1. Ta strona wykorzystuje ciasteczka (cookies) w celu: utrzymania sesji zalogowanego Użytkownika, gromadzenia informacji związanych z korzystaniem z serwisu, ułatwienia Użytkownikom korzystania z niego, dopasowania treści wyświetlanych Użytkownikowi oraz tworzenia statystyk oglądalności czy efektywności publikowanych reklam.Użytkownik ma możliwość skonfigurowania ustawień cookies za pomocą ustawień swojej przeglądarki internetowej. Użytkownik wyraża zgodę na używanie i wykorzystywanie cookies oraz ma możliwość wyłączenia cookies za pomocą ustawień swojej przeglądarki internetowej. Dowiedz się więcej.

SPOOF, czyli podmiana napędu na inny.

Temat na forum 'Artykuły' rozpoczęty przez offtopic, Styczeń 6, 2009.

  1. offtopic

    offtopic Użytkownik Użytkownik

    Dołączył:
    Sierpień 7, 2008
    Posty:
    2146
    Polubienia:
    7
    Punkty za osiągnięcia:
    38
    Modyfikacja ma za zadanie wymianę starego napędu z konsoli X360 na nowy.

    Na przykładzie "Benq 64930C"@"Samsung ms28" - podobnie postępujemy w przypadku innych napędów.

    Co będzie potrzebne:

    • ORYGINALNY firmware lub klucz z napędu, który będzie zastępowany
    • Kompatybilny firmware z nowym napędem np iXtreme
    • 360 Firmware Toolbox Ver.4.8 Kliknij aby pobrać

    Uruchamiamy 360 Firmware ToolboX

    1. Klikamy przycisk zaznaczony poniżej(1), aby wczytać ORYGINALNY firmware sczytany wcześniej z napędu konsoli, który będzie wymieniany - W naszym przypadku będzie to "Benq 64930C"

    [​IMG]

    2. Następnie zaznaczamy klucz w polu "Key:" po czym kopiujemy go(2). Teraz wczytujemy firmware napędu(3), który ma zastępować dotychczasowy - W naszym przypadku bedzie to "Samsung ms28" iXtreme 1.5

    [​IMG]

    3. W polu "Key:" wklejamy(4) teraz skopiowany wcześniej klucz .

    [​IMG]

    4. Klikamy przycisk "Save Key"(5) i zatwierdzamy "OK"

    [​IMG]

    5. Przechodzimy do zakładki "Tools" i wybieramy "Spoof Firmware"(6)

    [​IMG]

    6. Następnie z listy wybieramy napęd, który był pierwotnie w naszej konsoli - W naszym przypadku będzie to "Benq 64930C"(7).

    [​IMG]

    Klikamy "Apply Spoof" i zatwierdzamy "OK". Nasz firmware teraz powinien być widziany jako **Samsung MS28 FIRMWARE SPOOFED AS VAD6083-64930C**, czyli kompatybilny z napędem "Benq 64930C".

    [​IMG]

    Firmware jest gotowy do wgrania.

    W przypadku gdy podmieniamy napęd na napęd tej samej marki czyli "Samsung ms28" na "Samsung ms28" rezygnujemy z punktów 5 i 6.
     
  2. Lotnik421 Xbox One

  3. pablinho

    pablinho Użytkownik Użytkownik

    Dołączył:
    Grudzień 17, 2007
    Posty:
    50
    Polubienia:
    9
    Punkty za osiągnięcia:
    8
    Możesz napisać co w przypadku kiedy napęd liteon chciało by się wymienić samsungiem lub benq ze sklepu kiedy nowy napęd nie ma keya?

    Jaki firmware samsunga lub benq spoof'nąć?

    Respect
     
  4. offtopic

    offtopic Użytkownik Użytkownik

    Dołączył:
    Sierpień 7, 2008
    Posty:
    2146
    Polubienia:
    7
    Punkty za osiągnięcia:
    38
    Postępujesz analogicznie do powyższej metody, czyli zgrywasz klucz z Liteona i wgrywasz go do firmware iXtreme od Benq lub Samsung.
     
  5. mariuszb89

    mariuszb89 Świeżak Świeżak

    Dołączył:
    Kwiecień 11, 2009
    Posty:
    5
    Polubienia:
    0
    Punkty za osiągnięcia:
    1
    Czy napęd ma byc podpięty kablem SATA??
     
