1. Ta strona wykorzystuje ciasteczka (cookies) w celu: utrzymania sesji zalogowanego Użytkownika, gromadzenia informacji związanych z korzystaniem z serwisu, ułatwienia Użytkownikom korzystania z niego, dopasowania treści wyświetlanych Użytkownikowi oraz tworzenia statystyk oglądalności czy efektywności publikowanych reklam.Użytkownik ma możliwość skonfigurowania ustawień cookies za pomocą ustawień swojej przeglądarki internetowej. Użytkownik wyraża zgodę na używanie i wykorzystywanie cookies oraz ma możliwość wyłączenia cookies za pomocą ustawień swojej przeglądarki internetowej. Dowiedz się więcej.

Speedfan - bzdury czy problem z komputerem?

Temat na forum 'Kosz' rozpoczęty przez 65userow, Czerwiec 18, 2011.

  1. 65userow

    65userow Banned

    Dołączył:
    Styczeń 9, 2010
    Posty:
    415
    Polubienia:
    0
    Punkty za osiągnięcia:
    0
    Byłem zmuszony aby rozebrać komputer gdyż na wiatrakach od procesora pojawił się kurz który wentylator znacznie spowalniał. Tak więc wyjąłem go, przeczyściłem oraz zamontowałem z powrotem. Komputer zaczął chodzić nieco ciszej jednak pojawił się kolejny problem. Komputer po obciążeniu (np. granie w gierki 3D z max rozdzielczością) zaczął się zawieszać. Znajomy polecił mi program SpeedFan aby sprawdzić temperaturę.
    Pojawiło się takie coś.
    [​IMG]
    (program uruchomiony został po 30 minutach od startu komputera, który nie był używany przez ten czas)
    Według opinii w internecie program czasem bzdury pokazuje. Sam nie wiem czy wierzyć czy nie. Prosiłbym o pomoc. Z góry dzięki za nią.
     
  2. Lotnik421 Xbox One

  3. Hextor

    Hextor V.I.P V.I.P Użytkownik

    Dołączył:
    Sierpień 3, 2009
    Posty:
    4297
    Polubienia:
    144
    Punkty za osiągnięcia:
    63
    Płeć:
    Mężczyzna
    Miasto:
    Warszawa
    Hmm a czyściłeś sam wentylator? Czy ściągałeś również radiator?
     
  4. 65userow

    65userow Banned

    Dołączył:
    Styczeń 9, 2010
    Posty:
    415
    Polubienia:
    0
    Punkty za osiągnięcia:
    0
    Wentylator przeczyściłem ściereczką. Kurz był na zewnątrz a w środku był czysty. Tak, wyjąłem go i włożyłem spowrotem. Jak dla mnie jest prawidłowo włożony (nie rusza się, bez śrubokręta się go nie wyjmie.
     
  5. Hextor

    Hextor V.I.P V.I.P Użytkownik

    Dołączył:
    Sierpień 3, 2009
    Posty:
    4297
    Polubienia:
    144
    Punkty za osiągnięcia:
    63
    Płeć:
    Mężczyzna
    Miasto:
    Warszawa
    Hmmm to sprawdź stan pasty termoprzewodzącej i upewnij się że na pewno każdą nóżkę od radiatora dobrze wpiąłeś. Też raz faila zrobiłem jak zakładałem radiator na LGA 775 to jedna nóżka nie do końca była dociśnięta
     
  6. BogdanROX

    BogdanROX Użytkownik Użytkownik

    Dołączył:
    Styczeń 30, 2011
    Posty:
    159
    Polubienia:
    1
    Punkty za osiągnięcia:
    18
    Płeć:
    Mężczyzna
    Wieszanie się kompa może też wynikać z temperatury GPU, u mnie tak na początku było z GF7600GT. Wieszał się po paru minutach grania, po pewnym czasie karta się spaliła. Ja bym sprawdził na necie jakie temperatury w spoczynku powinna mieć twoja grafika.
     
  7. Altres

    Altres V.I.P V.I.P Użytkownik

    Dołączył:
    Marzec 23, 2009
    Posty:
    2387
    Polubienia:
    130
    Punkty za osiągnięcia:
    63
    Miasto:
    Głuchołazy
    Pobierz everest i sprawdź co on powie.
     
