1. Ta strona wykorzystuje ciasteczka (cookies) w celu: utrzymania sesji zalogowanego Użytkownika, gromadzenia informacji związanych z korzystaniem z serwisu, ułatwienia Użytkownikom korzystania z niego, dopasowania treści wyświetlanych Użytkownikowi oraz tworzenia statystyk oglądalności czy efektywności publikowanych reklam.Użytkownik ma możliwość skonfigurowania ustawień cookies za pomocą ustawień swojej przeglądarki internetowej. Użytkownik wyraża zgodę na używanie i wykorzystywanie cookies oraz ma możliwość wyłączenia cookies za pomocą ustawień swojej przeglądarki internetowej. Dowiedz się więcej.

ROUTER-radiówka!

Temat na forum 'Sprzęt' rozpoczęty przez emil 92, Kwiecień 21, 2009.

  1. emil 92

    emil 92 Użytkownik Użytkownik

    Dołączył:
    Kwiecień 12, 2009
    Posty:
    175
    Polubienia:
    0
    Punkty za osiągnięcia:
    16
    Miasto:
    Mława
    Hejka
    Nikt na forum nie pisze że chce kupić router mając internet radiowy.. :confused:

    Więc...

    Mam radiówkę, 512 kb/s. Chcę kupić router, czy tam Access Point..

    Nie wiem co kupić :/
    Bo router nie ma wejścia na taki kabel:

    [​IMG]

    Ale Access Point ma takie wejście:

    [​IMG]


    Pod Access Point byłby podłączony XBOX 360 i mój PC i siostra by korzystała z laptopa mając Wi-Fi w laptopie.
    _______________________________

    Więc kluczowe jest to, że mam radiówkę.. A wszyscy na forum mają Neostradę i się o router do Neo pytają, a ja mam radiówkę i nie wiem co kupić :(

    Więc jeśli ktoś ma doświadczenie w grzebaniu w sieci, niech coś doradzi, podpowie - dziękuje!!
     
  2. Lotnik421 Xbox One

  3. Piri

    Piri V.I.P V.I.P Użytkownik

    Dołączył:
    Maj 23, 2008
    Posty:
    529
    Polubienia:
    0
    Punkty za osiągnięcia:
    16
    Miasto:
    Włoszczowa :)
    Ja mam radiowke , kup AP bedzie good
     
  4. hypnos

    hypnos Użytkownik Użytkownik

    Dołączył:
    Luty 5, 2009
    Posty:
    146
    Polubienia:
    0
    Punkty za osiągnięcia:
    16
    Miasto:
    JO81SX
    To co jest na pierwszym zdjeciu to koncowka kabla antenowego. Prawdopodobnie masz jakas karte radiowa w kompie i do niej doczepiasz ten kabelek.

    Druga kwestia to w jakiej czestotliwosci masz ta radiowke - 2.4GHz czy moze 5GHz?

    Jezeli jest to 2.4 to mozesz zakupic OvisLink'a WL-5460v2, ktory ma dwa wejscia LAN. AccesPoint pokazany przez Ciebie pracuje w 5GHz.

    Oprocz XBOX'a chcesz miec jeszcze Internet na swoim komputerze i laptopie siostry? Laptop mialby sie laczyc po Wi-Fi?
     
  5. emil 92

    emil 92 Użytkownik Użytkownik

    Dołączył:
    Kwiecień 12, 2009
    Posty:
    175
    Polubienia:
    0
    Punkty za osiągnięcia:
    16
    Miasto:
    Mława
  6. krisr77

    krisr77 Pomocnik Pomocnik Użytkownik

    Dołączył:
    Czerwiec 19, 2008
    Posty:
    3274
    Polubienia:
    4
    Punkty za osiągnięcia:
    38
    Miasto:
    Warszawa
    tylko nie wszytskie accespointy pracuja w trybie ap clinet. a chyba taki bedzie ci potrzebny (tzn net bedzie brał po radiu a udostepnial po lanie) a nie odwrotnie jak jest zazwyczaj. ten owis link na pewno ma ten tryb co do innych trzeba by poczytac. niech sie wypowiedza ci co maja taki set :)
     
