1. Ta strona wykorzystuje ciasteczka (cookies) w celu: utrzymania sesji zalogowanego Użytkownika, gromadzenia informacji związanych z korzystaniem z serwisu, ułatwienia Użytkownikom korzystania z niego, dopasowania treści wyświetlanych Użytkownikowi oraz tworzenia statystyk oglądalności czy efektywności publikowanych reklam.Użytkownik ma możliwość skonfigurowania ustawień cookies za pomocą ustawień swojej przeglądarki internetowej. Użytkownik wyraża zgodę na używanie i wykorzystywanie cookies oraz ma możliwość wyłączenia cookies za pomocą ustawień swojej przeglądarki internetowej. Dowiedz się więcej.

Spadek Fps w GTA V

Temat na forum 'Konsola' rozpoczęty przez Maksiuuxd, Maj 8, 2014.

  1. Maksiuuxd

    Maksiuuxd Użytkownik Użytkownik

    Dołączył:
    Marzec 11, 2013
    Posty:
    158
    Polubienia:
    7
    Punkty za osiągnięcia:
    18
    mam xboxa jaspera elite i mam problemy z plynnoscia w GTA V, gra jest plynna w nocy, w dzien tez jest plynna ale w niektorych miejscach strasznie laguje albo gdy jest duzo aut, czy przy duzej jezdzie.. na filmikach wydaje sie ok, czy to wina konsoli? a moze kabla. sposoby z dyskiem, pendrive czy cos nie daja skutkow.. Gram na 1680x1050, a gdy odpale gre na 420p to gra chodzi plynnie.. Gram na monitorze 20 cali, w niektorych grach też.. w monitorze mam ustawione tryb na gre, troszke to wnerwia gdy gram online, a jakas misja czy coś, to masakra.. czuć, ze schodzi do 5-10 fps.
     
  2. Lotnik421 Xbox One

  3. o M a c z 0 S

    o M a c z 0 S Xbox One Xbox One Użytkownik

    Dołączył:
    Marzec 2, 2013
    Posty:
    1492
    Polubienia:
    367
    Punkty za osiągnięcia:
    83
    Płeć:
    Mężczyzna
    Miasto:
    Dolny Śląsk
    moim zdaniem to wina internetu skoro mówisz ze w nocy jest ok a w dzień nie, po prostu w dzień Twoja linia jest zbyt obciążona i nie daje rady
     
  4. Maksiuuxd

    Maksiuuxd Użytkownik Użytkownik

    Dołączył:
    Marzec 11, 2013
    Posty:
    158
    Polubienia:
    7
    Punkty za osiągnięcia:
    18
    To nie internet w sp tez tak chodzi, internet nie ma nic z tym wspolnego
     
  5. dragon1493

    dragon1493 Banned

    Dołączył:
    Grudzień 25, 2013
    Posty:
    789
    Polubienia:
    71
    Punkty za osiągnięcia:
    28
    Z tym dniem to mu pewnie chodzilo o dzien i noc w grze, a nie w realnym zyciu ;D
     
  6. Lera1n

    Lera1n Użytkownik Użytkownik

    Dołączył:
    Czerwiec 5, 2013
    Posty:
    90
    Polubienia:
    8
    Punkty za osiągnięcia:
    8
    Miasto:
    Daleko
    Bo koleś ma taki problem ze sobą że nie wie co to są FPSy a się wypowiada....
     
  7. o M a c z 0 S

    o M a c z 0 S Xbox One Xbox One Użytkownik

    Dołączył:
    Marzec 2, 2013
    Posty:
    1492
    Polubienia:
    367
    Punkty za osiągnięcia:
    83
    Płeć:
    Mężczyzna
    Miasto:
    Dolny Śląsk
    Nie wiem czemu ma służyć twa wypowiedź nic nowego nie wnosisz do tematu, do szkoły uczyć sie


    Klatki na sekundę (skr. kl./s, często fps od ang. frames per second; klatkaż), także szybkość klatek (ang. frame rate) – w animacji i filmie liczba klatek wyświetlanych w ciągu sekundy, czyli częstotliwość, z jaką statyczne obrazy pojawiają się na ekranie. Jest ona miarą płynności wyświetlania ruchomych obrazów.