  8. 65userow

    65userow Banned

    Dołączył:
    Styczeń 9, 2010
    Posty:
    415
    Polubienia:
    0
    Punkty za osiągnięcia:
    0
    A jaka powinna być optymalna temperatura GPU? Na necie czytałem że do 75C max (chyba że z czymś pomyliłem)
    Mam everesta (4.40), co zrobić w nim?
     
  9. Hextor

    Hextor V.I.P V.I.P Użytkownik

    Dołączył:
    Sierpień 3, 2009
    Posty:
    4297
    Polubienia:
    144
    Punkty za osiągnięcia:
    63
    Płeć:
    Mężczyzna
    Miasto:
    Warszawa
    75 stopni, ale to chyba podczas grania w Metro 2033 na max . W pełnym stresie. Bo jak przy samym systemie odpalonym tak się dzieje to wiedz że coś się ... dzieje.
     
  10. BogdanROX

    BogdanROX Użytkownik Użytkownik

    Dołączył:
    Styczeń 30, 2011
    Posty:
    159
    Polubienia:
    1
    Punkty za osiągnięcia:
    18
    Płeć:
    Mężczyzna
    Dokładnie. Zauważ, że na podanym screenie jest 68st a komp był w spoczynku. Coś jest nie teges. Ściągnij program FurMark i odpal test na którym możesz śledzić wykres temperatury. Na mojej karcie przed jej zgonem osiągałem ok 100st i po pewnym czasie zakończyła swój żywot.
     
  11. Altres

    Altres V.I.P V.I.P Użytkownik

    Dołączył:
    Marzec 23, 2009
    Posty:
    2387
    Polubienia:
    130
    Punkty za osiągnięcia:
    63
    Miasto:
    Głuchołazy
  12. 65userow

    65userow Banned

    Dołączył:
    Styczeń 9, 2010
    Posty:
    415
    Polubienia:
    0
    Punkty za osiągnięcia:
    0
    Problem chyba naprawiony. Czy temperatura 50C (GPU oczywiście) to dobry wynik?


    Edit:
    A to wynik po dłuższym graniu w Crysis 2
     
  13. Altres

    Altres V.I.P V.I.P Użytkownik

    Dołączył:
    Marzec 23, 2009
    Posty:
    2387
    Polubienia:
    130
    Punkty za osiągnięcia:
    63
    Miasto:
    Głuchołazy
    Tak jest dobra, a co nie tak miałeś ?
     
  14. 65userow

    65userow Banned

    Dołączył:
    Styczeń 9, 2010
    Posty:
    415
    Polubienia:
    0
    Punkty za osiągnięcia:
    0
    Sam nie wiem. Rozłożyłem i jeszcze raz złożyłem i wszystko zaczęło dobrze działać.
     
  15. Onicniepytaj

    Onicniepytaj Xbox One Xbox One Użytkownik

    Dołączył:
    Październik 4, 2010
    Posty:
    5429
    Polubienia:
    1683
    Punkty za osiągnięcia:
    113
    Miasto:
    Śląsk!
    To może i mi doradzicie. Tak mam na innym kompie.
    Ten screen po tym jak komp chodził około 3-4 godziny tylko winamp + przeglądanie stron i tam pasjans później "włączenie dopiero" Unreal Tournament..
    [​IMG]

    Po 8-10 min. gry w Unreala (po wyjściu z gry):
    [​IMG]
    [​IMG]

    Mam taki przypadek że na tym kompie czasami strzela mi reseta bez jakichkolwiek podstaw (na świeżo załączonym windowsie czy przy słuchaniu muzyki itp itd.). A czasami nic się nie dzieje może ktoś siedzieć na necie wypalać płytki (czy coś innego robić) i nie resetuje się.

    Szczerze powiedziawszy nie wiem co by to mogło być.

    Komputer oczywiście jest przeczyszczony sprężonym powietrzem. Pasta na procesorze jeszcze jest więc nie wymieniałem jej.
     
