1. Ta strona wykorzystuje ciasteczka (cookies) w celu: utrzymania sesji zalogowanego Użytkownika, gromadzenia informacji związanych z korzystaniem z serwisu, ułatwienia Użytkownikom korzystania z niego, dopasowania treści wyświetlanych Użytkownikowi oraz tworzenia statystyk oglądalności czy efektywności publikowanych reklam.Użytkownik ma możliwość skonfigurowania ustawień cookies za pomocą ustawień swojej przeglądarki internetowej. Użytkownik wyraża zgodę na używanie i wykorzystywanie cookies oraz ma możliwość wyłączenia cookies za pomocą ustawień swojej przeglądarki internetowej. Dowiedz się więcej.

Pytanie o car audio.

Temat na forum 'Off-Topic' rozpoczęty przez Tr1SH, Maj 29, 2015.

  1. Tr1SH

    Tr1SH Użytkownik Użytkownik

    Dołączył:
    Sierpień 8, 2010
    Posty:
    265
    Polubienia:
    44
    Punkty za osiągnięcia:
    28
    Miasto:
    ***owo
    Witam,jestem laikiem w tej dziedzinie stąd wybaczcie... Mam w samochodzie(e36 compact) zamontowane radio pioneer 4x50w w drzwiach dwa małe głośniczki i z tyłu w półce dwa, prawdopodobnie firmowe. Sytuacja wygląda następująco- odtwarzając muzykę bez basów dźwięk jest plastikowy nie do przyjęcia,lecz jest głośniej.Natomiast dodając bassu głos mi zaczyna harczeć. Co mogę zrobić z tą sytuacją? Czy wystarczy tylko zamontować tubę ze wzmacniaczem aby przerzucić na nią bassy i audio będzie głośniejsze? Czy trzeba głośniki podłączyć pod jakiś wzmacniacz?
     
  2. Lotnik421 Xbox One

  3. wojek_gacek

    wojek_gacek XBOX MANIAK XBOX MANIAK Użytkownik

    Dołączył:
    Kwiecień 7, 2008
    Posty:
    661
    Polubienia:
    151
    Punkty za osiągnięcia:
    43
    Miasto:
    BB
    Masz za slaby wzmacniacz w radiu. Glosniki nie wyrabiają. Wzmacniacz zewnętrzny za pewne załatwił by sprawę. A tuba hmm to zależy czy lubisz robic sobie w aucie masaż pleców hehe
     
    Tr1SH lubi to.
  4. Tr1SH

    Tr1SH Użytkownik Użytkownik

    Dołączył:
    Sierpień 8, 2010
    Posty:
    265
    Polubienia:
    44
    Punkty za osiągnięcia:
    28
    Miasto:
    ***owo
    Wiesz bo za rok pewnie i tak będę furę zmieniał.Ale do tego czasu w lato jest nieznośnie-po otwarciu okna przy szzybszej jeździe nic nie słychać.I teraz pytanie jak to ogarnąć aby było głośniej i możliwie najtaniej. Myślałem o czymś takim http://olx.pl/oferta/zestaw-car-audio-blaupunkt-fabrycznie-nowy-CID5-IDa81cw.html#312b2edfbb Czy jakbym wyłączył bassy w głośnikach a przeniósł je na tubę, to głośność byłaby większa a bassy ściagałoby z tuby? To by wypaliło? Czy lepiej jakiś wzmacniacz i do tego podpiąć głośniki? Jak to ugryźć i ile taka przyjemność?
     
  5. wojek_gacek

    wojek_gacek XBOX MANIAK XBOX MANIAK Użytkownik

    Dołączył:
    Kwiecień 7, 2008
    Posty:
    661
    Polubienia:
    151
    Punkty za osiągnięcia:
    43
    Miasto:
    BB
    Hmm do tuby j tak musiasz kupić wzmacniacz... no chyba ze kupisz aktywna. A do wzmacniacza podejniesz i tube czy półkę basowa i glosniki i calosc powinna ladnie grac. Zobacz jeszcze ilu omowe ss glosniki bo standard w aucie to 4 a jak glosniki bd 6 lub 8 to tez bedzie lipnie grac po za tym sprawdziłbym tez stan membran czy nie sa popękane bo moze to jest przyczyna harczenia.
     
