1. Ta strona wykorzystuje ciasteczka (cookies) w celu: utrzymania sesji zalogowanego Użytkownika, gromadzenia informacji związanych z korzystaniem z serwisu, ułatwienia Użytkownikom korzystania z niego, dopasowania treści wyświetlanych Użytkownikowi oraz tworzenia statystyk oglądalności czy efektywności publikowanych reklam.Użytkownik ma możliwość skonfigurowania ustawień cookies za pomocą ustawień swojej przeglądarki internetowej. Użytkownik wyraża zgodę na używanie i wykorzystywanie cookies oraz ma możliwość wyłączenia cookies za pomocą ustawień swojej przeglądarki internetowej. Dowiedz się więcej.

pytanie o sterowanie wiatrakami

Temat na forum 'Konsola' rozpoczęty przez wojtek31, Wrzesień 21, 2010.

  1. wojtek31

    wojtek31 Użytkownik Użytkownik

    Dołączył:
    Styczeń 10, 2009
    Posty:
    135
    Polubienia:
    4
    Punkty za osiągnięcia:
    18
    Miasto:
    Chełm Śląski
    Witam.
    Czy były płyty główne xboxa 360 które nie posiadały sterowania wiatrakami?
    Chodzi o to że dorwałem taką płytę z wyjściem hdmi, posiadającą 3 pinowe wyjście na wiatraki ale nie zauważyłem żeby zwiększały lub zmniejszały szybkość.
    Poprzednia płyta sterowała wiatrakami, jak xbox był cieplejszy one chodziły szybciej.
    Pozdrawiam
     
  2. Lotnik421 Xbox One

  3. Alex_Xbox

    Alex_Xbox Użytkownik Użytkownik

    Dołączył:
    Wrzesień 26, 2009
    Posty:
    104
    Polubienia:
    0
    Punkty za osiągnięcia:
    16
    Najlepiej to podłącz miernik do pinów i graj na konsoli patrząc na miernik, nie mam jak sprawdzić bo moje konsolki to xenony <3 - mam w nich 4 pinowe złącze i wiatraki regulują swoją prędkość.
     
  4. Apacer

    Apacer Użytkownik Użytkownik

    Dołączył:
    Grudzień 16, 2008
    Posty:
    897
    Polubienia:
    4
    Punkty za osiągnięcia:
    18
    Miasto:
    Polkowice
    Nie było takich płyt bez sterowania. Każda posiada tranzystor npn umieszczony po prawej stronie płyty patrząc od dołu (niedaleko złącza na wiatrak) i to ono steruje obrotami (tzn napięciem) na wiatrakach.
     
  5. wojtek31

    wojtek31 Użytkownik Użytkownik

    Dołączył:
    Styczeń 10, 2009
    Posty:
    135
    Polubienia:
    4
    Punkty za osiągnięcia:
    18
    Miasto:
    Chełm Śląski
    No ok, tranzystor mam i miałem połączone na nim 2 nóżki co powodowało podawanie na wentyle pełnego napięcia 12v. Jednak po rozłączeniu tego połączenia pracują normalnie jak po uruchomieniu i niestety nie zwiększają prędkości podczas nagrzewania xboxa co jest dla mnie dziwne.
     
  6. Deep

    Deep Użytkownik Użytkownik

    Dołączył:
    Wrzesień 8, 2009
    Posty:
    333
    Polubienia:
    0
    Punkty za osiągnięcia:
    16
    Miasto:
    Oława
    Może po prostu xbox nie rozgrzewa się aż tak żeby wiatraki zmieniły znacząco swoją prędkość. Ja również nie zauważam większych różnic między pracą chwilę po włączeniu a po godzinnej grze w moim jasperze :)
     
  7. galeon

    galeon Użytkownik Użytkownik

    Dołączył:
    Lipiec 27, 2008
    Posty:
    28
    Polubienia:
    0
    Punkty za osiągnięcia:
    1
    Miasto:
    R-sko
    może ktoś wcześniej grzebał w niej i np przeciął ścieżkę od czujnika temperatury?
     
