1. Ta strona wykorzystuje ciasteczka (cookies) w celu: utrzymania sesji zalogowanego Użytkownika, gromadzenia informacji związanych z korzystaniem z serwisu, ułatwienia Użytkownikom korzystania z niego, dopasowania treści wyświetlanych Użytkownikowi oraz tworzenia statystyk oglądalności czy efektywności publikowanych reklam.Użytkownik ma możliwość skonfigurowania ustawień cookies za pomocą ustawień swojej przeglądarki internetowej. Użytkownik wyraża zgodę na używanie i wykorzystywanie cookies oraz ma możliwość wyłączenia cookies za pomocą ustawień swojej przeglądarki internetowej. Dowiedz się więcej.

RGH 3 czerwone diody

Temat na forum 'Dla świeżaków' rozpoczęty przez alphard32, Maj 14, 2012.

Status Tematu:
Zamknięty.
  1. alphard32

    alphard32 Użytkownik Użytkownik

    Dołączył:
    Listopad 11, 2011
    Posty:
    23
    Polubienia:
    1
    Punkty za osiągnięcia:
    3
    Miasto:
    Poznań
    Witam!

    Jestem w trakcie robienia RGH po raz pierwszy.

    Moja konsola to Zephyr, używam matrix glitcher v1 sprawa ma się tak:

    Zgrałem nandy przez LPT, zaprogramowałem glitcher, wgrałem image_00000000.ecc

    Przylutowałem kabelki, niby dobrze.

    Kiedy włączam konsolę bez napędu dvd - sam zasilacz i hdmi, mruga zielona dioda i nic.
    Kiedy włączam z napędem + ww. od razu palą się dodatkowo 3 czerwone diody.

    Przywróciłem nand do pierwotnej postaci jeszcze przed lutowaniem płytki do płyty głównej i konsola włączała się tak jak zupełnie przed przeróbką.

    Po lutowaniu i ww. przeróbkach znowu przywróciłem nand do pierwotnej postaci ale nadal mam 3 czerwone diody.

    Dodam, że płytkę zrobiłem na gold pinach więc ją odłączyłem.
    Druga sprawa to, że utraciłem klucz DVD napędu i obecnie nie mam pojęcia jaki ma wgrany ale na pewno nie oryginalny.
    Czy to może mieć wpływ?

    Czy ktoś może powiedzieć, co poszło nie tak?
     
  2. Lotnik421 Xbox One

  3. akir

    akir Xbox One Xbox One V.I.P Pomocnik Użytkownik PSforum.pl

    Dołączył:
    Grudzień 23, 2008
    Posty:
    12074
    Polubienia:
    1068
    Punkty za osiągnięcia:
    113
    Miasto:
    Bielsko-Biała
    Zephyr, moze byc ciezki w glitchach. Trzeba reki, ktora to robila, co do rrod odczytaj kod bledu. To jak zepsul siesamochod-co sie dzieje- nie jedzie

    Wysłane z mojego LG-P500 za pomocą Tapatalk
     
  4. alphard32

    alphard32 Użytkownik Użytkownik

    Dołączył:
    Listopad 11, 2011
    Posty:
    23
    Polubienia:
    1
    Punkty za osiągnięcia:
    3
    Miasto:
    Poznań
    Kod błedu 0031
    Jeszcze jedno:
    Przy lutowaniu do styku przy GPU spaliłem pad oraz opornik.
    Ten opornik ma 34ohm oporu. Dolutowany został opornik 36ohm od punktu przy starym oporniku do ścieżki za oryginalnym opornikiem, sprawdzałem, przewodzi.
    Czy różnica 2 ohm'ów oraz ok 5cm wydłużenia ścieżki może być problemem?
    Lutowała to osoba, która ma duże doświadczenie w lutowaniu itd.
     
  5. ESLORD

    ESLORD V.I.P V.I.P Pomocnik XBOX MANIAK Użytkownik

    Dołączył:
    Październik 21, 2011
    Posty:
    4295
    Polubienia:
    759
    Punkty za osiągnięcia:
    113
    Miasto:
    Londyn
    i ta sama osoba wpadła na pomysł żeby założyć zły opornik ? jeżeli masz kod 0031 i nie ma podłączonego napędu to znaczy że usmażyłeś konsole lutownicą...mniej więcej, albo odpadły jakieś capy pod CPU, GPU
     
  6. alphard32

    alphard32 Użytkownik Użytkownik

    Dołączył:
    Listopad 11, 2011
    Posty:
    23
    Polubienia:
    1
    Punkty za osiągnięcia:
    3
    Miasto:
    Poznań
    Czy zły, tego nie wiedzieliśmy. Był akurat taki a nie tamten na miejscu, a sklepy juz pozamykane więc daliśmy.
    Można teraz bez problemu przełożyć.
    Czyli to tego wina?

