1. Ta strona wykorzystuje ciasteczka (cookies) w celu: utrzymania sesji zalogowanego Użytkownika, gromadzenia informacji związanych z korzystaniem z serwisu, ułatwienia Użytkownikom korzystania z niego, dopasowania treści wyświetlanych Użytkownikowi oraz tworzenia statystyk oglądalności czy efektywności publikowanych reklam.Użytkownik ma możliwość skonfigurowania ustawień cookies za pomocą ustawień swojej przeglądarki internetowej. Użytkownik wyraża zgodę na używanie i wykorzystywanie cookies oraz ma możliwość wyłączenia cookies za pomocą ustawień swojej przeglądarki internetowej. Dowiedz się więcej.

RROD po wymianie pasty termoprzewodzącej

Temat na forum 'Sprzęt' rozpoczęty przez reed, Styczeń 25, 2009.

  1. reed

    reed Użytkownik Użytkownik

    Dołączył:
    Sierpień 20, 2008
    Posty:
    197
    Polubienia:
    0
    Punkty za osiągnięcia:
    16
    Mam xbox'a w którym po wymianie pasty wyskoczył RROD (procesor niby kaput). Rozkręciłem go i zauwarzyłęm, że radiatory się ruszają (mogą to robić?), a x-clapm nie naciągają ich do końca. Po ich zdjęciu zauwarzyłem, że pasta jest rozlana.
    [​IMG]
    [​IMG]

    Wyczyściłem wszystko dokładnie szmatką, a rezystory szczoteczką do zębów.

    Jak nakładać paste, żeby się znowu nie rozlała? Wygiąć x-clamp żeby dociskały radiatory?
     
  2. Lotnik421 Xbox One

  3. Apacer

    Apacer Użytkownik Użytkownik

    Dołączył:
    Grudzień 16, 2008
    Posty:
    897
    Polubienia:
    4
    Punkty za osiągnięcia:
    18
    Miasto:
    Polkowice
    U mnie też radiatory się ruszają. Mają dochodzić do lustra procka a nie go zgniatać, więc nie ruszaj. A paste nakładaj mało, bo widać po zdjęciach, że poprzednik dał grubo, i pasta w czasie wygrzewania się wylała dlatego tak jest rozlana. Mało pasty, jak się wygrzeje to ona sama dotrze w zakamarki lustra procka a radiator.
     
  4. reed

    reed Użytkownik Użytkownik

    Dołączył:
    Sierpień 20, 2008
    Posty:
    197
    Polubienia:
    0
    Punkty za osiągnięcia:
    16
    Dokładnie... poprzednik dał za dużo... wiem bo to moja sprawka :/
     
  5. pawelkrak

    pawelkrak V.I.P V.I.P

    Dołączył:
    Marzec 26, 2008
    Posty:
    137
    Polubienia:
    0
    Punkty za osiągnięcia:
    16
    Miasto:
    Kraków/Wieliczka
    Jak pastę miałeś na bazie srebra która przewodzi prąd to mogło sie coś pozwierać i spalić. Jeżeli po nałożeniu nowej pasty i założeniu radiatorów pojawi się ROD to odczytaj kod błędu. Powodzenia
     
  6. reed

    reed Użytkownik Użytkownik

    Dołączył:
    Sierpień 20, 2008
    Posty:
    197
    Polubienia:
    0
    Punkty za osiągnięcia:
    16
    Mam nadzieje, że nic się nie spaliło. Kod błędu miałem 0103 czyli CPU...
     
  7. Apacer

    Apacer Użytkownik Użytkownik

    Dołączył:
    Grudzień 16, 2008
    Posty:
    897
    Polubienia:
    4
    Punkty za osiągnięcia:
    18
    Miasto:
    Polkowice
    Nie, to pasta silikonowa lub ce... zapomniałem jak się nazywała... A one nie przewodzą. Sam mam silikonową po 12 zł tubka i działa świetnie. Komin powietrzny przerobiłem, w tym tyg miałem próby po 10 godzin dziennie grania i przechodzenia GTA4, a powietrze z tyłu wiało lekko ciepłe.
     
  8. reed

    reed Użytkownik Użytkownik

    Dołączył:
    Sierpień 20, 2008
    Posty:
    197
    Polubienia:
    0
    Punkty za osiągnięcia:
    16
    Myślałem, że ta pasta zwarłą rezystory i dlatego wyskoczył RROD, ale skoro ona nie przewodzi prądu to już sam nie wiem :/.
     
  9. Apacer

    Apacer Użytkownik Użytkownik

    Dołączył:
    Grudzień 16, 2008
    Posty:
    897
    Polubienia:
    4
    Punkty za osiągnięcia:
    18
    Miasto:
    Polkowice
    Zależy jaka pasta... silikonowa, mało przewodzi zależy od innych jej składników, a jak ceramiczna (o przypomniałem sobie to słowo heh) to wogóle nie przewodzi taka prądu. A z tego co widziałem to elementy smd na procku x są jakoś zabezpieczone? Lakier czy coś. Sam już nie wiem, wyczyść, daj cieniutką wersje pasty, no może popraw lekko śrubki radiatora.
     
