1. Ta strona wykorzystuje ciasteczka (cookies) w celu: utrzymania sesji zalogowanego Użytkownika, gromadzenia informacji związanych z korzystaniem z serwisu, ułatwienia Użytkownikom korzystania z niego, dopasowania treści wyświetlanych Użytkownikowi oraz tworzenia statystyk oglądalności czy efektywności publikowanych reklam.Użytkownik ma możliwość skonfigurowania ustawień cookies za pomocą ustawień swojej przeglądarki internetowej. Użytkownik wyraża zgodę na używanie i wykorzystywanie cookies oraz ma możliwość wyłączenia cookies za pomocą ustawień swojej przeglądarki internetowej. Dowiedz się więcej.

Smużenie w grach (LCD Sharp 37")

Temat na forum 'Konsola' rozpoczęty przez Piki, Styczeń 16, 2009.

  1. Piki

    Piki Użytkownik Użytkownik

    Dołączył:
    Grudzień 19, 2007
    Posty:
    90
    Polubienia:
    2
    Punkty za osiągnięcia:
    8
    Miasto:
    Wrocław
    Witam.
    Konsolę mam od grudnia 2007 roku, wersja Arcade. Do niedawna grałem na starym CRT. Lekko przed świętami kupiłem telewizor LCD 37" HD Ready firmy SHARP. Bez zastanowienia podłączyłem Xboxa kablem, którym dotychczas podłączałem konsolę pod stary odbiornik. Nie wiedziałem, że kupując Arcade w grudniu 2007 dostałem inny kabel niż kolega, który kupił w tym samym miesiącu Premium (ja miałem taki bez przełącznika na HDTV, po prostu 3 kolorowe czincze, kolega 6 czinczy i przełącznik przy wtyczce do konsoli). Gdybym nie zwierzał mu się pewnego dnia, że obraz u mnie nie jest szczytem marzeń (w końcu podłączyłem konsolę jak do starego CRT, przez co czcionka była rozmazana, obraz jakiś taki niewyraźny...), do dziś grałbym na tamtym kablu. :D
    Nie myśląc zbyt długo, zamówiłem na Allegro kabel identyczny do tego kolegi:
    Oryginalny kabel XBOX 360 VGA HD AV, FVat PRZECENA (511497472) - Aukcje internetowe Allegro
    Po kilku dniach kabel dostałem, jednak niezupełnie taki jak na zdjęciu. Kabel prawdopodobnie jest oryginalny (napis "Microsoft" na wtyczce), ale końcówki się różnią (zdjęcie moich końcówek! [ta izolacja kabla jest normalna - szara - ale pod fleszem wyszła jakby niebieska]). W każdym razie po podłączeniu tym kablem obraz diametralnie zmienił się na lepszy. Wszystko takie wyraźne, kolory jakby ożyły, widać było tą 'wysoką rozdzielczość'. :)
    Jednak grając w PESa 2009 dostrzegłem pewien problem, mianowicie na niektórych powtórkach można zauważyć smużenie (np. biegnie sobie ludzik i za nim taka lekka smuga się ciągnie). Nie widzę tego cały czas, nie rzuca się to w oczy i nie przeszkadza w grze, ale czy tak na pewno powinno być? Włączyłem GTA 4 i trochę się rozczarowałem. Gdyby się przyjrzeć można zauważyć to samo smużenie, a do tego nie wiem czy taki urok tej gry, ale na obiektach dalszych bardzo wyraźnie widać jakby brak anty-aliasingu, takie dziwne te odległe tekstury. I teraz mnie to trapi, czy tylko ja mam takie problemy czy to wina ustawień telewizora/Xboxa, samego telewizora czy może ten kabel jest jednak jakąś marną podróbką i w tym leży przyczyna?
    Proszę o pomoc, jakieś pytania, cokolwiek. :>
    Pozdrawiam!
     
  2. Lotnik421 Xbox One

  3. jack119

    jack119 Użytkownik Użytkownik

    Dołączył:
    Lipiec 19, 2008
    Posty:
    153
    Polubienia:
    0
    Punkty za osiągnięcia:
    16
    W moim 37LG3000 nie ma smużeń. Mam podłączony przez HDMI, ale przy kablu VGA nie ma różnicy (testowałem). Nie wiem, może to wina telewizora. Pokombinuj coś w opcjach, zmień odświeżanie w xboxie.
     
  4. pawelkrak

    pawelkrak V.I.P V.I.P

    Dołączył:
    Marzec 26, 2008
    Posty:
    137
    Polubienia:
    0
    Punkty za osiągnięcia:
    16
    Miasto:
    Kraków/Wieliczka
    a czy zmieniles ustawienia obrazu w samej konsoli ?? sam kabel to nic, nalezy zmienic parametry obrazu w ustawieniach z CRT na CYFROWY 1080i/1080P jak pojdzie i poczujesz roznice ;) Ja podlaczylem konsole kolegi co gral na zwyklym CRT kablem cyfrowym i sie zalamalem jakościa obrazu. Dopiero zmiana ustawien dala to co moje oczy lubia najbardziej
     
  5. Piki

    Piki Użytkownik Użytkownik

    Dołączył:
    Grudzień 19, 2007
    Posty:
    90
    Polubienia:
    2
    Punkty za osiągnięcia:
    8
    Miasto:
    Wrocław
    W "Ustawienia konsoli" -> "Wyświetlacz" -> "Ustawienia HDTV" nie wchodzi mi tylko 1080p, wszystkie inne wyglądają podobnie. No, na 480p obraz jest trochę gorszej jakości.
    Domyślam się, że jeśli ustawię 1080i będzie lepiej niż 720p, tak? W każdym razie trochę grałem na 1080i, trochę na 720p i w obu przypadkach to delikatne smużenie jednak występowało.
    Ustawienie "Format ekranu" dostępne jest tylko gdy wybiorę 480p.
     
