1. Ta strona wykorzystuje ciasteczka (cookies) w celu: utrzymania sesji zalogowanego Użytkownika, gromadzenia informacji związanych z korzystaniem z serwisu, ułatwienia Użytkownikom korzystania z niego, dopasowania treści wyświetlanych Użytkownikowi oraz tworzenia statystyk oglądalności czy efektywności publikowanych reklam.Użytkownik ma możliwość skonfigurowania ustawień cookies za pomocą ustawień swojej przeglądarki internetowej. Użytkownik wyraża zgodę na używanie i wykorzystywanie cookies oraz ma możliwość wyłączenia cookies za pomocą ustawień swojej przeglądarki internetowej. Dowiedz się więcej.

RGH przestał działać, konsola zresetowała ustawienia.

Temat na forum 'Dla świeżaków' rozpoczęty przez Adrian_1988, Styczeń 17, 2014.

  1. Adrian_1988

    Adrian_1988 Użytkownik Użytkownik Świeżak

    Dołączył:
    Styczeń 17, 2014
    Posty:
    16
    Polubienia:
    0
    Punkty za osiągnięcia:
    1
    W skrócie omówię sprzęt z jakiego korzystam. Jest to Xbox slim kupiony w 2013, więc ten najnowszy. Posiadam 4GB pamięci wewnętrznej + 1TB dysk zewnętrzny, na którym mam wszystkie gry i ustawienia profilowe oraz save'y z xboxa. Konsola dla pewności odłączona od neta, nie aktualizuję gier, totalny offline.

    Dzisiaj pojawił się pewien problem.
    Grałem rano bez problemów. Wyłączyłem standardowo konsolę, po południu wypiąłem dysk, żeby zgrać kilka plików na komputer (rutynowa sprawa, robiłem tak dziesiątki razy). Następnie podłączyłem go pod Xboxa i włączyłem konsolę. Dodam, że pliki zgrywane nie miały nic wspólnego z konsolą (dysk ma drugą partycję, którą używam jako dysk zewnętrzny do kompa). Konsola włączyła się i pojawił się ekran pamiętany z pierwszego uruchomienia - komunikat o potrzebie aktualizacji kinecta. Wszystko wyglądało tak jakbym konsola zresetowała się do ustawień podstawowych. Nie widać gier, nie ma ftp, nie ma komunikatu o uruchomieniu RGH, a konsola po włączeniu poprzez kliknięcie w open cdrom wyświetla niebieski ekran z krzakiami, jakby ładowała jakieś dane. Dzwoniłem do magika od RGH i powiedział mi, że musiał zapchać się cache konsoli (4gb w niecałe pół roku) i wykasowała go wraz z RGH, przez co muszę jechać na ponowne go wgranie, co jest płatne ekstra jakieś 30-40zł. To nie są wielkie pieniądze, ale jeśli jest możliwość wgrania go samemu i oszczędzenia ich wraz z czasem i paliwem to byłbym wdzięczny za pomoc. Zaznaczę, że jeśli mam zrobić gorzej niż jest to wolę nie próbować, więc poproszę tylko o pewne i bezpieczne metody.
     
  2. Lotnik421 Xbox One

  3. akir

    akir Xbox One Xbox One V.I.P Pomocnik Użytkownik PSforum.pl

    Dołączył:
    Grudzień 23, 2008
    Posty:
    12069
    Polubienia:
    1065
    Punkty za osiągnięcia:
    113
    Miasto:
    Bielsko-Biała
    Niebieski ektan to xell zawsze byl i bedzie po wlaczeniu konsoli przycisliem otwarcia tacki. Ty na dysk usb fat32 partycje musisz wgrac freestyle dash oraz plik launch.ini ze aciezka do uruchomienia fsd. Znajdziesz wiexej info w tematach przyklejonych. Przerobka nie znika tylko wlasnie fsd ktorego nie trzyma sie na pamieci 4gb

    Wysyłane z mojego GT-N7000 za pomocą Tapatalk 2
     
  4. Adrian_1988

    Adrian_1988 Użytkownik Użytkownik Świeżak

    Dołączył:
    Styczeń 17, 2014
    Posty:
    16
    Polubienia:
    0
    Punkty za osiągnięcia:
    1
    Dzięki wielkie, zaraz poszukam co i jak. Jeśli nie znajdę, albo będę miał wątpliwości to będę pytał :)

