1. Ta strona wykorzystuje ciasteczka (cookies) w celu: utrzymania sesji zalogowanego Użytkownika, gromadzenia informacji związanych z korzystaniem z serwisu, ułatwienia Użytkownikom korzystania z niego, dopasowania treści wyświetlanych Użytkownikowi oraz tworzenia statystyk oglądalności czy efektywności publikowanych reklam.Użytkownik ma możliwość skonfigurowania ustawień cookies za pomocą ustawień swojej przeglądarki internetowej. Użytkownik wyraża zgodę na używanie i wykorzystywanie cookies oraz ma możliwość wyłączenia cookies za pomocą ustawień swojej przeglądarki internetowej. Dowiedz się więcej.

[TUTORIAL]Kabel VGA

Temat na forum 'Artykuły' rozpoczęty przez igorro, Wrzesień 4, 2009.

  1. igorro

    igorro Użytkownik Użytkownik

    Dołączył:
    Listopad 2, 2008
    Posty:
    1025
    Polubienia:
    4
    Punkty za osiągnięcia:
    38
    UWAGA! - wszystko robisz na własną odpowiedzialność!
    Przeczytaj dwa razy zanim zabierzesz się do pracy!




    [​IMG]

    AVIP - Wtyczka xbox'a
    VGA - Wtyczka D-SUB 15 (vga)
    SCART - Wtyczka Euro do TV


    Podane kondensatory na schemacie powinny się znajdować we wtyczce EURO - jeżeli ich nie ma to trudno [​IMG] (podałem w razie gdyby były żeby każdy wiedział że wtyczkę vga należy przylutować przed nimi a nie za nimi).

    Przełącznik służy do przełączania pomiędzy trybem RGB (do tv) i VGA (do monitora). Po rozebraniu wtyczki xbox'a należy przełącznik/pstryczek/przycisk przylutować do pinu 11 i 12 tak by można było włączyć lub wyłączyć "mostek" na tych pinach (w oryginalnym kablu RGB ten mostek jest połączony, należy go rozlutować i poprowadzić kabelki do przełącznika). Ogólnie rzecz biorąc Schemat przedstawia dwu-funkcyjny kabel.

    ***

    Można również wykonać go na bazie kabla Component (tu nie trzeba rozbierać wtyczki do xbox'a). Dla przykładu kabel VGA do PS2:

    [​IMG]

    Oczywiście wtyczka jest inna bo ten jest do PS2, ale zasada ta sama gdyż cała operacja polega na tym by usunąć 3 końcówki od kabla COMPONENT:

    - CZERWONĄ (nie pomylić z czerwona wtyczką od prawego kanału dźwięku!)
    - ZIELONĄ
    - NIEBIESKĄ


    Po usunięciu tych wtyczek, należy odizolować trzy kable po tych wtyczkach i przylutować je do wtyku VGA w/g schematu powyżej (dotyczącego kabla Component).

    Czerwony + idzie do PIN 1
    Czerwony masa (kolor szary na schemacie) idzie do PIN 6


    Zielony + idzie do PIN 2
    Zielony masa (kolor szary na schemacie) idzie do PIN 7


    Niebieski + idzie do PIN 3
    Niebieski masa (kolor szary na schemacie) idzie do PIN 8


    I to wszystko :)

    Do takiego kabelka musicie posiadać BIOS VGA i konsole w wersji 1.0-1.4 (nie pamiętam ale chyba 1.5 też podejdzie).






    Kabelek bedzie działał tylko z monitorami które obsługują SOG (Sync On Green)
    TUTAJ << zaznaczone na zielono[​IMG]

    Aby poprawnie działał z resztą monitorów trzeba zastosować się do tego schematu (z układem LM1881):
    [​IMG]

    Lub dla konsol od 1.0 do 1.3 połączyć dodatkowo piny:
    [​IMG]

     
  2. Lotnik421 Xbox One

  3. Piri

    Piri V.I.P V.I.P Użytkownik

    Dołączył:
    Maj 23, 2008
    Posty:
    529
    Polubienia:
    0
    Punkty za osiągnięcia:
    16
    Miasto:
    Włoszczowa :)
    Hehe , to jest do klocka pierwszej generacji :D
     
  4. igorro

    igorro Użytkownik Użytkownik

    Dołączył:
    Listopad 2, 2008
    Posty:
    1025
    Polubienia:
    4
    Punkty za osiągnięcia:
    38
    No przecież zamieściłem to w dziale xbox nie xbox 360!
     
