1. Ta strona wykorzystuje ciasteczka (cookies) w celu: utrzymania sesji zalogowanego Użytkownika, gromadzenia informacji związanych z korzystaniem z serwisu, ułatwienia Użytkownikom korzystania z niego, dopasowania treści wyświetlanych Użytkownikowi oraz tworzenia statystyk oglądalności czy efektywności publikowanych reklam.Użytkownik ma możliwość skonfigurowania ustawień cookies za pomocą ustawień swojej przeglądarki internetowej. Użytkownik wyraża zgodę na używanie i wykorzystywanie cookies oraz ma możliwość wyłączenia cookies za pomocą ustawień swojej przeglądarki internetowej. Dowiedz się więcej.

Sieć: Zmiana NAT na otwarty

Temat na forum 'Artykuły' rozpoczęty przez waski88, Grudzień 22, 2008.

  1. waski88

    waski88 Użytkownik Użytkownik Świeżak

    Dołączył:
    Sierpień 27, 2008
    Posty:
    234
    Polubienia:
    3
    Punkty za osiągnięcia:
    18
    Płeć:
    Mężczyzna
    // #jakubkameleon

    Pozwolę sobie edytować świetny artykuł i dodać kilka słów czym jest ten cały NAT i jaki to ma wpływ na nasze poczynania na live.

    Czym jest NAT i dlaczego pokazuje mi akurat Strict?
    Rodzaj NATu warunkuje nam czy będziemy mogli grać ze wszystkimi osobami czy tylko z niektórymi. Poniższy obrazek przedstawia te zależności.


    [​IMG]

    Pozbyć się „złego” NATu można przez odblokowanie wymaganych przez Xbox Live portów:
    - 88
    - 3074
    Jeśli i to nie pomoże, to najlepiej zrobić test połączenia przy wyłączonym firewallu routera lub komputera. Będzie wiadomo czy to on jest przyczyną całego zamieszania. Pamiętaj jednak, że robisz to na własną odpowiedzialność.
    Jak masz prywatne IP to powinieneś zmienić je na publiczne.

    #jakubkameleon //
    Zapewne część z Was ma problemy aby podłaczyc się do jakiegoś hosta na Xbox live. Np. w Forza Motorsport 2 bywa tak, że niektórzy gracze nie mogą być razem w lobby. Wszyscy sie mogą dołączyć tylko nie jedna osoba.
    Powodem tego jest umiarkowany NAT.

    Poniższy poradnik pomoże Wam zmienić NAT z umiarkowanego na otwarty. Dzięki temu będziecie mogli się zawsze dołączać do hostów [​IMG]

    Poradnik jest podzielony na dwie częsci:
    1. dotyczy osób łączących się przez router,
    2. dotyczy osób które mają bezpośrednio połączonego iXa.


    1. Jak otworzyć NAT gdy łączę konsole z Internetem przez router

    Można to zrobić na dwa sposoby:
    Wchodzimy w dashboardzie w moja konsola i wybieramy Ustawienia systemu
    Następnie wybieramy Ustawienia sieci
    Potem klikamy przetestuj połączenie z Xbox Live.
    Jeśli naszym oczom pokaże się następujący komunikat
    [​IMG]

    A po kliknięciu więcej informacji pojawi się taki
    [​IMG]
    Oznacza to, że musimy zrobić następujące kroki.

    Wybieramy opcję Skonfiguruj sieć
    nastepnie klikamy wybierz (A)
    wybieramy ustawienia Ręczne a nastepnie wpisujemy takie dane
    [​IMG]
    Następnie w komputerze wchodzimy w opcje routera. Każdy ma inny router więc tutaj będą inaczej wyglądały zasady logowania się do routera oraz inaczej będzie wyglądało oprogramowanie.

    Ja posiadam router Linksys i ja loguje się za pomocą przeglądarki wpisując 192.168.1.1. gdzie login i hasło mam takie samo i brzmi - admin. Najprawdopodobniej większość z Was ma tak samo lub bardzo podobnie. W instrukcji routera każdy znajdzie te dane.

