1. Ta strona wykorzystuje ciasteczka (cookies) w celu: utrzymania sesji zalogowanego Użytkownika, gromadzenia informacji związanych z korzystaniem z serwisu, ułatwienia Użytkownikom korzystania z niego, dopasowania treści wyświetlanych Użytkownikowi oraz tworzenia statystyk oglądalności czy efektywności publikowanych reklam.Użytkownik ma możliwość skonfigurowania ustawień cookies za pomocą ustawień swojej przeglądarki internetowej. Użytkownik wyraża zgodę na używanie i wykorzystywanie cookies oraz ma możliwość wyłączenia cookies za pomocą ustawień swojej przeglądarki internetowej. Dowiedz się więcej.

rrod 0003 - da się naprawić samemu?

Temat na forum 'Sprzęt' rozpoczęty przez GodHateUsALL, Luty 6, 2010.

  1. GodHateUsALL

    GodHateUsALL Użytkownik Użytkownik

    Dołączył:
    Maj 6, 2009
    Posty:
    13
    Polubienia:
    0
    Punkty za osiągnięcia:
    1
    Miasto:
    Świdnik
    Witam! pewno niektórzy zauważyli ten temat w dziale dla świerzych ale odpowiedz była dla mnie niezrozumiała i wątpie aby ktoś śledził tamten temat po edycji. Więc mam ciągle problem z napędem i po kolejnym odkręceniu pomyślałem sobie że warto też wymienić pasty - noto kupiłem nie przewodzącą prąd, nałożyłem, założyłem z powrotem radiatorki, włączam i rrod 0003 - kolega dexter powiedział żebym wymienił kondensatory a nie powiedział na czym to polega. Czy ktoś mógł by mi powiedzieć jak to naprawić?
     
  2. Lotnik421 Xbox One

  3. maspex

    maspex Użytkownik Użytkownik

    Dołączył:
    Styczeń 30, 2010
    Posty:
    176
    Polubienia:
    0
    Punkty za osiągnięcia:
    16
    Miasto:
    Sopot / Mazury
    po pierwsze musisz zaopatrzyc sie w miernik elektryczny, potem w gogle znalesc " jak sprawdzic kondensator " pomierzyc te kilkanascie kondesatorkow i sprawdzic czy dziala, jezeli nie,odlutowujesz,idziesz do elektronicznego,kupujesz taki sam,wracasz,wkladasz spowrotem i zalutowujesz,proste
     
  4. GodHateUsALL

    GodHateUsALL Użytkownik Użytkownik

    Dołączył:
    Maj 6, 2009
    Posty:
    13
    Polubienia:
    0
    Punkty za osiągnięcia:
    1
    Miasto:
    Świdnik
    niestety jestem typem leniwca pospolitego i wole dać $ ludziom co sie na tym znają więc w poniedziałek leci do serwisu we wsi :p dziękuje dobranoc
     
  5. jakubkameleon

    jakubkameleon Użytkownik Użytkownik

    Dołączył:
    Grudzień 9, 2009
    Posty:
    198
    Polubienia:
    0
    Punkty za osiągnięcia:
    16
    kolego a proszę powiedz, jest szansa, że się mylisz i są to zimne luty pod bga?
    Tak mi przynajmniej próbuje wcisnąć jeden z serwisantów na allegro?!
     
  6. -=DEXTER=-

    -=DEXTER=- Pomocnik Pomocnik Użytkownik

    Dołączył:
    Styczeń 8, 2008
    Posty:
    7158
    Polubienia:
    552
    Punkty za osiągnięcia:
    113
    Miasto:
    Kalisz, Poland
    0003 to albo mosfety, albo kondensatory albo jakis rezystorek. BGA odpada
     
  7. jakubkameleon

    jakubkameleon Użytkownik Użytkownik

    Dołączył:
    Grudzień 9, 2009
    Posty:
    198
    Polubienia:
    0
    Punkty za osiągnięcia:
    16
    no to nieźli naciągacze... Drugi gość też twardo gra że to BGA i trzeba podgrzewać....

    ps. Czy naprawa to duży kłopot? Ile może wynieść koszt naprawy i czy to tylko zrobi gość który się w tym specializuje czy zwykły dobry elektronik?
     
