1. Ta strona wykorzystuje ciasteczka (cookies) w celu: utrzymania sesji zalogowanego Użytkownika, gromadzenia informacji związanych z korzystaniem z serwisu, ułatwienia Użytkownikom korzystania z niego, dopasowania treści wyświetlanych Użytkownikowi oraz tworzenia statystyk oglądalności czy efektywności publikowanych reklam.Użytkownik ma możliwość skonfigurowania ustawień cookies za pomocą ustawień swojej przeglądarki internetowej. Użytkownik wyraża zgodę na używanie i wykorzystywanie cookies oraz ma możliwość wyłączenia cookies za pomocą ustawień swojej przeglądarki internetowej. Dowiedz się więcej.

Trinity NAND

Temat na forum 'Dla świeżaków' rozpoczęty przez schoolers, Luty 11, 2014.

  1. schoolers

    schoolers Użytkownik Użytkownik

    Dołączył:
    Grudzień 16, 2011
    Posty:
    71
    Polubienia:
    0
    Punkty za osiągnięcia:
    6
    Miasto:
    Toruń
    Witam mam problem z Trinity. Programuje Spi nand - chcę wgrać oryginalny soft. Punkty lutownicze są ok na płycie. Mierzę pomiędzy punktem płytki a końcowymi punktami na płycie i nie są przerwane. J-runner, AutoGG, Nandpro nie widzą pamięci. Co może być nie tak?
     
  2. Lotnik421 Xbox One

  3. akir

    akir Xbox One Xbox One V.I.P Pomocnik Użytkownik PSforum.pl

    Dołączył:
    Grudzień 23, 2008
    Posty:
    12091
    Polubienia:
    1068
    Punkty za osiągnięcia:
    113
    Miasto:
    Bielsko-Biała
    Uszkodzony southbridge, lub programator

    Wysłane z mojego GT-N7100 przy użyciu Tapatalk 4
     
  4. schoolers

    schoolers Użytkownik Użytkownik

    Dołączył:
    Grudzień 16, 2011
    Posty:
    71
    Polubienia:
    0
    Punkty za osiągnięcia:
    6
    Miasto:
    Toruń
    SouthBridge raczej OK! a programator działa na innych i jest ok!
     
  5. pocinas

    pocinas Użytkownik Użytkownik

    Dołączył:
    Lipiec 30, 2011
    Posty:
    1087
    Polubienia:
    133
    Punkty za osiągnięcia:
    63
    Płeć:
    Mężczyzna
    Miasto:
    Południowo-Zachodnia Anglia
    Zdarzyło mi się kilka razy że sam SB jest sprawny, padł w nim interfejs SPI w efekcie był brak identyfikacji, brak odczytu i wgrania.
    Jestem elektronikiem z doświadczeniem i sporym profesjonalnym sprzętem, mam też inny programator więc poradziłem sobie w inny sposób i takie preferuje tu opcje naprawy tj:
    1) Skoro pisałeś że chcesz wrócić na oryginał czy mi się dobrze zdaje czy masz RGH, jeśli masz RGH i działa naciśnij EJECT i z poziomu Xella możesz flashnąc Retail (oryginalny) nand
    2) Użycie innego programatora który bezpośrednio zaprogramujesz nand pomijając SB (używam Proskeet)
    3) Jeśli nie masz programatora, ale masz umiejętność lutowania oraz jakąkolwiek inną płytę od Xbox 360 można......
    Wylutować kość nand, wlutować w byle jaką inną płytę i tam zaprogramować, potem kość z powrotem wlutować w Trinity, ewentualnie jak już masz jakąś inną płytę na straty, to na niej zaprogramuj nand który jest (16 megowy), następnie wlutować go w Trinity.
    4) Naprawa BGA, wymiana SB (ale czy to sens, SB jest sprawny) a koszta ogólne to 150zl Robota z Mostkiem
     
  6. schoolers

    schoolers Użytkownik Użytkownik

    Dołączył:
    Grudzień 16, 2011
    Posty:
    71
    Polubienia:
    0
    Punkty za osiągnięcia:
    6
    Miasto:
    Toruń
    Było RGH kiedyś, teraz konsola ma być pod Live...
     
