1. Ta strona wykorzystuje ciasteczka (cookies) w celu: utrzymania sesji zalogowanego Użytkownika, gromadzenia informacji związanych z korzystaniem z serwisu, ułatwienia Użytkownikom korzystania z niego, dopasowania treści wyświetlanych Użytkownikowi oraz tworzenia statystyk oglądalności czy efektywności publikowanych reklam.Użytkownik ma możliwość skonfigurowania ustawień cookies za pomocą ustawień swojej przeglądarki internetowej. Użytkownik wyraża zgodę na używanie i wykorzystywanie cookies oraz ma możliwość wyłączenia cookies za pomocą ustawień swojej przeglądarki internetowej. Dowiedz się więcej.

Pytanie odnośnie chłodzenia X-a

Temat na forum 'Dla świeżaków' rozpoczęty przez ptwqk, Lipiec 23, 2010.

  1. ptwqk

    ptwqk Banned

    Dołączył:
    Czerwiec 17, 2010
    Posty:
    56
    Polubienia:
    0
    Punkty za osiągnięcia:
    0
    Witam.
    Mam zamontowane wiatraki na stałe na 12v. Dałoby się zamontować jakiś regulator obrotów wiatraczków? Np. jakimś małym pokrętłem czy coś, przydałoby mi się to np podczas oglądania filmów, bo huczy ona troszkę i mi to przeszkadza gdy oglądam film i nie wczuwam się w rolę bohatera tak jak to się ma w przypadku grania ;]
    Jeśli tak się da, to jak to zrobić? ma ktoś jakiś ciekawy pomysł?
     
  2. Lotnik421 Xbox One

  3. Misiek271

    Misiek271 Użytkownik Użytkownik

    Dołączył:
    Lipiec 22, 2010
    Posty:
    37
    Polubienia:
    0
    Punkty za osiągnięcia:
    6
    Miasto:
    warszawa
    najprościej załóz potencjometr na plusa i tyle
     
  4. ptwqk

    ptwqk Banned

    Dołączył:
    Czerwiec 17, 2010
    Posty:
    56
    Polubienia:
    0
    Punkty za osiągnięcia:
    0
  5. Misiek271

    Misiek271 Użytkownik Użytkownik

    Dołączył:
    Lipiec 22, 2010
    Posty:
    37
    Polubienia:
    0
    Punkty za osiągnięcia:
    6
    Miasto:
    warszawa
    hm wiesz co jezeli nie wiesz za dużo o elektronice to moze prościej kupić regulator obrotów :p
     
  6. ptwqk

    ptwqk Banned

    Dołączył:
    Czerwiec 17, 2010
    Posty:
    56
    Polubienia:
    0
    Punkty za osiągnięcia:
    0
    chodzi że chcę właśnie zamontować coś w stylu regulatora obrotów ;p
    Jeśli potrafiłem zmienić obroty na 12v to muszę też potrafić zmontować coś w stylu o jakim mówię, potrzebuję tylko trochę przydatnych informacji których mogę dowiedzieć się od forumowiczów:)
     
  7. Misiek271

    Misiek271 Użytkownik Użytkownik

    Dołączył:
    Lipiec 22, 2010
    Posty:
    37
    Polubienia:
    0
    Punkty za osiągnięcia:
    6
    Miasto:
    warszawa
    tak potrzebujesz znać napięcie i moc wiatraczków
     
  8. ptwqk

    ptwqk Banned

    Dołączył:
    Czerwiec 17, 2010
    Posty:
    56
    Polubienia:
    0
    Punkty za osiągnięcia:
    0
    wiatraczki standardowe podłączone pod napięcie 12v
    czy potencjometr który pokazałem na zdjęciu rozwiąże mój problem? chcę tylko dowiedzieć się konkretnie jak to zmontować i po sprawie.
     
  9. Misiek271

    Misiek271 Użytkownik Użytkownik

    Dołączył:
    Lipiec 22, 2010
    Posty:
    37
    Polubienia:
    0
    Punkty za osiągnięcia:
    6
    Miasto:
    warszawa
  10. ptwqk

    ptwqk Banned

    Dołączył:
    Czerwiec 17, 2010
    Posty:
    56
    Polubienia:
    0
    Punkty za osiągnięcia:
    0
  11. Misiek271

    Misiek271 Użytkownik Użytkownik

    Dołączył:
    Lipiec 22, 2010
    Posty:
    37
    Polubienia:
    0
    Punkty za osiągnięcia:
    6
    Miasto:
    warszawa
    jezeli ohm sie zgadzają to moze byc bo potem bedzies miał trudno regulowac np ruszysz delikatnie i wiaraczki juz na maxa są a potencjometr wpinasz tak jedna nuszka pod mase druba wejscie czyli plus u ciebie i kolejan to wyjscie
     
  12. ptwqk

    ptwqk Banned

    Dołączył:
    Czerwiec 17, 2010
    Posty:
    56
    Polubienia:
    0
    Punkty za osiągnięcia:
    0
    a czy kolejność podłączenia do "nóżek" potencjometru jest ważna?


