1. Ta strona wykorzystuje ciasteczka (cookies) w celu: utrzymania sesji zalogowanego Użytkownika, gromadzenia informacji związanych z korzystaniem z serwisu, ułatwienia Użytkownikom korzystania z niego, dopasowania treści wyświetlanych Użytkownikowi oraz tworzenia statystyk oglądalności czy efektywności publikowanych reklam.Użytkownik ma możliwość skonfigurowania ustawień cookies za pomocą ustawień swojej przeglądarki internetowej. Użytkownik wyraża zgodę na używanie i wykorzystywanie cookies oraz ma możliwość wyłączenia cookies za pomocą ustawień swojej przeglądarki internetowej. Dowiedz się więcej.

Red ring of death czy cos tam - dysk

Temat na forum 'Dla świeżaków' rozpoczęty przez erolus23, Lipiec 10, 2014.

  1. erolus23

    erolus23 Świeżak Świeżak

    Dołączył:
    Maj 17, 2014
    Posty:
    13
    Polubienia:
    0
    Punkty za osiągnięcia:
    1
    Witam, mam xboxa 360 fat z lt 3.0 i jtag. Grałem na nim od bardzo dawna, gry kopiowałem z płyt oryginalnych na dysk. No i pewnego dnia (wczoraj) postanowiłem zagrać sobie w gta V którego oryginalnego nie posiadam. Skopiowałem więc na swój dysk przenośny pliki z programu iso2god, i kiedy podłączyłem dysk do xboxa, zobaczyłem rrod. wcześniej nigdy nie miałem z nim problemu, temperatury na poziomie 52 stopni przy graniu są, a teraz pracuje przez kilka minut i rrod, mimo ze temperatury nie zwiekszaja sie i wogole. nie mam pojęcia co się stało bo układ graficzny raczej nigdy się nie przegrzał, a dziwne by było że akurat kiedy podłączyłem dysk to się stało :/ Nie znalazłem podobnego problemu więc zwracam się do was, może ktoś wie co się stało? Proszę o pomoc. Z góry dziękuję.
     
  2. Lotnik421 Xbox One

  3. Sowa

    Sowa Użytkownik Użytkownik

    Dołączył:
    Styczeń 24, 2010
    Posty:
    439
    Polubienia:
    83
    Punkty za osiągnięcia:
    28
    Miasto:
    Tarnów
    Sprawdź kod błędu w momencie świecenia 3rrod...
     
  4. erolus23

    erolus23 Świeżak Świeżak

    Dołączył:
    Maj 17, 2014
    Posty:
    13
    Polubienia:
    0
    Punkty za osiągnięcia:
    1
    a jak to sprawdzić? nie mam pojęcia nigdy nie miałem problemów z tą konsolą :/
     
  5. Jabar

    Jabar Moderator Członek Załogi Moderator Pomocnik Użytkownik PSforum.pl

    Dołączył:
    Październik 23, 2011
    Posty:
    3703
    Polubienia:
    1110
    Punkty za osiągnięcia:
    113
    Płeć:
    Mężczyzna
  6. Sowa

    Sowa Użytkownik Użytkownik

    Dołączył:
    Styczeń 24, 2010
    Posty:
    439
    Polubienia:
    83
    Punkty za osiągnięcia:
    28
    Miasto:
    Tarnów
  7. erolus23

    erolus23 Świeżak Świeżak

    Dołączył:
    Maj 17, 2014
    Posty:
    13
    Polubienia:
    0
    Punkty za osiągnięcia:
    1
    Dziękuję, jak tylko uda mi się to sprawdzić podam wam kod, dzisiaj juz nie mam siły podłączać całej konsoli :/
     
  8. z0nk31

    z0nk31 Banned V.I.P Pomocnik Użytkownik Game Master PSforum.pl

    Dołączył:
    Maj 6, 2011
    Posty:
    4925
    Polubienia:
    958
    Punkty za osiągnięcia:
    113
    Płeć:
    Mężczyzna
    Miasto:
    Łódź
    Jtag lubi czasem wycinać numery więc bez kodu błędu nic nie wskóramy.
    Jaka data produkcji konsoli ?
     
  9. erolus23

    erolus23 Świeżak Świeżak

    Dołączył:
    Maj 17, 2014
    Posty:
    13
    Polubienia:
    0
    Punkty za osiągnięcia:
    1
    2006-10-08, konsola konserwowana, dbałem o nią i wogóle. Dlatego bardzo się zdziwiłem, nigdy nie było w niej grama kurzu i dbałem żeby była chłodna :) troche jestem zaskoczony bo przez tyle lat działała sprawnie :(

    Myslisz ze uruchomienie jej bez włączania jtag i zresetowanie by pomogło? 2 minuty działa nie wiem czy da sie coś w tym czasie zdziałać.
     
  10. z0nk31

    z0nk31 Banned V.I.P Pomocnik Użytkownik Game Master PSforum.pl

    Dołączył:
    Maj 6, 2011
    Posty:
    4925
    Polubienia:
    958
    Punkty za osiągnięcia:
    113
    Płeć:
    Mężczyzna
    Miasto:
    Łódź
    odepnij dysk i sprawdź a przede wszystkim odczytaj kod błędu bo ciężko odgadnąć czego dotyczy problem
     
  11. erolus23

    erolus23 Świeżak Świeżak

    Dołączył:
    Maj 17, 2014
    Posty:
    13
    Polubienia:
    0
    Punkty za osiągnięcia:
    1
    Ok, ale to juz jutro dzis raczej nie podłączę bo narobiłbym niepotrzebnego hałasu. Dobranoc wam, jutro po pracy wstawię te kody błędów.
     