  7. sadek18

    sadek18 Świeżak Świeżak

    Dołączył:
    Marzec 1, 2009
    Posty:
    10
    Polubienia:
    0
    Punkty za osiągnięcia:
    1
    Miasto:
    Leszno
  8. hypnos

    hypnos Użytkownik Użytkownik

    Dołączył:
    Luty 5, 2009
    Posty:
    146
    Polubienia:
    0
    Punkty za osiągnięcia:
    16
    Miasto:
    JO81SX
    Jezeli dostep do Internetu maja miec trzy urzadzenia (w tym jedno po radiu) to na jednym "pudelku" sie nie skonczy.

    Zadne z wymienionych urzadzen TP-Link nie spelni tego wymogu. Jako router do zrobienia sieci domowej jak najbardziej. Ale pozostaje jeszcze kwestia odebrania sygnalu radiowego co dotychczas robi ta karta radiowa w komputerze.

    Zeby zaspokoic Twoje wymagania w takiej komfiguracji jak opisujesz, potrzebujesz AccessPoint'a, a za nim podpinasz jakis router. Konsole i PC masz wtedy podpiete kablem, a siostra bedzie mogla sie laczyc po Wi-Fi z router'em.

    Finansowo niestety nie bedzie to 100zl
     
  9. emil 92

    emil 92 Użytkownik Użytkownik

    Dołączył:
    Kwiecień 12, 2009
    Posty:
    175
    Polubienia:
    0
    Punkty za osiągnięcia:
    16
    Miasto:
    Mława
    Ale Hypnos, ten Access Point ma jakąś antenkę przy sobie w końcu, musi do czegoś być.. Np, do nadawania sygnału, żeby ktoś inny mógł za pomocą WiFi mieć internet.
     
  10. hypnos

    hypnos Użytkownik Użytkownik

    Dołączył:
    Luty 5, 2009
    Posty:
    146
    Polubienia:
    0
    Punkty za osiągnięcia:
    16
    Miasto:
    JO81SX
    Jezeli dokrecisz swoja zewnetrzna antene zamiast tej pudelkowej to tylko odbierzesz sygnal z nadajnika od swojego dostawcy Internetu. A jak sie siostra polaczy radiowo?

    Nie zrobisz tych dwoch rzeczy na jednym urzadzeniu, bo modul radiowy zawsze bedziesz mial zajety. Albo polaczeniem laptopa siostry z router'em albo sygnalem z nadajnika, do ktorego podpinasz sie teraz karta.
     
  11. krisr77

    krisr77 Pomocnik Pomocnik Użytkownik

    Dołączył:
    Czerwiec 19, 2008
    Posty:
    3274
    Polubienia:
    4
    Punkty za osiągnięcia:
    38
    Miasto:
    Warszawa
    dokladnie jak siostra ma miec bezprzewodowo to potrzebne beda 2 urzadzenia.
    najtanszy apek jako ap client (bez zadnego routera bez switcha) i do tego spiety lanem drugi bezprzewodowy router.
     
  12. pepe88

    pepe88 Świeżak Świeżak

    Dołączył:
    Kwiecień 25, 2008
    Posty:
    15
    Polubienia:
    0
    Punkty za osiągnięcia:
    1
    AP musi być z WISP. tak jak sadek18 pisał tp-link wr543g będzie idealny a jak chcesz jeszcze internet rozdzielić bezprzewodowo w domu to musisz do tego dokupić jeszcze jeden AP ( może być już bez wisp ).
     
  13. emil 92

    emil 92 Użytkownik Użytkownik

    Dołączył:
    Kwiecień 12, 2009
    Posty:
    175
    Polubienia:
    0
    Punkty za osiągnięcia:
    16
    Miasto:
    Mława
  14. hypnos

    hypnos Użytkownik Użytkownik

    Dołączył:
    Luty 5, 2009
    Posty:
    146
    Polubienia:
    0
    Punkty za osiągnięcia:
    16
    Miasto:
    JO81SX
    Niestety, tak nie moze byc. Musza byc dwa urzadzenia - nie przeskoczysz tego. Wedlug Twojego rysunku, AccessPoint musialby miec dwa gniazda antenowe.
     