  6. offtopic

    offtopic Użytkownik Użytkownik

    Dołączył:
    Sierpień 7, 2008
    Posty:
    2146
    Polubienia:
    7
    Punkty za osiągnięcia:
    38
    Tak, musi być podpięty kablem sata, jak inaczej sobie wyobrażasz wgranie firmware ??
     
  7. frenchkiss6969

    frenchkiss6969 Świeżak Świeżak

    Dołączył:
    Maj 2, 2009
    Posty:
    1
    Polubienia:
    0
    Punkty za osiągnięcia:
    1
    witam, jestem troche zielony w tym temacie... :| czy jesli juz mam ixtrem gotowy do wgrania do nowego napedu z kluczem to po wrzuceniu tego napedu do xboxa musze go jakos specjalnie odblokowywac?? czy prosto z marszu podpiac sata i zarzucic mu firmware?? :| nie chce czegos spartolic...rozumiem ze podpinam x zczytuje oryg firmware i lacze go z ixtreme nowego napedu. potem podpinam juz tylko nowy naped i posylam mu sflashowany, mam racje??
     
  8. Shin89

    Shin89 Świeżak Świeżak

    Dołączył:
    Grudzień 22, 2008
    Posty:
    2
    Polubienia:
    0
    Punkty za osiągnięcia:
    1
    Witam
    Post może nie w tym temacie, ale nawiązującym do podmiany napędów. (Nie mogłem znaleźć nic na ten temat na forum)
    Mam konsole Xbox 360, którą kupiłem już przerobioną. W konsoli był napęd liteona został wstawiony napęd samsunga i wgrany soft od liteona. Napęd przerobiony ix 1.4. Chciał bym sobie przerobić na 1.51, ale nie działa żadna metoda zgrania klucza ani dla samsunga ani dla liteona.
    Czy jest możliwa ponowne zgranie klucza? Czy muszę kontaktować się z gośćmi którzy przerabiali mi konsole (już raz próbowałem ;P)?
    Jeżeli już podobny temat jest to przepraszam, ale nie udało mi się nic znaleźć na ten temat.
     
  9. offtopic

    offtopic Użytkownik Użytkownik

    Dołączył:
    Sierpień 7, 2008
    Posty:
    2146
    Polubienia:
    7
    Punkty za osiągnięcia:
    38
    Firmware wgrywasz tak jak jest to opisane w poradnikach.

    W poradnikach masz opisane jak zgrać firmware i wgrać nowszą wersję, coś robisz źle i dlatego ci nie działa.
     
  10. Shin89

    Shin89 Świeżak Świeżak

    Dołączył:
    Grudzień 22, 2008
    Posty:
    2
    Polubienia:
    0
    Punkty za osiągnięcia:
    1
    Może robię coś źle, ale traktować napęd jako samsung czy jako liteon? Bo na obydwa są różne sposoby zgrania firmware i nie bardzo wiem, którym sposobem mam szansę w ogóle coś zrobić.
     
  11. Brabus535

    Brabus535 Użytkownik Użytkownik

    Dołączył:
    Listopad 13, 2008
    Posty:
    217
    Polubienia:
    0
    Punkty za osiągnięcia:
    16
    Miasto:
    Warszawa
    Samsunga nie możesz traktować jak Liteona przy zgraniu klucza bo NIE masz po prostu takiej mozliwości.Odczyt firmware odbywa się jak przy samsungu. Jeśli nie masz oryginalnego napędu albo prawidłowego klucza nie kasuj nic bo konsola nada się tylko do oglądania filmów.Miałem wczoraj jedną elitke, która miała wymieniony właśnie napęd z liteona na smsunga tyle że ktos wgral ixtreme 1.41 bez klucza.Bawiłem sie tym jakis czas i już myślałem ze mam awarie sprzętu ale mam dwa xecutery i za każdym razem soft odczytany mial błędny klucz więc nie ma mowy o złym odczycie klucza.
     
  12. Alex1988

    Alex1988 Banned

    Dołączył:
    Marzec 5, 2008
    Posty:
    35
    Polubienia:
    0
    Punkty za osiągnięcia:
    0
    Miasto:
    Szczebrzeszyn
    Jeżeli nie mam zamiaru grać na live i wogóle nie podpinam klocka pod neta to moge po prostu wyjąć napęd i podpiąc inny bez tej całej zabawy .
     