  7. Sowa

    Sowa Użytkownik Użytkownik

    Dołączył:
    Styczeń 24, 2010
    Posty:
    439
    Polubienia:
    83
    Punkty za osiągnięcia:
    28
    Miasto:
    Tarnów
    Pocinas dobrze mówi.

    Fakt że uszkodzone SPI to w 100% przypadków jakie widziałęm wynika z winy użytkownika.. ;)

    Konsola, na teraz, uruchamia się na RGH? Może masz wymazanego nanda?
     
  8. pocinas

    pocinas Użytkownik Użytkownik

    Dołączył:
    Lipiec 30, 2011
    Posty:
    1087
    Polubienia:
    133
    Punkty za osiągnięcia:
    63
    Płeć:
    Mężczyzna
    Miasto:
    Południowo-Zachodnia Anglia
    No tak ale piszesz w 1szym poście że "chcę wgrać oryginalny soft" a teraz niby jaki masz? RGh było kiedyś robione i do dziś masz, czy RGh jakiś czas temu zdemontowane?

    Bo jeśli RGH masz do dziś i działa to możesz nand zflashować pod XELLEM, opcja jednorazowa bo na Oryginalnym nandzie już Xell się nie odpali, więc trzeba być mega pewnym co się wgrywa.
     
  9. schoolers

    schoolers Użytkownik Użytkownik

    Dołączył:
    Grudzień 16, 2011
    Posty:
    71
    Polubienia:
    0
    Punkty za osiągnięcia:
    6
    Miasto:
    Toruń
    Koleś coś kombinował, podlutowałem rgh i ZERO-NIC. :(
     
  10. Sowa

    Sowa Użytkownik Użytkownik

    Dołączył:
    Styczeń 24, 2010
    Posty:
    439
    Polubienia:
    83
    Punkty za osiągnięcia:
    28
    Miasto:
    Tarnów
    No to przyczyn może być kilka, zależnie od tego co kolega zrobił i to może być loteria..

    Na początek proponuje poczytać o "nand recovery bad flash" i to wykonać ;) Możliwe że nand jest pusty/zły i dlatego go nie wykrywa.
     
  11. schoolers

    schoolers Użytkownik Użytkownik

    Dołączył:
    Grudzień 16, 2011
    Posty:
    71
    Polubienia:
    0
    Punkty za osiągnięcia:
    6
    Miasto:
    Toruń
    wgrałem jakoś ecc , to mi się udało, startuje mi xell, ale normalnie rgh nie idzie już jak wgrałem nand rgh i podpiołem usb z dashboard itp...
     
  12. Sowa

    Sowa Użytkownik Użytkownik

    Dołączył:
    Styczeń 24, 2010
    Posty:
    439
    Polubienia:
    83
    Punkty za osiągnięcia:
    28
    Miasto:
    Tarnów
    dioda na chipie miga po wgraniu obrazu rgh?
     
  13. schoolers

    schoolers Użytkownik Użytkownik

    Dołączył:
    Grudzień 16, 2011
    Posty:
    71
    Polubienia:
    0
    Punkty za osiągnięcia:
    6
    Miasto:
    Toruń
    Mam programator coolrunner lpt, czy wam też wszystkie płytki programują się na przełączniku norm , a nie prog???
     
  14. pocinas

    pocinas Użytkownik Użytkownik

    Dołączył:
    Lipiec 30, 2011
    Posty:
    1087
    Polubienia:
    133
    Punkty za osiągnięcia:
    63
    Płeć:
    Mężczyzna
    Miasto:
    Południowo-Zachodnia Anglia
    Skoro XELL startuje, wgraj na pendrive sformatowany na Fat32 plik nanda Retailowego (Oryginał) o nazwie nandflash.bin do tego obok luzem wrzyć plik xenon.elf z paczki rawflash v4. Pena wepnij pod USB i odpal XELLA, po czym powinna się konsola pod XELLEM zflashowac nandem Retailowym. Po flashowaniu musisz chociaż odłączyć zasilanie chipa w Srodku 3,3V inaczej Retail nie odpali
     
  15. schoolers

    schoolers Użytkownik Użytkownik

    Dołączył:
    Grudzień 16, 2011
    Posty:
    71
    Polubienia:
    0
    Punkty za osiągnięcia:
    6
    Miasto:
    Toruń
    Dioda miga i nic więcej.
     
