1. Ta strona wykorzystuje ciasteczka (cookies) w celu: utrzymania sesji zalogowanego Użytkownika, gromadzenia informacji związanych z korzystaniem z serwisu, ułatwienia Użytkownikom korzystania z niego, dopasowania treści wyświetlanych Użytkownikowi oraz tworzenia statystyk oglądalności czy efektywności publikowanych reklam.Użytkownik ma możliwość skonfigurowania ustawień cookies za pomocą ustawień swojej przeglądarki internetowej. Użytkownik wyraża zgodę na używanie i wykorzystywanie cookies oraz ma możliwość wyłączenia cookies za pomocą ustawień swojej przeglądarki internetowej. Dowiedz się więcej.

Reballing Xbox 0022ROD

Temat na forum 'Sprzęt' rozpoczęty przez timonowski, Marzec 17, 2010.

  1. timonowski

    timonowski Użytkownik Użytkownik

    Dołączył:
    Grudzień 22, 2007
    Posty:
    28
    Polubienia:
    0
    Punkty za osiągnięcia:
    1
    Witam

    Mam do was ważne pytania, dużo czytałem, także na tym forum także proszę nie "poszukaj w google" mnie.
    Wszystko zaczęło się od błędu

    0110 - Szybki research, po którym postanowiłem zrobić penny fix, jeden towell trick later... i xbox ponownie świecił na zielono, jednak jak później się doczytałem, gdy już raz ROD się pokaże to tylko kwestia czasu zanim ponownie się ujawni. Po tym jak znowu się pokazał (z tym samym błędem 0110), gdzieś przeczytałem że wystarczy włączyć konsole z rodem na 20 min po czym wyłączyć na 2 min, i rod znika... Tak tez zrobiłem i faktycznie znikł tym razem na o wiele krócej. Wiec zacząłem szukać dalej. Poprawiłem trochę chłodzenie założyłem tunel powietrzny, wiatraczki na 12V, i konsola chodziła ale nie dłużej niż 30 min. Zdecydowałem się na wymianę pasty, tak też zrobiłem po wymianie pasty, włączyłem konsole, grałem 2 godziny bez problemu, myślałem ze w taki właśnie sposób pozbyłem się ROD-a na dobre.
    Niestety następnego dnia, podczas próby włączenia pojawił się ponownie, co całkowicie mnie zaskoczyło, przecież jeszcze wczoraj chodziła świetnie. Sprawdzam kod błędu i...

    0102- zimne luty pod GPU, trochę zirytowany postanowieniem zrobić szybkiego overheata, popiekłem klocka z 2 minuty po przejściu z 3 ringów na 2, po czym wyłączyłem co prowadzi nas do ostatniego błędu czyli...

    0022- zimne luty pod CPU, także próbowałem overheata, poczytałem ktoś pisał że winę może ponosić pasta niestety po wymianie pasty dalej ROD, przy wymianie pasty zauważyłem że malutki narożnik od CPU jest ukruszony(niżej zadam pytanie odnośnie tego faktu), jednak tym razem nic nie pomaga, myślę że wyczerpałem już zasób domowych sposobów walki z RODem.

    Postanowiłem więc zakupić usługę reballingu, jednak po przeczytaniu kilku opinii kompletnie się rozbiłem, jedni pisali że jedynym sposobem na stałe naprawienie xboxa jest reballing, drudzy pisali że nikt tego tak naprawdę nie robi, w serwisach robią tylko reflow + xclamp(a to moge zrobić samemu)
    Poszukałem tego typu usług na allegro, i jest dość duża różnica w cenach, od 75 do 200 zł. Logicznym wydaje się fakt, iż usługa za 75 zł to nic innego jak reflow + xclamp pod nazwą reballingu.

