1. Ta strona wykorzystuje ciasteczka (cookies) w celu: utrzymania sesji zalogowanego Użytkownika, gromadzenia informacji związanych z korzystaniem z serwisu, ułatwienia Użytkownikom korzystania z niego, dopasowania treści wyświetlanych Użytkownikowi oraz tworzenia statystyk oglądalności czy efektywności publikowanych reklam.Użytkownik ma możliwość skonfigurowania ustawień cookies za pomocą ustawień swojej przeglądarki internetowej. Użytkownik wyraża zgodę na używanie i wykorzystywanie cookies oraz ma możliwość wyłączenia cookies za pomocą ustawień swojej przeglądarki internetowej. Dowiedz się więcej.

Slim Corona i RGH - jak się do tego zabrać?

Temat na forum 'Dla świeżaków' rozpoczęty przez puz219, Styczeń 14, 2015.

  1. puz219

    puz219 Użytkownik Użytkownik Świeżak

    Dołączył:
    Listopad 3, 2013
    Posty:
    31
    Polubienia:
    0
    Punkty za osiągnięcia:
    6
    Witam,

    Posiadam konsolę Xbox 360 w wersji Slim, z płytą Corona (data produkcji: styczeń 2013). Noszę się z zamiarem przerobienia konsoli poprzez RGH.

    Przeglądam ostatnimi czasy internet i czytam/oglądam tutoriale, nie mniej jednak nasunęło mi się kilka pytań, na które odpowiedzi nie znajduję, a może jest tu ktoś, kto się tym zajmuje i mógłby mi doradzić parę spraw.

    1. Przede wszystkim który chip będzie najlepszy dla mojej wersji konsoli?
    Większość tutoriali bazuje na chipie CoolRunner rev. C i o takim też ja myślałem, ale czy będzie to najlepsza opcja?

    2. Widziałem, że do programowania w tutorialach używali płytki QSB, ale przeczytałem też, że da się zrobić za bardzo małe pieniądze programator podpinany pod port LPT. W takim razie czy płytka QSB będzie mi potrzebna, czy też wystarczy ten podpinany pod LPT?

    3. Tutaj jeszcze w nawiązaniu do pkt. 2 - czy mając QSB mogę podłaczyć się poprzez port usb zamiast LPT?

    4. Czy prócz chipu i programatora będzie jeszcze coś potrzebne?

    5. Gdy już wlutuję chip i go zaprogramuję, wyciagając CPU Key, to czy wtedy muszę jakiś zmodyfikowany dash wgrywać, w stylu Freestyle Dash, czy też mogę używać oryginalnego dasha od microsoftu?
     
  2. Lotnik421 Xbox One

  3. akir

    akir Xbox One Xbox One V.I.P Pomocnik Użytkownik PSforum.pl

    Dołączył:
    Grudzień 23, 2008
    Posty:
    12074
    Polubienia:
    1068
    Punkty za osiągnięcia:
    113
    Miasto:
    Bielsko-Biała
    Potrzebujesz programator super nand flasher lub j-r programer, chip ace v2. Cr c sie nie nadaje
     
  4. Ezio21

    Ezio21 Banned Użytkownik

    Dołączył:
    Wrzesień 17, 2013
    Posty:
    98
    Polubienia:
    16
    Punkty za osiągnięcia:
    8
    5. Oryginalny dash tzw NXE jest huh, bardzo ograniczony. Nie widzę powodu dla którego nie miałbyś wgrać znacznie bardziej rozbudowanego FSD, którego i tak możesz ustawić żeby wyglądał jak NXE.
     
  5. puz219

    puz219 Użytkownik Użytkownik Świeżak

    Dołączył:
    Listopad 3, 2013
    Posty:
    31
    Polubienia:
    0
    Punkty za osiągnięcia:
    6
    Co do chipa, czy wraz z nim jest jakas instrukcja obsługi?, gdyż nie mogę znaleźć w internecie żadnego tutorialu dotyczącego tego chipa
     
  6. akir

    akir Xbox One Xbox One V.I.P Pomocnik Użytkownik PSforum.pl

    Dołączył:
    Grudzień 23, 2008
    Posty:
    12074
    Polubienia:
    1068
    Punkty za osiągnięcia:
    113
    Miasto:
    Bielsko-Biała
    Lutujesz i tyle. To nie gazeta zrby ja czytać :)
     
  7. puz219

    puz219 Użytkownik Użytkownik Świeżak

    Dołączył:
    Listopad 3, 2013
    Posty:
    31
    Polubienia:
    0
    Punkty za osiągnięcia:
    6
    Haha, tego jestem świadom, nie mniej jednak chodzi o to, gdzie to przylutować, żeby potem po uruchomieniu nie zobaczyć jedynie dymu i nie żegnać się z konsolą :)
     