  16. pocinas

    pocinas Użytkownik Użytkownik

    Dołączył:
    Lipiec 30, 2011
    Posty:
    1087
    Polubienia:
    133
    Punkty za osiągnięcia:
    63
    Płeć:
    Mężczyzna
    Miasto:
    Południowo-Zachodnia Anglia
    No to pisz konkretnie bo pisałeś że " startuje mi xell" ........ wynikało by z tego że Xell uruchamia się, jedynie na Finalnym Glitch nandzie już nie

    A skoro jednak jak pisałeś "Dioda miga i nic więcej" może być tak że coś nie tak jest w ogóle z konsolą, więc i tak jedyne wyjście to nand Retailowym na którym będzie wszystko jasne.
    RGH na trince musi dziabać kwestia ułożenia kabla i długośc cpu rst, wsadu w chip i wsad w NAND,
     
  17. schoolers

    schoolers Użytkownik Użytkownik

    Dołączył:
    Grudzień 16, 2011
    Posty:
    71
    Polubienia:
    0
    Punkty za osiągnięcia:
    6
    Miasto:
    Toruń
    wystartował xell, i tam dałem soft z rgh na próbę,,..... ale rgh już nie podniósł...
     
  18. pocinas

    pocinas Użytkownik Użytkownik

    Dołączył:
    Lipiec 30, 2011
    Posty:
    1087
    Polubienia:
    133
    Punkty za osiągnięcia:
    63
    Płeć:
    Mężczyzna
    Miasto:
    Południowo-Zachodnia Anglia
    Rozwalasz mnie gościu. Piszesz raz tak,a raz tak..ale ok już coś wiemy teraz konkretniej.

    1) Dobra wgrałeś pod XELLEM jaki wsad? Retailowy czy patchowany pod RGH2?
    2) Czy naciskając Eject odpala sie xell?
     
  19. schoolers

    schoolers Użytkownik Użytkownik

    Dołączył:
    Grudzień 16, 2011
    Posty:
    71
    Polubienia:
    0
    Punkty za osiągnięcia:
    6
    Miasto:
    Toruń
    wgrałem nand pod rgh patchowany, konsola nie uruchamia teraz ani z eject xella , ani z power i pendrive reszty. Dioda glit****e i nic więcej....
     
  20. pocinas

    pocinas Użytkownik Użytkownik

    Dołączył:
    Lipiec 30, 2011
    Posty:
    1087
    Polubienia:
    133
    Punkty za osiągnięcia:
    63
    Płeć:
    Mężczyzna
    Miasto:
    Południowo-Zachodnia Anglia
    Nooo i teraz w końcu wszystko wiadomo DOKŁADNIE,a trwało to aż 18 postów

    Są 2-3 możliwości nie pacania boota
    1) Nand jest dobrze i prawidłowo skompilowany oraz wgrany, ale coś z ułożeniem kabli jest nie tak (bywa nie raz tak że na Xellu dziabie i a Boota nie chce) tylko że to Trinity i z nią takich jaj nie ma,bo albo nie paca w ogóle ani nawet xella, albo paca i xell i Boot.
    2) Nand jest dobrze i prawidłowo skompilowany oraz wgrany, ale coś z konsolą hardwarowo jest nie tak
    3) Źle skompilowany nand, nie ustawiło ci czasem w J-runner z automatu JTAG zamiast RGH2 przed Kliknięciem CREATE, bo J-runner ma czasem odchyłki i tak robi, trzeba na to bardzo uważać.
    4) Jak 2 ale nie dowiemy się tego puki nie wgramy nanda retailowego z odłączonym zasilaniem 3,3V na chipie
     
  21. schoolers

    schoolers Użytkownik Użytkownik

    Dołączył:
    Grudzień 16, 2011
    Posty:
    71
    Polubienia:
    0
    Punkty za osiągnięcia:
    6
    Miasto:
    Toruń
    kable nie ruszane, przed wgraniem xell działał, zero zmian fizycznych ...... a czy coolrunner programują ci się na przełączniku norm/prog ?
     
Wczytywanie...

Poleć forum