    Dobra teraz pytania.
    1. Czy wyżej wymienione, minimalne uszkodzenie narożnika CPU(tej srebrnej warstwy) jest wstanie wpływać na to że wyskakuje ROD z błędem 0022. Jestem pewien że nie uszkodziłem go przy drugim rozbieraniu, a po pierwszym chodził całe dwie godziny.
    2. Czy w naszym kraju ktoś wykonuje reballing tak jak się powinno to robić, z tego co przeczytałem i poradników które znalazłem nie jest to niemożliwe do zrobienia, i dla doświadczonej osoby nie jest to aż takie trudne. np tutaj:
    DV9000 - Naprawa, reballing grafiki
    jak widać da się zrobić.
    3. Znalazłem taką aukcje na allegro:
    PROFESJONALNA NAPRAWA XBOX 360 . GW 6 MIESIECY (963416940) - Aukcje internetowe Allegro
    Jak myślicie czy ten osobnik robi prawdziwy reballing? Pytałem się, mówi że za 200 zł, zrobi reballing ramów, cpu, gpu.
    4. Znalazłem inne aukcje tego typu i są np za 100 zł, 110 zł. Tamci to oszuści czy ten jest po prostu taki drogi?
    5. Czy jeżeli uda się i ktoś porządnie wymieni mi te małe kulki na ołowiowe(czytałem że są lepsze) to naprawi xboxa na stałe? Logicznie rzecz biorąc powinien być. Jednak nie zawsze założenia pokrywają się z praktyką, może ktoś się podzielić jak to wygląda w rzeczywistości?

    Jeżeli przebrnąłeś aż tutaj, to dziękuje Ci za zapoznanie się z moim problemem. Jeśli możesz pomóc, prosiłbym o odpowiedz. Pozdrawiam
     
  2. Lotnik421 Xbox One

  3. kolo333

    kolo333 Użytkownik Użytkownik

    Dołączył:
    Maj 16, 2009
    Posty:
    113
    Polubienia:
    0
    Punkty za osiągnięcia:
    16
    U mnie 0110 wcale nie oznaczal bledu pamieci. Wystarczylo docisnac GPU i wszystko zaczelo dzialac. Oczywiscie do czasu - pozniej kule znowu puscily.
    Zimne luty pod CPU to raczej sciema. Przynajmniej ja sie z tym nie spotkalem jeszcze. I gdybym mial w ciemno znalezc przyczyne 3ROD w Twojej konsoli to odpowiedz jest tylko jedna - GPU. Fachowy reballing na 95% pomoze i przywroci konsole do zycia. Dlatego jezeli bedziesz chcial skorzystac z uslugi reballingu to popros o postawienie nowych (olowianych) kul na GPU. Cena bedzie mniejsza.
    1. ukruszyles rdzen; na pytanie ciezko odpowiedziec - moze miec wplyw, ale nie musi
    2. tak, wykonuja; sam na dniach bede oddawal konsole do czlowieka z profesjonalnym sprzetem, ktory zrobi fachowy reballing na cynie olowiowej - jak dostane konsole z powrotem to dam znac
    3. masz 6 miesiecy gwarancji, wiec mozna zaryzykowac; tak jak pisalem - po reballingu GPU wszystko powinno dzialac
    4. tego akurat nie wiem; raczej nie wydaje mi sie zeby ktos za 70zl nowe kule wstawial
    5. bedzie zyl dluzej niz na oryginalnych kulach (teoretycznie), ale pamietaj o chlodzeniu - musza byc nadmuchy na radiatory, a nie wydmuchy; do tego mozesz dorzucic radiator na uklad HANA i ANA oraz kosci pamieci
    Pozdrawiam.
     
  4. timonowski

    timonowski Użytkownik Użytkownik

    Dołączył:
    Grudzień 22, 2007
    Posty:
    28
    Polubienia:
    0
    Punkty za osiągnięcia:
    1
    Dzięki kolo333.
    Idąc twoim tokiem myślenia, mój ROD z kodem błędu 0022, może być spowodowany przez GPU, wiec pojawia się tutaj ponownie kilka możliwości.
    1. Pasta na rdzeniu GPU jest niewystarczająco dobra, wydaję mi się że istnieje taka możliwość, ponieważ nie kupiłem jakiejś wyszukanej, tylko taką która była.
    2. Ukruszony rdzeń dał o sobie znać i cały CPU jest do wymiany.
    3. Faktycznie zrobiły się zimne luty pod GPU, a tutaj już nie będę więcej sam kombinował tylko oddam go na reballing.

    Jeszcze pytanie odnośnie dodatkowego chłodzenia na ołowiowych kulkach. Rozumiem że maja niższą temp topnienia i dlatego będę musiał dodatkowo je chłodzić?.
    Wystarczy podkręcenie wiatraków fabrycznych + do tego zrobiłem miedziany tunel powietrzny xbox po tym zabiegu jest co najwyżej letni, czy potrzebne będzie zamonotwanie nowych w czaszy bezpośrednio nad radiatorami?

