1. Ta strona wykorzystuje ciasteczka (cookies) w celu: utrzymania sesji zalogowanego Użytkownika, gromadzenia informacji związanych z korzystaniem z serwisu, ułatwienia Użytkownikom korzystania z niego, dopasowania treści wyświetlanych Użytkownikowi oraz tworzenia statystyk oglądalności czy efektywności publikowanych reklam.Użytkownik ma możliwość skonfigurowania ustawień cookies za pomocą ustawień swojej przeglądarki internetowej. Użytkownik wyraża zgodę na używanie i wykorzystywanie cookies oraz ma możliwość wyłączenia cookies za pomocą ustawień swojej przeglądarki internetowej. Dowiedz się więcej.

Router - prosze o pomoc.

Temat na forum 'Kosz' rozpoczęty przez mosakPL, Sierpień 19, 2010.

  1. mosakPL

    mosakPL Użytkownik Użytkownik

    Dołączył:
    Marzec 31, 2010
    Posty:
    293
    Polubienia:
    1
    Punkty za osiągnięcia:
    18
    Miasto:
    krakow
    Witam, jako iż bardziej chodzi o router niż o xboxa, to piszę w OT.
    A więc:
    Mam modem motorola SB5100E Surfboard Cable Modem taki:
    [​IMG]
    internet mam w upc.
    Chciałbym kupić router o taki:
    TP-Link TL-R402M Cable/DSL Router 1xWAN, 4x LAN (1184979678) - Aukcje internetowe Allegro
    i znalazłem takie coś:
    [​IMG]
    Czy dobrze rozumiem, że kabel wychodzący z modemu, (ethernet) trzeba podłączyć do portu WAN, czyli tak gdzie jest ten High Speed Internet?
    A później z gniazda 1 do PC a z 2 np. do xboxa 360? (ethernetem)
    Czy to będzie dobrze działać?

    Bo jeszcze znalazłem do niego instrukcje obsł. w formacie PDF.
    http://www.atel.com.pl/doc/05870_IO.pdf
    Na stronie 7 jest rysunek, wszystko mi się zgadza, ale czy ten Switch/Hub jest konieczny? Czy nie trzeba tego kupywać?
    Z góry dziękuję za odpowiedzi. Pozdrawiam.
     
  2. Lotnik421 Xbox One

  3. Aviox

    Aviox Użytkownik Użytkownik

    Dołączył:
    Maj 19, 2010
    Posty:
    184
    Polubienia:
    0
    Punkty za osiągnięcia:
    16
    Miasto:
    Gdańsk
    Kupuj spokojnie, switcha/Hub'a ma niejako w siebie wbudowanego - 4 porty pełnią tą rolę, nic nie musisz dokupywać :)
     
  4. ReXx

    ReXx Użytkownik Użytkownik

    Dołączył:
    Maj 28, 2010
    Posty:
    532
    Polubienia:
    2
    Punkty za osiągnięcia:
    18
    Switch masz wbudowany w router. Kabel Ethenet ciągniesz od modemu do routera w gniazdo WAN. 1 -> Komputer, 2 -> Xbox 360 i śmigasz. Wszystko powinno działać. Nie pamiętam czy od modemu do routera ma być kabel krosowany czy nie.
     
  5. Aviox

    Aviox Użytkownik Użytkownik

    Dołączył:
    Maj 19, 2010
    Posty:
    184
    Polubienia:
    0
    Punkty za osiągnięcia:
    16
    Miasto:
    Gdańsk
    Ten kabel dołączony do zestawu powinien byc ok, one chyba są crossowane.
     
  6. mosakPL

    mosakPL Użytkownik Użytkownik

    Dołączył:
    Marzec 31, 2010
    Posty:
    293
    Polubienia:
    1
    Punkty za osiągnięcia:
    18
    Miasto:
    krakow
    rex a jakbym miał np. Crosowany, a miałby być nie, to by nie działało?
    Aha, w zest. chyba nie ma kabla.

    A czy np. ten router by działał tak samo jak tamten przew.
    http://allegro.pl/item1184299143_tp_link...press.html
    Że do niebieskiego kabel z modemu, a z tych żółtych do PC i konsoli?
    [​IMG]
    I żebym do psp mógł jeszcze radiowo wysłać neta?
     
