27
    Punkty za osiągnięcia:
    28
    Miasto:
    Oborniki Śląskie
    1 - po RGH, wszystko
    2 - flashowane napędy uruchamiają gry prosto z napędu
    3 - konsola z LT 3.0 odpali Ci wszystko
    4 - lt 2.0 jest starsze i nie odpali ci wszystkiego na starym dashu, lt 3.0 OK (http://xboxforum.pl/kosz-53/roznice-miedzy-ixtreme-lite-touch-2-0-i-ixtreme-lite-touch-3-0-a-115344/)
    5 - najlepszy czyli najnowszy czyli 3.0 (patrz pkt 4.)
    6 - lt 3.0 albo RGH
    7 - Najmniej awaryjny jest Jasper a całkowicie bezawaryjny jest SLIM. (CAŁKOWICIE!) unikaj na czas dzisiejszy już opusy, falcony, xenony, zephyry i inne temu podobne konsole po 150zł
    8 - z błędami można sobie poradzić tylko w serwisie, chyba że posiadasz stację lutownicza na podczerwień i umiejętności rebalingu
    9 - czas ładowania jest taki sam, chyba że rgh (w tedy konsola uruchamia się dłużej (10-120sekund) a gry chodzą szybciej, bo prosto z dysku albo pendrive'a)
     
  10. pk_14

    pk_14 Użytkownik Użytkownik

    Dołączył:
    Sierpień 20, 2012
    Posty:
    19
    Polubienia:
    1
    Punkty za osiągnięcia:
    1
    Dzięki buteks102 ,pomogłeś.
    Czy do konsoli można dokupić jakiś większy dysk np. 1 lub 2 TB ,czy będzie on kompatybilny z konsolą oraz czy wystarczy sam dysk czy jeszcze coś?(1)
    Czy obecnie na każdym najnowszym SLIM'ie da się zrobić przeróbkę tylko na nieco starszych wersjach SLIM'a?(2)
     
  11. TheOFF

    TheOFF V.I.P V.I.P XBOX MANIAK Użytkownik

    Dołączył:
    Grudzień 23, 2009
    Posty:
    1282
    Polubienia:
    341
    Punkty za osiągnięcia:
    83
    Miasto:
    UK
    1. Tylko w przypadku RGH możesz zamontować większy twardy dysk, max. do 1TB.
    W przypadku nieprzerobionej konsoli lub przerobionej, zasada jest taka sama, max. 320GB.

    2. Na Slimie wyprodukowanym max. do sierpnia 2010 wgrasz przeróbkę LT.
    W nowszych wersjach tylko i wyłącznie RGH, aczkolwiek jest już progress z napędami 1175.
     
  12. marjooo

    marjooo Użytkownik Użytkownik

    Dołączył:
    Styczeń 4, 2012
    Posty:
    210
    Polubienia:
    22
    Punkty za osiągnięcia:
    18
    Ad 1. Nie tylko w RGH można założyć taki dysk, jest jeszcze opcja emulatorów napędów, takich jak xkey (max 2 TB), wasabi360 (bez ograniczeń - można dzielić dysk) czy XBOX360 Dock. Niestety, taki emulator jest najdroższym rozwiązaniem, ale można korzystać z xbox Live oraz aktualizacje dashboard nie mają wpływu na ich działanie.

    Ad 2. LT można wgrać do Slima datowanego do sierpnia 2011 r., aczkolwiek zdarzają się z tego miesiąca napędy LiteON 16D5S (1175), choć i z tym napędem team xk3y'a chwali się, że już sobie poradzili i ich emulator już go obsługuje.
     
  13. pk_14

    pk_14 Użytkownik Użytkownik

    Dołączył:
    Sierpień 20, 2012
    Posty:
    19
    Polubienia:
    1
    Punkty za osiągnięcia:
    1
    Hej pnksa
    Czyli jeżeli kupię najnowszego slima ze sklepu ,to śmiało mogę go przerobić i mi będzie działać.

    Hej marjooo
    Jak to działa. Czy nie muszę robić przeróbki i dzięki temu emulatorowi pogram?(1) Czy ten emulator wgrywa się na dysk i wtedy z napędu mogę uruchamiać różne gry?(2) Jak jest koszt takiego emulatora?(3) Wtedy na live'ie będę mógł pograć ,bo konsola jest nie przerobiona ,tak?(4) co to jest dashboard?(5) (Proszę w komentarzach nie negować tego pytania)
     
  14. TheOFF

    TheOFF V.I.P V.I.P XBOX MANIAK Użytkownik

    Dołączył:
    Grudzień 23, 2009
    Posty:
    1282
    Polubienia:
    341
    Punkty za osiągnięcia:
    83
    Miasto:
    UK
    pk_14 - osobiście radziłbym Tobie zakupić używaną konsole X360 Phat na allegro, najlepiej Jasper:
    - przeróbka jest łatwa i niedroga ( ok. 50zł ) i nie ma z tym aż tyle roboty co w przypadku napędów z konsoli X360 Slim
    - z przeróbką LT3.0 śmiało możesz grać na Xbox Live
    - jest w 99,99% bezawaryjna ( 0,01 przypadków to złe korzystanie z konsoli )

    Rozwiązanie, które podał marjooo jest dobre, jednak tak jak napisał, jest najdroższe.
    Koszt takiego emulatora to ok 350zł, jeśli się nie myle. Tak, z tym emulatorem możesz grać na Xbox Live, tak samo jak w przypadku przeróbki LT3.0.

