1. Ta strona wykorzystuje ciasteczka (cookies) w celu: utrzymania sesji zalogowanego Użytkownika, gromadzenia informacji związanych z korzystaniem z serwisu, ułatwienia Użytkownikom korzystania z niego, dopasowania treści wyświetlanych Użytkownikowi oraz tworzenia statystyk oglądalności czy efektywności publikowanych reklam.Użytkownik ma możliwość skonfigurowania ustawień cookies za pomocą ustawień swojej przeglądarki internetowej. Użytkownik wyraża zgodę na używanie i wykorzystywanie cookies oraz ma możliwość wyłączenia cookies za pomocą ustawień swojej przeglądarki internetowej. Dowiedz się więcej.

Sposob na tekstury

Temat na forum 'Gry' rozpoczęty przez shenmue23, Czerwiec 16, 2008.

Status Tematu:
Zamknięty.
  1. shenmue23

    shenmue23 Użytkownik Użytkownik

    Dołączył:
    Kwiecień 16, 2008
    Posty:
    11
    Polubienia:
    0
    Punkty za osiągnięcia:
    1
    Nie wiem czemu nie mogłem napisać tego posta w odpowiednim temacie (o dogrywaniu tekstur) dlatego prosze modow o przeniesienie tego posta do odpowiedniego dzialu!

    Przypadkowo natknąłem się w internecie na informacje o tym jak rozwiazac problem z teksturami w GTAIV na X360.
    Trzeba zdefragmentować cache! Jak to zrobić? Odpalamy Xa, przechodzimy do zakładki System, następnie Pamięć, na ikonce dysku wciskamy kombinacje klawiszy

    Y, X, X, LB, RB, X, X

    po tym wyskoczy nam okienko które potwierdzamy. Defragmentacja trwa chwilke.. Nie usuwa sejwów i jest całkowicie bezpieczna!

    Po tym zabiegu problemy z teksturami, problemy z długim wczytywaniem oraz częsciowo ze zwonieniami animacji odeszły w niepamięć!

    Przetestujcie u siebie i dajcie znać czy pomogło!

    Drugi sposób (odkryty przez użytkownika "mateusz_gosc")
    dzisiaj odkryłem 1000000000000% sposób pozbycia się doczytywania tekstur z dyskiem !!!!!!!!!!!!

    kolega gigi321 nie robiłeś czasem aktualizacji albo grałeś w inne gry ? jeśli tak to wyczyściło cache !!!


    sposób wynalazłem przypadkowo !!! nie trzeba z dyskiem grac kilka godzin itp.... żeby pliki wgrały sie do cache ... wystarczy właczyc GTA ... wyjśc np. na ulice ... nacisnąc pauze (widok mapy) i wtedy laser szaleje .. mimo że nie gramy !! a szaleje dlatego że wczytują się tekstury do cache !!! wystarczy wtedy poczekac do momentu aż laser przestanie szalec (w pauzie) wtedy jest pewnosc że wszytkie pliki wgrały się do cache i wtedy kopia + dysk = zero doczytywań tekstur !

    czas wgrywania się wszystkiech plików do cache to około 10 minut ... po tym czasie laser tak nie szaleje a jak sie da pauze to płyta kręci się po cichu Mrugnięcie

    pozdr.
     
  2. Lotnik421 Xbox One

  3. Andrzej92

    Andrzej92 Użytkownik Użytkownik

    Dołączył:
    Grudzień 12, 2007
    Posty:
    50
    Polubienia:
    0
    Punkty za osiągnięcia:
    6
    Miasto:
    Gdańsk
    Odp: Sposob na tekstury

    Całkowicie bezpieczna? :eek:
    Jak ja to zrobiłem to później gry z Xboxa 1 nie działały :mad:
     
  4. Erno

    Erno V.I.P V.I.P Użytkownik

    Dołączył:
    Grudzień 22, 2007
    Posty:
    602
    Polubienia:
    0
    Punkty za osiągnięcia:
    16
    Miasto:
    Kielce
    Odp: Sposob na tekstury

    Tak jak kupiłem HDD to GTA 4 tak samo źle działało a po czyszczeniu tekstury sa na miejscu :D
     
  5. nazwa_uzytkownika

    nazwa_uzytkownika Użytkownik Użytkownik

    Dołączył:
    Czerwiec 16, 2008
    Posty:
    14
    Polubienia:
    0
    Punkty za osiągnięcia:
    1
    Odp: Sposob na tekstury

    Rozumiem ze ta operacja dziala tylko z dyskiem?
     
  6. Erno

    Erno V.I.P V.I.P Użytkownik

    Dołączył:
    Grudzień 22, 2007
    Posty:
    602
    Polubienia:
    0
    Punkty za osiągnięcia:
    16
    Miasto:
    Kielce
    Odp: Sposob na tekstury

    tak ;)
     
  7. shenmue23

    shenmue23 Użytkownik Użytkownik

    Dołączył:
    Kwiecień 16, 2008
    Posty:
    11
    Polubienia:
    0
    Punkty za osiągnięcia:
    1
    Odp: Sposob na tekstury

    Czyli to działa nie tylko u mnie :p Ha :p Cool :)
     
  8. spike200

    spike200 Memento Mori V.I.P Użytkownik

    Dołączył:
    Listopad 14, 2007
    Posty:
    879
    Polubienia:
    80
    Punkty za osiągnięcia:
    28
    Miasto:
    Krk
    Odp: Sposob na tekstury

    Działa działa, z tym że jak już komuś tekstury się normalnie doczytują to polecam nie robić czyszczenia ;) bo tekstury będą się znów doczytywać aż przejedziecie całą mapę (ponowne tworzenie cache)
     
  9. krv

    krv Użytkownik Użytkownik

    Dołączył:
    Grudzień 1, 2007
    Posty:
    110
    Polubienia:
    0
    Punkty za osiągnięcia:
    16
    Miasto:
    Busko
    Odp: Sposob na tekstury

    Niestety u mnie nie działa... A w jakim czasie u was trwa to konserwowanie?
     
