1. Ta strona wykorzystuje ciasteczka (cookies) w celu: utrzymania sesji zalogowanego Użytkownika, gromadzenia informacji związanych z korzystaniem z serwisu, ułatwienia Użytkownikom korzystania z niego, dopasowania treści wyświetlanych Użytkownikowi oraz tworzenia statystyk oglądalności czy efektywności publikowanych reklam.Użytkownik ma możliwość skonfigurowania ustawień cookies za pomocą ustawień swojej przeglądarki internetowej. Użytkownik wyraża zgodę na używanie i wykorzystywanie cookies oraz ma możliwość wyłączenia cookies za pomocą ustawień swojej przeglądarki internetowej. Dowiedz się więcej.

[Tutorial]LT-MAX IHAS 124B-624B Ixtreme Burner Max FW

Temat na forum 'Kosz' rozpoczęty przez darmon, Październik 25, 2011.

  1. darmon

    darmon Użytkownik Użytkownik

    Dołączył:
    Sierpień 21, 2010
    Posty:
    628
    Polubienia:
    10
    Punkty za osiągnięcia:
    18
    ...

    Edit:

    Witam ​


    Z racji, że na forum nie ma tutka z prawdziwego zdarzenia odnośnie wgrywanie zmodyfikowanego firmware do Ihas 124-624B postanowiłem zebrać do kupy informacje do których mam dostęp i stworzyć tutorial dla potrzebujących, których jest wiele na tym forum.

    Chcę podkreślić na wstępie że większoścji informacji znajdujących się w tym poście nie jest mojego autorstwa!

    To zaczynamy :)


    1. Flashowanie Lite On Ihas 124B-624B.

    Najlepszym poradnikiem przedstawiającym proces wgrywania Ixtreme Burner Max jest tutek na tym forum:
    X360 - poprawne nagrywanie xgd3 (modyfikacja nagrywarki) • programosy.pl (umieszczenie linku uzgodnione z SModem $Pablooo88)
    Dotyczy on tych osób, które korzystają z płyt verbatim dual layer. Wszystkich innych zapraszam do przeczytania tekstu poniżej.



    Tekst został w większej części przekopiowany z postu darmona!

    2. Przygotowanie firmware pod konkretne Media ID naszej płytki.

    Jeśli macie zamiar korzystać z innych płyt niż verbatim należy przygotować firmware pod konkretne media id płyty.

    Jak rozpoznać Media ID naszego nośnika DVD DL?
    Wkładamy czystą płytkę do napędu i uruchamiamy Imageburn i klikamy zapisz obraz na dysk.

    W prawym okienku pojawi info :
    Physical Format Information (ADIP - L0):
    Disc ID: XXXXX-XXX-XX- to jest właśnie nasze Media ID płyty.

    Przygotowanie zmodyfikowanego firmware.
    Na początku pobieramy program Media Code Speed Edit. Link: Video tools/software and downloads - VideoHelp.com
    Gdy pobraliśmy uruchamiamy go i wciskamy przycisk LOAD gdzie ładujemy plik iHAS-124B-AL0S-MKM001MKM003-final.bin, który znajduje się w paczce z fv Burner MAX. od C4. Następnie klikamy na nasze media id tak jak na screenie poniżej. Np. Platinum ma MediaID: Ritek S04-66 8x 6x 4x. Po dwukrotnym kliknięciu pojawia się okienko select media code to replace ritek, gdzie wybieramy (ISSM D001-001) 2.4x i zatwierdzamy OK. Pojawia się napis warning do you really want replace. Zatwierdzamy OK, następnie SAVE i zapisujemy spatchowany firmware pod konkretne media id np. .bin iHAS-124B-AL0S-MKM001MKM003-final_speedpatched.bin. Następnie przystępujemy do flashowania nagrywarki jak w poradniku z linku powyżej z tą różnicą, że zamiast pliku iHAS-124B-AL0S-MKM001MKM003-final.bin użyjemy zmodyfikowany FW np. iHAS-124B-AL0S-MKM001MKM003-final_speedpatched.bin

    [​IMG]


    3. Ustawienia w EEPromUtility (te ustawienia są zalecane dla tych co wgrywają zmodyfikowany fv pod konkretne media id. Dla tych co korzystaj)

    Gdy napęd zostanie poprawnie zflashowany należy odpowiednio poustawiać opcje w programie EEProm Utility jak na screenie poniżej.
    Czyli:
    - Smart Burn (Enabled)
    - Online Hyper Tuning (Enabled)
    - Over Speed (Disabled)
    - Force Hyper Tuning (Enabled).