    Edit:
    Dorzucam zdjęcia mojego CPU, uszkodzenie widoczne na rogu przy znaczku R, nad logiem Microsoft.
    http://www.fotosik.pl/pokaz_obrazek/pelny/89bbf34b62e62058.html
    http://www.fotosik.pl/pokaz_obrazek/pelny/f6f6771f0efe0bb3.html
     
  5. kolo333

    kolo333 Użytkownik Użytkownik

    Dołączył:
    Maj 16, 2009
    Posty:
    113
    Polubienia:
    0
    Punkty za osiągnięcia:
    16
    Rdzen od CPU wyglada na mocno pokruszony (ze wszystkich stron). Nie wyglada to za ciekawie.
    3ROD to przede wszystkim GPU. Tak jak pisalem wyzej - musi byc nadmuch na radiator. Temperatura to podstawowy czynnik zrywania sie polaczen miedzy lutami.
     
  6. t0m3k12

    t0m3k12 Świeżak Świeżak

    Dołączył:
    Marzec 11, 2011
    Posty:
    2
    Polubienia:
    0
    Punkty za osiągnięcia:
    1
    Witam. Mam błąd w xboxie360 o numerze 0022 czyli ( CPU nie odpowiada błąd/ CPU Zimne luty po prockiem).
    Chciałbym się dowiedzieć, gdzie szukać tych właśnie zimnych lutów. Czy są one bezpośrednio pod procesorem, czy po drugiej stronie płyty przy tych małych kondensatorach. Ciekawi mnie, czy ten procesor jest przylutowany do powierzchni płyty do tzw. kulek. Jeżeli jest przylutowany, to można go zdjąć podgrzewając ciepłym powietrzem, czy jakoś inaczej ?

    Na fotkach są zdjęcia:

    1) przodu płyty głównej w centrum procesora:

    [​IMG]

    2) Tyłu płyty głównej:

    [​IMG]

    Pozdrawiam :)


    // edit: wszystko już wiem. Już odróżniam reflow od reballing.
     
  7. -=DEXTER=-

    -=DEXTER=- Pomocnik Pomocnik Użytkownik

    Dołączył:
    Styczeń 8, 2008
    Posty:
    7158
    Polubienia:
    552
    Punkty za osiągnięcia:
    113
    Miasto:
    Kalisz, Poland
    ty juz lepiej nic nie grzeb jak zadajesz takie pytania.

    Proc jst na kulkach, zeby go zdjac i posadzic potrzebujesz dobrego sprzetu i WIEDZY. poza tym z 0022 rownie dobrze mogl sie nan wysypac. Chociaz patrzac na cpu to raczej ono jest winne.
     
  8. exbox146

    exbox146 Użytkownik Użytkownik

    Dołączył:
    Listopad 3, 2009
    Posty:
    35
    Polubienia:
    0
    Punkty za osiągnięcia:
    6
  9. akir

    akir Xbox One Xbox One V.I.P Pomocnik Użytkownik PSforum.pl

    Dołączył:
    Grudzień 23, 2008
    Posty:
    12074
    Polubienia:
    1068
    Punkty za osiągnięcia:
    113
    Miasto:
    Bielsko-Biała
    jeśli nie była wymieniana spróbuj, lecz ja sądzę że jak dajesz gumki naginasz mobo i inny lut ma problem i informacja np o temp ramów jest źle podawana. Rozumiem że po chwili masz 2 diody>?
     
  10. exbox146

    exbox146 Użytkownik Użytkownik

    Dołączył:
    Listopad 3, 2009
    Posty:
    35
    Polubienia:
    0
    Punkty za osiągnięcia:
    6
    właśnie też tak myślę ale nawet po pół godziny grania nie wyskakują 2 diody sygnalizujące przegrzanie.Dłużej nie próbowałem jej testować bo bałem się żeby coś gorszego się nie stało(dla mojego słuchu hehe) po zmniejszeniu grubości gumek o połowę od razu po uruchomieniu 3 kręgi i ten sam błąd 0102
     
  11. t0m3k12

    t0m3k12 Świeżak Świeżak

    Dołączył:
    Marzec 11, 2011
    Posty:
    2
    Polubienia:
    0
    Punkty za osiągnięcia:
    1
    Jakby co, to nie są fotki z mojego xboxa, tylko pierwsze lepsze z google :)
     
