1. Ta strona wykorzystuje ciasteczka (cookies) w celu: utrzymania sesji zalogowanego Użytkownika, gromadzenia informacji związanych z korzystaniem z serwisu, ułatwienia Użytkownikom korzystania z niego, dopasowania treści wyświetlanych Użytkownikowi oraz tworzenia statystyk oglądalności czy efektywności publikowanych reklam.Użytkownik ma możliwość skonfigurowania ustawień cookies za pomocą ustawień swojej przeglądarki internetowej. Użytkownik wyraża zgodę na używanie i wykorzystywanie cookies oraz ma możliwość wyłączenia cookies za pomocą ustawień swojej przeglądarki internetowej. Dowiedz się więcej.

Tutorial - Flash liteon/dosflash 1.7

Temat na forum 'Artykuły' rozpoczęty przez KamileQ, Listopad 30, 2011.

  1. KamileQ

    KamileQ Banned

    Dołączył:
    Sierpień 18, 2008
    Posty:
    797
    Polubienia:
    2
    Punkty za osiągnięcia:
    0
    Miasto:
    Wieliczka
    Witam!
    Dziś pokaże jak wgrać m.in. lt 2.0 do liteona w dosflash. Do napędów takich jak benq, samsung i hitachi preferuje Jungleflasher. Potrzebujemy:
    - Xbox wraz z napędem liteon v1,v2 lub v3
    - klucz napędu z NASZEGO Xbox (jak wydobyć taki klucz piszę w innych poradnikach)
    - pendrive preferuje od 512mb wzwyż
    - komputer z SATA
    Z oprogramowania:
    - dosflash i pliki bootujące Windows 98
    DosFlash 1.7 Bootowalny Pendrive.rar - Klucze i różne do xbox - kaniamaster - Chomikuj.pl
    - HP usb disk storage format
    HP USB Disk Storage Format Tool 2.2.3 download - Programy & Spolszczenia
    - najnowszy jungleflasher i lt 2.0 do niego (wystarczy poszukać)

    Część pierwsza - tworzymy bootowalnego pendrive .
    Wsadzamy naszego pendrive do portu usb i instalujemy HP usb disk storage format. Otwieramy go , dosflash i pliki bootujące wypakowujemy do folderu na pulpicie. Potem robimy tak jak na screenie.

    [​IMG]


    Uploaded with ImageShack.us

    Dobra, pendrive zrobiony. Potem wchodzimy do folderu dosflash 1.6. są tam 2 pliki: Dosflash i dosflash.typ - kopiujemy je na pendrive.

    Część druga – tworzenie firmware w JF.

    Otwieramy JF.W okienku „source” ładujemy nasz klucz. Po załadowaniu wyskoczy okienko, dajemy tak i mamy gotowe wszystko tak jak na screenie.

    [​IMG]

    Gdy to zrobimy zapisujemy, zapisujemy cfw klikając „save to file”. Zapisujemy na naszym pendrive, nazwa dowolna lecz preferuje cfw.bin

    Część trzecia - wgrywamy cfw przez dosflash.

    Resetujemy komputer i bootujemy go z pendrive (ja zawsze wtedy odłączam dysk twardy). Pojawi się okno DOSa. Podłączamy napęd do komputera i wpisujemy: dosflash liteon e e800 (e800 to numer portu, jeśli masz port 0x00 to wpisujesz dosflash liteon e 0x00) i enter.

    [​IMG]

    Następnie wpisujemy dosflash

    [​IMG]

    Jak widać na screenie wyskoczyło zapytanie czy wysyłać vendor do napedu. My wtedy wyciągamy i wkładamy zasilanie do napędu i klikamy „n” i naciskamy enter. Wybieramy nasz napęd czyli 4 i enter, potem pyta nas czy usunąć firmware, zczytać czy zapisać nowe. My naciskamy „w”. Wyskoczy unkown flash chip.

    [​IMG]

    Wpisujemy jeszcze raz dosflash. Wyskoczy takie okienko:

    [​IMG]

    Oczywiście wybieramy nasz napęd czyli 4, enter i klikamy „w” i enter . Wpisujemy nazwę naszego flasha który ejst na pendrive (ja nazwałem go cfw.bin)

    [​IMG]

    Klikamy enter. Powinno wyskoczyć erasing i Writing bank. Tak jak na screenie.

    [​IMG]

    To wszystko. Odłączamy napęd i sprawdzamy czy działa. Potem skręcamy konsole i gratuluje – właśnie zflashowałeś swó napęd J
    Poradnik wykonany w całości przeze mnie.
     
    2 użytkowników lubi ten post.
  2. Lotnik421 Xbox One

  3. lukas9

    lukas9 Użytkownik Użytkownik

    Dołączył:
    Styczeń 15, 2011
    Posty:
    40
    Polubienia:
    0
    Punkty za osiągnięcia:
    6
    Mam pytanie. Jaki port mam wpisac nr poru na poczatku(nie wiem jaki mam wpisac bo mam wyczyszczony napęd i nie wiem na którym porcie jest)?
     
  4. bgszef!

    bgszef! Użytkownik Użytkownik

    Dołączył:
    Maj 11, 2011
    Posty:
    969
    Polubienia:
    0
    Punkty za osiągnięcia:
    16
    Miasto:
    w Miescie
    Najpierw dsoflasha odpal i zoabaczysz na jakim porcie masz. On ma np jako naped nr 4. port - e800



    A co do tutoriala - od siebie bym dodal, ze niekiedy nie chce skasowac przez dosflash, wtedy nalezy uzyc l-o-eras.
     
