1. Ta strona wykorzystuje ciasteczka (cookies) w celu: utrzymania sesji zalogowanego Użytkownika, gromadzenia informacji związanych z korzystaniem z serwisu, ułatwienia Użytkownikom korzystania z niego, dopasowania treści wyświetlanych Użytkownikowi oraz tworzenia statystyk oglądalności czy efektywności publikowanych reklam.Użytkownik ma możliwość skonfigurowania ustawień cookies za pomocą ustawień swojej przeglądarki internetowej. Użytkownik wyraża zgodę na używanie i wykorzystywanie cookies oraz ma możliwość wyłączenia cookies za pomocą ustawień swojej przeglądarki internetowej. Dowiedz się więcej.

Telewizor/Nie znasz się nie pisz.

Temat na forum 'Dla świeżaków' rozpoczęty przez RaXiL, Czerwiec 12, 2010.

  1. RaXiL

    RaXiL Użytkownik Użytkownik

    Dołączył:
    Maj 28, 2010
    Posty:
    42
    Polubienia:
    0
    Punkty za osiągnięcia:
    6
    Miasto:
    Lubin!
    Witam a więc tak na dnach kupuje Xboxa 360 no i mój telewizor to JVC 32 cale 100HZ CRT i chce podłączyć go przez kable RGB i tu nasuwa się moje pytanie jak to wszystko będzie wyglądało grafika w miarę nie będzie nic rozmazane bo słyszałem że napisy są strasznie małe na takich telewizorach ale to chyba nie jest problem.
    Chciałbym aby wypowiedziały się tylko osoby które znają się lub miały podobny telewizor podłączony do Xboxa.
     
  2. Lotnik421 Xbox One

  3. Jablo33

    Jablo33 Użytkownik Użytkownik

    Dołączył:
    Maj 21, 2010
    Posty:
    313
    Polubienia:
    0
    Punkty za osiągnięcia:
    16
    Miasto:
    Wrocław # Xbox Live ;d
    Nie chodzi o to, że małe, tylko nie wyraźne. Kabel RGB ma to do siebie, że ogólnie wszystko jest takie nie wyraźne, rozmazane itd.
     
  4. Monk666

    Monk666 Użytkownik Użytkownik

    Dołączył:
    Listopad 26, 2008
    Posty:
    127
    Polubienia:
    0
    Punkty za osiągnięcia:
    16
    swego czasu tez grywalem na tv crt. grac sie da normalnie ale prawda jest taka ze xbox rozwija skrzydla na lepszych odbiornikach. Przede wszystkim tv crt co do zasady ma niska rozdzielczosc w porownaniu z plazma czy lcd i to jest glowna przyczyna malo wyraznych napisow. Zdaje sie z e banjo kazooie ma tak ********** nieczytelne napisy na crt ze jakas latka miala wyjsc rozwiazujaca ten problem
     
  5. RaXiL

    RaXiL Użytkownik Użytkownik

    Dołączył:
    Maj 28, 2010
    Posty:
    42
    Polubienia:
    0
    Punkty za osiągnięcia:
    6
    Miasto:
    Lubin!
    Jablo33 przecież kabel RGB kupie po to żeby polepszył wyraźność a ty piszesz coś takiego;O
     
  6. RaXiL

    RaXiL Użytkownik Użytkownik

    Dołączył:
    Maj 28, 2010
    Posty:
    42
    Polubienia:
    0
    Punkty za osiągnięcia:
    6
    Miasto:
    Lubin!
    Jablo33 przecież kabel RGB kupie po to żeby polepszył wyraźność a ty piszesz coś takiego;O
    Wyszedł już ten patch?
    Czekam na dalsze opinie.
     
  7. chewbacca

    chewbacca Użytkownik Użytkownik

    Dołączył:
    Marzec 26, 2009
    Posty:
    51
    Polubienia:
    2
    Punkty za osiągnięcia:
    8
    Na moim philipsie obraz jest bez porównania gorszy niż w hd to oczywiste, jakbyś chciał grać z nosem tuż przed telewizorem to zobaczysz jak to tragicznie wygląda. Ale z normalnej odległości można grać spokojnie. Co do napisów to zależy od gry, jedne mają większą i wyraźniejszą czcionkę np w Red Dead Redemption napisy były w porządku, a w niektórych grach trzeba polegać głównie na słuchu :p
     
  8. RaXiL

    RaXiL Użytkownik Użytkownik

    Dołączył:
    Maj 28, 2010
    Posty:
    42
    Polubienia:
    0
    Punkty za osiągnięcia:
    6
    Miasto:
    Lubin!
    No ja tak w odległości 2-3 metry będę grał więc nie powinno być źle.
    Czekam na dalsze opinie.
     
