1. Ta strona wykorzystuje ciasteczka (cookies) w celu: utrzymania sesji zalogowanego Użytkownika, gromadzenia informacji związanych z korzystaniem z serwisu, ułatwienia Użytkownikom korzystania z niego, dopasowania treści wyświetlanych Użytkownikowi oraz tworzenia statystyk oglądalności czy efektywności publikowanych reklam.Użytkownik ma możliwość skonfigurowania ustawień cookies za pomocą ustawień swojej przeglądarki internetowej. Użytkownik wyraża zgodę na używanie i wykorzystywanie cookies oraz ma możliwość wyłączenia cookies za pomocą ustawień swojej przeglądarki internetowej. Dowiedz się więcej.

Tasiemka lasera - LiteOn 16D2S

Temat na forum 'LT' rozpoczęty przez robsongno, Grudzień 12, 2011.

Status Tematu:
Zamknięty.
  1. robsongno

    robsongno Użytkownik Użytkownik

    Dołączył:
    Luty 28, 2010
    Posty:
    71
    Polubienia:
    1
    Punkty za osiągnięcia:
    8
    Witam,

    jeśli był taki temat to przepraszam i proszę o namiar na niego (aczkolwiek przeszukałem forum, ale niestety nie znalazłem interesującej mnie informacji).

    Mianowicie ... chodzi mi o to czy przed flashowaniem LiteOna 16D2S trzeba wypiąć tasiemkę lasera czy jednak nie?

    Nie uzyskałem żadnej konkretnej odpowiedzi na ten temat poszukując rozwiązania tej zagadki czy tu czy googlując, a i w żadnym tutorialu poświęconemu flashowaniu nie ma na ten temat jasno określonego schematu zachowania z LiteOnem.

    Jedni twierdzą, że trzeba to robić z każdym LiteOnem przy każdym flashowaniu, a z kolei inni twierdzą, że nigdy tej tasiemki nie wypinają z Litków i nigdy nie mieli problemów z działaniem napędu po flashu.

    Dlatego też pytam was koledzy jaki jest wasz punkt widzenia.

    Dzięki z góry za rozjaśnienie tej sytuacji.

    Pozdrawiam.
     
  2. Lotnik421 Xbox One

  3. DJTOMEKK

    DJTOMEKK Użytkownik Użytkownik

    Dołączył:
    Luty 18, 2009
    Posty:
    112
    Polubienia:
    3
    Punkty za osiągnięcia:
    18
    Miasto:
    Skoczów, Poland
    Nie zaszkodzi odpiac tasiemke nie kosztuje to nic a moze uratowac:)
     
  4. robsongno

    robsongno Użytkownik Użytkownik

    Dołączył:
    Luty 28, 2010
    Posty:
    71
    Polubienia:
    1
    Punkty za osiągnięcia:
    8
    A tak jeszcze w ramach uzupełnienia mojego pierwszego posta - co może się ewentualnie stać podczas flashowania i nie wypiętej tasiemki? Sfajczy się laser?

    I czy wypinać tylko tasiemkę lasera czy te 2 pozostałe też?
     
  5. TigraTeam

    TigraTeam Banned

    Dołączył:
    Listopad 8, 2009
    Posty:
    4128
    Polubienia:
    513
    Punkty za osiągnięcia:
    0
    Miasto:
    Bielsko-Biala
    nie ma takiej potrzeby zeby wypinac
     
  6. bgszef!

    bgszef! Użytkownik Użytkownik

    Dołączył:
    Maj 11, 2011
    Posty:
    969
    Polubienia:
    0
    Punkty za osiągnięcia:
    16
    Miasto:
    w Miescie
    Bzdura. Mozna spalic w ten sposob laser.
     
  7. robsongno

    robsongno Użytkownik Użytkownik

    Dołączył:
    Luty 28, 2010
    Posty:
    71
    Polubienia:
    1
    Punkty za osiągnięcia:
    8
    Zatem zawsze odpinać wszystkie tasiemki czy tylko tą od lasera? Przy pozostałych napędach też to trzeba robić czy tylko LiteOn?
     
  8. drag_op

    drag_op Użytkownik Użytkownik

    Dołączył:
    Styczeń 13, 2010
    Posty:
    84
    Polubienia:
    0
    Punkty za osiągnięcia:
    6
    Miasto:
    Milicz
    Odpięcie wtyczki lasera to takie zabezpieczenie, jakbyś miał niechący podpiąć wtyczke zasilania odwrotnie :) Ja nie odpinałem i żaden napęd nie umarł, więc jest to tylko jako taka przestroga :) Jak to się mówi przezorny zawsze ubezpieczony. Pozdro !
     