  8. Apacer

    Apacer Użytkownik Użytkownik

    Dołączył:
    Grudzień 16, 2008
    Posty:
    897
    Polubienia:
    4
    Punkty za osiągnięcia:
    18
    Miasto:
    Polkowice
    czujnik temperatury jest w procesorach wbudowany, tak to można określić.
     
  9. galeon

    galeon Użytkownik Użytkownik

    Dołączył:
    Lipiec 27, 2008
    Posty:
    28
    Polubienia:
    0
    Punkty za osiągnięcia:
    1
    Miasto:
    R-sko
    tak, ale od CPU ida 2 sciezki odpowiednie za czujnik temperatury. po przecieciu tych sciezek konola zostaje pozbawiona "inteligencji" chlodzenia i trzeba bawic sie w wiatraki na 12V
     
  10. wojtek31

    wojtek31 Użytkownik Użytkownik

    Dołączył:
    Styczeń 10, 2009
    Posty:
    135
    Polubienia:
    4
    Punkty za osiągnięcia:
    18
    Miasto:
    Chełm Śląski
    Dokładnie tak pewnie jest jak piszesz @galeon. Nie wiem czy płyta czasami nie była grzebana, koleś co mi sprzedał mówił że niby nowa, dlatego zdziwiłem się jak po załączeniu wiatraki ruszyły "z kopyta". Gwarancję dali na płytę rok, po rozebraniu (i odczepieniu plomby którą dali mi na śrubie z rozbierania obudowy, tej długiej) okazało się że zlutowali nóżki tranzystorka i w ten sposób podali pełne 12v. To czy procki były przelutowywane dowiem się pewnie po pierwszej awarii, na razie sam zmodyfikowałem chłodzenie do tego stopnia że chodzi szybciej ale nie tak głośno jak na 12v. Wkrótce mam zamiar zaopatrzyć się w coś takiego:
    INTELIGENTNY STEROWNIK WENTYLATORA KOMPUTEROWEGO - ZESTAW DO SAMODZIELNEGO MONTAŻU
    Zamontuję termistor na radiatorze GPU i podłączę w układ 12v w ten sposób żeby reagowało na zmiany temperatury, coś jak w "normalnym" xboxie.
    Pozdrawiam
     
  11. Alex_Xbox

    Alex_Xbox Użytkownik Użytkownik

    Dołączył:
    Wrzesień 26, 2009
    Posty:
    104
    Polubienia:
    0
    Punkty za osiągnięcia:
    16
    Ja polecam wiatraki postawić na 9v lub 7v, zrobić to można bardzo prosto, jak?
    Do wentylatorów podłącz pod + 12v a pod minus 3,3V lub 5V i gotowe!
    Sam mam tak zrobione ale przylutowałem sobie molexa do wentylatorków i płyty pod złączem zasilacza.
    Jak ktoś chciałby zdjęcia jak to wygląda to mogę jutro zrobić i wstawić.
    Pozdrawiam!
     
  12. wojtek31

    wojtek31 Użytkownik Użytkownik

    Dołączył:
    Styczeń 10, 2009
    Posty:
    135
    Polubienia:
    4
    Punkty za osiągnięcia:
    18
    Miasto:
    Chełm Śląski
    Napisałem posta powyżej że mam już tak zrobione, ale denerwuje mnie to że wentyle chodzą cały czas i to głośniej niż na "wolnych obrotach" zaraz po załączeniu x-a.
    Dlatego chcę dodatkowo postawić wentyle na regulatorze obrotów w zależności od temperatury. Prosto i profesjonalnie- tak jak w oryginalnej nie uszkodzonej płycie głównej.
    Pozdrawiam
     
Wczytywanie...

Poleć forum