    Tr1SH lubi to.
  6. Tr1SH

    Tr1SH Użytkownik Użytkownik

    Dołączył:
    Sierpień 8, 2010
    Posty:
    265
    Polubienia:
    44
    Punkty za osiągnięcia:
    28
    Miasto:
    ***owo
    Nie za bardzo chcę to rozbierać bo nie złożę :) To podstawowe głośniki od bmki,chyba firmy nokia. Generalnie wolałbym uniknąć zamiany głośników stąd mój pomysł z tubą :) Podłączę-jak sprzedam furę to odłącze i tyle,bez grzebania. A głośniki harczą jak dorzucę basu i podgłośnię.Jak wyłączam totalnie bass (tryb flat/voice) gra to dość głośno tylko strasznie plastikowo... A ten zestaw co u gory podalem cos by zmienil? Czy jakis wzmacniacz zewnetrzny? Na puffaniu mi nie zalezy. Glownie chodzi o glosnosc. Tylko zeby dzwiek mial wszystkie tony a nie jak w telefonie :)
     
  7. Aquit PL

    Aquit PL Świeżak Świeżak

    Dołączył:
    Maj 27, 2015
    Posty:
    6
    Polubienia:
    1
    Punkty za osiągnięcia:
    3
    Płeć:
    Mężczyzna
    Miasto:
    Gniezno
    A ja mam system Logic 7 i gra to swietnie :) ale jak w temacie to w temacie proste jak budowa cepa kupujesz aktywny subufer podlaczasz pod radio zmniejszasz bas na radiu bo z glosnikow nie jest potrzebny bas subufer ma robic robote przestaje harczec radio zostaje nie musisz zmieniac regulacje basu masz na wzmacniaczu i to ci starczy na bank bo jak wymienisz radio to zaraz glosniki bo w e36 byla lipa a glosniki nawet pioniera za 200 zl gowno graja wiec zostaw tak jak jest dokup bass najtaniej z efektem

    Wojtek gacek nie wprowadzaj w blad zeby podlaczal bass z glosnikami pod wzmacniacz noe znasz tematu chyba.... chyba ze chcesz zeby rozwalil glosniki inna tonacja jest na wzmacniaczu a kierunek bedzie w zaleznosci na kanal czy 2 czy 4 bedzie jedno sterowanie i w zeczywistosci gowno osiagnie ponoewaz jak ustawisz filtr na niskie tony to po pierwsze glosniki wysra po drugie nie beda dawac dzwieku tylko bass! A ta funkcje ma pelnic subufer kolega napisal ze wystarczy ze wylaczy bass i radio daje rade wiec jaki sens podlaczania nie mam pojecia a tak jak ty chcesz mu podpowiedziec to sa dwa rozwiazania kupuje dodatkowy filtr na subufer zeby nie przepuszczal tonow wysokich jak maja byc jeszcze pod ten wzmacniacz glosniki albo wzmacniacz z mozliwoscia osobnej regulacji na dany kanal a to kosztuje.....