  9. Shibby

    Shibby Użytkownik Użytkownik

    Dołączył:
    Listopad 7, 2008
    Posty:
    2051
    Polubienia:
    127
    Punkty za osiągnięcia:
    63
    Przepraszam, ale to bullshit :p
    Nigdy żadnej tasiemki nie wypinam, kiedyś pisałem, że jest to mit i zabezpieczenie przed spaleniem lasera w przypadku wsadzenia odwrotnie wtyczki.
    BTW
    Sorki, że powtarzam słowa kolegi wyżej, ale taki jest fakt ;]
     
  10. ZombaL

    ZombaL Użytkownik Użytkownik

    Dołączył:
    Listopad 5, 2008
    Posty:
    506
    Polubienia:
    26
    Punkty za osiągnięcia:
    28
    Miasto:
    Przeworsk
    Racja, ja kiedys mialem troszke mniej stabilnego kompa i spalilo mi ck3 wraz z pcb no i tasiemka byla wpieta to poszedl z dymem caly naped ;]
     
  11. akir

    akir Xbox One Xbox One V.I.P Pomocnik Użytkownik PSforum.pl

    Dołączył:
    Grudzień 23, 2008
    Posty:
    12090
    Polubienia:
    1068
    Punkty za osiągnięcia:
    113
    Miasto:
    Bielsko-Biała
    mozna uszkodzić, laser

    Wysłano z LG-P500 z użyciem Tapatalk
     
  12. robsongno

    robsongno Użytkownik Użytkownik

    Dołączył:
    Luty 28, 2010
    Posty:
    71
    Polubienia:
    1
    Punkty za osiągnięcia:
    8
    Czyli generalnie i tu są podzielone opinie na ten temat ... i teraz bądź tu mądry.
     
  13. zonk

    zonk Świeżak Świeżak

    Dołączył:
    Październik 25, 2011
    Posty:
    4
    Polubienia:
    0
    Punkty za osiągnięcia:
    1
    Miasto:
    Opole
    Ja osobiście odpiąłbym,miałem podobnie i po niewypięciu taśmy-napęd był jedynie do wymiany.Nic nie tracisz przez odłaczenie napędu,lepiej dmuchac na zimne.Pozdro:)
     
  14. gruby33

    gruby33 Użytkownik Użytkownik

    Dołączył:
    Kwiecień 3, 2010
    Posty:
    724
    Polubienia:
    38
    Punkty za osiągnięcia:
    28
    Chcesz odłączasz, nie chce ci się nie odłączasz proste. I co tu dużo kombinować?
    TO samo jak byś podłączał urządzenie elektryczne do gniazdka bez uziemienia, a obok byś miał z uziemianiem. Różnicy nie ma ale nie daj boże jak raz na rok coś pier****olnie to ci urządzenie się spali....
     
  15. robsongno

    robsongno Użytkownik Użytkownik

    Dołączył:
    Luty 28, 2010
    Posty:
    71
    Polubienia:
    1
    Punkty za osiągnięcia:
    8
    Z pewnością kolego masz dużo racji - i przykład swoją drogą bardzo dobry - ale przecież ja wiem, że mogę odłączyć jak mi się podoba lub też nie odłączać jak mi się powiedzmy bardzo nie chce. Po prostu szukałem klarownej odpowiedzi na to pytanie czy jest to konieczność (czyt. czy niesie duże ryzyko spalenia lasera czy uszkodzenia jakiegokolwiek innego elementu napędu w przypadku flasha bez wypinania taśmy), zasięgając kilku opinii na ten temat od różnych użytkowników. Teraz wiem, że zdania są podzielone na ten temat i chyba najlepszym rozwiązaniem będzie wypięcie tasiemki dla świętego spokoju.

    Dzięki wszystkim za odpowiedzi i zainteresowanie tematem, który można moim zdaniem już zamknąć.

    Pozdrawiam
     
  16. opeael2

    opeael2 Pomocnik Pomocnik XBOX MANIAK Użytkownik PSforum.pl

    Dołączył:
    Styczeń 31, 2010
    Posty:
    6154
    Polubienia:
    390
    Punkty za osiągnięcia:
    83
    Płeć:
    Mężczyzna
    Miasto:
    Nidzica
    Heh zalamka...czy tak ciezko wypiąc tasiemke? Tym bardziej jak sie robi komus? Wporzo podejscie do klienta...nie chce mi sie ...

    Wysłano z GT-I5700 z użyciem Tapatalk
     
  17. Shibby

    Shibby Użytkownik Użytkownik

    Dołączył:
    Listopad 7, 2008
    Posty:
    2051
    Polubienia:
    127
    Punkty za osiągnięcia:
    63
    Ale powiedz mi jak?
    Na zasilaczu mam bezpiecznik, ck3 ma resetowalne i je wywala przy złym podłączeniu.
    Faktem jest że uwalenie lasera to w 99% wina użytkownika :p
     
  18. -=DEXTER=-

    -=DEXTER=- Pomocnik Pomocnik Użytkownik

    Dołączył:
    Styczeń 8, 2008
    Posty:
    7158
    Polubienia:
    552
    Punkty za osiągnięcia:
    113
    Miasto:
    Kalisz, Poland
    Liteon 0225 i winbond więc drill. Niby wszystko poszło ok a jednak napęd nie czyta płyt. Okazało się że padł laser. Więc moje zdanie jest wiadome.

    Na liteonach grubych też to się zdarzało bo i takie do mnie trafiały - wszystko szło ok a jedna nie czytały. Odpięcie tasiemki to 5 sekund.

    Sent from my LG-P920 using Tapatalk
     
Wczytywanie...
Status Tematu:
Zamknięty.

Poleć forum