    Rozwiązać możemy to na dwa sposoby:
    1.1 Przekierowywanie portów
    Szukamy czegoś takiego jak Single Port Forwarding (przekierowywanie portów)
    [​IMG]
    Wyszukujemy sobie jakieś 2 miejsca na porty. Ja tutaj wykorzystałem na samym dole jako 2 i 3 od końca. Otwieramy porty np 3074. Dwa ponieważ jeden TCP oraz jeden UDP. Następnie wpisujemy nasz adres IP jaki wpisywaliśmy w konsoli. Czyli po prostu na końcu wstawiamy numerek 8.i zaznaczamy obok ptaszkiem jako enable [​IMG]

    Dajemy zapisujemy ustawienia (save settings) i już powinno być wszystko w porządku [​IMG]

    Teraz gdy damy przetestuj połączenie z Xbox Live nie powinien nam wyskoczyć żaden komunikat tylko pojawić się taki oto obraz.
    [​IMG]
    1.2. Demilitary Zone

    W drugim rozwiązaniiu szukamy czegoś takiego jak DMZ.
    Jak znajdziemy to wpisujemy tam IP naszej konsoli i zaznaczamy Enable. Wygląda to tak
    [​IMG]Dajemy zapisujemy ustawienia (save settings) i już powinno być wszystko w porządku [​IMG]

    Teraz gdy damy przetestuj połączenie z Xbox Live nie powinien nam wyskoczyć żaden komunikat tylko pojawić się taki oto obraz.
    [​IMG]
    2. Jak otworzyć NAT gdy łączę konsole z Internetem nie przez router
    Można to zrobić na dwa sposoby:
    Wchodzimy w dashboardzie w moja konsola i wybieramy Ustawienia systemu
    Następnie wybieramy Ustawienia sieci
    Potem klikamy przetestuj połączenie z Xbox Live.
    Jeśli naszym oczom pokaże się następujący komunikat (zdjęcie)
    A po kliknięciu więcej informacji pojawi się taki (zdjęcie)
    Oznacza to, że musimy zrobić następujące kroki.

    Są 2 sposoby zmienienia NAT-u na otwarty.

    1. Otwieranie portów


    Pierwszy sposób jest trochę bardziej skomplikowany aczkolwiek bezpieczniejszy ponieważ nie musimy całkowicie wyłączać zapory systemowej a jedynie otworzyć pewne porty.

    Aby otworzyć porty należy wejść w "Uruchom" w starcie.
    Następnie wpisać cmd i zatwierdzić.
    Otworzy nam się nowe okno w którym wpisujemy po kolei.
    netsh firewall add portopening ALL 3074 XBOX
    netsh firewall add portopening ALL 3330 XBOX
    netsh firewall add portopening ALL 88 XBOX
    netsh firewall add portopening ALL 53 XBOX
    netsh firewall add portopening TCP 80 XBOX
    Każde polecanie zatwierdzamy enterem i czekamy aż wyskoczy nam "Ok." Wtedy wpisujemy następne itd.
    [​IMG]
    Drugi to wyłączenie Firewalla.
    Aby to zrobić udajemy się do Panelu Sterowania i wchodzimy w Zapore Systemu Windows.
    Po czym zaznaczamy Wyłącz (nie zalecane) i klikamy OK.

    PS.Prosze moderatorow o dodanie tego poradnika byc noze sie komus przyda i dokonaniu poprawek jezeli trzeba
     
  2. Lotnik421 Xbox One

  3. mati0090

    mati0090 Użytkownik Użytkownik

    Dołączył:
    Kwiecień 4, 2008
    Posty:
    29
    Polubienia:
    0
    Punkty za osiągnięcia:
    1
    Miasto:
    B-c
    Lepszym rozwiązaniem dla routera jest dodanie reguły serwera DHCP, żeby zawsze przypisywał to samo IP dla konsoli. Nie musimy nic zmieniać w konsoli. Znajdziemy to najczęściej w LAN Setting. Musimy podać MAC adres konsoli i wybrać ip jakie ma przypisać. Na to samo IP przekierowujemy porty.
     
  4. czesio83

    czesio83 Świeżak Świeżak

    Dołączył:
    Październik 4, 2008
    Posty:
    3
    Polubienia:
    1
    Punkty za osiągnięcia:
    3
    zrobiłem tak jak w tym poradniku i dalej nie mogę się połączyć ze wszystkimi :( mam xa podłączonego normalnie kablem nie przez router , jak sprawdzic jaki ma sie nata w starym dashu wszystko pisało w nowym są tylko jakieś kody oznaczenia :( jak kupie router to wszystko bedzie chodzic? prosze o pomoc
     
    1 osoba to lubi.
  5. misiekmr

    misiekmr Użytkownik Użytkownik

    Dołączył:
    Styczeń 15, 2009
    Posty:
    188
    Polubienia:
    0
    Punkty za osiągnięcia:
    16
    Mam xbox360 i livebox'a kurcze gdzie są te opcje?
     