  5. dzikrk

    dzikrk Użytkownik Użytkownik

    Dołączył:
    Grudzień 22, 2009
    Posty:
    48
    Polubienia:
    0
    Punkty za osiągnięcia:
    6
    Miasto:
    Nowy Dwór Gdański
    A jak bym zrobił sobie taki kabelek komponent do xboxa 360 działałby? ;>
     
  6. marcin0557

    marcin0557 Świeżak Świeżak

    Dołączył:
    Marzec 11, 2012
    Posty:
    4
    Polubienia:
    0
    Punkty za osiągnięcia:
    1
    Witam wszystkich, Właśnie zamówiłem sobie konsolkę, ale niestety w zestawie nie ma kabla do tv i nie mogę go nigdzie dostać wiec postanowiłem dorobić w konsoli dodatkowe wyjście cinch video i audio i tu moje pytanie w którym dokładnie miejscu na płycie mogę dolutować poszczególne złącza? Z pewnością przydadzą mi się jakieś zdjęcia i wasze porady więc proszę o pomoc. nie zakładałem nowego tematu bo myślę że to odpowiednie miejsce na moje pytania. Z góry dzięki :)
     
  7. akir

    akir Xbox One Xbox One V.I.P Pomocnik Użytkownik PSforum.pl

    Dołączył:
    Grudzień 23, 2008
    Posty:
    12078
    Polubienia:
    1068
    Punkty za osiągnięcia:
    113
    Miasto:
    Bielsko-Biała
    Edit
    Moj błąd przegladam na telefonie.
     
  8. marcin0557

    marcin0557 Świeżak Świeżak

    Dołączył:
    Marzec 11, 2012
    Posty:
    4
    Polubienia:
    0
    Punkty za osiągnięcia:
    1
  9. Rainbowek

    Rainbowek Użytkownik Użytkownik

    Dołączył:
    Luty 7, 2012
    Posty:
    106
    Polubienia:
    1
    Punkty za osiągnięcia:
    18
    Obróć konsolę i zobacz czy ma takie wejście - jaki to problem? Jeśli będzie takie wejście posiadała to kabel będzie działał.
     
  10. marcin0557

    marcin0557 Świeżak Świeżak

    Dołączył:
    Marzec 11, 2012
    Posty:
    4
    Polubienia:
    0
    Punkty za osiągnięcia:
    1
    To nie takie łatwe ocenić "na oko". Może ktoś kto ma taką konsolkę i kabel do niej będzie w stanie lepiej to ocenić. Jest ktoś taki?:biggrin:
     
  11. Rainbowek

    Rainbowek Użytkownik Użytkownik

    Dołączył:
    Luty 7, 2012
    Posty:
    106
    Polubienia:
    1
    Punkty za osiągnięcia:
    18
    No nie żartuj ;) Wejścia są zapewne opisane więc zobacz te nazwy i przepisz tutaj, a wtedy podamy Ci jakim kablem podłączysz konsolę.
     
  12. marcin0557

    marcin0557 Świeżak Świeżak

    Dołączył:
    Marzec 11, 2012
    Posty:
    4
    Polubienia:
    0
    Punkty za osiągnięcia:
    1
    Wejście to nazywa się chyba AVIP
     
  13. Crackeeer

    Crackeeer Użytkownik Użytkownik Świeżak

    Dołączył:
    Październik 25, 2014
    Posty:
    10
    Polubienia:
    0
    Punkty za osiągnięcia:
    1
    Zrobiłem to przylutowywując YPrPb i wspólne dla tych 3 złącz GND. 9-10 13-14 zmostkowane, brak włącznika bo po co na VGA (a SCARTa wywaliłem)
    Nie działa...
    No kur*a...
    Niestety nie doczytałem tego, że potrzebny jest VGA bios. Moja konsolka to 1.6 a VGA patcher pod bios na chipie nie działa na tej wersji! -.-
     

Poleć forum