1. Ta strona wykorzystuje ciasteczka (cookies) w celu: utrzymania sesji zalogowanego Użytkownika, gromadzenia informacji związanych z korzystaniem z serwisu, ułatwienia Użytkownikom korzystania z niego, dopasowania treści wyświetlanych Użytkownikowi oraz tworzenia statystyk oglądalności czy efektywności publikowanych reklam.Użytkownik ma możliwość skonfigurowania ustawień cookies za pomocą ustawień swojej przeglądarki internetowej. Użytkownik wyraża zgodę na używanie i wykorzystywanie cookies oraz ma możliwość wyłączenia cookies za pomocą ustawień swojej przeglądarki internetowej. Dowiedz się więcej.

RGH (Coolrunner C) + Falcon...

Temat na forum 'Dla świeżaków' rozpoczęty przez kolo3, Marzec 18, 2014.

  1. kolo3

    kolo3 Użytkownik Użytkownik

    Dołączył:
    Wrzesień 15, 2012
    Posty:
    41
    Polubienia:
    2
    Punkty za osiągnięcia:
    8
    Witam.
    Mam takie pytanie: czy moge od razu polaczyc chip Coolrunner z portem LPT (no i oczywiscie z konsola; w sposob pokazany ponizej), a nastepnie poprzez np. Jtag Tool/J-Runner zapisac NAND, zaprogramowac chip, utworzyc i zapisac plik .ecc, ktory pozwoli na odczyt CPU KEY, a nastepnie zapisac FreeBOOT?
    Przegladalem duzo tutorialow, gdzie na samym poczatku pisza o zrobieniu NAND DUMP za pomocą kabla LPT. Pozniej trzeba odlutowac przewody od plyty glownej i portu LPT i od nowa lutowac przewody w sposob pokazany nizej, aby zaprogramowac CR. No i teraz pytanie - nawet jezeli rzeczywiscie taka procedura jest konieczna, to przy zaprogramowaniu CR mam zostawic to polaczenie (LPT z CR) i przylutowac CR do plyty glownej? Rozumiem ze przy czynnosciach wykonywanych poprzez Jtag Tool, CR musi byc podlaczony pod port LPT i do konsoli?
    Z gory dziekuje za odpowiedz. Pozdrawiam.


    CR podlaczany do plyty glownej:
    [​IMG]

    LPT podlaczany do CR:
    [​IMG]
     
  2. Lotnik421 Xbox One

  3. -=DEXTER=-

    -=DEXTER=- Pomocnik Pomocnik Użytkownik

    Dołączył:
    Styczeń 8, 2008
    Posty:
    7158
    Polubienia:
    552
    Punkty za osiągnięcia:
    113
    Miasto:
    Kalisz, Poland
    Najpierw sobie chip zaprogramuj, potem odczytaj nand i wgraj ecc.

    Wysłane z mojego SM-N9005 przy użyciu Tapatalka
     
    1 osoba to lubi.
  4. kolo3

    kolo3 Użytkownik Użytkownik

    Dołączył:
    Wrzesień 15, 2012
    Posty:
    41
    Polubienia:
    2
    Punkty za osiągnięcia:
    8
    Wielkie dzieki za odpowiedz!
    Moglbys jeszcze napisac, w jaki sposob mam polaczyc CR z LPT i konsola, aby wgrac .ecc? Bo to mnie najbardziej zastanawia.
    Pozdrawiam.

    Moglbys potwierdzic czy taka kolejnosc jest dobra?
    1. Zaprogramowanie CR
    2. Podlaczenie CR do plyty glownej
    3. Podlaczenie portu LPT do plyty glownej i kopia NAND (kilka razy), a nastepnie utworzenie i zapisanie ECC
    4. Wlaczenie konsoli, aby uzyskac DVD KEY (na tym punkcie najprawdopodobniej zakoncze, poniewaz chce przywrocic do zywych naped z innej konsoli).
     
