1. Ta strona wykorzystuje ciasteczka (cookies) w celu: utrzymania sesji zalogowanego Użytkownika, gromadzenia informacji związanych z korzystaniem z serwisu, ułatwienia Użytkownikom korzystania z niego, dopasowania treści wyświetlanych Użytkownikowi oraz tworzenia statystyk oglądalności czy efektywności publikowanych reklam.Użytkownik ma możliwość skonfigurowania ustawień cookies za pomocą ustawień swojej przeglądarki internetowej. Użytkownik wyraża zgodę na używanie i wykorzystywanie cookies oraz ma możliwość wyłączenia cookies za pomocą ustawień swojej przeglądarki internetowej. Dowiedz się więcej.

Tacka wysuwa się po włączeniu konsoli

Temat na forum 'Dla świeżaków' rozpoczęty przez sebax3x, Luty 14, 2011.

  1. sebax3x

    sebax3x Świeżak Świeżak

    Dołączył:
    Grudzień 1, 2010
    Posty:
    12
    Polubienia:
    0
    Punkty za osiągnięcia:
    1
    Problem zaczął się po tym jak próbowałem wgrać LT+ do nowego napędu Liteon, który kupiłem.
    Wcześniej miałem napęd Samsunga. Konsolę kupiłem na allegro - we wcześniejszym wątku pisałem, że mam problemy z graniem w NFS:HP i okazało się, że data produkcji konsoli (sierpień 2008) wskazuje, że mój Samsung jest spoofowany - więc chciałem wymienić go na Liteona.
    Wg instrukcji przygotowałem nowy firmware na podstawie klucza z Samsunga - wgrałem go za pomocą Dosflasha do nowego napędu.
    Po włączeniu konsoli tacka wysunęła się automatycznie - tak samo dzieje się przy każdej próbie zamknięcia jej przyciskiem.
    Dodam, że włożyłem stary napęd Samsung - i dzieje się to samo. Nie czyta żadnych płyt na obu napędach (czasami tacka się nie wysuwa)
    Czy to oznacza, że uszkodziłem konsolę? miał ktoś podobny problem?
    Czy przed wgraniem na Liteona nowego firmware trzeba było coś lutować? Czy to mogło być przyczyną problemu?
     
  2. Lotnik421 Xbox One

  3. LeśnyMatrix

    LeśnyMatrix Użytkownik Użytkownik

    Dołączył:
    Grudzień 5, 2010
    Posty:
    56
    Polubienia:
    0
    Punkty za osiągnięcia:
    6
    Mi sie wydaje, że zgłodniała...;d
     
  4. boby2pc

    boby2pc Pomocnik Pomocnik Użytkownik

    Dołączył:
    Luty 18, 2009
    Posty:
    1469
    Polubienia:
    120
    Punkty za osiągnięcia:
    63
    Miasto:
    Warszawa
    przyczyną samoczynnego otwierania się napędu może być:
    - uszkodzenie czujnika położenia tacki w napędzie
    - uszkodzenie kabla
    - uszkodzenie wejścia w southbridge.
    Zacznij od sprawdzenia kabli bo to najłatwiej. Jeżeli southbridge jest uszkodzony to tacka będzie się zawsze wysuwać, czyli u Ciebie to nie ma miejsca bo jak napisałeś w przypadku samsunga czasami sie nie wysuwa.
    Jeżeli czasami sie niewysuwa to stawiałbym na uszkodzony kabel napędu albo na zimny na płycie głównej konsoli.
     
  5. sebax3x

    sebax3x Świeżak Świeżak

    Dołączył:
    Grudzień 1, 2010
    Posty:
    12
    Polubienia:
    0
    Punkty za osiągnięcia:
    1
    Można powiedzieć, że zawsze się wysuwa - pozostaje jedynie na swoim miejscu po włożeniu płyty, której nie czyta.
    Po wyłączeniu (zaraz przed zgaśnięciem zielonej diody) konsoli za pomocą przycisku - niezależnie czy jest wysunięta, czy nie - wysuwa się (a jak jest wysunięta, to zamyka i wysuwa).
    Tacka reaguje na polecenia z dżojstika (jak jest wysunięta i kliknę, że chcę wysunąć (konsola źle pokazuje) za pomocą dżojstika) to zamyka się o na nowo otwiera.
    Chętnie bym zapłacił za pomoc komuś z Wawy za naprawę tego.
    Dodam, że teraz zielona dioda teraz ciągle miga (wcześniej chyba tak nie było).
     
  6. horacy4

    horacy4 Użytkownik Użytkownik

    Dołączył:
    Luty 14, 2011
    Posty:
    291
    Polubienia:
    31
    Punkty za osiągnięcia:
    28
    Podejrzewam ze jest jakiś czujnik popsuty w napędzie odpowiedzialny za wysuwanie i wsuwanie tacki ale to musiał byś rozkręcić napęd i obserwować jak tam te styki działają (kiedyś miałem taki podobny problem w PS2) ale to działa na tej samej zasadzie co w XBoxie
     
  7. sebax3x

    sebax3x Świeżak Świeżak

    Dołączył:
    Grudzień 1, 2010
    Posty:
    12
    Polubienia:
    0
    Punkty za osiągnięcia:
    1
    Jak znacie kogoś z wawy, kto może pomóc byłbym bardzo wdzięczny za kontakt.
     
  8. boby2pc

    boby2pc Pomocnik Pomocnik Użytkownik

    Dołączył:
    Luty 18, 2009
    Posty:
    1469
    Polubienia:
    120
    Punkty za osiągnięcia:
    63
    Miasto:
    Warszawa
    przyjrzyj się jeszcze kablowi zasilania od napędu (ten z białymi końcówkami) czy z jednej strony nie wyskoczył któryś z kabelków z wtyczki lub wymień kabelek na nowy jeżeli masz. Jeżeli z kablem wszystko w porządku to niestety czeka Ciebie wymiana Southbridge.
     