    [​IMG]

    4. Ustawienia w IMGBurn.
    Gwarancją sukcesu jest poprawnie ustawienie programu IMGBurn.
    -OPC włączone- zawsze niezależnie od płyty
    -Verify Against Image File włączone
    Pomimo tego co jest napisane w tutorialu z linku nagrywamy prędkością 2,4x.




    Na tym poradniku kilkukrotnie flashowałem napęd sobie i moim znajomym. Obecnie wypalam na Omegach i wszystko idzie jak po maśle. Mam nadzieję że ten tutek się przyda. Pozdrawiam//Laki88
     
    3 użytkowników lubi ten post.
  2. Lotnik421 Xbox One

  3. Life92

    Life92 Banned

    Dołączył:
    Październik 12, 2011
    Posty:
    69
    Polubienia:
    0
    Punkty za osiągnięcia:
    0
    po tym zabiegu na każdej płycie można nagrywać? to znaczy np omega verbatim maxell itp?
     
  4. Grzesiek13

    Grzesiek13 Użytkownik Użytkownik

    Dołączył:
    Kwiecień 5, 2008
    Posty:
    72
    Polubienia:
    0
    Punkty za osiągnięcia:
    6
    Znowu zaśmiecanie wątku. Edytujesz odpowiedni media id i masz. Nie każda płyta ma przecież identyczny! Tyle razy wałkowałem, z resztą nie tylko ja.
     
  5. riddle13

    riddle13 Użytkownik Użytkownik

    Dołączył:
    Grudzień 10, 2010
    Posty:
    23
    Polubienia:
    0
    Punkty za osiągnięcia:
    1
    Mam pytanie: czy istnieje możliwość sflaszowania firmware pod kilka media id czy tylko jedno, tzn. aby móc nagrywać na kilku płytkach?
     
  6. dawidek295

    dawidek295 Xbox One Xbox One

    Dołączył:
    Maj 2, 2010
    Posty:
    1471
    Polubienia:
    43
    Punkty za osiągnięcia:
    48
    Miasto:
    SW
    tak da się użytkownik wstawil już jeden do maxelli verbów i emteców na ihas124b
     
  7. riddle13

    riddle13 Użytkownik Użytkownik

    Dołączył:
    Grudzień 10, 2010
    Posty:
    23
    Polubienia:
    0
    Punkty za osiągnięcia:
    1
    czyli procedurę powtarzamy dla każdego media id na tym samym firmware?
     
  8. Masywny

    Masywny Użytkownik Użytkownik

    Dołączył:
    Luty 7, 2008
    Posty:
    31
    Polubienia:
    0
    Punkty za osiągnięcia:
    6
    dawidek295. Mozesz podac nairy na ten flash do kilku plytek. I prosty tutorial jak to wgrac
     
  9. speiner

    speiner Świeżak Świeżak

    Dołączył:
    Październik 15, 2011
    Posty:
    3
    Polubienia:
    0
    Punkty za osiągnięcia:
    1
    Kupiłem płytki PLATINUM ale Media ID tych płytek to: MBIPG101 R10-065. Na co zmienić speed do tych płyt?
     
  10. Volfield

    Volfield Świeżak Świeżak

    Dołączył:
    Wrzesień 1, 2010
    Posty:
    14
    Polubienia:
    0
    Punkty za osiągnięcia:
    1
    Mam te same płyty. Do tej pory wszystkie próby nagrania kończyły się błędem przy weryfikacji przy 50% Dziś zrobiłem crossflasha na iHAS524B oraz spatchowałem firmware z speed 2.4x code (ISSM D001-001) na moje płyty i forza nagrała się bezbłędnie.

    EDIT: Mimo 100% weryfikacji błąd podczas instalacji na dysk przy 48%
     
  11. Masywny

    Masywny Użytkownik Użytkownik

    Dołączył:
    Luty 7, 2008
    Posty:
    31
    Polubienia:
    0
    Punkty za osiągnięcia:
    6
    Zeby zmienic verbatim to zmieniamy MKM 0a3-000 na ktore? Bez roznicy byleby mialo 2.4x czy jak
     
  12. Masywny

    Masywny Użytkownik Użytkownik

    Dołączył:
    Luty 7, 2008
    Posty:
    31
    Polubienia:
    0
    Punkty za osiągnięcia:
    6
    ale podono zeby wypalac 2.4x trzeba zmienic bo inaczej wypala sie 4x niezaleznie od tego jaka predkosc ustawi sie w img.
     