  5. lukas9

    lukas9 Użytkownik Użytkownik

    Dołączył:
    Styczeń 15, 2011
    Posty:
    40
    Polubienia:
    0
    Punkty za osiągnięcia:
    6
    Mogł bys jasniej bo jestem zupełnie zielony w tych sprawach?:p
     
  6. bgszef!

    bgszef! Użytkownik Użytkownik

    Dołączył:
    Maj 11, 2011
    Posty:
    969
    Polubienia:
    0
    Punkty za osiągnięcia:
    16
    Miasto:
    w Miescie
    Wpisz dosflash i wyskoczy Ci lista napedow jak na fotkach wyzej
     
  7. lukas9

    lukas9 Użytkownik Użytkownik

    Dołączył:
    Styczeń 15, 2011
    Posty:
    40
    Polubienia:
    0
    Punkty za osiągnięcia:
    6
    Ok dzis bede opróbował. Dzieki za tutka ;)
     
  8. mario1500

    mario1500 Użytkownik Użytkownik

    Dołączył:
    Luty 8, 2008
    Posty:
    361
    Polubienia:
    5
    Punkty za osiągnięcia:
    18
    Miasto:
    Polska
    Masz rację też tak kiedyś miałem i musiałem użyć tej komendy. A co do tutka to daję "Przydatne" (mimo że to już kiedyś było) chociażby za spędzony czas przy tworzeniu tego poradnika. :)
     
  9. lukas9

    lukas9 Użytkownik Użytkownik

    Dołączył:
    Styczeń 15, 2011
    Posty:
    40
    Polubienia:
    0
    Punkty za osiągnięcia:
    6
    A ta komenda brzmi dokładnie?:p
     
  10. mario1500

    mario1500 Użytkownik Użytkownik

    Dołączył:
    Luty 8, 2008
    Posty:
    361
    Polubienia:
    5
    Punkty za osiągnięcia:
    18
    Miasto:
    Polska
  11. KamileQ

    KamileQ Banned

    Dołączył:
    Sierpień 18, 2008
    Posty:
    797
    Polubienia:
    2
    Punkty za osiągnięcia:
    0
    Miasto:
    Wieliczka
    Mi tam zawsze działa dosflash liteon e e800 :)
     
  12. kusiu

    kusiu Użytkownik Użytkownik

    Dołączył:
    Listopad 25, 2009
    Posty:
    208
    Polubienia:
    8
    Punkty za osiągnięcia:
    18
    Dosflash 2.0 nie jest lepszy?
     
  13. KamileQ

    KamileQ Banned

    Dołączył:
    Sierpień 18, 2008
    Posty:
    797
    Polubienia:
    2
    Punkty za osiągnięcia:
    0
    Miasto:
    Wieliczka
    Ja tam wole 1.7 :)
     
  14. kurczak80

    kurczak80 Użytkownik Użytkownik

    Dołączył:
    Grudzień 16, 2009
    Posty:
    339
    Polubienia:
    26
    Punkty za osiągnięcia:
    28
    Miasto:
    Lubawka
    Dlaczego? Jakieś błędy w 2.0?
     
  15. lukas9

    lukas9 Użytkownik Użytkownik

    Dołączył:
    Styczeń 15, 2011
    Posty:
    40
    Polubienia:
    0
    Punkty za osiągnięcia:
    6
    A to tez jest do windowsa XP czy trzeba sciagnac cos innego?
     
  16. blazejp

    blazejp <a href="http://xboxforum.pl/artykuly-f206/%5Btuto V.I.P Użytkownik

    Dołączył:
    Listopad 22, 2009
    Posty:
    1839
    Polubienia:
    12
    Punkty za osiągnięcia:
    38
  17. lukas9

    lukas9 Użytkownik Użytkownik

    Dołączył:
    Styczeń 15, 2011
    Posty:
    40
    Polubienia:
    0
    Punkty za osiągnięcia:
    6
    Chodzi mi o to czy zrobie to na XP?
     
  18. KamileQ

    KamileQ Banned

    Dołączył:
    Sierpień 18, 2008
    Posty:
    797
    Polubienia:
    2
    Punkty za osiągnięcia:
    0
    Miasto:
    Wieliczka
    Zrobisz na każdym systemie. Wystarczy że komputer ma możliwość bootowania z pendrive.
     
  19. lukas9

    lukas9 Użytkownik Użytkownik

    Dołączył:
    Styczeń 15, 2011
    Posty:
    40
    Polubienia:
    0
    Punkty za osiągnięcia:
    6
    A jak mam czysty naped musze dawac ERASE czy odrazu moge dawac WRITE?
     
  20. lukas9

    lukas9 Użytkownik Użytkownik

    Dołączył:
    Styczeń 15, 2011
    Posty:
    40
    Polubienia:
    0
    Punkty za osiągnięcia:
    6
    I jak sprawdzic czy komputer ma możliwość botowania z pendriva?
    I co wcisnac po restarcie kompa zeby odpaliło tego pendriva?
     
  21. ESLORD

    ESLORD V.I.P V.I.P Pomocnik XBOX MANIAK Użytkownik

    Dołączył:
    Październik 21, 2011
    Posty:
    4295
    Polubienia:
    759
    Punkty za osiągnięcia:
    113
    Miasto:
    Londyn
    To nie jest odpowiednie pytanie jak na ten POST, ale na twoje szczęście mam dobre serduszko.

    > Wsadz PENDRIVE do usb, włącz kompa i kliknij klawisz odpowiedzialny za wejście w BOOT MENU (powinno pisać podczas wyświetlania statusów w DOSIE) standardowo F10/F11/F12

    Aha zanim wsadzisz PENDRIVE przeczytaj to HP USB Disk Storage Format Tool - v2.1.8 Download - EXTREME Overclocking
     
Wczytywanie...

Poleć forum