1. Ta strona wykorzystuje ciasteczka (cookies) w celu: utrzymania sesji zalogowanego Użytkownika, gromadzenia informacji związanych z korzystaniem z serwisu, ułatwienia Użytkownikom korzystania z niego, dopasowania treści wyświetlanych Użytkownikowi oraz tworzenia statystyk oglądalności czy efektywności publikowanych reklam.Użytkownik ma możliwość skonfigurowania ustawień cookies za pomocą ustawień swojej przeglądarki internetowej. Użytkownik wyraża zgodę na używanie i wykorzystywanie cookies oraz ma możliwość wyłączenia cookies za pomocą ustawień swojej przeglądarki internetowej. Dowiedz się więcej.

Reanimacja XBOX ver 1.3

Temat na forum 'Dla świeżaków' rozpoczęty przez jurand, Styczeń 31, 2010.

  1. jurand

    jurand Świeżak Świeżak

    Dołączył:
    Styczeń 31, 2010
    Posty:
    7
    Polubienia:
    0
    Punkty za osiągnięcia:
    1
    Miasto:
    Nisko
    Witam.
    Na wstępie zaznaczę że to moja pierwsza przygoda z sprzętem typu XBOX.
    Otrzymałem od znajomego do naprawy XBOX'a ver 1.3. Ponoć dzieci wyłączyły go na ostro z gniazdka nie zamykając go..ale to informacja niepewna.

    Na samym początku wyświetlał się błąd "16". Podczas startu zaraz po ukazaniu się znaczka "X" niżej pod nim nie wyświetla się biały napis "Microsoft"..a chyba powinien.

    Dysk WD80EB-28DFH2 jest zablokowany. Podczas wykonywania hot-swapa nie mogę go odblokować.. więc nie mam możliwości aby płyta z tego linku: "http://xboxforum.pl/sprzet-f132/ratujemy-konsole-po-bledach-dysku-np-error-16-a-24463.html" odbudowała mi partycje na dysku.
    Próbowałem wykonać hot-swap'a kierując się tymi tutorialami:
    "YouTube - Fix an xbox with error code 16+21 without EEPROM pt1"
    oraz
    "Hotswap Can Fix Xbox With Error 13, 14, 16, 20 And 21, can reinstate Xbox's HDD To Factory Condition, can also Install/Reinstall Softmod Files. All Dashboard Problems Go Here. Trick to use Xboxhdm in Hotswap."

    Oprócz tego wykorzystałem w celu sprawdzenia inny dysk (Seagate 8,4GB) na którym utworzyłem partycje z płyty z pierwszego link'a. Na dysku Seagate'a XBOX wypluwa kod błędu "05"..czyli rzuca się o to że to nie jego dysk gdyż nie jest zablokowany hasłem (domyślam się że unikalnym hasłem XBOXA).

    Teraz moje pytanie.. czy istnieje możliwość jakoś odratować ten dysk WD? Może w jakiś sposób da się odczytać hasło jakie ma XBOX lub dysk WD aby go odblokować, odtworzyć z płyty partycje i ponownie zablokować ?


    Z góry dziękuję za wszelkie sugestie i rady.
     
  2. Lotnik421 Xbox One

  3. -=DEXTER=-

    -=DEXTER=- Pomocnik Pomocnik Użytkownik

    Dołączył:
    Styczeń 8, 2008
    Posty:
    7158
    Polubienia:
    552
    Punkty za osiągnięcia:
    113
    Miasto:
    Kalisz, Poland
    Konsola posiada chip? Jesli tak to wystarczy wrzucic jakiego autoinstallera i zasinatalowac dash.

    Jesli konsola nie ma chipa to musisz zrobic hotswapa. I nie ma tak ze sie nie da - jesli dysk jest z tej konsoli to hotswap musi sie udac. Moze wina byc po stronie PC.

    W kazdym razie jak nie ma chipa to bym go zamontowal bo wtedy zycie staje sie latwiejsze :p
     
  4. jurand

    jurand Świeżak Świeżak

    Dołączył:
    Styczeń 31, 2010
    Posty:
    7
    Polubienia:
    0
    Punkty za osiągnięcia:
    1
    Miasto:
    Nisko
    Nie, konsola nie ma chipa. Jeśli chodzi o mod.. powiem szczerze że wątpię aby właściciel chciał dołożyć do interesu. Konsole dostali od dziadków z USA :) A ja tym bardziej nie będę robił prezentu w postaci dołożenia chipa dla znajomego :) I tak już siedzę nad tym od wczoraj rana i morduje to badziewie :) Powiem szczerze że już mi ręce opadają.

    Tak, dysk (WD) jest oryginalnie z tej konsoli.
    Odnośnie hot-swapa... na samym początku dysk dał mi się odblokować.. ale (przyznam się w tym miejscu) wykonałem opcję: wipe hd. Po tym zabiegu już nie udało mi się metodą hot-swapa odblokować dysku. Czyżby to miało jakieś znaczenie ?
     