    Niski współczynnik klatek na sekundę powoduje u widza wrażenie „klatkowania” czy też "pokazu slajdów", z kolei wysoki zwiększa płynność wyświetlania. Dzięki przenikaniu się ze sobą kolejnych klatek filmu nagranego kamerą takie wrażenie ma miejsce już przy ok. 15 kl./s, to dla sekwencji złożonej z klatek niemających ze sobą nic wspólnego (np. w grach komputerowych) wymagany współczynnik wzrasta do 30-60 kl./s[



    W praktycznych zastosowaniach

    W telewizji wartość ta jest stała i zależy od sposobu nadawania, dla systemów PAL i SECAM jest to 25 klatek na sekundę, natomiast w NTSC jest to 29,97 klatek. Standardowa szybkość klatek dla filmu wyświetlanego w kinach wynosi 24 klatki/s. W epoce kina niemego było to 16 klatek/s. Pierwszym filmem wyświetlanym w kinach z częstotliwością 48 klatek na sekundę jest Hobbit: Niezwykła podróż, dla zwiększenia jakości i płynności obrazu[1].

    W filmach odtwarzanych na komputerze również jest ona stała, ale zależy od sposobu kodowania, jednak w grach komputerowych i innych systemach generowania grafiki w czasie rzeczywistym współczynnik ten jest zmienny i zależy od wydajności sprzętu. Maksymalna ilość klatek rozróżnialnych dla człowieka to 60 lub 120 klatek/s w zależności od częstotliwości wyświetlania monitora[potrzebne źródło].

    W niektórych odtwarzaczach wideo oraz grach istnieje możliwość wyświetlenia liczby generowanych klatek na sekundę. Można też do tego wykorzystać osobny program jak Fraps, Gregion, Action! i wiele innych.
     
  8. RyyCo

    RyyCo XBOX MANIAK XBOX MANIAK Użytkownik

    Dołączył:
    Styczeń 24, 2014
    Posty:
    247
    Polubienia:
    22
    Punkty za osiągnięcia:
    18
    Miasto:
    Hachioji, Tokyo, Japan
    @Lera1n Jeżeli już to fps, nie "FPSy" (Poprawnie FPS-y, ponieważ jest to skrót), bo to zupełnie co innego.

    @Maksiuu Czyściłeś pamięć podręczną, formatowałeś dysk? Podłącz dysk do komputera i sprawdź programem HDTune czy nie ma bad sectorów.

    Xperia J Stock 0.31 + Vengeance 1.46
     
  9. Lera1n

    Lera1n Użytkownik Użytkownik

    Dołączył:
    Czerwiec 5, 2013
    Posty:
    90
    Polubienia:
    8
    Punkty za osiągnięcia:
    8
    Miasto:
    Daleko
    Caps dałem aby wyróżnić ale wydaje mi się że w temacie w którym koleś ma problem (dość popularny z którym na 90% nic nie zrobi) odnośnie wyświetlanego obrazu nikt CI nie pomyli framów z shooterami jak napiszę fpsy, yup?

    Problem wg mnie jest dość indywidualny. Niektórzy go doświadczą, inni nie. Ja na swojej coronie tego nie odczuwam chociaż mniej wiecej w południe jeżdząc po mieście w dość zatłoczonych uliczkach fps moze spaść do poziomu 22 ale średnio jest 28. Jest to sprzęt już dosyć stary a GTA wyciska z niej wszystko wiec takie sytuacje moga mieć miejsce. Jakoś nie widziałem aby ktokolwiek na tym forum napisał aby takowy problem udało mu się naprawić.

    A koledze od internetu gratuluje umiejętności obsługi wikipedii i kojarzenia faktów. I skoro jego wypowiedź dużo wniosła do tematu to też służe poradą:

    - sprawdź czy konsola oraz telewizor są podłączone do gniazdka z uziemieniem.



    Co to ma do rzeczy? to samo co internet do klatek. Pozdrawiam
     
  10. Maksiuuxd

    Maksiuuxd Użytkownik Użytkownik

    Dołączył:
    Marzec 11, 2013
    Posty:
    158
    Polubienia:
    7
    Punkty za osiągnięcia:
    18
    czyscilem, formatowalem to nic nie daje, tak samo jak odpale gry bez dysku.. Jutro sprobuje spawdzic tym programem.
     
  11. dragon1493

    dragon1493 Banned

    Dołączył:
    Grudzień 25, 2013
    Posty:
    789
    Polubienia:
    71
    Punkty za osiągnięcia:
    28
    Ja gdzies czytalem w internecie ze na fat'ach sa problemy z odtwarzaniem gta v, takze uznalbym to w twoim przypadku za normalne z tym spadkiem fps, u mnie na Slimce w grze Ascend zauwazylem ze jak duzo sie dzieje na ekranie to tez mam spadek fps.
     
