1. Ta strona wykorzystuje ciasteczka (cookies) w celu: utrzymania sesji zalogowanego Użytkownika, gromadzenia informacji związanych z korzystaniem z serwisu, ułatwienia Użytkownikom korzystania z niego, dopasowania treści wyświetlanych Użytkownikowi oraz tworzenia statystyk oglądalności czy efektywności publikowanych reklam.Użytkownik ma możliwość skonfigurowania ustawień cookies za pomocą ustawień swojej przeglądarki internetowej. Użytkownik wyraża zgodę na używanie i wykorzystywanie cookies oraz ma możliwość wyłączenia cookies za pomocą ustawień swojej przeglądarki internetowej. Dowiedz się więcej.

Transmiter fm, używacie, polecacie ?

Temat na forum 'Kosz' rozpoczęty przez Onicniepytaj, Październik 26, 2010.

  1. Onicniepytaj

    Onicniepytaj Xbox One Xbox One Użytkownik

    Dołączył:
    Październik 4, 2010
    Posty:
    5423
    Polubienia:
    1669
    Punkty za osiągnięcia:
    113
    Miasto:
    Śląsk!
    Więc tak zacznę może od tego co mam.
    Moje Car audio to: Głośniki JVC 4x 350W + Tuba(nie pamiętam ile tam ma) + Wzmacniacz 1000W + Głośniki seryjne x2 z przodu w drzwiach.
    Radio samochodowe Panasonic na CD (odtwarza płyty audio, mp3..), brak łącza USB :(

    I teraz zaczyna się.
    Zakupiłem sobie transmiter FM, bo słyszałem że dzięki temu można sobie słuchać muzyki z USB i nie musiał bym nagrywać płyt z muzyką.. No to sobie pomyślałem ahh kupie może taki tańszy żeby nie było że wyrzucam kasę od razu w błoto..

    Zakupiłem taki za 15 zł z allegro. Podłączam go w samochodzie, odszukuje stację w radiu i łubudu słyszę takie szumienie (zakłócenie w głośnikach..) na dłuższą metę to krew by mnie zalała. (akurat lubię czyste brzmienie.. i te szumienie doprowadza mnie do szału).

    Oczywiście takich szumów (zakłóceń) nie mam słuchając radia bądź nagranej płyty z muzyką..

    Spytałem się na allegro kolesia który sprzedaje transmitery takie od 30-50 zł. Czy przy od niego transmiterach też występuje taki efekt. To odpisał mi że to zależy od silnika w samochodzie - myślałem że spadnę z krzesła ze śmiechu, bo:
    1) jak próbowałem transmiter w samochodzie silnik nie pracował rzecz jasna.
    2) zakłócenia w transmiterze były nawet jak dałem piosenkę na PAUZE
    3) podłączając ten transmiter w domu do baterii i wyszukując daną stację na wieży (która oczywiście też czysto gra bez transmitera fm) efekt szumienia znowu się pojawia).

    I teraz się zastanawiam czy są tu na forum osoby które być może używają transmiterów? I czy im szumi? Czy wiecie coś w ogóle na ten temat? Jakie polecacie itp itd.

    Bądź znacie inną metodę by słuchać muzyki przez USB? Od razu mówię że wymiana radia samochodowego nie wchodzi w grę, ponieważ te które jest sprawuje się na 101% tylko nie ma USB ani mini jacka czy jakiegokolwiek innego wyjścia :(
     
  2. Lotnik421 Xbox One

  3. Ba._Ba.

    Ba._Ba. Użytkownik Użytkownik

    Dołączył:
    Październik 16, 2010
    Posty:
    26
    Polubienia:
    0
    Punkty za osiągnięcia:
    1
    Ja używam radia kasetowego jeszcze i kasety zakończonej mini-jackiem i jakość bdb.
     
  4. yahoone

    yahoone Banned User V.I.P Pomocnik XBOX MANIAK Użytkownik Game Master Liga XboxForum.pl PSforum.pl

    Dołączył:
    Wrzesień 26, 2007
    Posty:
    552
    Polubienia:
    124
    Punkty za osiągnięcia:
    43
    Miasto:
    @
    Używałem transmitera w samochodzie służbowym może 2 dni bo napęd nie łykał CD, kosztował on ok 80 pln.
    Pierwsze wrażenia: WTF!! Kombinowałem ze zmianą częstotliwości i anteną samochodową, nic nie przynosiło rezultatów. Niestety jakość jaką sobą reprezentował odbiegała od wszystkich możliwych norm.
    Oddałem go znajomemu, pobawił się tydzień i kupił nowe radio.
    Ponoć są dobre transmitery ale w cenie nowego radia.
    Ja osobiście używam Kenwooda i jestem z niego bardzo zadowolony, CD z mp3, brak usb, śmiga 3 lata na płytach.
    W żaden transmiter już nie zainwestuje, za 250-300 zeta można mieć nowe firmowe radio.
     
