1. Ta strona wykorzystuje ciasteczka (cookies) w celu: utrzymania sesji zalogowanego Użytkownika, gromadzenia informacji związanych z korzystaniem z serwisu, ułatwienia Użytkownikom korzystania z niego, dopasowania treści wyświetlanych Użytkownikowi oraz tworzenia statystyk oglądalności czy efektywności publikowanych reklam.Użytkownik ma możliwość skonfigurowania ustawień cookies za pomocą ustawień swojej przeglądarki internetowej. Użytkownik wyraża zgodę na używanie i wykorzystywanie cookies oraz ma możliwość wyłączenia cookies za pomocą ustawień swojej przeglądarki internetowej. Dowiedz się więcej.

rozdzielczość a proporcje

Temat na forum 'Sprzęt' rozpoczęty przez Termos, Marzec 2, 2009.

  1. Termos

    Termos Guest

    Witam. ostatnio zakupiłem nowego kompa. W związku z tym teraz dużo czasu poświęcam na granie na kompie i testowaniu mocy komputera. Mam monitor nie najwyższych lotów, a mianowicie asus VW192s. najwyższa osiągalna rozdzielczość ro 1440X900. niestety kiedy zastosuję taką rozdzielczość obraz mam wyciągnięty w górę ( wszystko wychudzone)
    Auto Adjust nic nie daje. Jedynie w Call of Duty proporcje ustawiają się prawidłowo. W pozostałych grach są same chuderlaki. macie jakieś pomysły jak zmenić proporcje ?
    ( Widzieliście Geralta wychudzonego jak patyk ? : P )
     
  2. Lotnik421 Xbox One

  3. krisr77

    krisr77 Pomocnik Pomocnik Użytkownik

    Dołączył:
    Czerwiec 19, 2008
    Posty:
    3274
    Polubienia:
    4
    Punkty za osiągnięcia:
    38
    Miasto:
    Warszawa
    powinno byc ok (z paskami na gorze i dole) nie da sie tego wyregulowac w monitorze??
     
  4. Termos

    Termos Guest

    no właśnie zze nie ma takiej opcji w monitorze. Chłam jakiś najwyraźniej
     
  5. andryush

    andryush Użytkownik Użytkownik

    Dołączył:
    Styczeń 29, 2009
    Posty:
    849
    Polubienia:
    0
    Punkty za osiągnięcia:
    16
    Miasto:
    Hajnówka
    Ale to raczej od gry zalezy , bo monitor masz w dosc niestandardowej proporcji 16:10 to nie 16:9 niestety...((
     
  6. Termos

    Termos Guest

    no tak. Ale myśłałem że może da się jakoś ustawić . Ech... chyba trzeba zmienić monitor
     
  7. krisr77

    krisr77 Pomocnik Pomocnik Użytkownik

    Dołączył:
    Czerwiec 19, 2008
    Posty:
    3274
    Polubienia:
    4
    Punkty za osiągnięcia:
    38
    Miasto:
    Warszawa
    akurat monitor ma w bardzo standartowej rozdzialce (wiekoszosc monitorow panoramicznych jest wlasnie w 16:10) w starym dashu rozciagal wlasnie i po to w NXE wprowadzono rozdziałki 16:10 zeby takie monitory obslugiwac. co masz ustawione w xbosie?? panoramiczne ustawienia?? jakim kablem laczysz??


    ps piszesz o kompie czy xbosie??? bo juz sie pogubilem??
    jak o pececie to kolega ma racje :(
     
  8. andryush

    andryush Użytkownik Użytkownik

    Dołączył:
    Styczeń 29, 2009
    Posty:
    849
    Polubienia:
    0
    Punkty za osiągnięcia:
    16
    Miasto:
    Hajnówka
    mzoe dla monitora to jest standard , ale dla gier nie :p
     
  9. Termos

    Termos Guest

    monitor nie jest panoramiczny. A xboxa nie mam podłączonego. Chodzi o gry na PC.
    To nie ma znaczenia, bo na pulpicie obraz też jest wyciągnięty
     
  10. ChiPS_986

    ChiPS_986 Użytkownik Użytkownik

    Dołączył:
    Grudzień 2, 2008
    Posty:
    26
    Polubienia:
    0
    Punkty za osiągnięcia:
    1
    a moje pytanie takie:
    jak mam rozdzielczość w monitorze maks. do 1680x1050 , a w Xboxie udało mi sie ustawić na 1920x1080 :) to czy mój monitor to normalnie wytrzyma ???? nic mu sie nie stanie ???? prosze o odp.
     