  16. 65userow

    65userow Banned

    Dołączył:
    Styczeń 9, 2010
    Posty:
    415
    Polubienia:
    0
    Punkty za osiągnięcia:
    0
    Proponowałbym przeskanować komputer antywirem. Kolejna sprawa - w SpeedFanie wyłącz Automatic Speed Fan a w polu Speed03 ustaw wartość 100. Oraz włącz komputer z otwartą obudową (albo tak abyś widział wiatrak od procesora i sprawdź czy nic go nie blokuje, działa stabilnie itd. Najlepiej zobacz jeszcze czy pasta termoprzewodząca się nie zużyła.
     
  17. Onicniepytaj

    Onicniepytaj Xbox One Xbox One Użytkownik

    Dołączył:
    Październik 4, 2010
    Posty:
    5429
    Polubienia:
    1683
    Punkty za osiągnięcia:
    113
    Miasto:
    Śląsk!
    Wiatraczki wszystkie się kręcą itp itd. Stacja jest otwarta z boku. Skanowanie na wirusy itp itd też było, nawet format całego dysku + postawienie na nowo systemu (ale to już jakoś tak 2-3 tyg do tyłu, bo ten PC używany jest sporadycznie :)

    Jedynie co budzi we mnie trochę zaniepokojenie to zasilacz. Jak tak patrze na wiatraczek to trochę powoli się kręci. A drugiego kompa nie mogę otworzyć by sprawdzić jak się kręci wiatraczek bo plomby ma.
    A miernik ostatnio się pożegnał z tym światem :) więc sprawdzenie zasilacza na mierniku też odpada ;/

    EDIT: Ustawiłem na 100.

    Taka sytuacja była jak postanowiłem sobie tak z nudów sprawdzić wszystkie partycje czy mają jakiegoś wirusa. Po zapisaniu screena gdzieś 20-30 sek i pc się zresetował.

    [​IMG]
     
  18. BogdanROX

    BogdanROX Użytkownik Użytkownik

    Dołączył:
    Styczeń 30, 2011
    Posty:
    159
    Polubienia:
    1
    Punkty za osiągnięcia:
    18
    Płeć:
    Mężczyzna
    Ciekawi mnie od czego jest czujnik "Temp3" u Ciebie, co by to nie było moim zdaniem ma za wysoką temperaturę. W zasilaczu wiatraki z reguły nie pracują szybko, bo są duże i wyrabiają się z chłodzeniem na niskich obrotach. Chyba, że kręcił się szybciej wcześniej i naprawdę wolno zasuwa.
     
  19. Onicniepytaj

    Onicniepytaj Xbox One Xbox One Użytkownik

    Dołączył:
    Październik 4, 2010
    Posty:
    5429
    Polubienia:
    1683
    Punkty za osiągnięcia:
    113
    Miasto:
    Śląsk!
    W tym przypadku PC był świeżo po włączeniu (może jakieś 2-4 min. chodził):
    [​IMG]

    Hm zauważyłem że wentylator z karty graficznej trochę wyje. Po lekkim dotknięciu karty (czy też wentylatora) przestaje wyć i zapada taka cisza jak przy normalnej pracy komputera.


    Jak można by było sprawdzić co to jest to Temp3?
     
  20. 65userow

    65userow Banned

    Dołączył:
    Styczeń 9, 2010
    Posty:
    415
    Polubienia:
    0
    Punkty za osiągnięcia:
    0
    Temp3 w 99% przypadkach głupoty pokazuje

    Tomsi:
    Temperatury masz dobre, ale nienajlepsze.
     
  21. Onicniepytaj

    Onicniepytaj Xbox One Xbox One Użytkownik

    Dołączył:
    Październik 4, 2010
    Posty:
    5429
    Polubienia:
    1683
    Punkty za osiągnięcia:
    113
    Miasto:
    Śląsk!
    Powiem tak chciałem oddać kompa do sklepu komputerowego by go sprawdzili. Lecz po dłuższej rozmowie i opisaniu dokładnie co kiedy jak się dzieje usłyszałem, że takie sprawdzenie będzie kosztować minimum 50zł (dokładnie od 50-80zł) to odechciało mi się oddawać im PC.

    Planuje kupno nowego zasilacz (ale czy ma to sens? czy stary jest zły?) , pamięci (więcej pamięci zawsze się przyda).
     
Wczytywanie...

Poleć forum