  15. pepe88

    pepe88 Świeżak Świeżak

    Dołączył:
    Kwiecień 25, 2008
    Posty:
    15
    Polubienia:
    0
    Punkty za osiągnięcia:
    1
    niestety tak się nie da jeden AP nie ma takich możliwość. muszą być 2 AP. jeden musi być ustawiony jako Akces point client router ( WISP ) a drugi jako akces point router.

    są AP z WISP które posiadają funkcję RIPITER czyli potrafią rutować sygnał otrzymany drogą radiową i radiowo go dzielić ale to wszystko odbywa się przez jedną antenę a ty potrzebujesz dwuch anten. jedna będzie na dachu a druga w domu.
     
  16. emil 92

    emil 92 Użytkownik Użytkownik

    Dołączył:
    Kwiecień 12, 2009
    Posty:
    175
    Polubienia:
    0
    Punkty za osiągnięcia:
    16
    Miasto:
    Mława
    Brat ma Neo, i kupił router z modemem, ma PS3 i ma jedno urządzenie...


    Tylko radiówki mają tak przesrane?? :/

    To po co ta antenka przy AP jest???
     
  17. kuhar

    kuhar Użytkownik Użytkownik

    Dołączył:
    Grudzień 6, 2008
    Posty:
    76
    Polubienia:
    0
    Punkty za osiągnięcia:
    6
    do wysyłania i odbierania sygnału (wi-fi). według Twojego schematu odkręcasz atenkę i wpinasz kabel od radiówki - wtedy nie ma co wysyłać sygnału (wi-fi) na innego kompa
     
  18. emil 92

    emil 92 Użytkownik Użytkownik

    Dołączył:
    Kwiecień 12, 2009
    Posty:
    175
    Polubienia:
    0
    Punkty za osiągnięcia:
    16
    Miasto:
    Mława
    No dobra.. Coś już wiem, żeby mieć bezprzewodowo muszę mieć 2 urządzenia <-- za dużo! :/

    A jak bede miał podłączone pod AP:
    -komputer PC
    -laptop
    -XBOX <-- będzie działał normalnie??
     
  19. hypnos

    hypnos Użytkownik Użytkownik

    Dołączył:
    Luty 5, 2009
    Posty:
    146
    Polubienia:
    0
    Punkty za osiągnięcia:
    16
    Miasto:
    JO81SX
    A co ma nie dzialac? Dla urzadzenia, ktore dziala jak router obojetne jest czy to jest konsola, komputer czy moze mikrofalowka. Jak ma sieciowke to adres IP jej przydzieli.

    Proponuje Ci jeszcze raz przemyslec jak chcesz to zrobic. Jezeli wszystko ma byc po kablu (wlasnie z laptopem siostry) to zrobic to na jednym urzadzeniu (AP z funkcja WISP). Jezeli ten laptop koniecznie ma byc po radiu w domu to czeka Cie zakup dwoch urzadzen.
     
  20. emil 92

    emil 92 Użytkownik Użytkownik

    Dołączył:
    Kwiecień 12, 2009
    Posty:
    175
    Polubienia:
    0
    Punkty za osiągnięcia:
    16
    Miasto:
    Mława
    Podaj mi na allegro przykład tego AP z WISP
     
  21. pepe88

    pepe88 Świeżak Świeżak

    Dołączył:
    Kwiecień 25, 2008
    Posty:
    15
    Polubienia:
    0
    Punkty za osiągnięcia:
    1
    routery z WISP z allegro np.

    1. TP-Link TL-WR543G AP Client WISP Antena 5dBi wys24 (617583032) - Aukcje internetowe Allegro

    2. #OvisLink WL-5460 AP V2 - tryb WISP -FVAT-GW 24MCE (616575240) - Aukcje internetowe Allegro

    3. TechnicLan WAR-54GS QoS 5xLAN 16MB WISP BOX GW.12M (611490297) - Aukcje internetowe Allegro
     

Poleć forum