  5. krosfajer

    krosfajer Użytkownik Użytkownik

    Dołączył:
    Styczeń 21, 2009
    Posty:
    376
    Polubienia:
    10
    Punkty za osiągnięcia:
    18
    Miasto:
    Warszawa
    W Mercedesie 410 z dieslem 3.0 w ogóle takich zakłóceń nie słychać, ale do osobówki to w ogóle nie polecam kupować transmitera. Ja mam jeden patent na zakłócenia, ale nie sprawdzałem go na transmiterze tylko na normalnej stacji radiowej: Gdy są zakłócenia to otwieram szybę i trzymam antenę ręką - wtedy jest bardzo dobrze tylko, że ten sposób nie bardzo sprawdza się przy dzisiejszych temperaturach, gdyż jest zimno w rękę.

    Ogólnie to jak masz radio z mp3 to na płytkę wejdzie tych plików sporo. Możesz przecież nagrywać na RW. Ja mam w jednym samochodzie radio, które odtwarza tylko CD Audio, więc na jedną płytkę wchodzi mi 18 utworów i i tak jestem zadowolony.

    W drugim samochodzie mam kaseciaka za 1000 zł (no podobno kiedyś tyle kosztował, bo teraz to kupiłem go za 100) + do tego kasetę z mini jackiem za 16 zł i odtwarzacz mp3 za 300 zł + 2 głośniki za 20 zł no i jednak mogłoby być trochę lepiej.

    Podsumowując: Nie wiesz jak masz dobrze z tym radiem MP3!
     
  6. Onicniepytaj

    Onicniepytaj Xbox One Xbox One Użytkownik

    Dołączył:
    Październik 4, 2010
    Posty:
    5423
    Polubienia:
    1669
    Punkty za osiągnięcia:
    113
    Miasto:
    Śląsk!
    Powiem tak nie mam wejścia na kasety bo jest tylko na płyty. Więc metoda kupienia tego adaptera w postaci kasety odpada. Metoda zakrywania anteny ręką odpada. Bo antenę mam z tyłu na tylnej szybie.

    Powiem tak, jakby mi radio padało to nie zastanawiałbym się i kupił radio z USB (bądź wysuwanym ekranikiem) ale po prostu nie potrzebne mi to jest bo te co jest chodzi na +5.

    No wiadomo że mógłbym nagrywać na RW (tylko nie wiem jakim cudem występuje u mnie taki efekt i nie ważne czy lapek czy PC stacjonarny daje multisesje na zwykłej płycie to on zawsze mi zamyka sesje i nie moge niczego dograć.. za choler** nie wiem dlaczego tak robi. Płyty zawsze Verbatim**mowa o poczciwych CD i na DVD+R też tak jest**).
     
  7. Konrad Mrok PL

    Konrad Mrok PL Użytkownik Użytkownik

    Dołączył:
    Styczeń 25, 2010
    Posty:
    200
    Polubienia:
    0
    Punkty za osiągnięcia:
    16
    Miasto:
    Solec Kujawski
    co do transmitera to nie radze kupować tych tanich, musiałbyś znaleźć jakąś częstotliwość która nie jest używana przez żadne stacje i na której nie ma żadnych zakłóceń, a takich częstotliwości nie ma dużo, praktycznie nie ma ich w ogóle. I jeśli by ktoś chciał wiedzieć to zakłócenia są dlatego że taki transmiter narzuca swoje fale na daną częstotliwość zakłócając inne fale które działają na tej samej częstotliwości, ale niestety te tanie transmitery działają tak se i zazwyczaj fale radiowe ze stacji nadawczej są silniejsze od tych z transmitera i dlatego słychać szumy i inne trzaski, a pochodzą one właśnie od stacji nadawczej a nie od transmitera, dlatego kupowanie taniego transmitera jest tylko stratą pieniędzy.
     