  7. mosakPL

    mosakPL Użytkownik Użytkownik

    Dołączył:
    Marzec 31, 2010
    Posty:
    293
    Polubienia:
    1
    Punkty za osiągnięcia:
    18
    Miasto:
    krakow
    Odświeżam. Czy jak bym kupił w/w router (wr340g) to czy będę musiał coś konfigurować tak jak w tym filmiku:
    YouTube - Konfiguracja routera TL-WR340G
    Czy do psp ten router byłby dobry (wi-fi)?

    Podziękuję!
     
  8. adidas2009

    adidas2009 Użytkownik Użytkownik

    Dołączył:
    Wrzesień 23, 2009
    Posty:
    928
    Polubienia:
    0
    Punkty za osiągnięcia:
    16
    Miasto:
    Polnocna czesc kraju ;).
  9. mosakPL

    mosakPL Użytkownik Użytkownik

    Dołączył:
    Marzec 31, 2010
    Posty:
    293
    Polubienia:
    1
    Punkty za osiągnięcia:
    18
    Miasto:
    krakow
    Czyli będę musiał zrobić coś takiego?
     
  10. MrDraiger

    MrDraiger V.I.P V.I.P XBOX MANIAK

    Dołączył:
    Sierpień 19, 2009
    Posty:
    2859
    Polubienia:
    334
    Punkty za osiągnięcia:
    83
    Miasto:
    Inowrocław
    Router trzeba zawsze skonfigurować poprzez włożenie płytki do napędu (tej co był w pudełku razem z routerem) i włączyć "instalator" czy konfigurator routera, i postępować zgodnie z poleceniami.
     
  11. mosakPL

    mosakPL Użytkownik Użytkownik

    Dołączył:
    Marzec 31, 2010
    Posty:
    293
    Polubienia:
    1
    Punkty za osiągnięcia:
    18
    Miasto:
    krakow
  12. Dragsiu

    Dragsiu Użytkownik Użytkownik

    Dołączył:
    Kwiecień 3, 2010
    Posty:
    240
    Polubienia:
    0
    Punkty za osiągnięcia:
    16
    Ja płytki do mojego routera nawet nie wyciągnąłem z koperty... Konfigurowałem przez przeglądarkę (192.168.1.1 - też mam TP LINK) A tak na marginesie - w tym UPC to nie trzeba ADSL (modemu wbudowanego w router)?
     
  13. mosakPL

    mosakPL Użytkownik Użytkownik

    Dołączył:
    Marzec 31, 2010
    Posty:
    293
    Polubienia:
    1
    Punkty za osiągnięcia:
    18
    Miasto:
    krakow
    dragsiu ja nie wiem, ale mam modem taki jakw 1szym poscie i chcialem do niego router podlaczyc, gdzie sprawdzic czy to adsl?
     
  14. Dragsiu

    Dragsiu Użytkownik Użytkownik

    Dołączył:
    Kwiecień 3, 2010
    Posty:
    240
    Polubienia:
    0
    Punkty za osiągnięcia:
    16
    Jeżeli teraz kompa podłączonego masz do gniazda oznaczonego "ethernet" to zrób tak jak napisał ReXx. Wyprowadź kabel do urządzenia które kupisz wepnij w WAN (sygnał wchodzi w router), a potem kompa i X'a po lanie do 1 i 2 (lub 3, 4, obojętne). Powinno działać.

    PS Wcześniej nie zauważyłem, że masz modem, a więc router nie musi być z adsl wbudowanym. Jak coś popieprzyłem - poprawcie mnie.
     
  15. mosakPL

    mosakPL Użytkownik Użytkownik

    Dołączył:
    Marzec 31, 2010
    Posty:
    293
    Polubienia:
    1
    Punkty za osiągnięcia:
    18
    Miasto:
    krakow
    No, kupiłem tego 340g. Działo idealnie, problemów z konf. nie miałem , psp działa, a do xboxa czekam na kabelek z alleggro :D
     
Wczytywanie...

Poleć forum