1. Ta strona wykorzystuje ciasteczka (cookies) w celu: utrzymania sesji zalogowanego Użytkownika, gromadzenia informacji związanych z korzystaniem z serwisu, ułatwienia Użytkownikom korzystania z niego, dopasowania treści wyświetlanych Użytkownikowi oraz tworzenia statystyk oglądalności czy efektywności publikowanych reklam.Użytkownik ma możliwość skonfigurowania ustawień cookies za pomocą ustawień swojej przeglądarki internetowej. Użytkownik wyraża zgodę na używanie i wykorzystywanie cookies oraz ma możliwość wyłączenia cookies za pomocą ustawień swojej przeglądarki internetowej. Dowiedz się więcej.

[tutorial] Jak poprawnie ustawić porty w router pod LiNK - RGH

Temat na forum 'LINK' rozpoczęty przez Meganz32, Listopad 27, 2013.

  1. Meganz32

    Meganz32 Użytkownik Użytkownik

    Dołączył:
    Grudzień 7, 2010
    Posty:
    56
    Polubienia:
    11
    Punkty za osiągnięcia:
    8
    Miasto:
    Kraków
    Witam serdecznie :)

    PORADNIK PRZEZNACZONY DLA ROUTERÓW Z WYŁĄCZONYM FILTROWANIEM MAC ADRESS! Później rozpiszę jak dodać konsolę do routera z MacAdreesem!



    Zauważyłem, że wiele osób ma problem z ustawieniem swoich routerów, ja osobiście również miałem z tym problem, ale po dużych oględzinach i testach doszedłem do odpowiedniego rezultatu. Osobiście robiłem go na Thomson Alcatel twg870ug (od UPC) oraz Pentagramie. Jak to wygląda spróbuje wyjaśnić w opisie niżej.

    1. Wchodzimy jako administrator do naszego routera, wcześniej musimy sprawdzić czy nasza konsola jest podłączona do internetu ( czy w FSD w lewym-dolnym rogu wyświetla się IP). Jeżeli tak, to przechodzimy dalej.

    2. Udajemy się do zakładki, gdzie możemy nadawać porty dla naszych urządzeń - u mnie nazywa się to Port Forwarding.

    3. Wchodzimy tak i włączamy ADD/Dodaj (zależy od routera).

    4. Powinno nam wyskoczyć Menu z możliwością wpisania IP naszego urządzenia, Portu Początkowego(START) , Portu Końcowego (END) oraz Protokołu(Protocol). Również może być opis itp, nasz tylko obchodzą te, które wymieniłem.

    5. I tutaj zaczynamy zabawę. IP urządzenia podajemy takie, które wyskakuje nam w FSD. Zazwyczaj jest 192.168.X.X (tam gdzie x będą liczby, u mnie jest to 0.16 )

    6. Kolejnym krokiem jest wpisanie portu początkowego i końcowego - wpisujemy tutaj domyślnie 3071-3072 ( Start-End ), w przypadku moich dwóch routerów to zadziałało.

    7. Teraz dochodzimy do momentu protokołu. Mamy do wyboru UDP/TCP/BOTH. Protokół BOTH jest to TCP i UDP w jednym, więc dajemy właśnie tą opcje.

    8. Jeżeli jest to możliwe, dajemy sobie opis XboxLiNK, tak abyśmy wiedzieli od czego są te porty ( nie musi tego być ).

    9. Dajemy zapisz.


    Pierwsza część skończona, teraz musimy udać się do miejsca gdzie będziemy posiadać OPCJE KONFIGURACYJNE ROUTERA - mówie tutaj o możliwości włączenia/wyłączenia UPnP - będzie to potrzebne w sumie, u mnie musiało być odblokowane.

    1. Wchodzimy w OPCJE KONFIGURACYJNE ROUTERA
    2. Następnie wyszukujemy UPnP i zaznaczamy ENABLE/Ptaszek czy cokolwiek tam może być.
    3. Następnie zapisujemy i możemy w sumie zresetować swój router.


    Teraz przechodzimy do swojej konsoli i wchodzimy ponownie do FSD. Kolejnym krokiem będzie sprawdzenie czy wyświetla nam PASS w naszych opcjach. W tym przypadku udajemy się do Settings/Plugins Settings i wchodzimy tam w odpowiednią opcje, gdzie możemy przestestować dostęp. W tym momencie powinno nam wyświetlić wszędzie PASS. Oczywiście, musimy również połączyć się do JQE360.com :0

    Dodam później VIDEO-Tutorial, tylko potrzebuje chwilki czasu na nagranie :)
    W razie czego, proszę o komentarze, jeśli się mylę. Tak jak mówię, zrobiłem to w ten sposób i zadziało.

