1. Ta strona wykorzystuje ciasteczka (cookies) w celu: utrzymania sesji zalogowanego Użytkownika, gromadzenia informacji związanych z korzystaniem z serwisu, ułatwienia Użytkownikom korzystania z niego, dopasowania treści wyświetlanych Użytkownikowi oraz tworzenia statystyk oglądalności czy efektywności publikowanych reklam.Użytkownik ma możliwość skonfigurowania ustawień cookies za pomocą ustawień swojej przeglądarki internetowej. Użytkownik wyraża zgodę na używanie i wykorzystywanie cookies oraz ma możliwość wyłączenia cookies za pomocą ustawień swojej przeglądarki internetowej. Dowiedz się więcej.

Spalony Jasper po montażu chipa??

Temat na forum 'Dla świeżaków' rozpoczęty przez dyniu1989, Styczeń 31, 2014.

  1. dyniu1989

    dyniu1989 Świeżak Świeżak

    Dołączył:
    Styczeń 31, 2014
    Posty:
    6
    Polubienia:
    0
    Punkty za osiągnięcia:
    1
    Witajcie.
    Posiadam Jaspera od 3 lat i nigdy nie miałem z nim jakichkolwiek problemów, do czasu...
    Konsola od czasu kupna posiada flasha ale dokładnie postanowiłem że czas na montaż chipa...
    Po odebraniu konsoli podekscytowany popędziłem do domu sprawdzic jak wszystko działa itd.
    Pograłem może z 3godziny, nastepnym razem też pogralem z 3godziny...
    Jakie było moje zaskoczenie gdy chcąc zagrać nie udało mi się jej w ogole włączyć...
    Konsole zabrałem znow do serwisu i serwisant stwierdził że konsola sie spaliła tzn CPU albo GPU i że nie opłaca sie jej naprawiać...
    I właśnie tu pytanie do was weteranów konsolowych czy faktycznie sama z siebie mogla sie spalic i to tylko zbieg okolicznosci że akurat to sie stalo po założeniu chipa
    czy jednak jej spalenie może wiazac sie ze złym założeniem chipa...??
    Z góry dziękuję za wasze odpowiedzi
     
  2. Lotnik421 Xbox One

  3. akir

    akir Xbox One Xbox One V.I.P Pomocnik Użytkownik PSforum.pl

    Dołączył:
    Grudzień 23, 2008
    Posty:
    12091
    Polubienia:
    1068
    Punkty za osiągnięcia:
    113
    Miasto:
    Bielsko-Biała
    Przypadek prawdopodobnie, nikt ci nic nie powie. Starsza konsola ma prawo się uszkodzić

    Wysłane z mojego GT-N7100 przy użyciu Tapatalk 4
     
  4. dyniu1989

    dyniu1989 Świeżak Świeżak

    Dołączył:
    Styczeń 31, 2014
    Posty:
    6
    Polubienia:
    0
    Punkty za osiągnięcia:
    1
  5. opeael2

    opeael2 Pomocnik Pomocnik XBOX MANIAK Użytkownik PSforum.pl

    Dołączył:
    Styczeń 31, 2010
    Posty:
    6154
    Polubienia:
    390
    Punkty za osiągnięcia:
    83
    Płeć:
    Mężczyzna
    Miasto:
    Nidzica
    bez zajrzenia w środek nikt ci nic nie powie....ja mysle ze takiego jasperka mozna próbowac jeszcze ratowa
     
  6. dyniu1989

    dyniu1989 Świeżak Świeżak

    Dołączył:
    Styczeń 31, 2014
    Posty:
    6
    Polubienia:
    0
    Punkty za osiągnięcia:
    1
    Domyslam sie że odratować można tylko czy jeszcze jest oplacalne:fat:
     
  7. opeael2

    opeael2 Pomocnik Pomocnik XBOX MANIAK Użytkownik PSforum.pl

    Dołączył:
    Styczeń 31, 2010
    Posty:
    6154
    Polubienia:
    390
    Punkty za osiągnięcia:
    83
    Płeć:
    Mężczyzna
    Miasto:
    Nidzica
    powiem ci tak..miałem jaspera z jtag...pewnego dnia sie nie wlączył...podstawiłem nowy moduł rf i konsolka śmigała jak szalona...
     
  8. dyniu1989

    dyniu1989 Świeżak Świeżak

    Dołączył:
    Styczeń 31, 2014
    Posty:
    6
    Polubienia:
    0
    Punkty za osiągnięcia:
    1
    Serwisant mowił mi że sprawdzał gdzie robi sie zwarcie i według tego co mowił znalazl koło gpu i cpu ale nie wie czy to na jednym czy drugim bo musialby zrobic to droga eliminacji co wiaze sie z kosztami
    Za podniesienie układu woła chyba 100 a reballing 150 plus czesci....
     
  9. Sowa

    Sowa Użytkownik Użytkownik

    Dołączył:
    Styczeń 24, 2010
    Posty:
    439
    Polubienia:
    83
    Punkty za osiągnięcia:
    28
    Miasto:
    Tarnów
    Widzę, że serwisy utarły sobie, że jeżeli konsola nie działa to na 100% cpu albo gpu do wymiany... Co to za serwis?

    Dioda na zasilaczu jest pomarańczowa cały czas?

    Tak czy siak imo gość ściemnia, albo ma problem ze zrozumieniem co to jest tak naprawde zwarcie. Jeżeli je "widzi" to wcale nie trzeba układu podnosić, tylko "odłączyć" konkretny obwód zasialania i włala..

    To że konsola się nie włącza może mieć kilka przyczyn tak naprawde, tak jak kolega Opeael napisał, może to być nawet padnięty moduł RF, który kosztuje grosze. Ciężko Ci doradzić coś na odległość w takim wypadku, trzeba zrobić pomiary na płycie głównej i wszystko będzie jasne. W szczególności trzeba zwrócic uwagę na napięcia standby i ich stabilizatory oraz opór na 12V<->GND.

    pozdrawiam
     
  10. dyniu1989

    dyniu1989 Świeżak Świeżak

    Dołączył:
    Styczeń 31, 2014
    Posty:
    6
    Polubienia:
    0
    Punkty za osiągnięcia:
    1
    Dzieki za konkretny zarys sytuacji:)
    W zasilaczu caly czas dioda swieci sie na pomarańczowo a serwis to w sumie monopolista w koszalinie
     
  11. Sowa

    Sowa Użytkownik Użytkownik

    Dołączył:
    Styczeń 24, 2010
    Posty:
    439
    Polubienia:
    83
    Punkty za osiągnięcia:
    28
    Miasto:
    Tarnów
    No od zwarcia to może być daleko. Tak jak pisałem, aby okreslić co jest dokładnie uszkodzone, potrzeba głębszej diagnozy.
     
  12. dyniu1989

    dyniu1989 Świeżak Świeżak

    Dołączył:
    Styczeń 31, 2014
    Posty:
    6
    Polubienia:
    0
    Punkty za osiągnięcia:
    1
    Dzieki za pomoc:) jak odbiore konsole to wybiore sie do innego serwisu gdzies poza miastem i zobacze co tam mi powiedza...
     
Wczytywanie...

Poleć forum