  12. akir

    akir Xbox One Xbox One V.I.P Pomocnik Użytkownik PSforum.pl

    Dołączył:
    Grudzień 23, 2008
    Posty:
    12078
    Polubienia:
    1068
    Punkty za osiągnięcia:
    113
    Miasto:
    Bielsko-Biała
    Przyszedł na nia czas. Taki dziad musial paść
     
  13. erolus23

    erolus23 Świeżak Świeżak

    Dołączył:
    Maj 17, 2014
    Posty:
    13
    Polubienia:
    0
    Punkty za osiągnięcia:
    1
    Kod błędu to 0002 co oznacza dokładnie problem z siecią, teraz juz nie rozumiem o co chodzi kompletnie co ma dysk do sieci i rrod do sieci
     
  14. Sowa

    Sowa Użytkownik Użytkownik

    Dołączył:
    Styczeń 24, 2010
    Posty:
    439
    Polubienia:
    83
    Punkty za osiągnięcia:
    28
    Miasto:
    Tarnów
    Żadna sieć. 0002 to problem z napięciem CPU. Trzeba konsole rozkręcić i zrobić kilka pomiarów i najpewniej kilka rzeczy podmienić. Sprawdzić przetwornice oraz jej klucze. Historia z dyskiem to zbieg okoliczności. Masz jakąkolwiek wiedze elektroniczną i umiesz lutować?
     
  15. erolus23

    erolus23 Świeżak Świeżak

    Dołączył:
    Maj 17, 2014
    Posty:
    13
    Polubienia:
    0
    Punkty za osiągnięcia:
    1
    Z tym może być problem. Nie mam już stacji lutowniczej, a nawet gdybym miał to.. no właśnie moje umiejętności pozostawiają wiele do życzenia :( jeśli to problem z napięciem cpu to pewnie sobie nie poradzę z tym. Szlak by trafił microsoft, mam wii które katowałem codziennie przez kilka lat i nic sie nie stało i ps3 tez katowane a xbox okazjonalnie tylko zagrany, czyszczony, chłodzony, aby zapobiec rrod... wszystko na nic.
     
  16. erolus23

    erolus23 Świeżak Świeżak

    Dołączył:
    Maj 17, 2014
    Posty:
    13
    Polubienia:
    0
    Punkty za osiągnięcia:
    1
    hmm ostatnio jak nakładałem pastę to dość mocno dokręciłem radiator od procesora, teraz sobie o tym przypomniałem, może to być wina za mocno dokręconego radiatora?

    [​IMG]

    Rozebrałem xboxa i zobaczyłem coś takiego, nie wiem może to jest przyczyna

    Po dalszym przeglądaniu płyty zobaczyłem jeszcze to: [​IMG]

    Czy to jeszcze jest do odratowania?
     
  17. Sowa

    Sowa Użytkownik Użytkownik

    Dołączył:
    Styczeń 24, 2010
    Posty:
    439
    Polubienia:
    83
    Punkty za osiągnięcia:
    28
    Miasto:
    Tarnów
    Kondek pod płytą nie spowoduje wyświetlenia tego błędu, jednak oczywiście jest do poprawy. Trzeba wylutować L9B1 i sprawdzić rezystancję do GND od strony CPU.

    Na pierwszym zdjęciu widać ślady fluxu?

    Ogólnie temat jak najbardziej do naprawy. W najgorszym wypadku do wymiany CPU+nand lub southbridge, jednak mi przy tym błędzie jeszcze się to nie zdarzyło. Z reguły uszkodzone klucze, przetwornica lub drobnica przy SB.
     
  18. djploki

    djploki Użytkownik Użytkownik

    Dołączył:
    Styczeń 31, 2009
    Posty:
    2565
    Polubienia:
    250
    Punkty za osiągnięcia:
    83
    Miasto:
    Jelenia Góra
    Nie ma co inwestować w tę konsolę. To Xenon także już swoje lata ma. Mimo, że był mało grany.
     
  19. erolus23

    erolus23 Świeżak Świeżak

    Dołączył:
    Maj 17, 2014
    Posty:
    13
    Polubienia:
    0
    Punkty za osiągnięcia:
    1
    Ślady fluxu, chodzi ci o ten co robi sie przy rebailingu? Kiedys zacinały mi sie lekko gry więc zaniosłem do naprawy oddali mi naprawionego, być może coś robili. A L9B1 to ten wyłamany pod procesorem tak?

    Mam znajomego elektronika który zajmuje się lutowaniem takiej drobnicy na codzien, razem pokombinujemy moze cos z tego bedzie, a jak nie to będzie ładny crash test na yt :)
     
  20. Sowa

    Sowa Użytkownik Użytkownik

    Dołączył:
    Styczeń 24, 2010
    Posty:
    439
    Polubienia:
    83
    Punkty za osiągnięcia:
    28
    Miasto:
    Tarnów
    L9B1 to cewka, niedaleko złącza zasilania.
     
  21. erolus23

    erolus23 Świeżak Świeżak

    Dołączył:
    Maj 17, 2014
    Posty:
    13
    Polubienia:
    0
    Punkty za osiągnięcia:
    1
    Aha, dobrze w poniedziałek pewnie nad nim popracuję i napiszę czy coś się udało zrobić. Dzięki za rady.s
     
Wczytywanie...

Poleć forum