  12. Maksiuuxd

    Maksiuuxd Użytkownik Użytkownik

    Dołączył:
    Marzec 11, 2013
    Posty:
    158
    Polubienia:
    7
    Punkty za osiągnięcia:
    18
    no tak, ale mysle, ze taki jasper to bez problemu powinień dać rade.. a może to kabel hdmi? na 480P gra chodzi bardzo dobrze.. Chyba, ze monitor?
     
  13. dragon1493

    dragon1493 Banned

    Dołączył:
    Grudzień 25, 2013
    Posty:
    789
    Polubienia:
    71
    Punkty za osiągnięcia:
    28
    Nie, na pewno wina konsoli. Konsola po prostu nie wyrabia, czym wyzsza rozdzielczosc tym wieksze wymagania, porownaj sobie z grami na pc jak chodza na 1024x768 a 1920x1080.
    Zawsze mozesz grac na 480p, czy na 1080i tez masz spadki fps ??
     
  14. Maksiuuxd

    Maksiuuxd Użytkownik Użytkownik

    Dołączył:
    Marzec 11, 2013
    Posty:
    158
    Polubienia:
    7
    Punkty za osiągnięcia:
    18
    nie sprawdzałem, ale nie chce grać na monitorku na 720p czy 1080p ponieważ grafika dla mnie jest po prostu kijowa, ze tak napisze.. gram na 1680x1050 a wtedy grafika jest bardzo ładna.. zależy mi na tej rozdzielczości. a raczej na 480p nie bede grać bo to tak dziwnie u mnie wyglada, brzydko.. dzięki za info :)
     
  15. Lera1n

    Lera1n Użytkownik Użytkownik

    Dołączył:
    Czerwiec 5, 2013
    Posty:
    90
    Polubienia:
    8
    Punkty za osiągnięcia:
    8
    Miasto:
    Daleko
    Ok jest ładna ale konsola nie wyrobi i musisz sie z tym pogodzić. Ja posiadam lapa ktory 720p filmy odtwarza elegancko ale jak podepne go pod tv i pusze 1080p to potrafi zamulić. Nie wymagaj od xa cudów, on i tak sie stara. Założe się że nawet na xOne gta byłaby odtwarzana w 720p.
     
  16. dragon1493

    dragon1493 Banned

    Dołączył:
    Grudzień 25, 2013
    Posty:
    789
    Polubienia:
    71
    Punkty za osiągnięcia:
    28
    U mnie na slimce gta chodzi w 1080i i nie mam spadkow fps, a co do fata to wiem ze one maja problemy z gta
     
  17. Fabiosek1

    Fabiosek1 Xbox One Xbox One Użytkownik

    Dołączył:
    Wrzesień 16, 2013
    Posty:
    531
    Polubienia:
    59
    Punkty za osiągnięcia:
    28
    Płeć:
    Mężczyzna
    Miasto:
    Strzelin
    Dosyć dziwna, bardzo dziwna sprawa. Ja jeszcze niedawno posiadałem Xbox 360 Arcade Jasper (nieprzerobiony) dysk 20GB i normalnie poprzez HDMI na telewizorze (46 cali) gra chodziła płynnie bez żadnych ścinek. Też czytałem przed premierą, że starsze wersje konsoli (faty) mogą nie wyrabiać jednak mój dał sobie spokojnie radę. Teraz posiadam Slima i również jest bezproblemowo.
     
  18. Heheszky

    Heheszky Banned

    Dołączył:
    Maj 6, 2014
    Posty:
    6
    Polubienia:
    1
    Punkty za osiągnięcia:
    0
    Wikipedia zawsze spoko. Hahaha ale no nieźle w singlu bo lecą FPS-y ,a Ty mówisz że to wina internetu nieźle nieźle.
     
  19. maxankazuya

    maxankazuya Banned Xbox One Użytkownik

    Dołączył:
    Listopad 17, 2012
    Posty:
    836
    Polubienia:
    95
    Punkty za osiągnięcia:
    28
    mam S testowalem również na jasperze i innym tv - oczywiście GTA5 nie trzyma stalych 30 klatek czesto zdarzaja sie spadki nie jest to wina Twojej konsoli czy tv tylko optymalizacji pod ten sprzęt :p
    NIe przejmuje sie i graj - btw. na ps3 gra dziala jeszcze gorzej .
     
  20. Maksiuuxd

    Maksiuuxd Użytkownik Użytkownik

    Dołączył:
    Marzec 11, 2013
    Posty:
    158
    Polubienia:
    7
    Punkty za osiągnięcia:
    18
    Dzięki za odpowiedzi, no cóż chyba mam uczulenie na spadki.
     
Wczytywanie...

Poleć forum