  8. akir

    akir Xbox One Xbox One V.I.P Pomocnik Użytkownik PSforum.pl

    Dołączył:
    Grudzień 23, 2008
    Posty:
    12074
    Polubienia:
    1068
    Punkty za osiągnięcia:
    113
    Miasto:
    Bielsko-Biała
    Lutuje sie jak rgx/ dgx piny sa identyczne
     
  9. puz219

    puz219 Użytkownik Użytkownik Świeżak

    Dołączył:
    Listopad 3, 2013
    Posty:
    31
    Polubienia:
    0
    Punkty za osiągnięcia:
    6
    Wybaczcie moje ciągłe pytania, ale przeglądam fora dotczące tego ace v2 i mam mały mętlik w głowie i chciałbym jeszcze przed zakupem komponentów się skonsultować, by wszystko było ok.

    1. Musze kupić chip ACE v2 i programator super nand flasher, ale przeczytałem, że płyta w wersji corona, czyli taka jaką ja posiadam, w niektórych wersjach wymaga adaptera postfix. Czy ten adapter też nalezy programować, czy tylko przylutować i tyle?

    2 Jak z grubsza wygląda proces programowania takiego chipa - programator lutuje się do płyty razem z chipem, czy też możliwe jest zaprogramowanie chipa, a dopiero potem przylutowanie go do płyty?
     
  10. akir

    akir Xbox One Xbox One V.I.P Pomocnik Użytkownik PSforum.pl

    Dołączył:
    Grudzień 23, 2008
    Posty:
    12074
    Polubienia:
    1068
    Punkty za osiągnięcia:
    113
    Miasto:
    Bielsko-Biała
    1. Postfix to ramka z igła ulatwia dostęp do punktu c. (musisz go mieć).
    2. Programujesz przed wlutowaniem chipa(lecz acev2 jest juz zaprogramowany jak go kupujesz)
     
  11. puz219

    puz219 Użytkownik Użytkownik Świeżak

    Dołączył:
    Listopad 3, 2013
    Posty:
    31
    Polubienia:
    0
    Punkty za osiągnięcia:
    6
    Nie wiem czemu, ale myślałem, że programowanie, to tak jakby przystosowanie chipa do płyty głównej, tak by działał.

    A więc skoro chip jest zaprogramowany, to po co mi programator?
     
  12. akir

    akir Xbox One Xbox One V.I.P Pomocnik Użytkownik PSforum.pl

    Dołączył:
    Grudzień 23, 2008
    Posty:
    12074
    Polubienia:
    1068
    Punkty za osiągnięcia:
    113
    Miasto:
    Bielsko-Biała
    Do odczytania pamięci konsoli i wgrania xella :)
     
  13. puz219

    puz219 Użytkownik Użytkownik Świeżak

    Dołączył:
    Listopad 3, 2013
    Posty:
    31
    Polubienia:
    0
    Punkty za osiągnięcia:
    6
    Szacunek dla Ciebie za cierpliwość - zazwyczaj gdy człowiek che się czegoś nauczyć, to pojawiają się w jego głowie pytania, na które odpowiedzi zazwyczaj szuka na internetowych forach i tam zazwyczaj pojawiają się goście obeznani w temacie, którzy takiego świeżaka równają z ziemią - przerabiałem to :D

    W takim razie muszę kupić nand flasfer, chip i postfix

    Powiedz mi jeszcze jak wygląda sprawa bezpieczeństwa - czy ryzyko zepsucia płyty podczas takiej operacji jest duże?
     
  14. opeael2

    opeael2 Pomocnik Pomocnik XBOX MANIAK Użytkownik PSforum.pl

    Dołączył:
    Styczeń 31, 2010
    Posty:
    6154
    Polubienia:
    390
    Punkty za osiągnięcia:
    83
    Płeć:
    Mężczyzna
    Miasto:
    Nidzica
    Tak jak przy kazdym grzebaniu i lutowaniu---

    Wysłane z mojego LG-P880 przy użyciu Tapatalka
     
  15. akir

    akir Xbox One Xbox One V.I.P Pomocnik Użytkownik PSforum.pl

    Dołączył:
    Grudzień 23, 2008
    Posty:
    12074
    Polubienia:
    1068
    Punkty za osiągnięcia:
    113
    Miasto:
    Bielsko-Biała
    Sprzęt powinien znajdować się na antystatycznej macie, ty sam zas powinieneś byc podłączony do uziemienia. Zdarzają się przypadki ze wszystko dobrze zrobione, a konsola padnie.
    Jesli nie zamierzasz kupowac maty i opaski uziemiajacej. Dopilnuj zeby nie naładować sie niepotrzebnymi ladunkami wstawajac z krzesła itd.
     
  16. puz219

    puz219 Użytkownik Użytkownik Świeżak

    Dołączył:
    Listopad 3, 2013
    Posty:
    31
    Polubienia:
    0
    Punkty za osiągnięcia:
    6
    Chip, programator, postfix, jak i mata antystatyczna już zamówione, natomiast mam jeszcze kilka pytań co do samego procesu.