  8. ZiK

    ZiK Użytkownik Użytkownik

    Dołączył:
    Październik 27, 2010
    Posty:
    608
    Polubienia:
    46
    Punkty za osiągnięcia:
    28
    Miasto:
    0-34
  9. voltan91

    voltan91 XBOX MANIAK XBOX MANIAK Użytkownik

    Dołączył:
    Październik 15, 2009
    Posty:
    1773
    Polubienia:
    104
    Punkty za osiągnięcia:
    63
    Miasto:
    Bytom
    Nie masz może w tym radiu wejścia AUX?
    Mi jak padło radio w dziwny sposób (nie odsuwa windy, połowa guzików nie działa...) to przypomniałem sobie że mam magiczne AUX.
    Wyprowadziłem sobie kabelek do schowka, podłączam telefon puszczam muzyczkę i się jedzie :D
     
  10. krogulec30

    krogulec30 Świeżak Świeżak

    Dołączył:
    Październik 25, 2010
    Posty:
    4
    Polubienia:
    0
    Punkty za osiągnięcia:
    1
    Miasto:
    Sanok, Poland
    Ja kiedyś zakupiłem transmiter tani w Biedronce i nie narzekam działa doskonale, w aucie może nie mam jakiegoś super sprzętu grającego bo radio pionier głośniki seryjne montowane ale nie zauważyłem żeby mi coś przerywało transmisję z transmitera, muzyka czysta bez żadnych zakłóceń. Nie zawsze to co najtańsze jest złe ;-)
     
  11. Onicniepytaj

    Onicniepytaj Xbox One Xbox One Użytkownik

    Dołączył:
    Październik 4, 2010
    Posty:
    5423
    Polubienia:
    1669
    Punkty za osiągnięcia:
    113
    Miasto:
    Śląsk!
    Z tego co ja na razie wywnioskowałem to nikt nie pisze takiego efektu na aukcjach allegro. Co się wiąże z tym że te konfident* chcą tylko zbierać kasę za to (nie ważne czy tam te 20-50 zł). Bo oczywiście nikt nie poinformuje przed zakupem że takie coś występuje.

    A wypowiedzi od osób sprzedających to : zależy od silnika (i ktoś jest super sprzedawcą) to na prawdę krew mnie zalewa. Jak nie wiem to albo zaznaczam to w swej odpowiedzi albo po prostu nie piszę rzeczy wziętych z nieba.
    Oczywiście ci którzy mają za przeszło 100 zł na allegro to na moje pytanie nawet nie odpowiedzieli. "Pewnie kup sobie człowiek to sobie zobaczysz, efekt będzie a kasę tracisz", a później odsyłanie czekanie na zwrot pieniędzy..

    Nie ma to jak się przemądrzać a się po prostu gów** wie na ten temat. I coraz częściej spotykam się z takimi rzeczami w sklepach RTV itp.

    Może trochę post odbiega od tematu. Ale po prostu taką sytuację widzę u nas.. Jak się ktoś kompletnie nie zna na czymś to byle gówn** będzie robione za tort.

    PS. Co do radia to niestety AUX też nie ma :(

    Tutaj jest moje radio :
    http://www.telekom.com.pl/panasonic/opisy_car-audio/cq-c1300an.htm
     
  12. MaverickPL

    MaverickPL Guest

    Gdzies mi wessalo poprzedniego posta, wiec w skrocie raz jeszcze.
    Skoro nie masz AUX'a w radiu to troche problem, bo najlepszym rozwiazaniem byl by odbiornik bluetooth A2DP. I mogl bys sobie puszczac muzyke z komorki, palmtopa etc...

    Co do sameych transmiterow FM to:

    1. Mozliwe ze "silnik" zakluca jego prace, ale tylko jesli jest zasilany z instalacji samochdu. Zamontuj filtr. Moze byc taki jak przy radiach CB, albo radiach samochodowych.
    2. Mozesz zasilic go zasilaniem zewnetrnym (np z bateri) jesli ma taka mozliwosc.
    3. Moze masz ustawiona czestotliwosc na ktorej nadaje jakies radio, i po prostu zakluca ci sygnal. (Nie koniecnie musi byc dokladnie ta sama czestotliwosc, moze to byc jakas harmoniczna, albo po prostu "sieje" na ta ktora masz. Przestaw na inna czestotliwosc i sprawdz.
    4. Sprzedawcy nie informuja o jeszcze jednej rzeczy. Uzywanie takich transmiterow w polsce jest nielegalne. Na wykorzystywanie (z jakakolwiek moca) pasma FM potrzebujesz koncesji radiowej. Nie ma w polsce czegos takiego jak np w UK gdzie ponizej pewnej mocy, mozna sobie uruchomic nadajnik.
    Owszem, nie slyszalem zeby kogokolwiek zlapali i ukarali za uzywanie takich nadajnikow FM, ale dobrze bylo by wiedziec ze lamie sie prawo. Tymbardziej sprzedawczyki z allegro powinni o tym informowac.
     