  11. andryush

    andryush Użytkownik Użytkownik

    Dołączył:
    Styczeń 29, 2009
    Posty:
    849
    Polubienia:
    0
    Punkty za osiągnięcia:
    16
    Miasto:
    Hajnówka
    Stac to sie nic nie stanie ale mozesz miec slaba jakosc obrazu
     
  12. krisr77

    krisr77 Pomocnik Pomocnik Użytkownik

    Dołączył:
    Czerwiec 19, 2008
    Posty:
    3274
    Polubienia:
    4
    Punkty za osiągnięcia:
    38
    Miasto:
    Warszawa
  13. kmmepl

    kmmepl Użytkownik Użytkownik

    Dołączył:
    Styczeń 27, 2009
    Posty:
    72
    Polubienia:
    0
    Punkty za osiągnięcia:
    6
    do ChiPS_986:
    albo monitor nie wyświetli tej rozdzielczości albo przeskaluje ja do swojej natywnej(1680x1050).

    do termos:
    Jeżeli twoja rozdzielczość to 1440x900 to w takiej obraz powinien być najbardziej wyraźny i taką ustawiasz w windzie i grach ( niektóre gry mają do wyboru opcje współczynnika proporcji (aspect ratio) dla twojego monitora to 16:10
     
  14. Termos

    Termos Guest

    krisr77
    W rzeczywistości mało w nim panoramy : )

    kmmepl
    No własnie - niektóre. A z bodajże 30-tu ostatnio odpalanych tylko CoD potrafił się dopasować.
    Powiem wiecej. Taki np. Fallout 3. Ma do wyboru proporcje i rozdzielczości z nimi związane.
    jednak po wyborze 16:10 oraz rozdziałce 1440X900 obraz nadal jest wyciągnięty. Więc..

    P.S. czy moga na to miec wpływ sterowniki do grafy ?
     
  15. kamilokamilo18

    kamilokamilo18 Banned

    Dołączył:
    Grudzień 27, 2008
    Posty:
    22
    Polubienia:
    0
    Punkty za osiągnięcia:
    0
  16. dalton

    dalton Świeżak Świeżak

    Dołączył:
    Luty 21, 2009
    Posty:
    16
    Polubienia:
    0
    Punkty za osiągnięcia:
    1
    Tak tylko, że z tym kablem będziesz miał raczej kiepską jakość obrazu - przynajmniej tak twierdzi większość użytkowników. Najlepiej jakbyś kupił oryginalny m$ albo bigbena - ewentualnie po hdmi z przejściówką hdmi-dvi z dźwiękiem po chinchach - masz gdzieś tu w poradnikach opis.
    Ja korzystam z tego drugiego rozwiązania (hdmi-dvi) i jestem jak najbardziej zadowolony z efektów :)
     
  17. kamilokamilo18

    kamilokamilo18 Banned

    Dołączył:
    Grudzień 27, 2008
    Posty:
    22
    Polubienia:
    0
    Punkty za osiągnięcia:
    0
    ja kupywalem xboxa na allegro i pisalo ze ma hdmi ale wtedy bylem ciemny i nie jestem pewny czy moj x ma hdmi wiesz...jak rozpoznam??pokaz jakies dobre kable bigbena czy m$
     
  18. miedzianek

    miedzianek Użytkownik Użytkownik

    Dołączył:
    Styczeń 30, 2009
    Posty:
    1045
    Polubienia:
    1
    Punkty za osiągnięcia:
    38
    Miasto:
    Białystok
    co do twojego problemu:
    poszukaj w opcjach ekranu ustawienia szerokosci i dlugosci ekranu,powinno zadzialac,u mnie podzialalo ^^

    PS.Czasami w grach masz w ustawieniach grafiki np w cs widescreen i normal screen,wide=panorama,od razu ci sie rozdzielczosci inne pokazuja,poszukaj
     
  19. kamilokamilo18

    kamilokamilo18 Banned

    Dołączył:
    Grudzień 27, 2008
    Posty:
    22
    Polubienia:
    0
    Punkty za osiągnięcia:
    0
    ja tylko chcem miec pewnosc czy bede mogl se zmieniac grafile z 420p na 720p i moze wyzej na kablu vga na monitorze...
     
  20. dalton

    dalton Świeżak Świeżak

    Dołączył:
    Luty 21, 2009
    Posty:
    16
    Polubienia:
    0
    Punkty za osiągnięcia:
    1
    Będziesz mógł.

    Odnośnie hdmi - jest to taki malutki port z tyłu konsoli zaraz pod portem, w który masz wsadzony obecny kabel z chinchami :)
     
  21. kamilokamilo18

    kamilokamilo18 Banned

    Dołączył:
    Grudzień 27, 2008
    Posty:
    22
    Polubienia:
    0
    Punkty za osiągnięcia:
    0
    to pewnie nie mam a napis musi byc hdmi taki bo nie mam takiego a u brata jest bo tez ma??
     
Wczytywanie...

Poleć forum