  13. AjnSztajn

    AjnSztajn Użytkownik Użytkownik

    Dołączył:
    Grudzień 27, 2009
    Posty:
    225
    Polubienia:
    0
    Punkty za osiągnięcia:
    16
    Poczytałem trochę zagraniczne fora i coś nie tak z media ID dla verbatimów MK003 a jest MK0a3! MKM003 nie ma nigdzie , więc coś tu jest nie tak .
     
  14. bcyrny

    bcyrny Użytkownik Użytkownik

    Dołączył:
    Sierpień 22, 2011
    Posty:
    46
    Polubienia:
    0
    Punkty za osiągnięcia:
    6
    Miasto:
    Gdańsk
  15. grzech19912

    grzech19912 Świeżak Świeżak

    Dołączył:
    Październik 9, 2011
    Posty:
    14
    Polubienia:
    0
    Punkty za osiągnięcia:
    1
    Jeśli dobrze rozumiem, nie ma zanaczenia jakiej marki jest nośnik i tak podmieniam na: ISSM D00-001? A co gdy tych nośników mam więcej, można podmienić od razu np. dla platinum, emtec itd.? I po takiej edycji, dalej można wypalać verbatimy?

    Ogólnie to palę na tym, co mam pod ręką (czyli prawie na każdej marce). W domu mam obecnie RICOHJPN-D01-67.

    I podobno, nośniki, można wypalać 4x tylko, że muszą być z OPC - jak to w końcu jest?
     
  16. riddle13

    riddle13 Użytkownik Użytkownik

    Dołączył:
    Grudzień 10, 2010
    Posty:
    23
    Polubienia:
    0
    Punkty za osiągnięcia:
    1
    a czy mozna podmienic na inny niz ISSM D00-001aby tylko bylo 2.4? Pytam, gdyz kiedy wybiore te strategie dla plyty np. platynium staje sie ona juz niedostepna dla innych plyt.
     
  17. Volfield

    Volfield Świeżak Świeżak

    Dołączył:
    Wrzesień 1, 2010
    Posty:
    14
    Polubienia:
    0
    Punkty za osiągnięcia:
    1
    Ok. Próbuję z firmwarem od Ciebie.

    EDIT: Lipa 48% i ściereczka :D
     
  18. kubsztix

    kubsztix Użytkownik Użytkownik

    Dołączył:
    Grudzień 8, 2010
    Posty:
    68
    Polubienia:
    1
    Punkty za osiągnięcia:
    8
    Kurcze nie rozumiem tego za bardzo co mam zrobic jak mam plyty verbatim? Co mam wgrac? bo nie wiem.
     
  19. Rafal86PL

    Rafal86PL Użytkownik Użytkownik

    Dołączył:
    Luty 9, 2011
    Posty:
    78
    Polubienia:
    0
    Punkty za osiągnięcia:
    6
    1) Rozumiem, że muszę sprawdzić MKM001/MKM003 płyty i dostosować prędkość oraz OPC, czy natomiast muszę stosować się do poradnika wcześniejszego odnośnie wypalania od TeamJungle w ImgBurn 2.5.6.0? Chodziło w nim o zmianę Layer Break i później Tuncate?
    Jeśli tak to jaki Layer Break ustawić.
    2) Czyli domyślnie w VERBATIMACH nie trzeba zmieniać nic w kwestii MEDIA ID?
     
  20. DamoS

    DamoS Użytkownik Użytkownik

    Dołączył:
    Listopad 1, 2009
    Posty:
    59
    Polubienia:
    0
    Punkty za osiągnięcia:
    6
    a czy mogę od razu wgrać ten ALOS po spatchowaniu czy muszę najpierw wgrać tego iHAS-124B-AL0S-MKM001MKM003-final potem spatchować i dopiero potem wgrać tego spatchowanego
     
  21. DamoS

    DamoS Użytkownik Użytkownik

    Dołączył:
    Listopad 1, 2009
    Posty:
    59
    Polubienia:
    0
    Punkty za osiągnięcia:
    6
    jeżeli kliknę 2 razy na odpowiedni media id to zawsze wybiera sie ISSM D00-001?
     
Wczytywanie...

Poleć forum