  13. Onicniepytaj

    Onicniepytaj Xbox One Xbox One Użytkownik

    Dołączył:
    Październik 4, 2010
    Posty:
    5423
    Polubienia:
    1669
    Punkty za osiągnięcia:
    113
    Miasto:
    Śląsk!
    AD1. Jak może silnik zakłócać ? Jakby ktoś powiedział że alternator to jeszcze bym może uwierzył ale silnik no bez żartów. Jak silnik jest w bez ruchu to jaki on może mieć na to wpływ? żaden. Co innego by było jakbym załączył silnik i wtedy bym miał zakłócenia to można było by powiedzieć że silnik. Ale silnik nigdy nie robi żadnych zakłóceń. Może w innych przypadkach mi nie znanych robi.. ale nic mi na ten temat nie wiadomo.
    Zresztą sprawdzałem to w samochodach:
    Audi A4
    mini vanie volkswagen (wiem jaki to jest model)
    Cinquecento

    We wszystkich były zakłócenia. I odechciało mi się sprawdzać kolejne samochody. Więc wg. tego że silnik. To żaden silnik nie nadaje się chyba na to hahaha.

    AD2. Jak już pisałem podłączyłem go baterią i próbowałem na wieży w domu i zakłócenia też były.
    AD3. Powiem szczerze że nie miałem czasu i spróbowałem z jakieś 3-5 częstotliwości.
     
  14. maker3

    maker3 Xbox One Xbox One Użytkownik

    Dołączył:
    Październik 31, 2010
    Posty:
    725
    Polubienia:
    72
    Punkty za osiągnięcia:
    28
    Ciekawe.
    To radio co podałeś ma 4x45W z czego realnie będzie ok. 4x20W

    Wracając do Transmitera, to koleś dobrze Ci napisał zakłócenia najczęściej powstają od silnika, ale skoro ty masz zakłócenia na wyłączonym silniku, to:
    1. Masz po prostu słaby model
    2. Coś innego powoduje zakłócenia (Pojedź autem do lasu albo gdzieś z dala od cywilizacji, i zobacz czy tam będą zakłócenia)
    3. Wybrałeś zły kanał.

    EDIT: Nie czepiaj się szczegółów, wiadomo, że jak ktoś pisze i silniku, to ma m.in. na myśli alternator
     
  15. Onicniepytaj

    Onicniepytaj Xbox One Xbox One Użytkownik

    Dołączył:
    Październik 4, 2010
    Posty:
    5423
    Polubienia:
    1669
    Punkty za osiągnięcia:
    113
    Miasto:
    Śląsk!
    Nie sądzę by każdy pomyślał o alternatorze. Jak pojedziesz do mechanika i ci powie że coś ci silnik robi to też myślisz o alternatorze? To jest taka gadka z płotka na płotek. Jak nie wiesz nic o motoryzacji to pomyślisz że na fakcie silnik. A nie jest to powiedziane że każdy musi się znać na motoryzacji i w ogóle. Dlatego wiadomo to dla ciebie i dla mnie. Jak widzisz to od samego początku tematu nie padło wyrażenie alternator..

    Ja raczej obstawiam że szaj*s produkt. Znajomy też sobie kupił taki tani i też ma ten sam problem co ja.
    Głośniki mają 350 W + wzmacniacz 1000W + Tuba (nie pamiętam ile ma) i na ~25 Vol na radiu to już głowa cie będzie boleć od słuchania..
     
  16. sreberko

    sreberko Użytkownik Użytkownik

    Dołączył:
    Grudzień 11, 2009
    Posty:
    356
    Polubienia:
    2
    Punkty za osiągnięcia:
    18
    Miasto:
    Nowy Sącz
    Jeżeli to głośniki i wzmacniacz marki VoiceCraft i tym podobne to nie sądzę, aby kogokolwiek bolała od tego głowa. Poza tym różne radia mają różną skalę, także nie pisz, że na ~25 bla,bla, bla etc.
     