  6. bartus6661

    bartus6661 Świeżak Świeżak

    Dołączył:
    Luty 9, 2009
    Posty:
    1
    Polubienia:
    0
    Punkty za osiągnięcia:
    1
    nadal mam NAt umiarkowany i nie moge połączyć się z Xbox LIVE
     
  7. viru

    viru Użytkownik Użytkownik

    Dołączył:
    Styczeń 3, 2009
    Posty:
    47
    Polubienia:
    0
    Punkty za osiągnięcia:
    6
    niech mi ktoś powie jak mam sprawdzić adres fizyczny konsoli (mac) poniewarz w moim routerze (mikrotik ^^) wpisuje się adres fizyczny w celu przekierowania.
     
  8. krisr77

    krisr77 Pomocnik Pomocnik Użytkownik

    Dołączył:
    Czerwiec 19, 2008
    Posty:
    3274
    Polubienia:
    4
    Punkty za osiągnięcia:
    38
    Miasto:
    Warszawa
    ustawienia zaawnsowane sieci w xbosie
     
  9. sstube

    sstube Użytkownik Użytkownik

    Dołączył:
    Luty 19, 2009
    Posty:
    26
    Polubienia:
    0
    Punkty za osiągnięcia:
    1
    moj uslugodawca internetu zmienil port na 3074 otwarty i dalej ten blad wyskakuje ze prosze otwrzyc port 3074 ehh pomozcie
     
  10. wnyku

    wnyku Użytkownik Użytkownik

    Dołączył:
    Marzec 7, 2009
    Posty:
    16
    Polubienia:
    0
    Punkty za osiągnięcia:
    1
    ja juz nie mogę próbuje już z 2 dni i nic dalej lipa mam Air Live WL-5470AP mój kolega ma u tego samego dostawcy internet i tylko podłaczył konsole do routera i wszysto odrazu działo i nic nie ustawiał a ja nie moge sie zarejestrować na XBL a jak podłaczę konsole przez port WAN to nie wyskakuje to o NAT ale są takie błedy W: 0000-000B
    X: 0000-F001
    Y: 20AB-4840
    Z: 0000-0000
    ID: FFFF-FFFF i też się nie moge zarejestrować
     
  11. wnyku

    wnyku Użytkownik Użytkownik

    Dołączył:
    Marzec 7, 2009
    Posty:
    16
    Polubienia:
    0
    Punkty za osiągnięcia:
    1
    zagląda tu ktoś ????
     
  12. akir

    akir Xbox One Xbox One V.I.P Pomocnik Użytkownik PSforum.pl

    Dołączył:
    Grudzień 23, 2008
    Posty:
    12074
    Polubienia:
    1068
    Punkty za osiągnięcia:
    113
    Miasto:
    Bielsko-Biała
    Poproś kogos o skonfigurowanie routera bo nie masz pojęcia o tym;) w WAN podłączasz modem;) w lan łączysz urządzenia i router trzeba umieć skonfigurować. Zadzwoń po kogoś kto się zna na tym lub pana Informatyka;)
     
  13. Wroki PL

    Wroki PL Banned

    Dołączył:
    Marzec 15, 2009
    Posty:
    25
    Polubienia:
    0
    Punkty za osiągnięcia:
    0
    Miasto:
    Irlandia
  14. lukan00

    lukan00 Świeżak Świeżak

    Dołączył:
    Sierpień 6, 2009
    Posty:
    8
    Polubienia:
    0
    Punkty za osiągnięcia:
    1
    Miasto:
    LbN
    Jeśli ktoś ma problem z połączeniem z XBL poprzez LB i wyświetla się informacja z UPnP to jest na to sposób:

    [​IMG]

    Jeśli posiadamy LIVEBOX z TP wystarczy zrobić następującą rzecz:

    1. Wejść 192.168.1.1 -> admin:admin
    2. Zakładka "Serwery LAN" i dać na dodaj
    3. Ustawiamy tak jak na obrazku

    [​IMG]

    4. Robimy to samo tylko z TCP.
    Powinniśmy po tym zobaczyć coś takiego:

    [​IMG]

    Dajemy na Zastosuj, Zapisz i teraz możemy przetestować łącze. Pamiętajmy, żeby się

    UWAGA! U każdego może być inny IP lokalne. Żeby zobaczyć jakie posiada się adres wystarczy wejść w konsoli na skonfiguruj sieć-> i jak jest ustawione "automatycznie" to pod spodem jest "adres IP", które trzeba wpisać w miejsce lokalnego IP(u mnie z końcówką 10 czyli 192.168.1.10, ta końcówka zależy do czego jest jeszcze wykorzystywany LB(połączenie wi-fi, USB)).
     