  5. -=DEXTER=-

    -=DEXTER=- Pomocnik Pomocnik Użytkownik

    Dołączył:
    Styczeń 8, 2008
    Posty:
    7158
    Polubienia:
    552
    Punkty za osiągnięcia:
    113
    Miasto:
    Kalisz, Poland
    probuj, nieraz idzie dopiero za ktoryms razem.
     
  6. jurand

    jurand Świeżak Świeżak

    Dołączył:
    Styczeń 31, 2010
    Posty:
    7
    Polubienia:
    0
    Punkty za osiągnięcia:
    1
    Miasto:
    Nisko
    Ok.. udało mi się uruchomić XboxHDMaker'a.
    Niestety po wykonaniu polecenia nr 1 oto co mi wypluwa program:
    ftp://jambi.mine.nu/xbox/b.jpg

    Jak wspomniałem wcześniej, na dysku wykonałem "Wipe current fatx partition table" (opcja nr 5):
    ftp://jambi.mine.nu/xbox/a.jpg


    Jakieś sugestie w tym przypadku ?
     
  7. jurand

    jurand Świeżak Świeżak

    Dołączył:
    Styczeń 31, 2010
    Posty:
    7
    Polubienia:
    0
    Punkty za osiągnięcia:
    1
    Miasto:
    Nisko
    Ok.. po kilkudziesięciu próbach i testach okazało się że dysk WD jest padnięty.
    Podczas kopiowania plików, dysk w pewnym momencie (zawsze w tym samym) rozłącza się.
    Próbowałem przejechać go nawet WDClear'em. Niestety bez skutku.. przy 29% dysk rozłącza się i wywala błędy.


    Po tym wszystkim właściciel zdecydował zakupić chip (że też wcześniej nie mógł się zdecydować :p ). I mam w związku z tym takie pytanko.. czy dostępny na znanym polskim serwisie aukcyjnym chip o nazwie "ALADDIN XT+ CHIP XBOX" to ten pasujący do tej konsoli ?

    Z góry dziękuję za info.
     
  8. jurand

    jurand Świeżak Świeżak

    Dołączył:
    Styczeń 31, 2010
    Posty:
    7
    Polubienia:
    0
    Punkty za osiągnięcia:
    1
    Miasto:
    Nisko
    Witam.
    A wiec zamontowałem chipa w konsoli :) Tak jak pisałem wyżej.. zamontowałem Alladina XT+..

    Miałeś rację.. życie staje się łatwiejsze z tym chipem :) Przywróciłem na zapasowy dysk 8,4GB, system z dostępnej w sieci płyty recovery: "XboxHDMaker" i wszystko działa (oryginalne gry działają).

    Mam takie pytanko.. co muszę zrobić aby działały mi kopie zapasowe gier które są wypalone na płytę ? Nie wiem czy działają bo nie mam kopii.. to pytanie jest na wyrost. Napęd jaki jest w tej konsoli to: Samsung Model: SDG-605.

    Z góry dzięki za odp.
     
  9. jurand

    jurand Świeżak Świeżak

    Dołączył:
    Styczeń 31, 2010
    Posty:
    7
    Polubienia:
    0
    Punkty za osiągnięcia:
    1
    Miasto:
    Nisko
    Czy ktoś jest w stanie odpowiedzieć na ostatnie pytanie ?
     
  10. Erno

    Erno V.I.P V.I.P Użytkownik

    Dołączył:
    Grudzień 22, 2007
    Posty:
    602
    Polubienia:
    0
    Punkty za osiągnięcia:
    16
    Miasto:
    Kielce
    A ty możesz użyć opcji edytuj, zamiast pisać post pod postem ?

    Jak masz zamontowany chip to juz nic.
     
  11. -=DEXTER=-

    -=DEXTER=- Pomocnik Pomocnik Użytkownik

    Dołączył:
    Styczeń 8, 2008
    Posty:
    7158
    Polubienia:
    552
    Punkty za osiągnięcia:
    113
    Miasto:
    Kalisz, Poland
    Osobiscie sciagnalbym autoinstallera, z jego poziomu sformatowal dysk i zainstalowal jako dash XBMC.
     
  12. jurand

    jurand Świeżak Świeżak

    Dołączył:
    Styczeń 31, 2010
    Posty:
    7
    Polubienia:
    0
    Punkty za osiągnięcia:
    1
    Miasto:
    Nisko
    W sumie masz racje.. Zwracam honor :)

    Aha, rozumiem. Wielkie dzięki za odp.



    Dzięki za sugestie :)

    A mam jeszcze takie pytanie związane z modyfikacją którą wykonałem.
    Na płytce Alladina XT i na foto/instrukcji montażu ze stronki Alladina jest wzmianka o opcjonalnym dolutowaniu kabelka z miejsca H0 do jednego pinu z taśmy na płycie. Wykonałem tą opcje i niestety żadna dioda hdd nie mruga podczas zapisu.. czy coś trzeba dodatkowo jeszcze wykonać ?
     
Wczytywanie...

Poleć forum