  5. petroz

    petroz Xbox One Xbox One Użytkownik

    Dołączył:
    Luty 1, 2010
    Posty:
    1041
    Polubienia:
    306
    Punkty za osiągnięcia:
    83
    Płeć:
    Mężczyzna
    Miasto:
    Żarnobyl
    1. Podłącz LPT do CR
    2. Zaprogramuj CR
    3. Odłącz LPT od CR
    4. Podłącz LPT do MOBO
    5.1. Podłącz LPT do kompa
    5.2. Zrzuć nand, utwórz ECC, wgraj
    5.3 Odłącz LPT od kompa!
    6. Podłącz CR do MOBO
    7. Odpal Xella, zczytaj klucz.
    8. Wygeneruj glitch image
    9. Wgraj obraz przez Xella.
    10. Jak wszystko śmiga to odlutuj LPT od MOBO i ciesz się z RGH!

    Pozdro!
     
    1 osoba to lubi.
  6. kolo3

    kolo3 Użytkownik Użytkownik

    Dołączył:
    Wrzesień 15, 2012
    Posty:
    41
    Polubienia:
    2
    Punkty za osiągnięcia:
    8
    Na taki post czekalem! Wielkie dzieki.
    Mam ostatnie pytanie: "7. Odpal Xella, zczytaj klucz." - rozumiem, ze po całej powyzszej procedurze i po zainstalowaniu CR do plyty glownej wystarczy, ze wlacze konsole i Xell automatycznie sie odpali? Czy z poziomu Xell`a moge z pamieci USB (pendrive) wgrac Glitch Image?
    Jeszcze raz dzieki.
     
  7. petroz

    petroz Xbox One Xbox One Użytkownik

    Dołączył:
    Luty 1, 2010
    Posty:
    1041
    Polubienia:
    306
    Punkty za osiągnięcia:
    83
    Płeć:
    Mężczyzna
    Miasto:
    Żarnobyl
    To czy się odpali czy nie i jak długo na to poczekasz zależy od wielu czynników... w dużej mierze chociażby od ułożenia i długości przewodów. Ale jak już się odpali to możesz bez problemu wgrać obraz przez xella. Wrzucasz obraz na pendrive sformatowany w fat32. Zmieniasz mu nazwę na updflash.bin i xell sam go wykryje i wgra.
     
    1 osoba to lubi.
  8. kolo3

    kolo3 Użytkownik Użytkownik

    Dołączył:
    Wrzesień 15, 2012
    Posty:
    41
    Polubienia:
    2
    Punkty za osiągnięcia:
    8
    Jeszcze raz dzieki!
    A jest jakis latwiejszy sposob na odczytanie CPU KEY/DVD KEY? Bo jesli nie to przerobie konsole do konca, a naped najprawdopodobniej sprzedam.
    Pozdrawiam.
     
  9. petroz

    petroz Xbox One Xbox One Użytkownik

    Dołączył:
    Luty 1, 2010
    Posty:
    1041
    Polubienia:
    306
    Punkty za osiągnięcia:
    83
    Płeć:
    Mężczyzna
    Miasto:
    Żarnobyl
    Nie ma innego sposobu na odczytanie cpu_key. DVD key można próbować wyciągnąć z napędu, ale do tego też potrzebny jest sprzęt, nie wspominając już o jungle flasherze i tym, że znowu trzeba przebijać się przez stertę tutoriali :)

    EDIT : Dodam jeszcze, że jeżeli napęd jest z innej konsoli, to odczytany DVD key z nandu nie będzie zgodny z tym w napędzie.
     
  10. kolo3

    kolo3 Użytkownik Użytkownik

    Dołączył:
    Wrzesień 15, 2012
    Posty:
    41
    Polubienia:
    2
    Punkty za osiągnięcia:
    8
    DVD KEY mam wyciagniety z napedu, ale jest najprawdopodobniej niezgodny z DVD KEY w plycie glownej. Konsola czyta tylko i wylacznie plyty z filmami DVD. Gier nie czyta. Wymienialem nawet laser na nowy - to samo. LT robilem juz kilka razy w innych konsolach, wiec o moich bledach nie ma mowy.
    Wiec wieczorem probuje RGH i zobaczymy co z tego wyjdzie. Z Falconem moga byc problemy... :)

    A jak wyglada kwestia JTAG przy najnowszych dashboardzie?
    Za wysoki kernel. Trudno. :)
     
Wczytywanie...

Poleć forum