    2wiatraki główne miają oporność 0,40A a trzeci dodatkowy miały ma oporność 0,15A

    czy teraz ktoś może pomóc mi odnośnie dobrania odpowiedniego potencjometru?
     
  13. ptwqk

    ptwqk Banned

    Dołączył:
    Czerwiec 17, 2010
    Posty:
    56
    Polubienia:
    0
    Punkty za osiągnięcia:
    0
    może ktoś mi pomóc?
     
  14. czarny321

    czarny321 Użytkownik Użytkownik

    Dołączył:
    Lipiec 4, 2010
    Posty:
    91
    Polubienia:
    0
    Punkty za osiągnięcia:
    6
  15. ptwqk

    ptwqk Banned

    Dołączył:
    Czerwiec 17, 2010
    Posty:
    56
    Polubienia:
    0
    Punkty za osiągnięcia:
    0
    bardzo dziękuję za odpowiedź, a gdybym jednak chcial coś mniejszego do zamontowania w konsoli? chodzi o to, że od wiatraków kable mam poucinane i podlączone pod 12v na plycie gdyż zostalo coś spalone na plycie glownej i gdy polączalem w standardowe miejsce to wiatraki się nie krecily:)
     
  16. ptwqk

    ptwqk Banned

    Dołączył:
    Czerwiec 17, 2010
    Posty:
    56
    Polubienia:
    0
    Punkty za osiągnięcia:
    0
  17. ReXx

    ReXx Użytkownik Użytkownik

    Dołączył:
    Maj 28, 2010
    Posty:
    532
    Polubienia:
    2
    Punkty za osiągnięcia:
    18
    No to żeby zmienić obroty chcesz rozkręcać obudowę co raz? Ja polecam kupić regulatorek w formie panelu i przyciąć go i w górnej części Xbox'a zamontować. Powinno ładnie wyglądać i spełniać swoją rolę.
     
  18. ptwqk

    ptwqk Banned

    Dołączył:
    Czerwiec 17, 2010
    Posty:
    56
    Polubienia:
    0
    Punkty za osiągnięcia:
    0
    kupiłem ten regulator teraz nie wiem jak go podłączyć bo w standardzie jest wtyczka 3pin a ja mam podłączone wiatraki bezpośrednio pod 12v do płyty głównej ( [+] do [+] a [-]do[-] ) nie wiem teraz co zrobić by to wszystko połączyć z regulatorem, do płyty przylutowane mam tylko 2 kable a nie mam tego 3-go odpowiadającego za regulacje (w wiatraczkach często kolor żółty)
     
  19. ReXx

    ReXx Użytkownik Użytkownik

    Dołączył:
    Maj 28, 2010
    Posty:
    532
    Polubienia:
    2
    Punkty za osiągnięcia:
    18
    Trochę dziwne przecież to nie aku że + do + - do -. To nie przypadkiem 12v i masa?
    Molex
    Żólty 12v (bierzesz z płyty)
    Masę bierzesz też z płyty.
    5v powinieneś olać bo ci do niczego nie potrzebne.
     
  20. wawrzyn

    wawrzyn Banned

    Dołączył:
    Lipiec 25, 2010
    Posty:
    22
    Polubienia:
    0
    Punkty za osiągnięcia:
    0
    Miasto:
    Kielce
    Ja zakupiłem konsolę paramtetrów prędkości za jedyne 70 zł i leży sobie na konsolce i ładnie wygląda, jest praktyczna i fajnei śieci. Mam na niej regulator obrotów 2 wiatraków z tyłu podpięte szeregowo, i regulator obrotów 3 wiatraków na podstawce. Wszysko zeby zrobuic musiałem rozbierać konsolkę, ale ładnie wygląda i dobrze się sprawuje. Polecam. A jeżeli chcesz iśc tanim kosztem to masz coś takiego jak pokrętło i na końcach 2 kabelki które lutujesz lub jakkolwiek skręcasz je do tych wiatraków i w ten oto sposób pokrętło daje ci regulator napięcia. Cena takiego urządzenia to ok. 10 zł.
    Powodzenia w majsterkowaniu.
     
  21. ptwqk

    ptwqk Banned

    Dołączył:
    Czerwiec 17, 2010
    Posty:
    56
    Polubienia:
    0
    Punkty za osiągnięcia:
    0
    mam takie coś
    http://www.aab.com.pl/primecooler/AFSC1/Image4.jpg

    podłączone jest w ten sposób
    http://www.360-hq.com/images/tutorials/uploads/963959b7183b70708dfbc68e0079a3032f37564d.jpg

    a ta wtyczka 3pin nie działa na plycie glownej mi bo sie spaliła
    http://img291.imageshack.us/img291/1172/fanmod1az6.jpg

    jak mam więc połączyć by zgrać wiatraki z regulatorem? na zdjęciu
    http://www.360-hq.com/images/tutorials/uploads/963959b7183b70708dfbc68e0079a3032f37564d.jpg
    są tylko 2 kable jak by [+] i [-] a nie wiem skąd poprowadzić kabel 3ci ktory będzie sterował wiatrakami? bo wtyczka od regulatora jest na 3bolce [3pin]. mam nadzieje ze mnie ktoś rozumie:|
     
Wczytywanie...

Poleć forum