  12. boby2pc

    boby2pc Pomocnik Pomocnik Użytkownik

    Dołączył:
    Luty 18, 2009
    Posty:
    1469
    Polubienia:
    120
    Punkty za osiągnięcia:
    63
    Miasto:
    Warszawa
    pierwsze zdjęcie to wogóle chyba jakiejś płyty głownej z PC, bo XBOX nie ma w sobie wogóle układów INTELa ;)
     
  13. Bride

    Bride Użytkownik Użytkownik

    Dołączył:
    Czerwiec 13, 2010
    Posty:
    24
    Polubienia:
    0
    Punkty za osiągnięcia:
    1
    Odpowiadając - kule z dodatkiem ołowiu są mniej kruche, bardziej elastyczne (dzięki temu nie "odklejają" się od padów na płycie głównej) oraz nie mają po pewnym czasie tzw. choroby cynowej. Wszystko to można wyczytać w google.
    Wracając za 70-80zł nikt nie zrobi reballingu, na pewno nie metodą podgrzania płyty dużym preheater oraz zdjęcia układu za pomocą lutownicy IR.
    Generalnie oferty poniżej 150zł bym nie brał pod uwagę.
    Pozdrawiam
     
  14. exbox146

    exbox146 Użytkownik Użytkownik

    Dołączył:
    Listopad 3, 2009
    Posty:
    35
    Polubienia:
    0
    Punkty za osiągnięcia:
    6
    Po wymianie pasty pod cpu i gpu na ZALMAN ZM-STG2 konsola zaczęła cichutko pracować
     
  15. Vegeta100

    Vegeta100 Świeżak Świeżak

    Dołączył:
    Marzec 22, 2009
    Posty:
    2
    Polubienia:
    0
    Punkty za osiągnięcia:
    1
    Miasto:
    Skierniewice
    Reballing X360

    Witam. Mam do was pytanko. Po sciagnieciu Gpu x360 i wyczyszczeniu cyny na plycie glownej, zauwazylem ze niektore piny na plycie sa polaczone cyna a wiem ze nie powinny byc razem. Probowalem je rozdzielic poprzez sciaganie jeszcze raz cyny plecionka ale ten czyn nie daje rady. Tu pojawia sie moje pytanie... Jesli kupie drugie GPU z polozonymi juz kulkami to czy po wlutowaniu nie bedzie mialo to znaczenia i konsola bedzie dzialala, czy moze bedzie zwarcie i wydam tylko niepotrzebnie pieniadze?
     
  16. Sowa

    Sowa Użytkownik Użytkownik

    Dołączył:
    Styczeń 24, 2010
    Posty:
    439
    Polubienia:
    83
    Punkty za osiągnięcia:
    28
    Miasto:
    Tarnów
    Nie które piny są połączone ze sobą fizycznie. Jeżeli soldermaska jest uszkodzona bądź nie kompletna to będziesz miał właśnie efekt zwarć. Nie jest to groźne jeżeli nie ma ich wiele tak więc możesz śmiało lutować. Ale dla pewności możesz podesłać foto, zobaczymy jak to wygląda.
     
  17. boby2pc

    boby2pc Pomocnik Pomocnik Użytkownik

    Dołączył:
    Luty 18, 2009
    Posty:
    1469
    Polubienia:
    120
    Punkty za osiągnięcia:
    63
    Miasto:
    Warszawa
    jeżeli brakuje maski na ścieżkach to możesz to olać bo conajwyżej zleje sie cyna z kulek, ale skoro piszesz że nie powinny sie łączyć to znaczy że nie ma ścieżek między nimi i nie możesz tego ściągnąc plecionką to .... khemm... to co tam k.. jest ?
     
  18. Vegeta100

    Vegeta100 Świeżak Świeżak

    Dołączył:
    Marzec 22, 2009
    Posty:
    2
    Polubienia:
    0
    Punkty za osiągnięcia:
    1
    Miasto:
    Skierniewice
  19. Sowa

    Sowa Użytkownik Użytkownik

    Dołączył:
    Styczeń 24, 2010
    Posty:
    439
    Polubienia:
    83
    Punkty za osiągnięcia:
    28
    Miasto:
    Tarnów
    Lutuj śmiało i niczym się nie przejmuj. Te punkty są "wspólne" a uszkodzona jest soldermaska, przez to są połączone.
     
Wczytywanie...

Poleć forum