    Pozdrawiam :)
     
    B@nt0$ i MrDudi lubią to.
  2. Lotnik421 Xbox One

  3. MrDudi

    MrDudi Użytkownik Użytkownik

    Dołączył:
    Styczeń 26, 2009
    Posty:
    162
    Polubienia:
    22
    Punkty za osiągnięcia:
    18
    ja mam problem tak jak pisałem w innym temacie że po iluśtam meczach jakby rozłącza mnie na amen . spróbuje nieco zmienić ustawienia wedle twego tutka. zamiast robić porty oddzielnie tak jakby , to w jednej linijce od razu "3071-3072" plus ustawiłem to całe UPnP . z tym jeszcze nie próbowałem bo nie bardzo wiedziałem gdzie to jest w opcjach routera ale twój post mnie natchnął i luknąłem a było gdzieś na wierzchu, nie trzeba było szukać. dzisiaj nie mam czasu ale jutro AC4 w odstawkę i długaaaaa(jeśli zadziała :D) sesja w Ghosta i zobaczymy czy pomoże. jak coś dam znać. plusik za chęci dla Ciebie.
     
  4. Meganz32

    Meganz32 Użytkownik Użytkownik

    Dołączył:
    Grudzień 7, 2010
    Posty:
    56
    Polubienia:
    11
    Punkty za osiągnięcia:
    8
    Miasto:
    Kraków
    Sądzę, że możliwe przerywanie połączenia. Każdy Router inaczej będzie działał jeżeli chodzi o ustawienia. Sam mam teraz problem, no ale jakoś muszę sobie poradzić.
     
  5. Stefa

    Stefa Świeżak Świeżak

    Dołączył:
    Lipiec 3, 2013
    Posty:
    2
    Polubienia:
    0
    Punkty za osiągnięcia:
    1
    Płeć:
    Kobieta
    Miasto:
    Horsens, Denmark
    Witam, wracam do tematu. Obecnie posiadam router NETIS , gdzie podczas rozwijania opcji "protokół" jest mnóstwo opcji m.in. TCP i UDP ale za żadne skarby nie ma tam nic takiego jak BOTH. Są natomiast inne dziwne opcje które widzicie. Możecie mi jakoś pomóc ?

    netis.jpg
     
  6. seyu

    seyu Użytkownik Użytkownik

    Dołączył:
    Grudzień 29, 2011
    Posty:
    114
    Polubienia:
    31
    Punkty za osiągnięcia:
    28
    Płeć:
    Mężczyzna
    Miasto:
    Bielsko-Biała
    Nie lepiej konsole wrzucic do DMZ?

    Wysłane z mojego G620S-L01 przy użyciu Tapatalka
     
  7. Stefa

    Stefa Świeżak Świeżak

    Dołączył:
    Lipiec 3, 2013
    Posty:
    2
    Polubienia:
    0
    Punkty za osiągnięcia:
    1
    Płeć:
    Kobieta
    Miasto:
    Horsens, Denmark
    Adres ip konsoli został dodany do DMZ, router zrestartowany. A co teraz ? Jak sprawdzić poprawność połączenia albo w ogóle dowiedzieć się czy to zadziałało ? Przy sprawdzeniu ustawień LiNK na konsoli zgadza się tylko stan uwierzytelnienia JQE360 i włączona łatka Ping. System Link ciągle na szaro bez możliwości wejścia w jego menu.
    Teraz poczytałam głębiej na forum i myślę, że przyczyną może być wersja Dasha 735. Wnioskuje więc, że będę musiała poddać konsolę aktualizacji. Proszę tylko o informacje czy to może być główny problem.
     
    Ostatnia edycja: Grudzień 2, 2015
  8. mlekas

    mlekas Użytkownik Użytkownik Świeżak

    Dołączył:
    Styczeń 5, 2016
    Posty:
    25
    Polubienia:
    0
    Punkty za osiągnięcia:
    1
    Płeć:
    Mężczyzna
    Witam.
    Proszę o pomoc. UPnP włączony, porty przekierowane. Kolejny krok jest dla minie zagadką. Wchodzimy do FSD i sprawdzamy porty.
    nie mam takiej opcji Settings/Plugins Settings - nie mogę przetestować łącza. Konto na xboxunity też założone.

     
  9. Tymonxxx123

    Tymonxxx123 Banned Użytkownik

    Dołączył:
    Luty 22, 2012
    Posty:
    94
    Polubienia:
    0
    Punkty za osiągnięcia:
    6
    Miasto:
    TSP
    Witam mam pytanie odnośnie gry online przez linka czy jeszcze trochę osób w to gra.
     
  10. pawel002991

    pawel002991 Świeżak Świeżak

    Dołączył:
    Lipiec 5, 2014
    Posty:
    2
    Polubienia:
    0
    Punkty za osiągnięcia:
    1
    Witam, mam problem z portami. Dodałem adres konsoli do DMZ, ale nadał podczas próby połączenia na konsoli przy portach wyskakuje "fail" . Chciałem dodać same porty w przekierowaniu ale w moim routerze są dziwne te ustawienia. Może ktoś pomoże ? Dorzucam fotkę.
    [​IMG]
    [​IMG]
    router.jpg


    Większe: https://drive.google.com/file/d/0Byj6EXYgKStVY1MtRzl5NTNHZ2s/view
     
Wczytywanie...

Poleć forum