1. Ta strona wykorzystuje ciasteczka (cookies) w celu: utrzymania sesji zalogowanego Użytkownika, gromadzenia informacji związanych z korzystaniem z serwisu, ułatwienia Użytkownikom korzystania z niego, dopasowania treści wyświetlanych Użytkownikowi oraz tworzenia statystyk oglądalności czy efektywności publikowanych reklam.Użytkownik ma możliwość skonfigurowania ustawień cookies za pomocą ustawień swojej przeglądarki internetowej. Użytkownik wyraża zgodę na używanie i wykorzystywanie cookies oraz ma możliwość wyłączenia cookies za pomocą ustawień swojej przeglądarki internetowej. Dowiedz się więcej.

Sprawdzanie kompatybilności płyty DVD z firmware nagrywarki

Temat na forum 'Artykuły' rozpoczęty przez tinOFbeer, Lipiec 2, 2009.

  1. tinOFbeer

    tinOFbeer Banned Użytkownik

    Dołączył:
    Grudzień 9, 2008
    Posty:
    147
    Polubienia:
    1
    Punkty za osiągnięcia:
    18
    Miasto:
    Breslau
    W związku z pojawiającymi się często pytaniami typu: "Czy moja nagrywarka nagra grę na Xbox 360?" lub: "Czy trzeba wgrać nowy firmware aby nagrywać gry?" postanowiłem napisać ten poradnik aby każdy sam mógł to łatwo sprawdzić.


    Aby dowiedzieć się czy nasza nagrywarka, a raczej jej wewnętrzne oprogramowanie, obsługuje zapis naszej konkretnej płyty potrzebujemy na początek informacji o wersji firmware naszej nagrywarki oraz o tzw "MID" naszej płyty (Manufacturer ID, Media ID) czyli ID nośnika.

    Aby sprawdzić jaki mamy firmware nagrywarki oraz jaki MID posiada płyta wystarczy posłużyć się bardzo prostym i darmowym programem -> DVD Identifier <- lub po prostu zwykłym Nero ( Nero Test Drive )



    Zaczynamy:

    Wkładamy płytę do napędu i uruchamiamy jeden z programów. W przypadku DVD Identifer-a musimy kliknąć w ikonkę "Identify" (zaznaczoną na screene), zaś Nero automatycznie wyświetli info o płycie.


    Tak będzie to wyglądało w DVD Identifier:
    [​IMG]

    A tak w Nero Test Drive:
    [​IMG]



    Następnym krokiem jest ściągnięcie np. -> STĄD <-, lub ze strony producenta, takiego samego firmware jaki mamy w nagrywarce - jak mamy 1.04 to pobieramy 1.04.
    Na powyższej stronie wystarczy wpisać w ramkę swój model nagrywarki, np. nd-3540a i kliknąć szukaj.

    [​IMG]


    Po wybraniu, z tabeli, naszego modelu pojawi nam się jej specyfikacja a pod nią w rubryce Biosy dostępne FW

    [​IMG]


    Po zapisniu na dysk i ew. wypakowaniu pliku FW pobieramy bezinstalacyjny program -> MediaCodeSpeedEdit <- i otwieramy nim nasz firmware za pomocą opcji Load

    [​IMG]


    Może się zdarzyć w niektórych przypadkach, że pojawi nam się poniższy komunikat - wtedy należy wybrać opcję "NIE" a w następnym wyświetlonym oknie "TAK"

    [​IMG]

    [​IMG]


    Po załadowaniu firmware pojawią nam się wszystkie obsługiwane nośniki oraz dostępne dla nich prędkości zapisu

    [​IMG]


    Pozostało nam tylko sprawdzić czy MID naszego nośnika jest wymieniony na liście.
     
