1. Ta strona wykorzystuje ciasteczka (cookies) w celu: utrzymania sesji zalogowanego Użytkownika, gromadzenia informacji związanych z korzystaniem z serwisu, ułatwienia Użytkownikom korzystania z niego, dopasowania treści wyświetlanych Użytkownikowi oraz tworzenia statystyk oglądalności czy efektywności publikowanych reklam.Użytkownik ma możliwość skonfigurowania ustawień cookies za pomocą ustawień swojej przeglądarki internetowej. Użytkownik wyraża zgodę na używanie i wykorzystywanie cookies oraz ma możliwość wyłączenia cookies za pomocą ustawień swojej przeglądarki internetowej. Dowiedz się więcej.

Spalenie napędu, bez owijania w bawełnę. Porady.

Temat na forum 'Dla świeżaków' rozpoczęty przez Diggy, Listopad 3, 2013.

  1. Diggy

    Diggy Użytkownik Użytkownik

    Dołączył:
    Wrzesień 17, 2013
    Posty:
    23
    Polubienia:
    0
    Punkty za osiągnięcia:
    1
    Witam. Sprawa wygląda następująco... Nie będę owijał w bawełnę. Spaliłem napęd podczas flashowania, popełniłem błąd, trudno... Napęd to LiteON DG-16D2S. Spalił mi się C01 na elektronice. Co proponujecie bym zrobił ? Jakieś pomysły ? Chciałem dodać iż nie posiadam klucza napędu. Nie chcę by koszta reaktywowania napędu były wysokie, wiadomo. Proszę o porady i pomoc.

    [​IMG]

    Uploaded with ImageShack.us
     
  2. Lotnik421 Xbox One

  3. opeael2

    opeael2 Pomocnik Pomocnik XBOX MANIAK Użytkownik PSforum.pl

    Dołączył:
    Styczeń 31, 2010
    Posty:
    6154
    Polubienia:
    390
    Punkty za osiągnięcia:
    83
    Płeć:
    Mężczyzna
    Miasto:
    Nidzica
    jak nie masz klucza pewnie bedzie trzeba go wyciągać z płyty głównej....ewentualnie podmien c01...moze wsad z napedu sie nie uszkodził
     
  4. Sowa

    Sowa Użytkownik Użytkownik

    Dołączył:
    Styczeń 24, 2010
    Posty:
    439
    Polubienia:
    83
    Punkty za osiągnięcia:
    28
    Miasto:
    Tarnów
    To nie jest C01 tylko R207.

    Sprawdz omomierzem jaki jest opór między dolną częścia rezystora a masą.
     
  5. Diggy

    Diggy Użytkownik Użytkownik

    Dołączył:
    Wrzesień 17, 2013
    Posty:
    23
    Polubienia:
    0
    Punkty za osiągnięcia:
    1
    Nie posiadam na chwilę obecną takich przyrządów, co radzicie w takim przypadku ? Pewna osoba doradziła mi przerobienie konsoli na RGH, nie mam odpowiednich narzędzi, więc koszt przerobienia wraz z wyciągnięciem klucza z płyty głównej wynosiłby mnie 160zł. Przesyłka i odbiór w sumie, to jakieś 40zł, także sumując wychodzi 200zł. Nie jest, to tania sprawa jak na konsolę... Jakie są inne opcje ? Nie znam się na elektronice, jedynie, co mogę przy tym zrobić, to dać instrukcje osobie, która się tym zajmuje i wykona zadanie za odpowiednią kwotę.
     
  6. Sowa

    Sowa Użytkownik Użytkownik

    Dołączył:
    Styczeń 24, 2010
    Posty:
    439
    Polubienia:
    83
    Punkty za osiągnięcia:
    28
    Miasto:
    Tarnów
    Jeżeli dasz konsole ogarniętemu elektronikowi to nie potrzebne mu są instrukcje w takim razie.. To tak jak byś chciał lekarzowi mówić jak ma Cię leczyć :)

    Zasadniczo jest szansa, że uszkodzeniu uległ tylko ten rezystor który pełni tu role bezpiecznika. Możliwe że po jego zwarciu napęd ruszy do życia, a test oporności w tym wypadku służy jedynie zdiagnozowaniu czy coś dalej nie jest uszkodzone (gdyby było, możliwe, że wtedy podpięcie zasilania będzie miało katastrofalne skutki dla napędu, tj spaleniu ulegną następne elementy.). Więc możesz zrobić w miejscu rezystora zwore i mieć nadzieje, że wszystko będzie działać - ale jak mówie, na własne ryzyko. Gdybyś jednak chciał tak zrobić, sugeruję odpięcie wszystkich taśm od elektroniki, dla bezpieczeństwa.

    Co do RGH, to napewno jest dobra opcja.
     
  7. oxygen

    oxygen Użytkownik Użytkownik

    Dołączył:
    Styczeń 26, 2013
    Posty:
    50
    Polubienia:
    1
    Punkty za osiągnięcia:
    8
    Jak tacka wysuwa to 5 volt jest sprawne, trzeba sprawdzić U7 jest to zapewne stabilizator na 3.3v , zasilanie mt1319 pewny nie jestem jakby podać symbol to w necie się znajdzie dataschet i sprawdzić za stablizatorem ten opornik i przed może jakieś diody zabezpieczające, elektronik naprawi jeżeli tylko zabezpieczenia poszły.
     
  8. oxygen

    oxygen Użytkownik Użytkownik

    Dołączył:
    Styczeń 26, 2013
    Posty:
    50
    Polubienia:
    1
    Punkty za osiągnięcia:
    8
    Jakby chciał odlutować stablizator , to już potrzebna jest specjalna lutownica hotair na gorące powietrze, pod spodem ma obudowę metalową , większej powierzchni która od spodu jest przylutowana cyną i dodatkowo 3 nóżki środkowa jest połączona z obudową, zwykłą lutownicą tylko pogorszy sprawę pourywa laminat, oprócz wiedzy trzeba mieć narzędzia, a kupić specjalnie dla 1 napędu narzędzia, i do tego się nie znając, to już lepiej oddać komuś co się zna i ma zaplecze.

    Może ma farta i poszedł tylko bezpiecznik ten C01

    dopisałem nie ma edytuj.
     
  9. tel

    tel Użytkownik Użytkownik

    Dołączył:
    Maj 28, 2010
    Posty:
    1051
    Polubienia:
    134
    Punkty za osiągnięcia:
    63
    Hotair aby odlutować stabilizator... no chyba żartujesz. Znacznie większe układy zdejmowałem lutownicą grotową, wystarczy mieć trochę wprawy.
    Oddaj pcb do jakiegoś dobrego elektronika aby rzucił na to okiem. Jeżeli nie da się naprawić elektroniki to wtedy będziesz myślał nad odzyskaniem klucza z pł. głównej lub rgh.
     
    1 osoba to lubi.
  10. Sowa

    Sowa Użytkownik Użytkownik

    Dołączył:
    Styczeń 24, 2010
    Posty:
    439
    Polubienia:
    83
    Punkty za osiągnięcia:
    28
    Miasto:
    Tarnów
    Tacka nie ruszy bez zasialania mtk'a. Kolega wyżej dobrze mówi, zwykłą kolbą+szpilką nawet i lqfp można zdejmować, o ile ktoś ma pojęcie. :)
     
Wczytywanie...

Poleć forum