  17. Onicniepytaj

    Onicniepytaj Xbox One Xbox One Użytkownik

    Dołączył:
    Październik 4, 2010
    Posty:
    5423
    Polubienia:
    1669
    Punkty za osiągnięcia:
    113
    Miasto:
    Śląsk!
    wiadomo że różne radia różna skala. Zależne jeszcze od ustawienia na wzmacniaczu itp itd. Nie jest powiedziane że musi być z voicecraft. U mnie wyrażenie "boli głowa" zostało użyte w sensie nie da się usiedzieć w tym hałasie dźwięków i bassów.


    I myślę że temat można zamknąć. Bo niektóre rzeczy już się powtarzały itp. Do niczego nowego nie dochodzimy z tym tematem.
     
  18. maker3

    maker3 Xbox One Xbox One Użytkownik

    Dołączył:
    Październik 31, 2010
    Posty:
    725
    Polubienia:
    72
    Punkty za osiągnięcia:
    28
    Nie dziwię się, że głowa boli. Widzę, że nastawiasz się na sprzęt, który ma robić dużo hałasu, a nie grać.
    Pewnie te 350W wstawiłeś jeszcze w tylną półkę.
    Jak ktoś jest audiofilem, to rzeczywiście może rozboleć głowa.
    [offtopic]Przy prawidłowo wykonanym car-audio, głośniki 20W zagrają lepiej.[/offtopic]

    Sorki jeśli źle Cię oceniłem ale jesli byłoby cię stać na sprzęt jaki napisałeś, to nie bawiłbyś się w transmitery.

    Zaryzykuj i kup następny transmiter aż trafisz na działający. Testowałem kiedyś jeden przez 15 minut i działał nadspodziewanie dobrze.
     
  19. sreberko

    sreberko Użytkownik Użytkownik

    Dołączył:
    Grudzień 11, 2009
    Posty:
    356
    Polubienia:
    2
    Punkty za osiągnięcia:
    18
    Miasto:
    Nowy Sącz
    Na początku przepraszam, może zmieniam temat, ale ogólnie transmitery to porażka. Rozumiem to rozwiązanie jedynie w samochodach gdzie jest fabryczne radio i ciężko je wymienić na inne, żeby się komponowało z całością. Tym bardziej, że radia wcale nie są drogie za ~500PLN można kupić naprawdę fajną używaną Alpine, a nawet nową - zależy jaki ktoś potrzebuje sprzęt :).
     
  20. Onicniepytaj

    Onicniepytaj Xbox One Xbox One Użytkownik

    Dołączył:
    Październik 4, 2010
    Posty:
    5423
    Polubienia:
    1669
    Punkty za osiągnięcia:
    113
    Miasto:
    Śląsk!
    maker3 hah mam ci zdjęcia wysłać? Jakbym nie miał takiego sprzętu to bym nie pisał. A to że 20W to wiesz.. Nie skomentuje tego :)

    Kod:
    Sorki jeśli źle Cię oceniłem ale jesli byłoby cię stać na sprzęt jaki napisałeś, to nie bawiłbyś się w transmitery.
    Jeżeli nie czytasz tego co pisze to nie moja wina. Napisałem X razy że wymienił bym dawno radio lajtowo. Jakby nie było mi szkoda tego co jest i co gra fajnie. Tylko że nie ma wyjścia AUX czy USB. (Jakbym wymienił to wiem że to poszło by w zapomnienie a po prostu mi go szkoda i póki działa opcja kupienia nowego nie wchodzi w grę).
    Za chwilę pewnie napiszesz że jeżdżę z opuszczoną szybą i muza na maxa (typu wiejski tuning). To muszę cię rozczarować.
    A gdzie te 350W miałem dać pod siedzenie? Logiczne że są na tylnej półce z przodu mam w drzwiach głośniki seryjne.


    PS. To że pod PC mam podpięty zestaw Redstar Rs-502 a pod TV tylko Creativy 2.1 to też jeste audio(coś tam, to co napisałeś) nie bądź śmieszny.
    Fakt że się ma sprzęt nie zawsze oznacza że się słucha jak debi*.

    sreberko
    Też do tego doszedłem. Zawsze będą jakieś zakłócenia.. Mniej bądź więcej słyszalne. I jak już chodzi o radio to byłbym ukierunkowany na takie z wysuwanym ekranikiem :) I też takie miało być ale zbyt wiele rzeczy wskazywało na to bym sobie to odpuścił (na razie chociaż :))
     
Wczytywanie...

Poleć forum