  8. -=DEXTER=-

    -=DEXTER=- Pomocnik Pomocnik Użytkownik

    Dołączył:
    Styczeń 8, 2008
    Posty:
    7158
    Polubienia:
    552
    Punkty za osiągnięcia:
    113
    Miasto:
    Kalisz, Poland
    elektronik powinien zrobic bez problemu, kwestia wymiany elementu.
     
  9. Apacer

    Apacer Użytkownik Użytkownik

    Dołączył:
    Grudzień 16, 2008
    Posty:
    897
    Polubienia:
    4
    Punkty za osiągnięcia:
    18
    Miasto:
    Polkowice
    Sprawdź kondensatory elektrolityczne czy ich nie "wydymało", rezystory czy nie zmienił się ich wygląd (czy wygląda na spalony, czy jego kod kreskowy jest zdrapywalny- to też wskazuje o przeciążeniu i lekkim spaleniu). A półprzewodniki będzie gorzej, trzeba pomierzyć czy wykazują efekt "diody" wtedy można wadliwe wywalić.
     
  10. jakubkameleon

    jakubkameleon Użytkownik Użytkownik

    Dołączył:
    Grudzień 9, 2009
    Posty:
    198
    Polubienia:
    0
    Punkty za osiągnięcia:
    16
    jeśli mogę pociągnę temat mam takiego znajomego złota rączka (elektronik) obejrzał konsolę połączyliśmy, szukał właśnie uszkodzeń kondesatorów ( czy nie są jak to określił w ciąży :) ) na początek uwagę jego zwróciło to

    [​IMG]

    zdjęcie nie jest mojej konsoli, "wypożyczyłem" je aby pokazać o które elementy mi chodzi.
    Wskazane kondesatory grzeją się jako jedyne, co kolega stwierdził, że przyczyn moze być wiele od stabilizatora po przekaźniki czy rezystory... Może ktoś podpowie jakąś wskazówkę zasze wiele głów to nie jedna
     
  11. Apacer

    Apacer Użytkownik Użytkownik

    Dołączył:
    Grudzień 16, 2008
    Posty:
    897
    Polubienia:
    4
    Punkty za osiągnięcia:
    18
    Miasto:
    Polkowice
    Być może stabilizator- który ma za zadanie stabilizować napięcie tzn. Zmienia je np z 12V na stabilne 5V. Posprawdzaj napięcia na płycie głównej multimetrem. Porównaj je z napięciami, które powinny być tam rzeczywiście (zdjęcia + poszczególne napięcia są na googlach). Jeżeli któreś się nie będzie zgadzać to trzeba szukać który.

    PS.
    Różnie to bywa, M$ nie powinien oszczędzać na częściach, ale niekiedy kondensatory mogą być wyschnięte. Wtedy nie będą "w ciąży"- wypukle. I też nie stabilizują napięc na płycie przez to.
     
  12. jakubkameleon

    jakubkameleon Użytkownik Użytkownik

    Dołączył:
    Grudzień 9, 2009
    Posty:
    198
    Polubienia:
    0
    Punkty za osiągnięcia:
    16
    dziękuje za wskazówki, mój spec już się tym zajął może mu się uda :). O wynikach oczewiście poinforumuje.
     
  13. afton20

    afton20 Użytkownik Użytkownik

    Dołączył:
    Listopad 12, 2008
    Posty:
    21
    Polubienia:
    2
    Punkty za osiągnięcia:
    3
    i co dziąła konsola po wymianie ??
     
Wczytywanie...

Poleć forum