  9. sebax3x

    sebax3x Świeżak Świeżak

    Dołączył:
    Grudzień 1, 2010
    Posty:
    12
    Polubienia:
    0
    Punkty za osiągnięcia:
    1
    Ile wymiana South bridge mniej więcej kosztuje? Polecicie mi kogoś z Wawy, kto by się tym zajął?
     
  10. sreberko

    sreberko Użytkownik Użytkownik

    Dołączył:
    Grudzień 11, 2009
    Posty:
    356
    Polubienia:
    2
    Punkty za osiągnięcia:
    18
    Miasto:
    Nowy Sącz
    Mostek południowy, tak się dzieje gdy chce się zaoszczędzić 50PLN i nie mając wiedzy bierze się zasilanie z konsoli. Nie słyszałem, żeby ktoś to naprawiał chociaż nie mówię, że jest to niemożliwe. W 99% przypadków tego uszkodzenia użytkownik słał ją na gwarancje - o ile ją jeszcze miał, a Ty niestety już jej nie masz.

    // Ile kosztuje taka usługa? Ciężko powiedzieć, ale poniżej 100PLN raczej nikt tego nie zrobi.
     
  11. TheONE

    TheONE Świeżak Świeżak

    Dołączył:
    Listopad 29, 2009
    Posty:
    11
    Polubienia:
    0
    Punkty za osiągnięcia:
    1
    Mam identyczny problem, a wiec moje pytanko: Czy problem został rozwiązany, ile kosztowała naprawa?
     
  12. Kaczka840

    Kaczka840 Świeżak Świeżak

    Dołączył:
    Grudzień 29, 2010
    Posty:
    10
    Polubienia:
    0
    Punkty za osiągnięcia:
    1
    Witam rowniez dołacze sie do tematu, wymienialem napedy, kable zasilajace i sata i nic jak tylko wlacze klocka miga zielona dioda a naped sie sam wysuwa, poradzi ktos? posiadam jaspera z grudnia 2008.
     
  13. tel

    tel Użytkownik Użytkownik

    Dołączył:
    Maj 28, 2010
    Posty:
    1051
    Polubienia:
    134
    Punkty za osiągnięcia:
    63
    Skoro wymieniałeś napędy, kable wszystkie są ok to prawdopodobnie masz mostek do wymiany.
     
  14. Kaczka840

    Kaczka840 Świeżak Świeżak

    Dołączył:
    Grudzień 29, 2010
    Posty:
    10
    Polubienia:
    0
    Punkty za osiągnięcia:
    1
    Ile taki mostek kosztuje? rebbaling mostka by pomogl? mam owy sprzet do rebbalingu wiec moze na nowych kulach pojdzie?
     
  15. yago13

    yago13 Użytkownik Użytkownik

    Dołączył:
    Październik 22, 2009
    Posty:
    246
    Polubienia:
    33
    Punkty za osiągnięcia:
    28
    Miasto:
    Polska
    Odp: Tacka wysuwa się po włączeniu konsoli

    Ja miałem to samo uszkodzony mostek najlepsze wyjście to zapodać na nim rgh nic innego sie juz nie opłaca

    Galaxy mini 2
     
  16. Kaczka840

    Kaczka840 Świeżak Świeżak

    Dołączył:
    Grudzień 29, 2010
    Posty:
    10
    Polubienia:
    0
    Punkty za osiągnięcia:
    1
  17. opeael2

    opeael2 Pomocnik Pomocnik XBOX MANIAK Użytkownik PSforum.pl

    Dołączył:
    Styczeń 31, 2010
    Posty:
    6154
    Polubienia:
    390
    Punkty za osiągnięcia:
    83
    Płeć:
    Mężczyzna
    Miasto:
    Nidzica
    moze nie byc rozowo bo konsola moze dalej wyslać sygnał eject i bedzie wywalało z gier
     
  18. Kaczka840

    Kaczka840 Świeżak Świeżak

    Dołączył:
    Grudzień 29, 2010
    Posty:
    10
    Polubienia:
    0
    Punkty za osiągnięcia:
    1
    A czy moge wziac mostek ze starszej konsoli z falcona np? bo mam od groma konsoli z wyjsciem hdmi i bez. a mostek przelutowac to nie problem dla mnie.
     
  19. boby2pc

    boby2pc Pomocnik Pomocnik Użytkownik

    Dołączył:
    Luty 18, 2009
    Posty:
    1469
    Polubienia:
    120
    Punkty za osiągnięcia:
    63
    Miasto:
    Warszawa
    nie , z falcona nie pasuje
     
  20. Kaczka840

    Kaczka840 Świeżak Świeżak

    Dołączył:
    Grudzień 29, 2010
    Posty:
    10
    Polubienia:
    0
    Punkty za osiągnięcia:
    1
    mam z 2009 roku z pazdziernika konsolke tylko to chyba jasper nie jest bo ma wtyczek jak falcon, czyli mostek musi byc identyczny? wymiana kul pomoze pod mostkiem?
     
  21. RuNNerka

    RuNNerka Banned Użytkownik

    Dołączył:
    Marzec 5, 2012
    Posty:
    558
    Polubienia:
    30
    Punkty za osiągnięcia:
    28
    Miasto:
    Kraków
    Odp: Tacka wysuwa się po włączeniu konsoli

    Musi byc z tej samej plyty glownej.

    Wysyłane z mojego GT-I9100 za pomocą Tapatalk 2
     
Wczytywanie...

Poleć forum