  9. Qazimodo

    Qazimodo Użytkownik Użytkownik

    Dołączył:
    Maj 30, 2009
    Posty:
    1690
    Polubienia:
    4
    Punkty za osiągnięcia:
    38
    Miasto:
    Alfa Centauri
    ja miałem 4 różne kable na CRT i tak
    miejsce :
    1.component oryg. M$ >>> najlepszy
    2.RGB oryg. M$ >> też dobry
    3.RGB Big Ben > przereklamowany nie warto
    4. composite M$ - porażka ostatnie miejsce
     
  10. RaXiL

    RaXiL Użytkownik Użytkownik

    Dołączył:
    Maj 28, 2010
    Posty:
    42
    Polubienia:
    0
    Punkty za osiągnięcia:
    6
    Miasto:
    Lubin!
    1.component oryg. M$ To jest standardowy?
    Może jakiś link z allegro i czy na pewno jest lepszy od RGB?
     
  11. Qazimodo

    Qazimodo Użytkownik Użytkownik

    Dołączył:
    Maj 30, 2009
    Posty:
    1690
    Polubienia:
    4
    Punkty za osiągnięcia:
    38
    Miasto:
    Alfa Centauri
    nie standardowy jest composite z 3-ma cinchami

    a component ma 6 cinchy i przełącznik TV/HD

    [​IMG]

    teraz taki mam i jest b.dobry
     
  12. jerro

    jerro Użytkownik Użytkownik

    Dołączył:
    Listopad 14, 2009
    Posty:
    140
    Polubienia:
    0
    Punkty za osiągnięcia:
    16
    marketing robi swoje :), większość widzi FULL HD w grach bo ma taki tv...a większość gier jest upscalowana z natywnej rozdzielczości (przeważnie 1280x720)co pogarsza jeszcze obraz.Np. Alan Wake ma rozdzielczość tylko 960x540!!!!Nieprawdą jest ,że obraz jest nieostry na CRT , zamazany- wiele zależy też od odbiornika CRT , jak ktoś podłączał do Rubina czy Jowisza to się nie dziwię .Prawdą jest ,że na HD jest o wiele lepszy obraz, ale obraz na CRT nie jest katastrofą - ale jak ktoś zamiast grać lubi podziwiać widoki to i do full hd się przyczepi.Napisy - tu zależy też dużo od gier- pomijając rozdzielczość liczy się czcionka i jej wielkość- jak ktoś zrobi maleńkie napisy to i HD nie pomoże.Kable...podejrzewam ,że nie masz tu za dużego wyboru- albo composite(ten z zestawu - 3 wtyczki) - maksymalna rozdzielczość 480p (zazwyczaj 640x480px), albo RGB ( o ile twój tv obsługuje pełne RGB na scart - sprawdź w instrukcji!niektórzy myslą że wsadzą composite do adaptera i wsadzą do gniazda scart w tv i już mają RGB:), stąd potem niezadowolenie ,że nic nie dała zmiana ..) .RGB ma maksymalna rozdzielczość 576i (zazwyczaj 720x576px)- czyli max twego tv...więc to najlepsze rozwiązanie
     
  13. RaXiL

    RaXiL Użytkownik Użytkownik

    Dołączył:
    Maj 28, 2010
    Posty:
    42
    Polubienia:
    0
    Punkty za osiągnięcia:
    6
    Miasto:
    Lubin!
    Czyli RGB Czy ten 2 kabel?
    Co będzie lepsze proszę o opinię innych ludzi!
     
  14. zeetu

    zeetu Banned

    Dołączył:
    Luty 7, 2010
    Posty:
    23
    Polubienia:
    0
    Punkty za osiągnięcia:
    0
    Miasto:
    Bydgoszcz
    koniecznie rgb ja niestety gram na takim tv i ten kabel poprawil jakosc o jakies 20%.
     