    No dobra poczytałem o tym trochę, więc teraz potrzebuję najnowszego fsd (lub prawie najnowszego), generalnie nie gorszego niż poprzedni, bo na tamtym wszystko śmigało. Dodatkowo najlepiej jakby był metro style, bo się przyzwyczaiłem i fajnie by było tego nie zmieniać.
    Teraz z innej beczki. Jak zainstaluję tego fsd to będą działać gry, ale jeśli dobrze rozumiem nadal będzie problem ze sterownikami do kinecta.
    Próbowałem połączyć się z netem przez wifi jak się wszystko wysypało i pobrać te stery, bo skoro nie odpalam gier przez xbox live tylko chcę zaktualizować kinecta to raczej bana nie powinienem dostać. Niestety wywaliło mi błąd na wyjściu z sieci (coś nie tak z dns'am, a dawniej było ok). Możliwe, że nie będę mógł w ten sposób zaktualizować kinecta i trzeba będzie cudować?


    Alert -=SETH=- //Nie pisz post pod postem. Używaj opcji edytuj.

     
  5. akir

    akir Xbox One Xbox One V.I.P Pomocnik Użytkownik PSforum.pl

    Dołączył:
    Grudzień 23, 2008
    Posty:
    12069
    Polubienia:
    1065
    Punkty za osiągnięcia:
    113
    Miasto:
    Bielsko-Biała
    Oczywiscie dostalbys bana a wczesniej uszkodzil konsole. Rozwiqzanie na avatary tez znajdIesz na forum instalka $$ystemupdate musi byc ta sama wersja softu jaka posiadasz

    Wysyłane z mojego GT-N7000 za pomocą Tapatalk 2
     
  6. Adrian_1988

    Adrian_1988 Użytkownik Użytkownik Świeżak

    Dołączył:
    Styczeń 17, 2014
    Posty:
    16
    Polubienia:
    0
    Punkty za osiągnięcia:
    1
  7. akir

    akir Xbox One Xbox One V.I.P Pomocnik Użytkownik PSforum.pl

    Dołączył:
    Grudzień 23, 2008
    Posty:
    12069
    Polubienia:
    1065
    Punkty za osiągnięcia:
    113
    Miasto:
    Bielsko-Biała
    Launch.ini masz w pamieci 4gb oraz w nand.

    Wysyłane z mojego GT-N7000 za pomocą Tapatalk 2
     
  8. Adrian_1988

    Adrian_1988 Użytkownik Użytkownik Świeżak

    Dołączył:
    Styczeń 17, 2014
    Posty:
    16
    Polubienia:
    0
    Punkty za osiągnięcia:
    1
    Ok, tylko nie bardzo wiem jak mam się teraz do tego dobrać, bo pamięć masową na konsoli mam pustą, wszystkie dane z 4gb przerzuciłem na dysk zewnętrzny, a jego widzi jako niesformatowany. Czy robię to w dobrej kolejności, czy najpierw powinienem zainstalować nowego FSD, potem bawić się w instalowanie sterowników?
    Ps. sorry za idiotyczne pytania, ale moja wiedza w tej dziedzinie ograniczyła się do podstaw czyt. instalacji gier ;)
     
  9. akir

    akir Xbox One Xbox One V.I.P Pomocnik Użytkownik PSforum.pl

    Dołączył:
    Grudzień 23, 2008
    Posty:
    12069
    Polubienia:
    1065
    Punkty za osiągnięcia:
    113
    Miasto:
    Bielsko-Biała
    Jesli nie poraszisz sobie z wgraniem daj serwisnatowi

    Wysyłane z mojego GT-N7000 za pomocą Tapatalk 2
     
  10. Adrian_1988

    Adrian_1988 Użytkownik Użytkownik Świeżak

    Dołączył:
    Styczeń 17, 2014
    Posty:
    16
    Polubienia:
    0
    Punkty za osiągnięcia:
    1
    Jeśli jest to wykonalne bez specjalnych narzędzi to sobie na pewno poradzę, natomiast muszę wiedzieć co i jak oraz w jakiej kolejności.
    Teraz wg tutoriali, które są jasno opisane powinienem dawno temu zaktualizować sterowniki do kinecta, ale muszę sprawdzić czy mam autorun włączony w launch.ini, a nie wiem jak się do niego dostać. Możesz mi podać łopatologicznie gdzie ten plik powinien być, albo jak go wgrać nie mając FSD, albo czy w ogóle jest to możliwe i czy nie powinienem najpierw wgrać FSD o ile on sam też nie potrzebuje launch.ini.
     