    Na początek, moja corona to V3/V5 według grafiki na team-xecuter. Jest tam też informacja o zmostkowaniu padów R2C7 i R2C6 jak również i R2C10, ale u mnie w miejscu R2C10 jest rezystor, tak więc pozostają mi jedynie pady R2C6 i R2C7. Nie wiem własnie jak to rozumieć - czy mam połączyć te dady między sobą, znaczy w stylu obydwie "kropeczki" R2C6 razem i tak samo R2C7?

    A teraz, co do samego procesu, tutaj też mam kilka pytań - opiszę to według kolejności instalacji, żeby niczego nie pominąć.

    1. Lutuję programator do płyty, podłączam przewód zasilania i podłączam programator do PC, za pomocą J-Runnera zczytuję nand oraz wgrywam xell

    I tutaj problem pierwszy - #1 nie mogę nigdzie znaleźć jak wgrać xella - czy J-Runner ma już wbudowaną taką opcję, czy robi się to manualnie

    2. Lutuję chip, zakładam radiator na procesor, podłączam zasilanie i kabel hdmi, po czym włączam konsolę i wtedy ma włączyć się xell i powinien się pojawić CPU Key - robie zdjęcie

    3. podłaczam sam kabel zasilający i przy pomocy J-Runnera, wgrywam zflashowany nand, po czym odlutowywuję programator, składam konsolę, wgrywam xexmenu, FSD i gram.

    Tutaj problem #2 - aby utworzyć zflashowany nand, muszę przepisać cpu key i użyć oryginalnego nandu, który wczesniej wyciagnąłem, a J-Runner sam już go sobie utworzy?

    Prosiłbym o potwierdzenie, ewentualne rady, gdybym o czymś zapomniał/źle się do tego zabierał.
     
  17. fifi88

    fifi88 Użytkownik Użytkownik

    Dołączył:
    Listopad 2, 2011
    Posty:
    396
    Polubienia:
    15
    Punkty za osiągnięcia:
    18
    Płeć:
    Mężczyzna
    Miasto:
    Bielawa
    R2C6 i R2C7 muszisz połączyć jak to nazwales 2 kropeczki :) czyli zrobić mostek.
    1. Do wgrania xella jest opcja w j-runner jest klikasz pierw create ecc a nastepnie write ecc.
    2. Jeśli posiadasz w domu router i pc podłączony do niego podłącz jeszcze kablem sieciowym konsole do routera. Nie będziesz musiał przepisywać cpu keya a wystarczy ze po pojawieniu sie xella pokaze Ci sie adres IP konsoli, wpiszesz ten adres w j-runnerze i dasz get cpu key.
    Tworzysz xebuil i grywasz albo przez j-runner i programator, albo przez xella za pomocą pendrive.
     
  18. puz219

    puz219 Użytkownik Użytkownik Świeżak

    Dołączył:
    Listopad 3, 2013
    Posty:
    31
    Polubienia:
    0
    Punkty za osiągnięcia:
    6
    Dzięki wielkie za odpowiedź :)

    A jeszcze jedno - co do padów lutowniczych - czy to będą te co na obrazku?

    I czy C czyli POST_OUT lutuję tak jak na obrazku, czy też muszę go przylutować do adaptera postfix?
    [​IMG]
     
  19. fifi88

    fifi88 Użytkownik Użytkownik

    Dołączył:
    Listopad 2, 2011
    Posty:
    396
    Polubienia:
    15
    Punkty za osiągnięcia:
    18
    Płeć:
    Mężczyzna
    Miasto:
    Bielawa
    Jeśli plyta wymaga użycia postfixa to do postixa, a na jakim chipie robisz bo nie wszystkie maja zasilanie 5v niektóre mają 3.3 zebys nie porypal
     
  20. puz219

    puz219 Użytkownik Użytkownik Świeżak

    Dołączył:
    Listopad 3, 2013
    Posty:
    31
    Polubienia:
    0
    Punkty za osiągnięcia:
    6
    Wyczytałem, że po któryms tam miesiącu 2012 roku wszystkie corony już wymagają, a że moja jest z 2013 roku, to zakładam, że postfix jest wymagany.

    A co z resztą padów - to będę te co na obrazku?

    Co do chipu, to robię na ACE V2
     
  21. fifi88

    fifi88 Użytkownik Użytkownik

    Dołączył:
    Listopad 2, 2011
    Posty:
    396
    Polubienia:
    15
    Punkty za osiągnięcia:
    18
    Płeć:
    Mężczyzna
    Miasto:
    Bielawa
    Reszta padow jak na obrazku, a w j-runnerze masz fotke zeby zobaczyc jaka plyta glowna i jak rozpoznac czy musisz dac postfix czy nie
     
Wczytywanie...

Poleć forum