  13. offtopic

    offtopic Użytkownik Użytkownik

    Dołączył:
    Sierpień 7, 2008
    Posty:
    2146
    Polubienia:
    7
    Punkty za osiągnięcia:
    38
    Nie możesz, musisz zrobić tak jak jest opisane w tym poradniku, bo w innym przypadku nie będą działały ci gry.
     
  14. deffc0n

    deffc0n Użytkownik Użytkownik

    Dołączył:
    Grudzień 5, 2007
    Posty:
    426
    Polubienia:
    5
    Punkty za osiągnięcia:
    18
    Miasto:
    -==P0LAND==-
    Jesli chcesz uzywac 2 napedow to kazdy musi miec ten sam key. :D
     
  15. joszko77

    joszko77 Świeżak Świeżak

    Dołączył:
    Lipiec 13, 2009
    Posty:
    1
    Polubienia:
    0
    Punkty za osiągnięcia:
    1
    witam serdecznie! czytam temat i cos mi nie pasuje ,jest tutaj mowa o WYMIANIE napedu a dzisiaj sie dowiadywalem u typa i nie bylo mowy o zadnej wymianie napedu ???

    tylko o zmianie oprogramowania .?

    ja mam pytanie czy aby przerobic na to frimware trzeba miec ten programator i te inne rzeczy do zczytania klucza z napedu liteon ?
     
  16. bliss

    bliss Użytkownik Użytkownik

    Dołączył:
    Grudzień 25, 2008
    Posty:
    124
    Polubienia:
    0
    Punkty za osiągnięcia:
    16
    Miasto:
    btm
    potrzebujesz programator na COM, z DVDKEY'em (ktory tez odczytuje klucze w Junglu) wpolpracuje kazdy oparty na ukladzie max2323 jesli nie chcesz sam lutowac mozesz kupic xecutera lub xtractora.

    Co do tej wymiany to jesli posiadasz liteona v1 to mozesz zczytac klucze i zrobic spoof do innego napedu bez problemu, mozesz tez wgrac iextreme bezposrednio do twojeg liteona.
     
  17. john doe

    john doe Użytkownik Użytkownik

    Dołączył:
    Maj 14, 2009
    Posty:
    11
    Polubienia:
    0
    Punkty za osiągnięcia:
    1
    Miasto:
    In your head
    Szybkie pytanie, nie zakładając nowego tematu:

    Czy przy spooffingu trzeba kazać nowemu napędowi identyfikować się jako stary? Nie można tylko zmienić klucza na ten od konsoli?

    Pytam o opcję Manual Spoof w JF i wybranie opcji Leave As Is - Key Only.
     
  18. Jaroszek94

    Jaroszek94 Użytkownik Użytkownik

    Dołączył:
    Wrzesień 10, 2009
    Posty:
    12
    Polubienia:
    0
    Punkty za osiągnięcia:
    1
    Miasto:
    Dolny Śląsk
    Mam pytanie, czy jeżeli mam teraz przerobioną konsolę, i wymienię napęd na nowy (liteon) to automatycznie będzie ona działała jako nieprzerobiona ??
     
  19. offtopic

    offtopic Użytkownik Użytkownik

    Dołączył:
    Sierpień 7, 2008
    Posty:
    2146
    Polubienia:
    7
    Punkty za osiągnięcia:
    38
    Nie będzie działał musisz zrobić spoofa.
     
  20. avator

    avator Świeżak Świeżak

    Dołączył:
    Wrzesień 12, 2009
    Posty:
    1
    Polubienia:
    0
    Punkty za osiągnięcia:
    1
    a czy po zmianie napedu liteon v2 na benq czyli krótko mówiąc zrobię spoofa
    z ori FW jest możliwe granie ale na live? (ryzyko bana) m$ może się czegoś dopatrzeć?
     
  21. mechman

    mechman Użytkownik Użytkownik

    Dołączył:
    Marzec 5, 2009
    Posty:
    58
    Polubienia:
    0
    Punkty za osiągnięcia:
    6
    jak podaje lokalizacje ix16-liteon.bin to wyskakuje mi:

    firmware version not supported or not a valid firmware file

    o co chodzi? plik jest dobry - używam go cały czas do litków....
     
Wczytywanie...

Poleć forum