  10. offtopic

    offtopic Użytkownik Użytkownik

    Dołączył:
    Sierpień 7, 2008
    Posty:
    2146
    Polubienia:
    7
    Punkty za osiągnięcia:
    38
  11. reed

    reed Użytkownik Użytkownik

    Dołączył:
    Sierpień 20, 2008
    Posty:
    197
    Polubienia:
    0
    Punkty za osiągnięcia:
    16
    Złożyłęm wszystko do kupy, ale wyskoczył mi błąd 0020 (przegrzanie GPU) :/. Jakieś pomysły?
     
  12. mateusz232

    mateusz232 Banned Użytkownik

    Dołączył:
    Styczeń 17, 2009
    Posty:
    121
    Polubienia:
    0
    Punkty za osiągnięcia:
    0
    mam pytanko będę rozkręcał xboxa i właśnie zamierzam zmienić pastę i teraz pytanie poradzę sobie jeśli spoooro skręcam komputerów ? Co mi będzie potrzebne chodzi o śrubokręt itp ?
     
  13. pawelkrak

    pawelkrak V.I.P V.I.P

    Dołączył:
    Marzec 26, 2008
    Posty:
    137
    Polubienia:
    0
    Punkty za osiągnięcia:
    16
    Miasto:
    Kraków/Wieliczka
    Zestaw do otwierania XBOX , TORX 8 i TORX 10. Troche patyczków kosmetycznych, dobry rozpuszczalnik do starej gumowej pasty np. IZOPROPANOL i nowa pasta AS lub ZALMAN STG1.
     
  14. KrzysiekeM

    KrzysiekeM Użytkownik Użytkownik

    Dołączył:
    Styczeń 14, 2009
    Posty:
    84
    Polubienia:
    0
    Punkty za osiągnięcia:
    6
    Miasto:
    Małopolska
    kolego Mateuszu232, troszke nie ten temat... w tym rozwiązujemy poważny problem... obyś Ty takiego nie miał... a odpowiedz poszukaj na forum albo napisz do autora na pw
     
  15. reed

    reed Użytkownik Użytkownik

    Dołączył:
    Sierpień 20, 2008
    Posty:
    197
    Polubienia:
    0
    Punkty za osiągnięcia:
    16
    1. Coś do otwarcia obudowy (np. mały śrubokręt płaski)
    2. Torx t-10
    3. Torx t-8
    4. Coś do odczepienia x-clamp (np. śrubokręt mały)

    Ogólnie ta najgorsze jest odczepienie x-clam, reszta jest prosta jak budowa cepa.


    Ma ktoś pomysł dlaczego mam 0020?
     
  16. mateusz232

    mateusz232 Banned Użytkownik

    Dołączył:
    Styczeń 17, 2009
    Posty:
    121
    Polubienia:
    0
    Punkty za osiągnięcia:
    0
    heh moja konsolka ma podobno raz działać a za innym razem wywalać właśnie rroda :p

    Dlatego tutaj sie pytam :p
     
  17. mateusz232

    mateusz232 Banned Użytkownik

    Dołączył:
    Styczeń 17, 2009
    Posty:
    121
    Polubienia:
    0
    Punkty za osiągnięcia:
    0
    0020 - konsola przegrzana.
    moze redfix czy jak tam szlo by sie przydal :p
     
  18. reed

    reed Użytkownik Użytkownik

    Dołączył:
    Sierpień 20, 2008
    Posty:
    197
    Polubienia:
    0
    Punkty za osiągnięcia:
    16
    Moja konsola to najstarsza wersja po "Eraser mod fix" dlatego powiedziałem, że nie będe jej naprawiał w serwisie. Za 350zł widziałem konsole jeszcze na gwarancji na RROD...(także najstarsza wersja)
     
  19. mateusz232

    mateusz232 Banned Użytkownik

    Dołączył:
    Styczeń 17, 2009
    Posty:
    121
    Polubienia:
    0
    Punkty za osiągnięcia:
    0
    Dużo tej pasty trzeba ? bo nie wiem jaka zamówić :p

    W domu mam coś pokroju arctic Silver 5 dołączaną do HP 120
     
  20. offtopic

    offtopic Użytkownik Użytkownik

    Dołączył:
    Sierpień 7, 2008
    Posty:
    2146
    Polubienia:
    7
    Punkty za osiągnięcia:
    38
    Wystarczy ta co masz, a jak chcesz wydać kasę to kup Arctic Ceramique.
     
  21. pawelkrak

    pawelkrak V.I.P V.I.P

    Dołączył:
    Marzec 26, 2008
    Posty:
    137
    Polubienia:
    0
    Punkty za osiągnięcia:
    16
    Miasto:
    Kraków/Wieliczka
    To Ci powinno wyjaśnic która pasta bedzie lepsza :)

    Testy :: PCLab.pl
     
Wczytywanie...

Poleć forum