  15. Bodzio_

    Bodzio_ Świeżak Świeżak

    Dołączył:
    Październik 10, 2009
    Posty:
    1
    Polubienia:
    0
    Punkty za osiągnięcia:
    1
    Czy można przekierować jakiś inny port jak 3072 bo tylko ten mi działa inny jak wpisuje to nie chce działać :( a mam 2 konsole w sieci pod jednym publicznym IP
     
  16. Insane

    Insane Użytkownik Użytkownik

    Dołączył:
    Październik 10, 2009
    Posty:
    61
    Polubienia:
    0
    Punkty za osiągnięcia:
    6
    Miasto:
    Radom
    Miałem problem z NAT'em i już go rozwiązałem. Pragnę wspomnieć, że D-Link nie wymaga takiej zabawy

    OTO ODBLOKOWYWANIE NAT W RUTERACH D-LINK
    1) Logujemy się i wchodzimy w Advanced > Port Forwarding
    2) Wybieramy z listy Xbox 360 Live
    3) Zmieniamy dane na Porty 3074 (opcjonalnie) i podajemy końcówkę IP 99 - taką samą podajemy w XBoxie 360! (PAMIĘTAJ, MUSISZ MIEĆ PODANY ALTERNATYWNY ADRES DNS (tzn. IP jakiejkolwiek strony)) oraz wypełniamy REMOTE IP Tym z końcówką 99

    4) Testujemy połączenie i gotowe ;)
     
  17. damian92

    damian92 Świeżak Świeżak

    Dołączył:
    Grudzień 25, 2009
    Posty:
    2
    Polubienia:
    0
    Punkty za osiągnięcia:
    1
    Witam mam router d link model dsl g624t i jak proboje sie polaczyc z live box jest problem z NAT :/ a ze jestem zielony w te sprawy a konfiguracja jest po angielsku co w rzeczy samej troszke komplikuje czytajac wypowiedz Insane nie moglem znales ''Port Forwarding'' moze ktos mi pomoc bo moze ktos mial taki sam problem i taki sam router albo wie co zrobic z gory dziekuje
     
  18. sroxer

    sroxer Banned Użytkownik

    Dołączył:
    Grudzień 26, 2008
    Posty:
    101
    Polubienia:
    0
    Punkty za osiągnięcia:
    0
    Witam.
    Mam pytanie odnośnie NAT w grze Modern Warfare 2, mam polską wersję językową gry i w multiplayer pisze mi, że NAT mam średni\umiarkowany, czytałem poradniki jak zmienić NAT na otwarty, jako iż jestem posiadaczem internetu radiowego, skontaktowałem się z administratorem sieci, aby otworzył mi potrzebne porty, nic nie dało... Wyłączył, też regułki i nic nie pomogło. Co musi admin zrobić, żeby był otwarty NAT, może to wina, że do konsoli przypisane mam wewnętrzne IP, a nie publiczne?
     
  19. Clone

    Clone Banned

    Dołączył:
    Kwiecień 5, 2010
    Posty:
    18
    Polubienia:
    0
    Punkty za osiągnięcia:
    0
    Miasto:
    Warszawa

    Ja otworzylem nast. porty:
    TCP 3074 do 3074
    UDP 3074 do 3074
    UDP 88 do 88

    widzialem jeszcze jak inni robili nawet do 5000 ale nie mam pewnosci na ile to poprawia polaczenie ;/ ...oczywiscie mam Neo liveboxa
     
  20. Glothus

    Glothus Użytkownik Użytkownik

    Dołączył:
    Kwiecień 2, 2010
    Posty:
    50
    Polubienia:
    0
    Punkty za osiągnięcia:
    6
    Miasto:
    Szczecin
  21. Glothus

    Glothus Użytkownik Użytkownik

    Dołączył:
    Kwiecień 2, 2010
    Posty:
    50
    Polubienia:
    0
    Punkty za osiągnięcia:
    6
    Miasto:
    Szczecin
    Zagląda tu ktos jeszcze? :)
     
Wczytywanie...

Poleć forum