    Kupisz aktywny subufer juz taki zeby ladnie gralo od 180 zl chyba ze chcesz zeby cie osiedle slyszalo to 1000
     
    Ostatnio edytowane przez moderatora: Maj 29, 2015
  8. wojek_gacek

    wojek_gacek XBOX MANIAK XBOX MANIAK Użytkownik

    Dołączył:
    Kwiecień 7, 2008
    Posty:
    661
    Polubienia:
    151
    Punkty za osiągnięcia:
    43
    Miasto:
    BB
    Gdzies Ty wojtka widzial? Mam tak podłączone od lat i nic sie nie dzieje Panie "znawco"
     
  9. Aquit PL

    Aquit PL Świeżak Świeżak

    Dołączył:
    Maj 27, 2015
    Posty:
    6
    Polubienia:
    1
    Punkty za osiągnięcia:
    3
    Płeć:
    Mężczyzna
    Miasto:
    Gniezno
    No wojek no to jestes swietny hahahha to ze tymasz zle to nie znaczy ze inni musza :) wiec ty miej tak a inni niech maja tak jak audio powinno byc podlaczone :)

    A i omy nie maja noc wspolnego z tym czy bedzie to grac dobrze czy nie tu chodzi o oporowosc wzmacniacza tylko i wylacznie jak bedzie mocny wzmacniacz to pociagnie spokojnie wszystko a kolega napisal ze sa fabryczne bo noki czyli 4 omh
     
    Ostatnio edytowane przez moderatora: Maj 29, 2015
  10. wojek_gacek

    wojek_gacek XBOX MANIAK XBOX MANIAK Użytkownik

    Dołączył:
    Kwiecień 7, 2008
    Posty:
    661
    Polubienia:
    151
    Punkty za osiągnięcia:
    43
    Miasto:
    BB
    Juz się uspokoj bo Ci żyłka pęknie... a i pisz wiecej postów pod własnym postem admin się na pewno ucieszy ;) koniec offtopu...
     
  11. Aquit PL

    Aquit PL Świeżak Świeżak

    Dołączył:
    Maj 27, 2015
    Posty:
    6
    Polubienia:
    1
    Punkty za osiągnięcia:
    3
    Płeć:
    Mężczyzna
    Miasto:
    Gniezno
    Mi nie peknie moze i zle zrobilem ze psialem post pod postem ale to jest dzial off topu to mozna ale zrobilem mniejsza szkode jak besensowne wypowiadanie sie na temat o ktorym nie ma sie pojecia tak jak ty to zrobiles na szkode osoby potzrebujacej info pozdro :)
     
  12. wojek_gacek

    wojek_gacek XBOX MANIAK XBOX MANIAK Użytkownik

    Dołączył:
    Kwiecień 7, 2008
    Posty:
    661
    Polubienia:
    151
    Punkty za osiągnięcia:
    43
    Miasto:
    BB
    Zjedz snickersa i poczytaj jeszcze raz ci napisałem i nie pisz bzdur typu "wprowadzasz ludzi w blad" bo juz zaczynasz mnie irytować... tak jak napisalem wcześniej, to jest tylko możliwość podlaczenia... mi to dobrze dziala i juz nie odpusuj prosze ;)
     
  13. o M a c z 0 S

    o M a c z 0 S Xbox One Xbox One Użytkownik

    Dołączył:
    Marzec 2, 2013
    Posty:
    1492
    Polubienia:
    367
    Punkty za osiągnięcia:
    83
    Płeć:
    Mężczyzna
    Miasto:
    Dolny Śląsk
    Moja rada jest taka, proponuje wymienić stare głośniki na nowe to da już spory efekt, cena jednego dobrego głośnika np, firmy alpine to 150 zł
    dokup do tego głośnik basowy a i wszystko podłącz pod wzmacniacz efekt murowany.
    Nie wiem jakim budżetem dysponujesz ale tak przykładowo za 4 głośniki firmy alpine 180 wat musisz dać około 300-400 zł możesz też inne tańsze albo innej firmy ale wtedy tracisz na jakości + wzmacniacz najlepiej tej samej firmy cena około 500 zł no i głośnik basowy to cena około 400 zl
    mniej - więcej za cenę około 1200 - 1500 zl będziesz mieć car audio na prawdziwym wypasie
     
  14. akir

    akir Xbox One Xbox One V.I.P Pomocnik Użytkownik PSforum.pl

    Dołączył:
    Grudzień 23, 2008
    Posty:
    12074
    Polubienia:
    1067
    Punkty za osiągnięcia:
    113
    Miasto:
    Bielsko-Biała
    Dodatkowo wygładzenie drzwi
     