  6. pawelkrak

    pawelkrak V.I.P V.I.P

    Dołączył:
    Marzec 26, 2008
    Posty:
    137
    Polubienia:
    0
    Punkty za osiągnięcia:
    16
    Miasto:
    Kraków/Wieliczka
    jezeli ustawienia masz ok , to pozostaje kiepskiej jakosc LCD
     
  7. smiti

    smiti Użytkownik Użytkownik

    Dołączył:
    Styczeń 17, 2008
    Posty:
    172
    Polubienia:
    0
    Punkty za osiągnięcia:
    16
    Miasto:
    Chorzów
    Dokładnie, twój TV ma pewnie długi czas reakcji matrycy, co ukazuje smużenie gdy przedmioty szybko się poruszają, kabel jest dobry choć z tego co widzę pewnie nie oryginalny. Najlepiej graj na 720p jeśli masz tv HDReady, 1080i to obraz bez przeplotu co w większości tv powoduje malutką utratę jakości.
     
  8. Piki

    Piki Użytkownik Użytkownik

    Dołączył:
    Grudzień 19, 2007
    Posty:
    90
    Polubienia:
    2
    Punkty za osiągnięcia:
    8
    Miasto:
    Wrocław
    A jaki czas reakcji matrycy można uznać za długi?
     
  9. incubus

    incubus V.I.P V.I.P Użytkownik

    Dołączył:
    Kwiecień 1, 2008
    Posty:
    629
    Polubienia:
    4
    Punkty za osiągnięcia:
    18
    Miasto:
    Ruda Śląska
    Boże chłopie nie pisz mu głupot 1080i to obraz z przeplotem a nie bez dla telewizorka hd ready bedzie optymalne 720 p (zreszta takie ustawienie bedzie optymalne dla kazdego tivika hd).Podaj dokładny model TV to mozna bedzie zobaczyc czas reakcji matrycy.Brzytkim GtA sie nieprzejmuj bo ta gra jest brzydka od poczatku tej seri co do pesa to nie grałem zobacz jeszcze jakies inne gry ja wygladaja.
     
  10. Piki

    Piki Użytkownik Użytkownik

    Dołączył:
    Grudzień 19, 2007
    Posty:
    90
    Polubienia:
    2
    Punkty za osiągnięcia:
    8
    Miasto:
    Wrocław
  11. incubus

    incubus V.I.P V.I.P Użytkownik

    Dołączył:
    Kwiecień 1, 2008
    Posty:
    629
    Polubienia:
    4
    Punkty za osiągnięcia:
    18
    Miasto:
    Ruda Śląska
    Niema prawa smuzyc albo masz nadwrazliwe oko po przesiadce z crt ciezko mi sie było do lcd przyzwyczaic albo kiepskie tytuły wybrałes sobie do testów.
     
  12. Piki

    Piki Użytkownik Użytkownik

    Dołączył:
    Grudzień 19, 2007
    Posty:
    90
    Polubienia:
    2
    Punkty za osiągnięcia:
    8
    Miasto:
    Wrocław
    Może z tymi tytułami masz rację. Od czasu zakupu TV nie włączałem nic poza PESem 2009 i GTA 4. No, przez chwilę grałem jeszcze w GRIDa i tam niczego nie dopatrzyłem. A akurat PES jakoś grafiką mnie nie przekonał nigdy, a GTA 4 podobno ma problemy z AA... więc spróbuję coś innego włączyć jeszcze i sprawdzę. :]
     
  13. sebaztian

    sebaztian Świeżak Świeżak

    Dołączył:
    Marzec 2, 2009
    Posty:
    15
    Polubienia:
    0
    Punkty za osiągnięcia:
    1
    Spróbuj wyłączyć w swoim lcd funkcje redukcji szumów mpeg oraz, wszystkie inne jeżeli twój tv ma. To powinno usunąć smużenie.
     
  14. elkozuczi

    elkozuczi Użytkownik Użytkownik

    Dołączył:
    Luty 5, 2009
    Posty:
    68
    Polubienia:
    0
    Punkty za osiągnięcia:
    6
    w samsungach jest cos takiego jak "tryb gry" co zdecydowanie poprawia czas reakcji (zdecydowanie to widac w grach typu guitar hero gdzie dlugi czas rekajci uniemozliwia granie) poszukaj takiego czegos w menu. z telewizorami sharpa nie mialem do czynienia wiec trudno mi powiedziec czy jest tam cos takiego
     
  15. glizda360

    glizda360 Banned

    Dołączył:
    Luty 26, 2009
    Posty:
    49
    Polubienia:
    0
    Punkty za osiągnięcia:
    0
    Miasto:
    New York
    Ja mam w pokoju LC32DH65E SHARP i też ma czas reakcji 6ms i smużenia nie zauważyłem.
    Jeżeli chodzi o kabel: przetestuj te gry na kablu kolegi albo na HDMI(ok39zł).
     
  16. koko19

    koko19 Świeżak Świeżak

    Dołączył:
    Marzec 25, 2009
    Posty:
    3
    Polubienia:
    0
    Punkty za osiągnięcia:
    1
    mi także smużyło na sharpie xbox podłączony przez hdmi zmieniłem ustawienia konsoli z 1080 p na 1080 i problem sam się rozwiązał kabel za 25 pln
    pozdrawiam

    "szukajcie a znajdziecie" :):yeye:
     
Wczytywanie...

Poleć forum