    Dashboard - najprościej mówiąc jest to system konsoli X360, odpowiednik Windowsa. ; )
     
  15. ad1

    ad1 Użytkownik Użytkownik

    Dołączył:
    Październik 6, 2011
    Posty:
    920
    Polubienia:
    147
    Punkty za osiągnięcia:
    43
    Miasto:
    Śląsk
    Nie, wtedy konsola jest noeprzerabialna.
    Polecam konsole phat. Tansza, bezproblemowa przerobka.


    Wysłano z X8 z użyciem Tapatalk
     
  16. marjooo

    marjooo Użytkownik Użytkownik

    Dołączył:
    Styczeń 4, 2012
    Posty:
    210
    Polubienia:
    22
    Punkty za osiągnięcia:
    18
    Nie gniewaj się pk_14 ale chociaż spróbuj poszukać niektóre rzeczy na forum:wink:
    Killjoy napracował się i zrobił kawał dobrej roboty, opisał dokładnie xk3y'a: x360key-recenzja oraz x360doc-recenzja.
    O Wasabi360 co prawda niewiele jest na forum ale zasada bardzo zbliżona do xk3y'a. Ja u siebie mam zamontowane Wasabi360 ze względu na moje dzieciaki, oraz to, że konsola jest cały czas on-line i nie mam obaw, że dzieciak kliknie aktualizuj. Użytkowanie jest banalnie proste a i że ja nie mam wygórowanych wymagań to mi (czyt. dzieciom) wystarcza (przynajmniej narazie).
    Nie mam zamiaru tu opiniować co jest najlepsze, to powinna zdecydować osoba która będzie korzystać z takiego rozwiązania a nie innego, czy potrzebuje korzystać z xbox live, czy innych rozwiązań itd. Każde z rozwiązań ma plusy i minusy. Nie ma co się czarować.
     
  17. pk_14

    pk_14 Użytkownik Użytkownik

    Dołączył:
    Sierpień 20, 2012
    Posty:
    19
    Polubienia:
    1
    Punkty za osiągnięcia:
    1
    Oglądałem obie recenzje "x360key-recenzja oraz x360doc-recenzja" i przyznam ,że to super urządzenia. Mają one swoje wady i zalety ,ale spodobały mi się. A teraz pytanie :
    Czy ktoś z was używał najnowszej wersji x360doc tej z wyświetlaczem ,bo teraz nie wiem czy ta wersja potrzebuje dodatkowego PC czy konfigurację można przeprowadzić na wyświetlaczu dotykowym?(1)
    Może ktoś podać sposób użycia Jungle Flashera. Chodzi o to jak zgrać kod napędu?(2)
    Czy korzystając z x360key ,x360doc , wasabi360 musimy mieć dysk twardy w konsoli ,czy po prostu gry są uruchamiane z dysku komputera ,którym dokonujemy konfiguracji emulatora?(3)
    Czy taki dysk będzie kompatybilny z konsolą jeżeli jest przerobiona?(4):
    http://allegro.pl/seagate-1000gb-st1000dm005-sataiii-fv-gw-24-i2559113517.html

    ______
    Hej marjooo ,mógłbyś opisać to Wasabi360 > Jak to działa ,sposób instalacji i jakie róźnice w stosunku do x360key i x360doc ,ok?
     
  18. marjooo

    marjooo Użytkownik Użytkownik

    Dołączył:
    Styczeń 4, 2012
    Posty:
    210
    Polubienia:
    22
    Punkty za osiągnięcia:
    18
    do xkey'a czy wasabi podłączasz zwykły dysk zewnętrzny na którym trzymasz kopie gier w formacie ISO. Do xkey'a trzeba wydobyć klucz napędu, bez odpowiedniego sprzętu tego nie zrobisz. Do Wasabi nie potrzeba nic więcej, odczytuje klucz z napędu samo.
    I jeszcze różnica w złączach jest, xkey ma USB a Wasabi eSATA. Dysk, który podałeś dobry by był, tylko w obudowę musiałbyś go włożyć, no i trochę duży, zgrabniejszy by był 2,5".
     
  19. opal_25

    opal_25 Świeżak Świeżak

    Dołączył:
    Listopad 9, 2012
    Posty:
    1
    Polubienia:
    0
    Punkty za osiągnięcia:
    1
    Witam jestem tu nowy więc wypadało by powiedzieć CZEŚĆ!!!!. Mam mały problem , przeczytałem już chyba wszystko i mam niezły kocioł w głowie. Wczoraj odebrałem Xbox360 S z przeróbki. dziś walczę cały dzień z nagrywanie gier i już 3 płyty zmarnowane. Ściągnąłem grę Kinect sport załadowałem do programu abg360 v1.0.6 , wszystko przeszło ok, odpaliłem imgburn załadowałem plik iso i nagrałem na Verbatim . Włożyłem płytę do napędu, gra zaczęła się uruchamiać i wyskoczył ekran z informacją o dostępnej aktualizacji, więc ja pobrałem. I następnie wyskoczyło okno z informacją , że "dysk nierozpoznany" i że mam wyczyścić płytę i tak non stop gra nie chcę się uruchomić.
    Nagrywałem ASUS DRW-22B2ST.
     
  20. Jenx

    Jenx Xbox One Xbox One Użytkownik Świeżak

    Dołączył:
    Marzec 26, 2009
    Posty:
    126
    Polubienia:
    7
    Punkty za osiągnięcia:
    18
    Płeć:
    Mężczyzna
    Mam pewną sprawe czy jak chcem kupić naped ihas liteon to nie usze zwracac uwage na numer dysku tylko żeby to była wersja B
     
Wczytywanie...

Poleć forum