  11. akir

    akir Xbox One Xbox One V.I.P Pomocnik Użytkownik PSforum.pl

    Dołączył:
    Grudzień 23, 2008
    Posty:
    12069
    Polubienia:
    1065
    Punkty za osiągnięcia:
    113
    Miasto:
    Bielsko-Biała
    Bez znaczenia wrzuc update zrobi to zrobi nie ro zmienisz nazwe. Bez znaczenia laumch.ini czytaj na forum nie ma sensu pisac kolejny raZ

    Wysyłane z mojego GT-N7000 za pomocą Tapatalk 2
     
  12. Adrian_1988

    Adrian_1988 Użytkownik Użytkownik Świeżak

    Dołączył:
    Styczeń 17, 2014
    Posty:
    16
    Polubienia:
    0
    Punkty za osiągnięcia:
    1
    Przemyślałem temat i postanowiłem najpierw wgrać freestyle dash 3.0 (takiego miałem poprzednio) wg poradnika
    http://xboxforum.pl/artykuly-196/tutorial-poradnik-swiezego-jtagowca-104876/
    Niestety nie działał link do Xexmenu, więc na szybko znalazłem iso tutaj
    XEXMenu 1.1 Download [XEX Menu ISO, LIVE and XEX] - File manager for Xbox 360
    Wypaliłem na jedyną płytę jaką miałem pod ręką czyli DL (w poradniku pisze, żeby wypalić na zwykłe DVD, nie DL) i nie działa. Teraz moje pytanie, czy problemem jest jakaś zła wersja xexmenu czy to felerne DVD DL. Czy autorowi poradnika chodziło o zaoszczędzenie droższej DL (coś na zasadzie, nie potrzeba) czy xexmenu musi być nagrany tylko i wyłącznie na zwykłym DVD? Może jeszcze jakiś inny problem? Dodam, że wypaliłem go imgburn i zakończono sukcesem, ale na kompie też nie otwiera tej płyty (może lipna płyta).

    Dobra poradziłem sobie z xexmenu, zgrałem na pendrive i odpaliłem na konsoli. Teraz mam inny problem. Wg tutoriala mam skopiować freestyle na hdd1, a ja mam 4gb flash i jest tam taka pamięć, ale nie da się nic na nią wkleić, utworzyć itp.
    Jak mam tego dasha zrzucić na pamięć konsoli?

    Znalazłem wyjście, odpaliłem FSD i w nim mogę już robić co chcę. Teraz pytanie gdzie najlepiej wgrać FSD, żeby był w konsoli niezależnie od pamięci zewnętrznych oraz, żeby w razie W mieć działający backup na dysku zewnętrznym?
    Do dyspozycji mam Usb0 gdzie mam część fat32 z grami i część sformatowane pod Xboxa oraz USBMU0 i USBMU1.
    Sugestie?
     
  13. Pixel

    Pixel Pomocnik Pomocnik XBOX MANIAK Użytkownik

    Dołączył:
    Czerwiec 20, 2013
    Posty:
    3371
    Polubienia:
    854
    Punkty za osiągnięcia:
    113
    Zrób sobie backup na PC a jak coś się stanie to wrzucisz sobie ponownie... no ale jeżeli już to najlepiej na Usb (tam gdzie masz gry)
     
  14. Adrian_1988

    Adrian_1988 Użytkownik Użytkownik Świeżak

    Dołączył:
    Styczeń 17, 2014
    Posty:
    16
    Polubienia:
    0
    Punkty za osiągnięcia:
    1
    No właśnie tak sobie zrobiłem, zebrałem programy do jednego katalogu, ponad to xexmenu wrzuciłem na dysk zewnętrzny do pamięci przeznaczonej dla xboxa.
    Teraz nurtuje mnie inna rzecz. Czy to normalne, że xexmenu widzi tylko dysk usb0, a FSD w file managerze usb0 i USBMU0? Pytam, bo wcześniej nie zwróciłem uwagi, a wszędzie pisze, żeby przerzucać pliki na hdd1, a tu to wygląda tak jakby dysk wyparował. Gdzie moje 4bg, jakie jest jego oznaczenie? ;)
    Ogólnie chodzi o to, że poprzednio wszystko było zainstalowane na konsoli i nie potrzeba było pamięci zewnętrznej dla jej prawidłowego działania, teraz wygląda to tak jakbym nie miał możliwości wgrania nic na jej dysk.
     