  15. RaXiL

    RaXiL Użytkownik Użytkownik

    Dołączył:
    Maj 28, 2010
    Posty:
    42
    Polubienia:
    0
    Punkty za osiągnięcia:
    6
    Miasto:
    Lubin!
  16. QwerTaj

    QwerTaj V.I.P V.I.P

    Dołączył:
    Lipiec 20, 2009
    Posty:
    2052
    Polubienia:
    235
    Punkty za osiągnięcia:
    63
    Miasto:
    Ostróda
    Na RGB będziesz miał obraz podobny do tego, jaki widzisz po kilku głębszych, czyt. jest rozmazany, rozciągnięty, blady, smutny.

    Wejście RGB ma każdy telewizor. Wystarczy Ci ten tańszy kabel.
     
  17. RaXiL

    RaXiL Użytkownik Użytkownik

    Dołączył:
    Maj 28, 2010
    Posty:
    42
    Polubienia:
    0
    Punkty za osiągnięcia:
    6
    Miasto:
    Lubin!
    Dziwne że kabel RGB poprawia jakość a ty widać że z niego nie korzystałeś i piszesz jakieś durne głupoty.
     
  18. QwerTaj

    QwerTaj V.I.P V.I.P

    Dołączył:
    Lipiec 20, 2009
    Posty:
    2052
    Polubienia:
    235
    Punkty za osiągnięcia:
    63
    Miasto:
    Ostróda
    ...to skoro wiesz 'lepiej', to po co się głupio pytasz ?
     
  19. RaXiL

    RaXiL Użytkownik Użytkownik

    Dołączył:
    Maj 28, 2010
    Posty:
    42
    Polubienia:
    0
    Punkty za osiągnięcia:
    6
    Miasto:
    Lubin!
    Pytam który kabel.
    A ty twierdzisz że ten kabel pogarsza jakość;O
     
  20. QwerTaj

    QwerTaj V.I.P V.I.P

    Dołączył:
    Lipiec 20, 2009
    Posty:
    2052
    Polubienia:
    235
    Punkty za osiągnięcia:
    63
    Miasto:
    Ostróda
    Nie piszę, że pogarsza, piszę tylko, że gry na nim wyglądają gorzej, niż np. przy HDMI.
    Kabel już Ci napisałem który, ten tańszy.
     
  21. promi

    promi Użytkownik Użytkownik

    Dołączył:
    Grudzień 8, 2009
    Posty:
    584
    Polubienia:
    2
    Punkty za osiągnięcia:
    18
    QwerTaj niestety i w tym temacie za wiele to nie wiesz. :(

    Potwierdzę to co napisał Qazimodo. Najlepsze efekty na crt można uzyskać na kablu component, ale niewiele CRT obsługuje ten standard, a jeśli już to zazwyczaj przez złącze scart (linie r,g,b). Jeśli twój TV nie obsługuje componentu, to może obsługuje RGB (poprzez scart - tzw. pełny scart), nie wszystkie TV obsługują RGB (sic!), trzeba sprawdzić w instrukcji. Na kablu microsoftu advanced scart, osiąga się naprawdę dobry obraz (i wcale nie wygląda on jak po pijaku (no chyba ze ktoś ma astygmatyzm i ogromną wadę wzroku). Następny jeśli chodzi o jakość to kabel S-video - jakość delikatnie to ujmując średnia. Potem to już tylko composite - ten kabel co daje MS, z żółtym chinczem. Jakość fatalna!.

    I jeszcze jedna uwaga, pisał o tym już dobrze jerro. Włożenie żółtej wtyczki do przelotki scart (to co daje M$) nie daje złącza RGB !!!. Jakość takiego połączenia jest fatalna. M$ daję tą przelotkę tylko dlatego, że nie wszystkie tv mają złącza chincz!

    PS. jedynie połączenie component daje porównywalną jakość jak HDMI, ale niestety na tv crt nie jest już tak dobrze.

    Ps2. Ponieważ masz tv 32 cale 100Hz a jest to ostatnia technologi telewizorów crt, to jest duża szansza ze obsługuje on component, zainteresuj się tym, gdyż da to ci najlepsze możliwe efekty.

    Ps3. Component nazywa się też YPbPr. Poszukaj w instrukcji od tv tych dwóch nazw.
     
Wczytywanie...
Podobne tematy
  1. Sewek :)
    Odpowiedzi:
    3
    Wyświetleń:
    324

Poleć forum