  10. ManhunterPL

    ManhunterPL Użytkownik Użytkownik Świeżak

    Dołączył:
    Styczeń 19, 2008
    Posty:
    64
    Polubienia:
    1
    Punkty za osiągnięcia:
    8
    Odp: Sposob na tekstury

    U mnie w sumie trwało to niecałe 2 sekundy
     
  11. krv

    krv Użytkownik Użytkownik

    Dołączył:
    Grudzień 1, 2007
    Posty:
    110
    Polubienia:
    0
    Punkty za osiągnięcia:
    16
    Miasto:
    Busko
    Odp: Sposob na tekstury

    Mhm czyli tyle co u mnie... No ale niestety nic u mnie się nie poprawiło... życie :D
     
  12. ManhunterPL

    ManhunterPL Użytkownik Użytkownik Świeżak

    Dołączył:
    Styczeń 19, 2008
    Posty:
    64
    Polubienia:
    1
    Punkty za osiągnięcia:
    8
    Odp: Sposob na tekstury

    U mnie w GTA zero poprawy, ale w TDU to tekstury ładnie sie doczytują :D
     
  13. Erno

    Erno V.I.P V.I.P Użytkownik

    Dołączył:
    Grudzień 22, 2007
    Posty:
    602
    Polubienia:
    0
    Punkty za osiągnięcia:
    16
    Miasto:
    Kielce
    Odp: Sposob na tekstury

    Też pomaga w GTA tylko musicie po konserwacji pograć ze 2 - 3 h i będzie OK ;)
     
  14. WReki

    WReki Użytkownik Użytkownik

    Dołączył:
    Luty 18, 2008
    Posty:
    296
    Polubienia:
    0
    Punkty za osiągnięcia:
    16
    Miasto:
    Wałbrzych
    Odp: Sposob na tekstury

    u mnie w gta było napoczątku gorzej... wolniejsze wczytywanie tekstur często przez 30 sekund niemiałem jakiejś tekstury... ale teraz jak już od nowa sie stworzyło cache to jest lepiej niż wcześniej... szybciej sie wczytują tekstury itp...
     
  15. Kasaniec

    Kasaniec Użytkownik Użytkownik

    Dołączył:
    Sierpień 31, 2007
    Posty:
    35
    Polubienia:
    0
    Punkty za osiągnięcia:
    6
    Odp: Sposob na tekstury

    Temat sie przyda, przyklejam ;)
     
  16. The0ne

    The0ne Świeżak Świeżak

    Dołączył:
    Czerwiec 22, 2008
    Posty:
    4
    Polubienia:
    0
    Punkty za osiągnięcia:
    1
    Odp: Sposob na tekstury

    Jako, że poprzedni temat został zamknięty, napiszę to tutaj.

    Porównywałem dwie płyty - Verbatim i TDK, nagrane tą samą prędkością, tj. 2,4 - jakie efekty?
    Na TDK chodzi o wiele lepiej. Tak więc, różnica między płytą za 6 złotych, a za 15 jest odczuwalna ;]
     
  17. grzech1991

    grzech1991 Banned

    Dołączył:
    Wrzesień 18, 2007
    Posty:
    413
    Polubienia:
    0
    Punkty za osiągnięcia:
    0
    Miasto:
    Częstochowa
    Odp: Sposob na tekstury

    chyba za 4,5 i 6,0 bo porownujesz cene cake do boxa a tak sie nie liczy

    p.s mozesz mi podac jitter + pify i pity?
     
  18. incubus

    incubus V.I.P V.I.P Użytkownik

    Dołączył:
    Kwiecień 1, 2008
    Posty:
    629
    Polubienia:
    4
    Punkty za osiągnięcia:
    18
    Miasto:
    Ruda Śląska
    Odp: Sposob na tekstury

    Ameryki to nieodkryliście czyszczenie cache robiło sie juz dawno temu przy haczeniu obliviona.
     
  19. deek

    deek Użytkownik Użytkownik

    Dołączył:
    Marzec 8, 2008
    Posty:
    37
    Polubienia:
    0
    Punkty za osiągnięcia:
    6
    Odp: Sposob na tekstury

    mam pytanko w tej chwili gram na kopii na benqu x12. I to co sie dzieje to katastrofa. Więc postanowiłem kupić oryginał. Na oryginae nie będe miał takich myków jak teraz ?? czyli doczytywanie całych textur znikanie drogi .Nieoteksturawne modele itd. Bo nie chciał bym wyrzucić kasy w błotko jak na oryginalnej kopii też tak bedzie sie działo. Może ktoś potweirdzić że na oryginale jest OK??
    dzieki, pozdrawiam.
     
  20. cux

    cux Użytkownik Użytkownik

    Dołączył:
    Marzec 11, 2008
    Posty:
    558
    Polubienia:
    2
    Punkty za osiągnięcia:
    18
    Odp: Sposob na tekstury

    Ja mialem oryginala i na Benq nie bylo zadnych problemow...
     
  21. deek

    deek Użytkownik Użytkownik

    Dołączył:
    Marzec 8, 2008
    Posty:
    37
    Polubienia:
    0
    Punkty za osiągnięcia:
    6
    Odp: Sposob na tekstury

    czyli śmiało można łykać oryginała. :D
     
Wczytywanie...
Status Tematu:
Zamknięty.

Poleć forum