  15. Pixel

    Pixel Pomocnik Pomocnik XBOX MANIAK Użytkownik

    Dołączył:
    Czerwiec 20, 2013
    Posty:
    3371
    Polubienia:
    854
    Punkty za osiągnięcia:
    113
    4gb to nie dysk tylko pamięć wewnętrzna (flash).
     
  16. akir

    akir Xbox One Xbox One V.I.P Pomocnik Użytkownik PSforum.pl

    Dołączył:
    Grudzień 23, 2008
    Posty:
    12069
    Polubienia:
    1065
    Punkty za osiągnięcia:
    113
    Miasto:
    Bielsko-Biała
    Xexmemu nie widzi pamieci 4gb konsoli

    Wysyłane z mojego GT-N7000 za pomocą Tapatalk 2
     
  17. Adrian_1988

    Adrian_1988 Użytkownik Użytkownik Świeżak

    Dołączył:
    Styczeń 17, 2014
    Posty:
    16
    Polubienia:
    0
    Punkty za osiągnięcia:
    1
    To jak w takim razie mam wrzucić FSD i resztę na tą pamięć, żeby było po staremu?
    Dobra już wiem, konsola się zresetowała do takiego stopnia, że musiałem sformatować jej pamięć. Teraz mam 2.9GB wolnego miejsca na OnBoardMU. Tam mogę wrzucać wszystko jeśli dobrze rozumiem?
     
  18. Pixel

    Pixel Pomocnik Pomocnik XBOX MANIAK Użytkownik

    Dołączył:
    Czerwiec 20, 2013
    Posty:
    3371
    Polubienia:
    854
    Punkty za osiągnięcia:
    113
  19. Adrian_1988

    Adrian_1988 Użytkownik Użytkownik Świeżak

    Dołączył:
    Styczeń 17, 2014
    Posty:
    16
    Polubienia:
    0
    Punkty za osiągnięcia:
    1
    Wszystko pięknie tylko freestyle dash 3.0 z ponad 60 plików kopiuje się tylko 17, a potem pojawia się komunikat o nieukończonej akcji i nie można nic kliknąć prócz wyjścia do interfejsu głównego konsoli. Poszukam jeszcze innego dasha, bo ten może jest jakiś lipny, ale z dysku zewnętrznego działa...
     
  20. akir

    akir Xbox One Xbox One V.I.P Pomocnik Użytkownik PSforum.pl

    Dołączył:
    Grudzień 23, 2008
    Posty:
    12069
    Polubienia:
    1065
    Punkty za osiągnięcia:
    113
    Miasto:
    Bielsko-Biała
    Musisz miec fsd do skopiowania osobnym katalogu. Nie kopiujesz tego samego co uruchomiles. Po drugie nie trzyma sie fsd na pamieci 4gb tylko na dysku wew lub usb

    Wysyłane z mojego GT-N7000 za pomocą Tapatalk 2
     
  21. Adrian_1988

    Adrian_1988 Użytkownik Użytkownik Świeżak

    Dołączył:
    Styczeń 17, 2014
    Posty:
    16
    Polubienia:
    0
    Punkty za osiągnięcia:
    1
    Ok, zaraz spróbuje. Jeśli chodzi o trzymanie FSD na pamięci wenwętrznej, to jest to moja jedyna pamięć w xboxie, a dysku używam też poza domem i nie chciałbym, żeby moja narzeczona nie mogła pograć np. na kinekcie bez niego. Rozumiem, że chodzi tu o taką sytuację jak teraz, żeby przy jakimś błędzie konsoli nie skasować znowu wszystkiego? Czy chodzi o jakiś poważny wpływ na działanie xboxa?
    Kolejny mój problem to autostart dasha. Wgrałem launch.ini do głównego katalogu OnBoardMU wg poradnika http://xboxforum.pl/oprogramowanie-198/freestyle-dash-3-wersja-pl-149388/
    Mam taką samą ścieżkę do dasha, ale go nie odpala przy autostarcie. Czyżbym miał launch.ini wgrany w nieodpowiednim miejscu?
     
Wczytywanie...

Poleć forum