  2. Lotnik421 Xbox One

  3. obcy33

    obcy33 Użytkownik Użytkownik

    Dołączył:
    Listopad 3, 2008
    Posty:
    616
    Polubienia:
    11
    Punkty za osiągnięcia:
    18
    Miasto:
    Grudziądz/Świecie
    nie otwierają się obrazki i pisze się "stąd" a nie "z tąd". popraw i sie zobaczy co dalej
     
  4. tinOFbeer

    tinOFbeer Banned Użytkownik

    Dołączył:
    Grudzień 9, 2008
    Posty:
    147
    Polubienia:
    1
    Punkty za osiągnięcia:
    18
    Miasto:
    Breslau
    błąd poprawiłem a co do obrazków to i u mnie w domu i w pracy i u kolegi jest wszystko ok ! normalnie się wyświetlają
     
  5. Robert de Clair

    Robert de Clair Użytkownik Użytkownik

    Dołączył:
    Sierpień 4, 2009
    Posty:
    25
    Polubienia:
    0
    Punkty za osiągnięcia:
    1
    LiteOn IHAS120 Firmware 7L0E po pobraniu FW ze strony producenta program Media Code Speed nie potrafi odczytac pliku z FW prawdopodobnie dlatego, że fw jest zintegrowany z programem patchującym.
     
  6. HighAllTheTime

    HighAllTheTime Świeżak Świeżak

    Dołączył:
    Listopad 9, 2009
    Posty:
    7
    Polubienia:
    0
    Punkty za osiągnięcia:
    1
    sprawdziłem mida i wychodzi mi że odbsługuje Verbatimy "mkm 003-000" na prędkościach 4x 8x czyli nie mogę nagrywać na 2.4 . Mój napęd to nieco starszy LG z wgranym nowszym FW DL05. Moje pytanie brzmii: czy jeżeli mam tylko 4x8x dostępne to wypalać gry na 4x ?



    dop.
    IMG burn na moim modelu wypala plytki 2.4x bez problemowo... dodatkowo nie mają żadnych błędów :)
     
  7. tinOFbeer

    tinOFbeer Banned Użytkownik

    Dołączył:
    Grudzień 9, 2008
    Posty:
    147
    Polubienia:
    1
    Punkty za osiągnięcia:
    18
    Miasto:
    Breslau
    verbatimy o predkosciach nagrywania x8 lepiej jest nagrywac x4 niz x2.4
     
  8. miedzianek

    miedzianek Użytkownik Użytkownik

    Dołączył:
    Styczeń 30, 2009
    Posty:
    1045
    Polubienia:
    1
    Punkty za osiągnięcia:
    38
    Miasto:
    Białystok
    No no ciekawy 'poradnik' :) Nawet nie wiedzialem ze nagrywarka moze nie odczytac danej MARKI :)
     
  9. tinOFbeer

    tinOFbeer Banned Użytkownik

    Dołączył:
    Grudzień 9, 2008
    Posty:
    147
    Polubienia:
    1
    Punkty za osiągnięcia:
    18
    Miasto:
    Breslau
    Prosilbym o nie przekrecanie moich slow.
    W ktorym miejscu napisalem, ze moze nie odczytac?!

    i nie chodzi o marke ale o MID danej plyty, wychodza nowe plyty i stare nagrywarki moga miec problemy z poprawnym zapisem takiej plytki lub nie obsluza jej wszystkich predkosci (w gore) i dlatego tez aktualizuje sie FW nagrywarki.
     
  10. lukeskajloker

    lukeskajloker Użytkownik Użytkownik

    Dołączył:
    Styczeń 29, 2010
    Posty:
    142
    Polubienia:
    0
    Punkty za osiągnięcia:
    16
    Miasto:
    Bydgoszcz
    mi pokazuje MKD 001-000 to mogę nagrywać mam soft A103 a płyta ma MKD 003-000
     
  11. Mordziak123

    Mordziak123 Użytkownik Użytkownik Świeżak

    Dołączył:
    Lipiec 18, 2010
    Posty:
    13
    Polubienia:
    0
    Punkty za osiągnięcia:
    1
    witam a mi wyskoczylo takie cos jakies znaczki zamiast pelnych nazw i mid
    [​IMG][/URL][/IMG]

    moj naped to Sony Optiarc AD-7560S ale przy instalacji nowego fw nieoczekiwanie konczy i lipa pomocy
     
Wczytywanie...

Poleć forum