1. Ta strona wykorzystuje ciasteczka (cookies) w celu: utrzymania sesji zalogowanego Użytkownika, gromadzenia informacji związanych z korzystaniem z serwisu, ułatwienia Użytkownikom korzystania z niego, dopasowania treści wyświetlanych Użytkownikowi oraz tworzenia statystyk oglądalności czy efektywności publikowanych reklam.Użytkownik ma możliwość skonfigurowania ustawień cookies za pomocą ustawień swojej przeglądarki internetowej. Użytkownik wyraża zgodę na używanie i wykorzystywanie cookies oraz ma możliwość wyłączenia cookies za pomocą ustawień swojej przeglądarki internetowej. Dowiedz się więcej.

Router

Temat na forum 'Dla świeżaków' rozpoczęty przez Blader, Styczeń 14, 2012.

  1. Blader

    Blader Użytkownik Użytkownik

    Dołączył:
    Maj 14, 2011
    Posty:
    29
    Polubienia:
    0
    Punkty za osiągnięcia:
    1
    Witam, dzisiaj zakupiłem router NETGEAR N150 WNR612. Chciałem zapytać czy to dobry wybór i czy wystarczy podłączyć do pc czy jeszcze muszę zakupić jakiś modem bo na instrukcji jest pokazany jeszcze jakiś modem i kable których nie dołączono
     
  2. Lotnik421 Xbox One

  3. Brudsien

    Brudsien Pomocnik Pomocnik

    Dołączył:
    Grudzień 18, 2010
    Posty:
    1860
    Polubienia:
    1
    Punkty za osiągnięcia:
    38
    Miasto:
    Katowice
    Po zakupie sie pytasz czy dobry zakup ?
    Router ten jest DSL'owy czyli na zlacze RJ45 od strony WAN i posiada tylko dwa porty na switchu
    Każdy router trzeba ustawić ale jak ustawić i czy w ogóle pasuje to sam powinienes wiedziec przed zakupem, jaki masz internet, co ci do domu przychodzi kabel sieciowy, telefoniczny, kablówka ?
     
  4. Blader

    Blader Użytkownik Użytkownik

    Dołączył:
    Maj 14, 2011
    Posty:
    29
    Polubienia:
    0
    Punkty za osiągnięcia:
    1
    Sprzedawca w sklepie zapytał jaki mam internet powiedziałem że osiedlowy to doradził mi ten router
     
  5. vMjuzik

    vMjuzik Użytkownik Użytkownik

    Dołączył:
    Styczeń 9, 2012
    Posty:
    45
    Polubienia:
    0
    Punkty za osiągnięcia:
    6
    Masz internet osiedlowy ... hmm ... ( odrazu mowie, ze nie jestem pewien tej kombinacji :D )

    1) wkladasz internet do miejsca WAN - niebieskie oznaczenie prawdopodobnie na palenu od Router'a.
    2) kupujesz drugi kabel , ktory ma 2 wtyczki od internetu ( po kazdej stronie jbc :D )
    3) Wkladasz jeden koniec do jednego z czterech miejsc pozostałych w panelu router'a a drugi podpinasz do komputera
    4) Ustawiasz wszystko pod adresem 192.168.1.1 - wpisywanym w przegladarce np. Mozilli.

    P.S - Punkty pisalem na przykladzie mojego router'a. U ciebie moze nie zgadzac sie oznaczenie WANu lub ilosc miejsc na panelu.

    Pozdrawiam i zycze milego dnia ; )
     
  6. Blader

    Blader Użytkownik Użytkownik

    Dołączył:
    Maj 14, 2011
    Posty:
    29
    Polubienia:
    0
    Punkty za osiągnięcia:
    1
    Jeżeli to zadziała to daje przydatne ;d
     
  7. Brudsien

    Brudsien Pomocnik Pomocnik

    Dołączył:
    Grudzień 18, 2010
    Posty:
    1860
    Polubienia:
    1
    Punkty za osiągnięcia:
    38
    Miasto:
    Katowice
    To będziesz miał szczęście jak ci to zadziała, większość operatorów stosuje filtrowanie mac adresu i należy sklonować mac adres karty sieciowej twojego komputera i zmienić adresacje ip na twoim routerze bo jeśli usługodawca ma taka sama jak twój router będzie konflikt adresów
     
  8. vMjuzik

    vMjuzik Użytkownik Użytkownik

    Dołączył:
    Styczeń 9, 2012
    Posty:
    45
    Polubienia:
    0
    Punkty za osiągnięcia:
    6
    Ja wiem to na swoim przykladzie ; ) w mojej osiedlowce nie bylo filtrowania mac ; ) Wiec powodzenia w podlaczaniu ; )
     
  9. Blader

    Blader Użytkownik Użytkownik

    Dołączył:
    Maj 14, 2011
    Posty:
    29
    Polubienia:
    0
    Punkty za osiągnięcia:
    1
    To widzę trochę się pomęczę...
     
  10. vMjuzik

    vMjuzik Użytkownik Użytkownik

    Dołączył:
    Styczeń 9, 2012
    Posty:
    45
    Polubienia:
    0
    Punkty za osiągnięcia:
    6
    2) kupujesz drugi kabel , ktory ma 2 wtyczki od internetu ( po kazdej stronie jbc )

    ja tego kabla wlasnie nie mialem dolaczonego w pudelku i musialem jechac kupic ; )
     
  11. ESLORD

    ESLORD V.I.P V.I.P Pomocnik XBOX MANIAK Użytkownik

    Dołączył:
    Październik 21, 2011
    Posty:
    4295
    Polubienia:
    759
    Punkty za osiągnięcia:
    113
    Miasto:
    Londyn
    Podsumowując:

    Kupiłeś sam Router, który jak sama nazwa wskazuje robi routing z jednej sieci do drugiej. To co było na obrazku (dodatkowe urządzenie) to modem ADSL+ który jest niezbędny gdybyś miał neostradę/netie.

    W twoim przypadku urządzenie które masz jest wystarczające, bo osiedlowy net to w większości usługa DSL.

    Gniazdo które jest oznaczone z tyłu jako WAN podłączasz do gniazdka w którym masz internet. Pozostałe porty na routerze są po to aby podłączyć komputery.
    Najlepiej i najszybciej będzie jak zadzwonisz do swojego ISP (dostawcy internetu) i powiesz że masz router i chcesz podaj jego MAC ADRES (który znajdziesz na naklejce na routerze). Po tym jak twój dostawca doda MAC ADRES routera do bazy (allow_client) router będzie działał bez żadnych kombinacji dodatkowych, logowania się na niego, ustawiania czegokolwiek. Plug and Play !

    Zajmuje się na co dzień sieciami przewodowymi i bezprzewodowymi, tak więc jeśli będziesz miał problemy pisz na priv.
     
  12. Brudsien

    Brudsien Pomocnik Pomocnik

    Dołączył:
    Grudzień 18, 2010
    Posty:
    1860
    Polubienia:
    1
    Punkty za osiągnięcia:
    38
    Miasto:
    Katowice
    Klonowanie mac adresu to żadna komplikacja i nie pisz ze będzie działać Plug And Play bo skąd wiesz czy adresacja sieci usługodawcy autora tematu nie pokrywa sie z ta od routera ?
     
Wczytywanie...

Poleć forum