  15. Aquit PL

    Aquit PL Świeżak Świeżak

    Dołączył:
    Maj 27, 2015
    Posty:
    6
    Polubienia:
    1
    Punkty za osiągnięcia:
    3
    Płeć:
    Mężczyzna
    Miasto:
    Gniezno
    W tej specyfikacji powyzej plus filtr tonow :) kolega ma e36 wiec nie sadze ze zalozy car audio wartosci 1/3 auta tym bardziej ze za rok zmienia :) wiec cenowo nie trafione poniewaz sam dal ogloszenie w granicach 300 zl jak bym miak wymieniac glosniki to tylko na orginalne uzywane z e46 boss niz alpine bedzie bankwo lepiej czepiam sie tematu bo jestem w klubie bmw i wiem co dziala co nie dziala itp zainteresowany jak bedziesz chcial pisz priwa to pomoge ci mam kolegow co maja e36 z dobrym audio i nisko cenowym takze dobrym zastosowaniem bo kolega wycenik na 1200 zl noe czytajac postow i sprawdzania do czego sie przymierzasz i ze chciales uniknac wymiany glosnikow
     
  16. szefol84

    szefol84 Użytkownik Użytkownik

    Dołączył:
    Sierpień 4, 2009
    Posty:
    255
    Polubienia:
    44
    Punkty za osiągnięcia:
    28
    Płeć:
    Mężczyzna
    Miasto:
    Świętochłowice-ObeRschlesien
    Kolega nie kupuj żadnej tuby tylko skrzynie basową i nie aktywną tylko wzmacniacz osobno. Wedle uznania skrzynia basowa z bass reflexem lub bez- to zależy co chcesz osiągnąć.
    Dobrą używkę dostaniesz do 300-400zł.
    Kochasz głębie bassu to tylko skrzynia basowa żadne tuby( walce).
    Jeżeli planujesz "bawarką" pojeździć tylko rok to najlepsze wyjście bo nie bawisz się w wygłuszanie drzwi i wymianę głośników.
     
  17. Aquit PL

    Aquit PL Świeżak Świeżak

    Dołączył:
    Maj 27, 2015
    Posty:
    6
    Polubienia:
    1
    Punkty za osiągnięcia:
    3
    Płeć:
    Mężczyzna
    Miasto:
    Gniezno
  18. kamilf1987

    kamilf1987 Użytkownik Użytkownik Świeżak

    Dołączył:
    Maj 14, 2015
    Posty:
    71
    Polubienia:
    9
    Punkty za osiągnięcia:
    8
    Płeć:
    Mężczyzna
    Daaawno temu, kiedy miałem jeszcze czas na takie rzeczy...
    W e36 coupe grało mi radyjko blaupunkt, bez bajerów, opisane 4x50 :) Model mogę podać,mam jeszcze gdzieś to radyjko.
    Do tego podpięte normalnie były głośniki seryjne. Stan powiedzmy dostateczny bo auto miało jakieś 10-15 lat gdy nim jeździłem.
    Grało to marnie.
    Dołożyłem porządne zasilanie do wzmacniacza - aku w bagażniku ułatwia sprawę. Kondensator 1F bo brakło prądu, a z kondensatorem i opalanie się poprawia - kto ma wie o czym mówię. Do tego kupiłem tubę Magnat Street Racer 3000. Po jeździła z miesiąc i została sprzedana. Kupiłem skrzynie z bassreflexem.
    Ciśnienie akustyczne otwierało klapę bagażnika.
    Przy sensownej głośności grało przyjemnie.
    BTW. Skrzynie i wzmacniacz nadal posiadam, ale nie używam :)

    Wysłane z mojego SM-G900F przy użyciu Tapatalka
     
Wczytywanie...

Poleć forum