    //Edit
    Mogę zamienić na opornik 33 bo innego nie dostanę.
     
  7. maniaxbox

    maniaxbox Świeżak Świeżak

    Dołączył:
    Maj 15, 2012
    Posty:
    11
    Polubienia:
    0
    Punkty za osiągnięcia:
    1
    Raczej ona to juz sie nie włączy.

    tapatalkniete z maniakowatego telefonu.
     
  8. boby2pc

    boby2pc Pomocnik Pomocnik Użytkownik

    Dołączył:
    Luty 18, 2009
    Posty:
    1469
    Polubienia:
    120
    Punkty za osiągnięcia:
    63
    Miasto:
    Warszawa
    0031 czasami wyskakuje jak źle wgrany ECC, musi być przez +w.
    Jak nie to problem z zasilaniem RAM i EDRAM. Koszt szukania/naprawiania przewyższa wartość konsoli
     
  9. alphard32

    alphard32 Użytkownik Użytkownik

    Dołączył:
    Listopad 11, 2011
    Posty:
    23
    Polubienia:
    1
    Punkty za osiągnięcia:
    3
    Miasto:
    Poznań
    Znalazłem, przyczyną był odlutowany przez przypadek opornik nad punktem CPU Bypass.
    Teraz podłączam konsolę ze wszystkimi elementami pod telewizor i jedyne co to świeci się zielona dioda i nic.
    Nie bootuje nawet po 15 minutach.
    Dałem kondensator 68nF.

    Nie synchronizuje się pad, przycisk otwierania tacki nie otwiera napędu, jedynie włącza konsolę.

    Wentylatory się kręcą, co jakiś czas jakby na pol sekundy przyśpieszały i z powrotem.

    Ułożyłem kable tak jak tu:
    [​IMG]
    [​IMG]

    Nadal ten sam efekt

    Jedno pytanie dodatkowe - wgranie xella to to samo co wgranie tego pliku .ecc ?
     
  10. -=DEXTER=-

    -=DEXTER=- Pomocnik Pomocnik Użytkownik

    Dołączył:
    Styczeń 8, 2008
    Posty:
    7158
    Polubienia:
    552
    Punkty za osiągnięcia:
    113
    Miasto:
    Kalisz, Poland
    na oryginalnym nandzie dziala? bo jak tacki nie wysuwa to mi wyglada na uszkodzony SB
     
  11. xonsox

    xonsox Banned

    Dołączył:
    Kwiecień 17, 2012
    Posty:
    131
    Polubienia:
    9
    Punkty za osiągnięcia:
    0
    Ogarnij te kable sprawdź kabel czy nie styka z kondensatorem ten zielony (pod procesorem) i biały czy nie ma zwarcia z wcześniejszym punktem( ten od hana) piękna rzeźnia :)
    [​IMG]
    [​IMG]
     
  12. alphard32

    alphard32 Użytkownik Użytkownik

    Dołączył:
    Listopad 11, 2011
    Posty:
    23
    Polubienia:
    1
    Punkty za osiągnięcia:
    3
    Miasto:
    Poznań
    Niby nigdzie zwary nie ma...
    A co z długością kabla do cpu_rst?
     
  13. akir

    akir Xbox One Xbox One V.I.P Pomocnik Użytkownik PSforum.pl

    Dołączył:
    Grudzień 23, 2008
    Posty:
    12074
    Polubienia:
    1068
    Punkty za osiągnięcia:
    113
    Miasto:
    Bielsko-Biała
    Nie ma on jakiegos wiekszego znaczenia mozesz dac.dolem, lub na tunelem. Lecz najpierw wgraj oryg zrzut zobacz czy to działa.
     
  14. kmes.serwis

    kmes.serwis Użytkownik Użytkownik

    Dołączył:
    Maj 18, 2012
    Posty:
    112
    Polubienia:
    7
    Punkty za osiągnięcia:
    18
    A ja bym poszukał uszkodzeń fizycznych. Skoro super elektronik ma duże doświadczenie, które zaowocowało spalonym rezystorem oraz odlutowanym elementem, to mógłbym rzec że to lutownica pistoletowa. Lutownica takowa ma duże doświadczenie w robieniu spustoszenia. Jeszcze sprawdziłbym czy nie zostały spalone dreny (tulejka łącząca górną warstwę z środkową). Pady i dreny na płycie łatwiej spalić niż rezystor.
     
Wczytywanie...
Status Tematu:
Zamknięty.

Poleć forum